Το κύκλωμα πίσω από το 'live' ντοπάρισμα Αυστριακού σκιέρ και οι 9 συλλήψεις

Τη στιγμή που ο αποσβολωμένος Μαξ Χάουκε λάμβανε... παράνομο αίμα σε παγκόσμια μετάδοση, οι γερμανο-αυστριακές αρχές αποκάλυπταν ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στο σκι.

Austria's Max Hauke, Italy's Dietmar Noeckler, Switzerland's Gianluca Cologna, Canada's Alex Harvey, Germany's Tim Tscharnke and Norway's Petter Northug, from left, ski past spectators during a men's semifinal at the cross-country team sprint competitions at the 2014 Winter Olympics, Wednesday, Feb. 19, 2014, in Krasnaya Polyana, Russia. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
Austria's Max Hauke, Italy's Dietmar Noeckler, Switzerland's Gianluca Cologna, Canada's Alex Harvey, Germany's Tim Tscharnke and Norway's Petter Northug, from left, ski past spectators during a men's semifinal at the cross-country team sprint competitions at the 2014 Winter Olympics, Wednesday, Feb. 19, 2014, in Krasnaya Polyana, Russia. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) AP PHOTO/DMITRY LOVETSKY

Το σοκαριστικό video με τον Μαξ Χάουκε να κάνει παράνομη μετάγγιση αίματος ήταν μονάχα ένα κομμάτι του διεθνούς κυκλώματος που εξάρθρωσε η συνεργασία γερμανικής και αυστριακής αστυνομίας.

Ψέματα θα είναι, αν γράψουμε πως αποτελεί είδηση η σύλληψη 9 ατόμων μετά από συγχρονισμένη επιχείρηση της αυστριακής αστυνομίας για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλο ντόπινγκ στο σκι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Σιέφελντ, ορεινό θέρετρο της επαρχίας του Τιρόλ.

Όσο να πεις όμως η εικόνα ενός εξ όσων κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τη στιγμή της μετάγγισης αίματος είναι σοκαριστική. Σχεδόν αποκρουστική.

Ο Αυστριακός Μαξ Χάουκε πιάστηκε επ' αυτοφόρω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε. Ο αστυνομικός που βιντεοσκόπησε τη σκηνή με τον 26χρονο σκιέρ του cross-country στον καναπέ του δωματίου και τη διένειμε σε δημοσιογράφο νορβηγικού δικτύου (NRK) τέθηκε αυτομάτως σε διαθεσιμότητα και ενδεχομένως χάσει τη δουλειά του για παραβίαση καθήκοντος, καθώς έρχεται αντιμέτωπος ακόμη και με ποινικά αδικήματα.

Ποια η μέθοδος

Για να καταλάβει κανείς τι έπραττε τη στιγμή της σύλληψής του ο Χάουκε, θ' ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση, εξηγώντας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Όπως αναφέρεται ο Αυστριακός σκιέρ συμπλήρωνε με ενδοφλέβια μορφή αίμα που είχε συλλεχθεί σε κάποια άλλη στιγμή και είχε φυλαχθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Μ' αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατό ν' αυξηθεί ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια αύξηση που θα του εξασφάλιζε τη μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου στους μύες και κατ' επέκταση τη βελτίωση της αντοχής του. Θα ήταν δηλαδή περισσότερο γρήγορος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το αίμα είναι, συχνότερα, του ίδιο του αθλητή. Υπάρχουν ωστόσο πιθανότητες να ήταν ξένο.

Το κύκλωμα πίσω από το 'live' ντοπάρισμα Αυστριακού σκιέρ και οι 9 συλλήψεις

bbc.com

Η μετάγγιση και έγχυση εξωτερικού αίματος μια παμπάλαια μέθοδος που συνεχίζει να εφαρμόζεται ως σήμερα με διαφορετικές μορφές και παραμέτρους, ασχέτως αν εμπίπτει στις απαγορευμένες μεθόδους του Παγκόσμιου Οργανισμού αντι-ντόπινγκ.

Επιχείρηση 'Bloodletting'

Φυσικό ήταν οι περισσότεροι να εστιάσουν στην εικόνα του ντροπιασμένου και αμήχανου Χάουκε. Ο οποίος με χαμένο το βλέμμα του προσπαθούσε ν' αντιληφθεί τις συνέπειες που θα είχε η πράξη του. Πέραν φυσικά, από ένα πιθανό τέλος στην καριέρα του, δεδομένου ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επικαλεστεί οποιαδήποτε δικαιολογία.

Ο Αυστριακός σκιέρ είχε ήδη λάβει μέρος σε δύο αγωνίσματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που άρχισε στις 20 του Φλεβάρη επί αυστριακού εδάφους, όντας στέλεχος της ομάδας της Αυστρίας που τερμάτισε 6η στο Teamsprint. Ετοιμαζόταν δε για τη συμμετοχή του στο αγώνισμα των 15 χιλιομέτρων.

Οι αρχές, που βρίσκονταν καιρό τώρα στα ίχνη του κυκλώματος και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να αποκαλύψουν τη δράση του, οργάνωσαν ταυτόχρονες επιδρομές από 120 οπλισμένες άνδρες σε περισσότερα από 15 κτίρια, στο ένα εκ των οποίων -στο Έρφουρτ της Γερμανίας- εντοπίστηκε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο ντόπινγκ.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας είχαν σταθεί οι ισχυρισμοί του Αυστριακού σκιέρ Γιοχάνες Ντιρ σε ντοκιμαντέρ με τον τίτλο 'η απληστία για το χρυσό', στο οποίο είχε κομβική συμμετοχή ο Γερμανός ρεπόρτερ Χάγιο Σέπελτ. Ένας δημοσιογράφος που είχε ασχοληθεί εκτενώς με ό,τι είχε συμβεί στη Ρωσία. Ο Ντιρ είχε παραδεχθεί τη χρήση ερυθροποιητίνης και από το 2014, μετά τη συμμετοχή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι, αποβλήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Οι ομολογίες

Οι αθλητές που συνελήφθησαν ήταν 5. Ακόμη ένας Αυστριακός, πλην του Χάουκε, ο Ντόμινικ Μπαλντάουφ, δύο Εσθονοί, ο Κάρελ Τάμγιαρβ και ο Αντρέας Βερπάλου, κι ένας Καζάκος, ο Αλεξέι Πολτοράνιν. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Ο πρώτος εκ των Εσθονός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ομολόγησε την εμπλοκή του λέγοντας πως " ήταν μια προσωπική απόφαση, αφού ήθελα να βοηθήσω τον εαυτό μου" και συμπληρώνοντας πως ντοπαρίστηκε για πρώτη φορά στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λάχτι, πριν από δύο χρόνια.

Την ενοχή τους παραδέχθηκαν επίσης οι Μπάλνταουφ, Χάουκε και Πολτοράνιν, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Ίνσμπουργκ, η οποία είχε πολλή δουλειά το τελευταίο τριήμερο.

Εκ των συλληφθέντων, εκείνος που κρατήθηκε, μια και θεωρείται εκ των 'εγκεφάλων' του κυκλώματος, ήταν ένας 40χρονος γιατρός με την κωδική ονομασία 'Mark S'. Έξτρα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο αντίκτυπος

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η παραίτηση του εθνικού προπονητή της Αυστρίας, Τροντ Νίστραντ, υπήρξε άμεση για λόγους ευθιξίας. " Δεν έχω καμία όρεξη για δουλειά πλέον για την ομάδα", ανέφερε. Αρνήθηκε πάντως ότι γνώριζε το παραμικρό, ισχυριζόμενος πως " αν είχα έστω και υποψίες, θα είχε ενημέρωσει. Δεν δείχνω ανοχή σε θέματα ντόπινγκ".

" Είναι δύσκολο να περιγράψεις τι αισθάνεσαι, βλέποντας ένα φίλο σου να κλέβει. Είναι αηδιαστικό. Δεν τον μισώ, αλλά την ίδια ώρα δεν τον θέλω δίπλα μου στους αγώνες. Δεν μπορείς να γυρίσεις μετά απ' ό,τι έκανες", συμπλήρωσε ο Άντριου Γιανγκ, Βρετανός σκιέρ που προπονούταν με τον Χάουκε.

Δεν ήξεραν. Ποιος όμως έπεσε από τα σύννεφα;

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Dmitry Lovetsky

News 24/7

24MEDIA NETWORK