Ο Τζον Τζόουνς μετράει μόνο πόσες ζώνες κερδίζει -όχι πόσες του αφαιρούν

Θεωρείται ένας εκ των καλύτερων mixed martial artists, της ιστορίας. Διακρίνεται για το μοναδικό των κινήσεων του, που είναι και αποτελεσματικές. Μόνο που την τελευταία διετία του 'χουν αφαιρέσει τρεις φορές τη ζώνη. Κανένα άγχος. Ο Τζον Τζόουνς θα τη διεκδικήσει ξανά την Κυριακή 30/12.

Ο Τζον Τζόουνς μετράει μόνο πόσες ζώνες κερδίζει -όχι πόσες του αφαιρούν

Ιστορικά, τα μαχητικά σπορ ήταν το παιχνίδι των φτωχών, των απελπισμένων, αυτών που έχουν ιδία άποψη για κάθε εκδοχή του πόνου. Ο Τζον Τζόουνς δεν ανταποκρίνεται στο προφίλ. Παρ' όλα αυτά θεωρείται εκ των καλύτερων που υπάρχουν στο χώρο των mixed martial arts.

Kάτι που θα κληθεί να αποδείξει την Κυριακή 30/12, τα ξημερώματα (05.00) σε αγώνα που θα μεταδοθεί στην Ελλάδα από την COSMOTE TV. Απέναντι του θα βρεθεί ο πιο δύσκολος αντίπαλος που είχε ποτέ -όπως επισήμανε ο ίδιος: ο Σουηδός Αλεξάντερ Γκούσταφσον, του 14-4 για ρεκόρ.

Αυτό που επιχειρήσει ο 31χρονος Αμερικανός είναι να φορέσει ξανά, τη ζώνη που του 'χουν αφαιρέσει ήδη τρεις φορές.

Για γιος πάστορα, προφανώς και κάτι έχει κάνει πολύ λάθος. Μια στιγμή να σου πω τι είπε για τον εαυτό του, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν το UFC 232.

Αν είμαι τέλειος; Όχι. Αν είμαι Χριστιανός που βρίζει; Είμαι. Αγαπώ το Θεό; Ναι. Αγαπώ την οικογένεια μου; Ναι. Είμαι κακός στο ρινγκ; Ναι. Όταν είσαι πρωταθλητής, δεν χρειάζεται να φοράς κοστούμια και να είσαι πολιτικά ορθός. Ούτε σε κοιτούν σαν άγγελο τα παιδιά. Γίνεσαι πρωταθλητής, γιατί συνεχίζεις τον αγώνα ό,τι και αν συμβαίνει. Όσο και αν πονάς ή δεν μπορείς να κρατήσεις ανοιχτά τα μάτια σου. Πρωταθλητής είσαι γιατί μπορείς να νικήσεις και με ένα χέρι. Πείτε πως είμαι κακός ή υποκριτής. Πείτε ό,τι θέλετε. Ξέρω πως είμαι ο χειρότερος τύπος, με τη μεγαλύτερη καρδιά.

Σε ντοκιμαντέρ που τον αφορούσε και προβλήθηκε στο κανάλι του UFC στο YouTube, το 2011 είχε πει πως “ υπάρχει μια φράση που λέει 'αν θες κάτι πάρα πολύ, προπονείσαι πάρα πολύ για να το αποκτήσεις. Κυνηγάς τα όνειρα σου'. Όταν δουλεύεις πολύ σκληρά, φτάνεις στο σημείο που τα όνειρα είναι αυτά που σε κυνηγούν”.

Ήταν η χρονιά που έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει τη ζώνη στην κατηγορία Light Heavyweight. “Σ κέφτηκα πως η ζωή μου φέρεται πολύ καλά, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που προπονούνται για να φτάσουν σε αυτήν την στιγμή, 12-13 χρόνια και εγώ κατάφερα να διεκδικήσω παγκόσμια πρωτάθλημα σε τρία χρόνια”. Ομολόγησε πως τέτοιου είδους ευκαιρίες μπορούν να γίνουν τρομακτικές. “ Σε κοιτούν κατευθείαν μέσα στα μάτια, να δουν αν το 'χεις”.

Έμαθε όμως, να πιστεύει στον εαυτό του. “Αλλιώς δεν γίνεται να αντιμετωπίσεις τους καλύτερους”.

Σε ένα από τα vlog του, τον είχαν επισκεφτεί τα αδέλφια του. Ο -πρωτότοκος- Άρθρουρ, βετεράνος footballer, που τότε ήταν defensive tackle των Bdata-altimore Ravens και ο βενιαμίν Τσάντλερ, επίσης μέλος του NFL με τους Arizona Cardinals. Football έπαιζε και ο Τζον, όταν ήταν παιδί και είχε διαπρέψει, αλλά προτίμησε τις σπουδές -και μετά μπήκαν στη ζωή του οι μεικτές πολεμικές τέχνες. Είχε δοκιμάσει την πάλη στο γυμνάσιο και έκανε μια χαρά δουλειά (πήρε το πρωτάθλημα της πολιτείας), πριν ακολουθήσει τους αδελφούς του. Ο πρώτος του προπονητής τον αποκαλούσε “Bones”, γιατί τότε δεν είχε και κάτι άλλο. Μόνο κόκαλα.

Τα αγόρια είχαν και μια αδελφή, την Κάρμεν. Πέθανε λίγες ημέρες πριν 'κλείσει' τα 18, από όγκο στον εγκέφαλο. Ο Τζον έχει τον αγαπημένο της ψαλμό ως tattοο (“μπορώ να κάνω τα πάντα, μέσω Αυτού που μου δίνει δύναμη”) και κινεζικούς χαρακτήρες στα πλευρά. Νόμισε ότι ήταν το όνομα της αδικοχαμένης Κάρμεν. Αργότερα ανακάλυψε πως είχε 'χαράξει' πάνω του το “ειρηνικός πολεμιστής”.

Η οικογένεια τους είναι βαθιά θρησκευόμενη, λόγω του πάστορα πατέρα του, Άρθρουρ σε εκκλησία του Έντικοτ, στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του, Καμίλ εργαζόταν ως νοσοκόμα. Πέθανε τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από πολλά χρόνια προσπάθειας να διαχειριστεί το διαβήτη.

Ο Τζον ζει χρόνια με την Τζες, με την οποία γνωρίστηκαν, όταν ήταν στο λύκειο. Μετά την αποφοίτησε, εκείνος έφυγε για κοινοτικό κολέγιο της Iowa. Εκείνη έμεινε στη Νέα Υόρκη, για τις δικές της σπουδές. Η σχέση τους άντεξε την απόσταση. Σήμερα έχουν τρεις κόρες. Από το 2015 είναι αρραβωνιασμένοι και ζουν στην Ίθακα της Νέας Υόρκης.

Μετά την εμπειρία του στο σχολείο, ο Τζον επέστρεψε στα ταπί στο πανεπιστήμιο της Iowa και κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα. Όταν πήρε μεταγραφή για το Morrisville State College, όπου ήθελε να σπουδάσει εγκληματολογία, ανακάλυψε πως του άρεσαν και άλλες πολεμικές τέχνες. Τότε έμεινε έγκυος η Τζες και εκείνος έπρεπε να κάνει κάτι, για να βγάλει λεφτά. Πριν το δεύτερο εξάμηνο, εγκατέλειψε τα διαβάσματα για να γίνει μαχητής.

Η Τζες παραδέχθηκε πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τον άνδρα της ζωής της.

Το ένα δευτερόλεπτο ήμουν έγκυος και δεν είχαμε ιδέα τι θα μας συμβεί, τι θα κάνουμε και το άλλο δευτερόλεπτο άρχισε η καριέρα του στο κλουβί. Δυο εβδομάδες μετά είχε άλλον αγώνα και μετά άλλον και άλλον και άλλον, μέχρι την απογείωση του.

Αυτό που χρειάστηκε να κάνει, για να βρει το 'κλειδί' που ανοίγει την πόρτα στα καλύτερα μέρη των MMA: το κλάσμα του δευτερολέπτου που γίνεται η μετάβαση από τη μια τέχνη στην άλλη. Εκείνο το δέκατο δευτερολέπτου που το μυαλό και το σώμα φεύγει από όσα έχει συνηθίσει -τους αυτοματισμούς- και βάζει άλλη τέχνη, για να κερδίσει τον πόντο.

Για τους μετρ του είδους, το οκτάγωνο είναι η σκακιέρα. Τα πιόνια του αθλητή είναι τα μέλη του σώματος του. Κάθε μέλος είναι και ένα πιόνι, που πρέπει να χρησιμοποιήσει σωστά.

Έκανε ντεμπούτο στις 12/4 του 2008, στη Μασαχουσέτη. Νίκησε στον πρώτο γύρο, με τεχνικό νοκ άουτ. Το δεύτερο ματς το 'πήρε' με νοκ άουτ, στον τρίτο γύρο. Συνέχισε με άλλες τρεις νίκες και όλα αυτά συνέβησαν σε τρεις μήνες. Σαφέστατα τον είχε τσεκάρει το UFC και του έκανε πρόταση. Τη δέχτηκε. Τον έβαλαν να κάνει πρεμιέρα, δυο εβδομάδες αργότερα ως αντικατάσταση. Βρήκε απέναντι του τον Αντρέ Γκουσμάο -μετρ της καποέιρα. Νίκησε με ομόφωνη απόφαση και με κινήσεις που ήταν κάπως ανορθόδοξες, αλλά αποτελεσματικές.

Αυτό ήταν το πρώτο του pay per view παιχνίδι. Και βρέθηκε φαρδύς πλατύς στο καναβάτσο. “Με τα χέρια μου έψαχνα το σώμα μου, σαν να αναζητούσα τρύπες από σφαίρες”. Σηκώθηκε και τακτοποίησε το θέμα.

Τον Απρίλιο του 2014 το Deadspin δημοσίευσε άρθρο που είχε για τίτλο “ How Jon Jones became the baddest motherfucker on Earth”.

Ήταν 27, είχε ρεκόρ 20-1 και επτά τίτλους πρωταθλητή στο UFC, στην κατηγορία του. To 2011 είχε γίνει ο νεαρότερος σε ηλικία, πρωταθλητής του UFC. To 2012 κράτησε τον τίτλο, σε αγώνα που εμφανίστηκε με τραυματισμό στο χέρι. Είχε προγραμματίσει το μέλλον του, ώστε να αποχωρήσει στα 35 “ενώ είμαι ακόμα νέος και όμορφος. Θα ασχοληθώ με τα κτηματομεσιτικά”, είχε πει. Το όνειρο του ήταν να παίξει σε κινηματογραφική ταινία, δίπλα στον Ντουέιν “The Rock” Τζόνσον.

Ο ύψους 1.93 μαχητής είχε γίνει ο πρώτος MMA fighter που υπέγραψε ποτέ η Nike.

Ο αρθρογράφος Greg Howard (Γκρεγκ Χάουαρντ) είχε σημειώσει ότι “ η μεγαλύτερη αδυναμία του, που παράλληλα είναι και το μεγαλύτερο ατού του είναι ότι δεν μπορεί να προσποιηθεί κάτι άλλο, από αυτό που πραγματικά είναι: ένας αδίστακτος, νάρκισσος με εμμονές και αδιάφορος για οτιδήποτε άλλο, πέραν της νίκης. Στις ώρες που περάσαμε μαζί, μίλησε για άλλα δυο πράγματα εκτός του UFC. Τη FIFA και τα πυροβόλα όπλα".

Ο πιο δύσκολος αγώνας που 'χει δώσει ποτέ, κατά του ιδίου το ρηθέν, ήταν με τον Σουηδό Αλεξάντερ Γκούσταφσον (UFC 165, το Σεπτέμβρη του 2013). Και οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά δεν αποχωρούσαν. Τελικά, επικράτησε ο Τζόουνς με αμφιλεγόμενη ομόφωνη απόφαση. Aυτόν θα βρει απέναντι του στις 30 του μήνα.

Το 2015 είχε ακυρώσει rematch με τον Σουηδό, γιατί ήθελε να αντιμετωπίσει τον πρώην Ολυμπιονίκη, Ντάνιελ Κόρμιε, ο οποίος ήταν αήττητος στα ΜΜΑ. Στην προωθητική τουρνέ έγινε ξεκάθαρο το μίσος του ενός για τον άλλον. Πιάστηκαν και στα χέρια και τιμωρήθηκαν με 50.000 δολάρια. Ο αγώνας έγινε στις 3/1 του 2015. Ο Τζόουνς νίκησε με ομόφωνη απόφαση.

Τα στριπτίζ

Βάσει προγράμματος, ακολουθούσε ο Άντονι Τζόνσον, στις 23/5 του 2015 (UFC 187). Στις 27/4 η αστυνομία του Νιου Μέξικο ενημέρωσε πως ψάχνει τον Τζόουνς, ως ύποπτο για hit and run. Οι πληροφορίες τον ήθελαν να 'χει παραβιάσει κόκκινο σηματοδότη και να 'χει τρακάρει με δυο άλλα οχήματα, πριν εξαφανιστεί τρέχοντας ενώ μια έγκυος γυναίκα είχε εγκλωβιστεί σε ένα αυτοκίνητο. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 μήνες εποπτευόμενης δικαστικής επιτήρησης. Το UFC του πήρε τη ζώνη και τον τιμώρησε για αόριστο χρόνο, στις 28/4. Επέστρεψε στο οκτάγωνο ένα χρόνο μετά, στις 23/4 του 2016 στο UFC 197. Ναι, τόσο αυστηρό είναι το UFC.

Mετά τη νίκη επί του Οβινς Σεντ Προ, στην επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, είπε πως θέλει να ξαναβρεί απέναντι του τον Κορμιέ. Ο αγώνας έκλεισε για τις 9/7 του 2016 (UFC 200). Δεν έγινε ποτέ. Είχε βρεθεί απαγορευμένη ουσία σε δείγμα του Τζόουνς. Η turnibol που φέρνει μέτρια αύξηση μυικής μάζας, χωρίς λίπος ή κατακράτηση υγρών.

Στις 7/11 ανακοινώθηκε πως τιμωρείται για ένα χρόνο. Του ξαναπήραν τον τίτλο.

Η δεύτερη επιστροφή έγινε στις 29/7 του 2017, στο UFC 214. Eναντίον του Κορμιέ. Ο προπονητής του Τζόουνς είχε ενημερώσει ότι στους μήνες που ήταν μακριά από τα φώτα, πρόσθεσε κάποιες κινήσεις στο παιχνίδι του. “ Αναζητούσε νέους τρόπους να χτυπά με τον αγκώνα”, είχε εξηγήσει ο Μάικ Ουίνκελτζον.

Στον τελευταίο αγώνα με τον Κορμιέ.

Πέρασε δύσκολα στους δυο πρώτους γύρους, πριν το νοκ άουτ με κλωτσιά στο κεφάλι. Ξαναφόρεσε τη ζώνη του και στις 22/8 ξαναπιάστηκε με απαγορευμένη ουσία σε δείγμα του. Ήταν η ίδια και του αφαίρεσαν (ξανά μανά) τη ζώνη. Βάσει κανονισμών, αν αποδεικνυόταν 100% η ενοχή του, η τιμωρία του θα μπορούσε να φτάσει τα 4 χρόνια. Τελικά, χρεώθηκε άλλον έναν χρόνο εκτός (από το UFC), με την αρμόδια αρχή USADA (United States Anti-Doping Agency) να εξηγεί ότι είχε βρεθεί πολύ μικρή ποσότητα της ουσίας (“που έδειχνε ότι δεν έγινε νέα χρήση”), πριν καταλήξει στο ότι δεν τον τιμωρεί.

Ο γλυκούλης Κορμιέ πόσταρε αυτό.

Ο Τζόουνς του απάντησε “θα μπορούσα να χτυπήσω στον ποπό τη σύζυγο σου και να μην κάνεις τίποτα για αυτό. You are my bitch. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ”. Έγιναν viral. Όπως έγινε viral η απάντηση του σε ρεπόρτερ που βρέθηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, για το ματς με τον Γκούσταφσον, την Κυριακή 30/12, στις 05.00 ώρα Ελλάδος (COSMOTE SPORT 8HD), όπου θα διεκδικήσει ΞΑΝΑ τη ζώνη του.

“You suck because you asked questions about my positive steroid test”. Προηγουμένως, ο αντίπαλος του είχε πει οn camera ότι “ο Τζον βάζει σκατά στο σώμα του”.

Παρεμπιπτόντως, ο αγώνας δεν θα γίνει στη Νεβάδα, γιατί η εκεί αθλητική επιτροπή δεν έδωσε το ΟΚ, δεδομένου του πρότερου ανέντιμου βίου του Τζόουνς και ανεξάρτητα του τι είπε η USADA. Το UFC μετακίνησε το event στην Καλιφόρνια, που δεν είχε τέτοια θέματα.

Ο Γκούσταφσον διαβεβαίωσε ότι “δεν είμαι ο μαχητής που ήμουν πριν πέντε χρόνια. Έκτοτε προετοιμαζόμουν για αυτήν τη στιγμή: για να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής, με νίκη επί του Τζον".

Ο Τζόουνς μπορεί να τσακώνεται με όποιον θέλει στο Twitter. Eγώ είμαι εδώ για να τον δείρω.

Fair enough.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK