UFC: Ο Αντεσάνια νίκησε τον θρύλο, δεν τον έριξε όμως

Στα 29 του ο Ίσραελ Αντεσάνια είναι εκ των κορυφαίων της γενιάς του. Ο 43χρονος Άντερσον Σίλβα παραμένει ο κορυφαίος όλων των άλλων.

Nigeria's Israel Adesanya, left, and Brazil's Anderson Silva fight during their middleweight bout at the UFC 234 event in Melbourne, Australia, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill)
Nigeria's Israel Adesanya, left, and Brazil's Anderson Silva fight during their middleweight bout at the UFC 234 event in Melbourne, Australia, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill) AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Γιος του θα ήταν πολύ δύσκολο να είναι, καθώς τούς χωρίζουν 14 χρόνια και 4 μήνες. Μεγάλος αδερφός σίγουρα ναι. Και ταυτόχρονα αξεπέραστο πρότυπο.

Στα μάτια του Ίσραελ Αντεσάνια ο Άντερσον ντα Σίλβα είναι ο Μάικλ Τζόρνταν των μαχητικών αθλημάτων. Ο αθλητής που θα έπρεπε να νικήσει για να εδραιωθεί στην ελίτ της κατηγορίας των μεσαίων βαρών του UFC. Το πέτυχε στη Μελβούρνη και μαζί διεύρυνε στο 16-0 το προσωπικό ρεκόρ του, απ' όταν τον Μάρτη του 2012 μπήκε να παλέψει σε αγώνα του ΜΜΑ.

Στο 'UFC 234' που φιλοξενήθηκε στη μεγαλούπολη της Αυστραλίας ο αγώνας του 29χρονου Νιγηριανού με τον 43χρονο Βραζιλιάνο ήταν το main event, καθώς λόγω ανωτέρας βίας ακυρώθηκε το Γουιτάκερ-Γκάστελουμ. Όφειλε, ούτως ή άλλως, να είναι, διότι από τη μία υπήρχε το 'φρέσκο αίμα' και από την άλλη ο τύπος που για 2.457 διαδοχικές ημέρες 7 ετών (Απρίλιος 2006- Ιούλιος 2013) κρατούσε τον τίτλο ως Middleweight Champion. Τότε, στο UFC 162, ηττήθηκε από τον Κρις Βάιντμαν με νοκ άουτ. Από τον Αμερικανό, έχασε ξανά τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, προσπαθώντας ν' ανακτήσει τη ζώνη του. Χτύπησε όμως στο πόδι και με τεχνητό νοκ άουτ 'παραδόθηκε' για δεύτερη φορά.

Η περίοδος της κυριαρχίας του είχε μόλις λήξει, όχι όμως όλα όσα πρέσβευε ως φιγούρα του οκταγώνου.

" Αγαπώ τη δουλειά μου. Είναι σκληρή, αλλά είναι η καρδιά και η ζωή μου όλη", δήλωσε ο Άντερσον μετά το τέλος χωρίς να νιώθει πικραμένος για την ομόφωνη απόφαση της ήττας του από τον Αντεσάνια. Αντιθέτως ευλογημένο χαρακτήριζε τον εαυτό του για το γεγονός πως " είχα άλλη μία ευκαιρία να βρεθώ εδώ".

Nigeria's Israel Adesanya, left, hugs Brazil's Anderson Silva after winning their middlewesight bout at the UFC 234 event in Melbourne, Australia, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill)
Nigeria's Israel Adesanya, left, hugs Brazil's Anderson Silva after winning their middlewesight bout at the UFC 234 event in Melbourne, Australia, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill) AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Το κοινό της Μελβούρνης τον αποθέωσε. Ο ίδιος είχε ήδη επιλέξει να χρίσει διάδοχό του τον Νιγηριανό αντίπαλό του, ο οποίος επιβλήθηκε οριακά στους τρεις γύρους. " Είναι τρελό όλο αυτό. Αν έπαιζα μπάσκετ, θα ήταν σαν να 'χα αντίπαλο του Μάικλ Τζόρνταν. Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε μου και σ' εκτιμώ πάρα πολύ", υποστήριξε με δέος ο 'Last Stylebender' απευθυνόμενος στο πρότυπό του.

Ασχέτως αποτελέσματος πάντως ο Βραζιλιάνος ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Γιατί ο -γεννημένος στις 14 Απριλίου του 1975- δεν αγάπησε κάτι περισσότερο από τις πολεμικές τέχνες. Ενδεχομένως τα πέντε παιδιά του (τρία αγόρια, δύο κορίτσια) από μία και μόνο γυναίκα. Ακόμη κι αυτά πάντως τ' απαρνιόταν δίχως τύψεις κάθε φορά που χρειαζόταν να προετοιμαστεί για την επόμενη μεγάλη πρόκληση.

Έχει άλλη μία, την πιο ανατριχιαστική, να βιώσει σίγουρα. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και το ξέρει. Θα είναι όμως παρών στο 'UFC 237' που θα φιλοξενηθεί στις 11 Μαΐου στην Κοριτίμπα. Για χάρη του.

Η πόλη καταγωγής του είναι το Σάο Πάουλο, αλλά στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Παρανά μεγάλωσε ο μικρός Άντερσον, υπό την επίβλεψη της θείας και του θείου του λόγω των οικονομικών δυσκολιών των γονιών του. Εκεί ήρθε πρώτα σ' επαφή με το ζίου-ζίτσου ξεπατικώνοντας κινήσεις παιδιών που είχαν τα χρήματα να γίνουν μέλη σχολής, προτού στα 12 καταφέρει να γραφτεί σε σχολή για τάε κβον ντο και έφηβος πια ασχοληθεί επίσης με την καποέιρα και το μουάι τάι.

Nigeria's Israel Adesanya, left, reacts after defeating Brazil's Anderson Silva during their middleweight bout at the UFC 234 event in Melbourne, Australia, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill)
Nigeria's Israel Adesanya, left, reacts after defeating Brazil's Anderson Silva during their middleweight bout at the UFC 234 event in Melbourne, Australia, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill) AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Ταυτόχρονα δούλευε περιστασιακά σε ταχυφαγεία και ως φύλακας σε αποθήκες, βγάζοντας λίγα χρήματα. Ως τη στιγμή της απόφασης ν' ασχοληθεί επαγγελματικά με τα μαχητικά σπορ. Ήταν το 1997. Από τότε παλεύει ανελλιπώς και θα συνεχίσει. Τουλάχιστον ως τον Μάιο. Λέτε απέναντι στον ΜακΓκρέγκορ που τον έχει προκαλέσει;

Photo credits: AP Photo/Andy Brownbill

News 24/7

24MEDIA NETWORK