Η άφεση αμαρτιών στον ρωσικό αθλητισμό προκάλεσε 'έκρηξη'

Ο συμβιβασμός της WADA με τη ρωσική κυβέρνηση και η άδεια επαναλειτουργίας του εργαστηρίου στη Μόσχα, μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Η άφεση αμαρτιών στον ρωσικό αθλητισμό προκάλεσε 'έκρηξη'

Ενδεχομένως τα ονόματα 'Grigory Rodchenkov' και 'Richard McLaren' να μην είναι οικεία στο ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα όμως πρόκειται για δύο πρόσωπα που 'ξεσκέπασαν' το πιο εκτεταμένο σκάνδαλο ντόπινγκ στον 21ο αιώνα. Ένα σκάνδαλο που είχε ως συνέπεια την αφαίρεση άδειας λειτουργίας από την αρμόδια επιτροπή αντι-ντόπινγκ της Μόσχας, μιας και αποδείχθηκε η εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης στη συστηματική συγκάλυψη απαγορευμένων δειγμάτων εκατοντάδων αθλητών κατά την 4ετία 2011-15.

Ο Ρώσος γιατρός, άλλοτε επικεφαλής της RUSADA (η εν λόγω υπηρεσία) και ο "εγκέφαλος", υπήρξε το "βαθύ λαρύγγι" της υπόθεσης, αυτός που έδωσε τις απόρρητες πληροφορίες που πρωτοδημοσιεύτηκαν στους 'New York Time', προτού το 'Icarus' του Netflix που αφορούσε την υπόθεση αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2018, και πλέον έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, διαμένοντας στις ΗΠΑ. Ο Rodchenkov φημολογείται πως αναζητείται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, τη στιγμή που ένας εκ των συνεργατών του ο Nikita Kamaev είχε πεθάνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πριν από τις αποκαλύψεις.

Ο Καναδός δικηγόρος ήταν εκείνος που προσελήφθη από τη WADA προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση με βάση τις καταγγελίες που είχαν γίνει και να ρίξει φως. Υπέγραψε δύο εκθέσεις, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2016, και επιβεβαίωσε το εύρος του σκανδάλου μετά από συνεντεύξεις, εξέταση εγγράφων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και δειγμάτων που βρίσκονταν ακόμη στα εργαστήρια. Τότε είχε καταλήξει πως "πέρα από κάθε αμφιβολία" το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, Το Κέντρο Προετοιμασίας των Εθνικών ομάδων και το επίσημο εργαστήριο της Μόσχας είχαν συνεργαστεί προκειμένου μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο σχέδιο που 'εξαφάνιζε' τα θετικά δείγματα αντικαθιστώντας τα με 'καθαρά' να προστατευτούν οι Ρώσοι αθλητές που είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το σύστημα

Πώς γινόταν η δουλειά;

Ο Rodchenkov και οι συνεργάτες του είχαν συγκεντρώσει περί τα 16.000 μπουκαλάκια με "καθαρά" ούρα -αυτά που είχαν δώσει οι αθλητές πολλούς μήνες πριν από τους Αγώνες. Όταν ερχόταν η ώρα άλλαζαν το δείγμα μέσω της τρύπας που υπήρχε -με κάλυπτρο- στον τοίχο. Ο Rodchenkov έπαιρνε το δείγμα, το έδινε σε άνθρωπο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος το μετέφερε σε διπλανό κτίριο και το επέστρεφε ανοικτό. Ο γιατρός έκανε την αλλαγή των ούρων, πρόσθετε αλάτι (για να "σβήσει" τυχόν ανακολουθίες, διότι άλλα είχε φάει ο αθλητής στη λήψη ενός δείγματος, άλλα στη λήψη άλλου και το αποτέλεσμα μοιραία διαφοροποιείται) και το σφράγιζε ξανά.

Ποιος ο αριθμός των αθλητών; Κατά τον McLaren τουλάχιστον 643 από 31 διαφορετικά αθλήματα (ολυμπιακά ή παραολυμπιακά), χωρίς ν' αποκλείεται δυο και τρεις φορές μεγαλύτερος αριθμός, διότι δεν είχε πρόσβαση παντού.

Πάνω στα πορίσματα του McLaren βασίστηκε η απόφαση της WADA ν' αποκλείσει την Αρμόδια Υπηρεσία της Ρωσίας επ' αόριστον και επί της ουσίας να δώσει το δικαίωμα σε κάθε Παγκόσμια Ομοσπονδία ν' αποκλείσει τους Ρώσους αθλητές από κάθε μορφής διεθνείς Αγώνες (Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ). Όσοι κατάφεραν ν' αποδείξουν την αθωότητά τους συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι αθλητές.

Η άφεση αμαρτιών

Πριν καν συμπληρωθούν τρία χρόνια απ' όταν η RUSADA τέθηκε εκτός πλαισίου, η WADA έρχεται να άρει τις απαγορεύσεις και να της χαρίσει 'αμνηστία'. Τη θέτει ξανά υπό τη σκέπη της, της επιτρέπει να διεξαγάγει ελέγχους, της κόβει τα δεσμά.

Μια απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη στις Σεϋχέλλες, προκαλώντας αντιδράσεις στο αθλητικό κίνημα παγκοσμίως. Η Katherine Grainger, η χρυσή ολυμπιονίκης του Λονδίνου στην κωπηλασία, κάτοχος άλλων τεσσάρων αρχηγών και πλέον πρόεδρος του οργανισμού UK Sports που έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τη βρετανική Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του Αθλητισμού, ύψωσε τη φωνή της. Φωνή δυνατή, στιβαρή.

" Η ακεραιότητα του αθλητισμού και του συναγωνισμού πρέπει να προστατεύεται για να τηρηθεί η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη του κοινού. Η ευθύνη αυτή βαραίνει τους επικεφαλής κάθε επιπέδου", βροντοφώναξε μήπως και ακουστεί. Φωνή βοώντος. Ούτε τον Rodchenkov άκουσαν. " Καταστροφικό για τα ολυμπιακά ιδεώδη και τη μάχη απέναντι στον ντόπινγκ", χαρακτήρισε τον συμβιβασμό που συμφωνήθηκε μεταξύ WADA και Υπουργείου Αθλητισμού της Ρωσίας.

Αν απορείς γιατί να μην δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους Ρώσους. Όπως εξήγησε η Katherine Grainger, διότι δεν έγιναν δεκτοί οι όροι που είχαν τεθεί εξ αρχής. Ν' αποδεχθεί μέχρι τελείας δηλαδή η ρωσική κυβέρνηση την έκθεση McLaren και ταυτόχρονα να επιτραπεί η ελεύθεση πρόσβαση στα ρωσικά εργαστήρια. Οι Ρώσοι δεσμεύτηκαν πως αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους πιο 'πονηρούς' να συλλογίζονται φωναχτά πως υπάρχει όλο το εύλογο διάστημα να εξαφανιστούν όλα τα πιθανά πειστήρια του εγκλήματος. Αμφιβάλλει κανείς;

News 24/7

24MEDIA NETWORK