Τα sneakers του Ντένις Ρόντμαν ήταν εξωγήινα σαν το παιχνίδι του

Ο Ντένις Ρόντμαν ποτέ δεν έκανε βαρετό το παιχνίδι. Με διαφορετικό χρώμα μαλλιών κάθε εποχή, με ξύλο στη διεκδίκηση του ριμπάουντ, με εξωπραγματικά όμορφα sneakers στα πόδια του.

Τα sneakers του Ντένις Ρόντμαν ήταν εξωγήινα σαν το παιχνίδι του

Ο Ντένις Ρόντμαν είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, ένας τύπος που δεν ήθελες να μπλέξεις μαζί του, εντός ή εκτός γηπέδου NBA. Ο άνθρωπος που στα 90s φημολογείται πώς είχε παράλληλη ερωτική σχέση με την Κάρμεν Ηλέκτρα -την οποία και παντρεύτηκε το 1998- και τη Μαντόνα, ο άνθρωπος που έχει ρίξει κουτουλιά σε ρέφερι και γονατιά σε καμεραμάν, αυτός ο γνήσιος τρελός που έχει κάνει 'money rain' σε κατάστημα ρούχων και γυμνή φωτογράφιση για την οικολογική οργάνωση PETA, δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τα media με τη σουρεαλιστική προσωπικότητά του και το στυλ του.

Ο D-Rod έχει καταφέρει να μετατρέψει το εκκεντρικό σε καθημερινό, σε μια cool συνήθεια που σε κάνει να θέλεις να την ενσωματώσεις στο δικό σου στυλ, ώστε να ανοίξεις ένα παράθυρο στον κόσμο του ανθρώπου που μετέτρεψε το άγριο streeball, την άμυνα δίχως fair play και άλλες 'φλωριές', σε μια ψυχεδελική κατάσταση.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο επάνω στον Ρόντμαν που όρισε το στυλ του -εκτός από τα βαμμένα μαλλιά- αυτό αναμφισβήτητα ήταν τα sneakers. Παρακάτω θα ακτινογραφήσουμε τις 3 εποχές των Ροντμαν-ικών sneakers: Η ποπ κουλτούρα, το μπάσκετ, οι γυναίκες ως οι σταθμοί στον εκάστοτε δρόμο που περπάτησε ο Ρόντμαν. Ας αρχίσουμε με μια - μουσική - εισαγωγή.

Κεφάλαιο 1

Το 1986, οι Beastie Boys γίνονται τα πρώτα white boyz που στέκονται ανταγωνιστικά στο rap, ηχογραφώντας το 'Fight For Your Right (To Party)'. Ο Ντάνιελ Λαρούσο γίνεται Karate Kid για 2η φορά και ο Μάθιου Μπρόντερικ εμπνέει τις επόμενες 3-4 γενιές απατεώνων με απαράμιλλο στυλ, μέσα από την ταινία 'Ferris Bueller's Day Off'. Ο Ρόντμαν δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με εύθυμα λευκά αγόρια που νοικιάζουν Ferrari και βάζουν το boombox να παίζει δυνατά.

Γίνεται ντραφτ από τους Ντιτρόιτ Πίστονς στο #27 και αμέσως βάζει τη σφραγίδα του μέσα στο γήπεδο. Δεν του παίρνει κανείς ριμπάουντ, αν δεν ματώσει πρώτα. Παίρνει σερί πρωταθλήματα το 1989 και το 1990. Γίνεται ένας από τους θρυλικούς Bad Boys των Πίστονς.

Οι επιλογές του σε sneakers αναδεικνύουν την προσωπικότητα ενός παίκτη που μπαίνει στο παρκέ για να δαγκώσει, όχι για να χαϊδέψει κεφάλια. Από τα κλασσικά Reebok BB 5600, κάνει το ξεπέταγμα και φτάνει στα Nike Air Revolution, με το αυτοκόλλητο 'σκρατς' στον αστράγαλο, το ενισχυμένο εσωτερικό σώμα που 'χάιδευε' το πέλμα και την αερόσολα που βοηθούσε σημαντικά στην αλτική ικανότητα του παίκτη. Αυτή είναι η εποχή της εκτόξευσης του Ρόντμαν. Ο Katate Kid μπορεί να καθίσει σε μια γωνιά, να βλέπει πώς γίνεται.

Κεφάλαιο 2

Είναι το 1993 και οι δεινόσαυροι ξαφνικά είναι της μόδας, δηλαδή εκείνοι που βρίσκονται μέσα στο Jurassic Park. Ο Τόνι Σκοτ σκηνοθετεί το 'True Romance', το πρώτο σενάριο του Κουεντίν Ταραντίνο, δηλαδή την ιστορία του Κλάρενς, που βρίσκει τον έρωτα και μια βαλίτσα με κοκαΐνη και προκαλεί μια ολέθρια σύγκρουση μαφιόζων και αστυνομικών. Ο Ρόντμαν βαριέται στους Πίστονς και αποφασίζει να προκαλέσει τον δικό του πανικό, παίρνοντας μεταγραφή στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Προηγουμένως, όμως, έχει προβλέψει να πάρει μαζί και το μαγιό του, γιατί τα όρια είναι για τους βαρετούς τύπους.

Ο Ντένις αρχίζει να παίζει με την ασπρόμαυρη φανέλα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα Nike Air Darwin, τα sneakers που αργότερα έγιναν το σήμα κατατεθέν του. Οι μεταλλικές λεπτομέρειες, η αεροδυναμική κατασκευή, η διάταξη των κορδονιών που δένονταν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ήταν στοιχεία ενός παπουτσιού που καθιστούσε... πυραυλοκίνητο τον εκάστοτε παίκτη. Τα Nike Air Darwin θύμιζαν και το True Romance και το Pulp Fiction που μετέπειτα έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ταραντίνο. Ήταν sneakers για ερωτευμένος σχιζοφρενείς.

Τα sneakers του Ντένις Ρόντμαν ήταν εξωγήινα σαν το παιχνίδι του

Όταν την επόμενη σεζόν βρέθηκε στην υπερομάδα των Ταύρων του Σικάγο, δίπλα σε Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν, η Nike είχε ήδη ετοιμάσει ένα νέο μοντέλο εμπνευσμένο από το παιχνίδι του. Ήταν τα Nike Air Shake Ndestrukt ή σαν να λέμε η σπάνια φορά που το sequel καταφέρνει να γίνεται ισοδύναμο του πρώτου.

Chicago Bulls' Dennis Rodman and Seattle SuperSonics' Shawn Kemp chase down a loose ball during the first quarter of Game 4 of the NBA Finals Wednesday, June 12, 1996, in Seattle. (AP Photo/Bob Galbraith)
Chicago Bulls' Dennis Rodman and Seattle SuperSonics' Shawn Kemp chase down a loose ball during the first quarter of Game 4 of the NBA Finals Wednesday, June 12, 1996, in Seattle. (AP Photo/Bob Galbraith) ASSOCIATED PRESS

Σεβόμαστε εξίσου και τα Nike Air Warmup, με το ερυθρόλευκο σχέδιο που φώναζε "εγώ θα βάλω μπουρλότο στην σοβαροφάνεια των NBA stars".

Κεφάλαιο 3

O Τζορτζ Κλούνει βάζει τη στολή του Μπάτμαν και ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ γίνεται ο 'κακός' της υπόθεσης, ένα ρομποτοειδές πράγμα που πετάει πάγο. Τουλάχιστον ο Ρόντμαν δεν έβαλε ποτέ του υπογραφή σε κάτι που δεν πίστεψε. Γι' αυτό και το 1997, αποφασίζει να παίξει στα ζάρια όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του, από το μπάσκετ, τις γυναίκες, ως τα sneakers που φοράει εντός κι εκτός γηπέδου.Είναι σαν να ζει στον δικό του Gangsta`s Paradise. Που μπορεί και να βρίσκεται μέσα στο μυαλό του.

Η χρονιά 1997-1998 θα είναι η τελευταία του με τους Μπούλς, δεν έχει κάτι άλλο να δώσει στην ομάδα. Το εμπορικό deal του με τη Nike φαντάζει σίγουρο, αλλά την τελευταία στιγμή όλα ανατρέπονται και ο Ρόντμαν υπογράφει με την Converse. Στις γυναίκες, τα είπαμε και παραπάνω: Κάρμεν και Μαντονα. Δεν μπορεί να κατασταλάξει σε μια.

Chicago Bulls Dennis Rodman (91) and Michael Jordon (23) on sidelines during Rodman's first game with the Bulls, Friday, Oct. 13, 1995 against Cleveland Cavaliers in Peoria, Ill.   (AP Photo)
Chicago Bulls Dennis Rodman (91) and Michael Jordon (23) on sidelines during Rodman's first game with the Bulls, Friday, Oct. 13, 1995 against Cleveland Cavaliers in Peoria, Ill. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

Τα Converse All Star '91 είναι τα sneakers που αντανακλούν σε κάθε λεπτομέρεια την προσωπικότητα του Ρόντμαν. Με έμπνευση από τα tattoo και το εκκεντρικό στυλ του, με μια ολοκληρωμένη και αποδοτική εκδοχή της τεχνολογίας REACT, τα Converse All Star '91 απογείωναν τον Ρόντμαν σε πτήσεις-μάχες για τη διεκδίκηση ριμπάουντ. Και μεταξύ μας, ήταν τα καλύτερα sneakers που φόρεσε ποτέ.

ΟΚ, στη συνέχεια αποφάσισε να παντρευτεί τελικά, τον εαυτό του. Πού θα βρει καλύτερο;

Chicago Bulls forward Dennis Rodman, dressed as a bride, poses for photographers at a New York bookstore Wednesday, August 21, 1996.  Rodman is promoting his book "Bad As I Wanna Be." (AP Photo/Mark Lennihan)
Chicago Bulls forward Dennis Rodman, dressed as a bride, poses for photographers at a New York bookstore Wednesday, August 21, 1996. Rodman is promoting his book "Bad As I Wanna Be." (AP Photo/Mark Lennihan) AP

Φωτογραφίες: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK