Το πιο άσχετο ντοπάρισμα στην ιστορία του ντόπινγκ

Καταλαβαίνεις ότι όλα πάνε κατά διαβόλου στον κόσμο, όταν παίκτης του μπριτζ 'πιάνεται' ντοπαρισμένος με ουσία για τη γυναικεία γονιμότητα.

Το πιο άσχετο ντοπάρισμα στην ιστορία του ντόπινγκ

To Forbes 'άνοιξε' το άρθρο που αφορούσε τον Geir Helgemo (Γκέιρ Χέλγκεμο) με τη φράση 'bridge is dope'. Ήταν ό,τι πιο ταιριαστό για την ιστορία που ακολουθεί, σχετική με τη δραστηριότητα της οποίας τα μέλη -παγκοσμίως- έχουν κατά μέσο όρο την ηλικία των 71 χρόνων.

Το πιο άσχετο ντοπάρισμα στην ιστορία του ντόπινγκ

Bλέπεις, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο μπριτζ 'συνελήφθη' να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (συνθετική τεστοστερόνη και κλομιφαίνη -που προκαλεί ωορρηξία στις γυναίκες), σε δείγμα που έδωσε κατά τη διάρκεια των World Bridge Series στο Ορλάντο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η χρήση έγινε για ψυχαγωγικό λόγο (για τη φάση) και όχι για να γίνει καλύτερος παίκτης, σε τουρνουά που μπορούν να κρατήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων.

Εδώ ας ανοίξουμε μια παρένθεση.

Τα σπορ που ενδιαφέρονται να γίνουν Ολυμπιακά, όπως το breaking κατ' αρχάς πρέπει να λετουργούν υπό τη σκέπη ομοσπονδίας που είναι μέλος της ΔΟΕ. Για να γίνουν μέλη, οφείλουν να συμμορφώνονται με κάποιους κανόνες. Ο ένας είναι ο Κώδικας αντί-ντόπινγκ του Ολυμπιακού Κινήματος.

Το μπριτζ προσπάθησε για πρώτη φορά να μπει στα Ολυμπιακά σπορ το 2015, χωρίς επιτυχία αφού δεν έχει σωματική δραστηριότητα -είναι 100% πνευματικό σπορ. Εν πάση περιπτώσει, γίνονται πράγματα όπως πρωταθλήματα εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, που δίνουν πόντους στους μετέχοντες και έτσι δημιουργείται η παγκόσμια κατάταξη.

Ο 49χρονος Νορβηγός, κάτοικος του Μονακό -για το οποίο παίζει-, έχει αναδειχθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής από το 2012. Πήγε στο World Bridge Series με αυτόν τον αέρα και έφυγε ως 'ντοπαρισμένος', με την Κάρι-Αν Όπσαλ, πρόεδρο της νορβηγικής ομοσπονδίας του μπριτζ να διευκρινίζει ότι οι ουσίες που πήρε ο Χέλγκεμο δεν είναι από αυτές που βελτιώνουν την απόδοση, στο συγκεκριμένο σπορ στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Παρ' όλα αυτά, εφόσον η World Bridge Federation είναι αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ, ακολουθείται όλο το πρωτόκολλο της WADA ( Word Anti-Doping Agency) και για αυτό ο Χέλγκεμο τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμού, που άρχισε να μετρά από την εθελοντική αποδοχή της προσωρινής τιμωρίας, στις 20/11 του 2018.

Οι τίτλοι, τα μετάλλια και οι πόντοι που μάζεψε στο Rosenblum Cup 2018 και τα άλλα events του World Bridge Series 2018 διαγράφονται -με τον Χέλγκεμο να είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τα τιμαλφή στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Εξαιτίας του, η ομάδα στην οποία μετέχει (Τeam Zimmerman) αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης και διεγράφη από 'δευτεραθλήτρια' στο Rosenblum Cup. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι επέτρεψαν στους συμπαίκτες του να κρατήσουν τα μετάλλια, τα βραβεία και τους πόντους τους, καταλήγοντας ότι δεν είχαν γνώση.

Τέλος, ο Χέλγκεμο θα δώσει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία το ποσό των 3.659 ευρώ που σπαταλήθηκε σε δικαστικά έξοδα.

Ξέρω πως η απορία σου είναι άλλη: τι την ήθελε την τεστοστερόνη που χρησιμοποιείται για το 'χτίσιμο' μυών, την εκρηκτικότητα, την ταχύτητα και την αύξηση της φυσικής δύναμης, στοιχεία που είναι ΑΔΙΑΦΟΡΑ για το μπριτζ. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως η τεστοστερόνη βελτιώνει και τη γνωστική λειτουργία.

Πολύ περισσότερο, ποιος ήταν ο λόγος που πήρε ουσία που βοηθά γυναίκες να μένουν έγκυες; Στην περίπτωση των ανδρών, η κλομιφαίνη βοηθά να αλλάξουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, επηρεάζοντας τις χημικές οδούς μεταξύ του υποθαλάμου, της υπόφυσης και των όρχεων. Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά η WADA.

Ο Χέλγκεμο υπήρξε το μεγαλύτερο αστέρι της Νορβηγίας στο μπριτζ

Ήταν γνωστός και ως 'το κακό παιδί του μπριτζ' γράφει η The Guardian (και οι αναγνώστες αίφνης νιώθουν μια διάθεση για να κλάψουν από τα γέλια). Μαζί με τον συμπαίκτη του, Τor Helness (Τορ Χέλνες) είχαν δεχθεί την πρόταση πολυεκατομμυριούχου Ελβετού επιχειρηματία, με έδρα στο Μονακό να εκπροσωπήσουν το Πριγκιπάτο.

Έβγαλαν πολλά χρήματα από τις επιτυχίες τους, αλλά ξέχασαν να πληρώσουν τους φόρους στη Νορβηγία και το 2017 πλήρωσαν το σχετικό πρόστιμο, ενώ καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης με αναστολή (ο Χέλγκεμο για 14 μήνες, που μετά την έφεση έγιναν 6).

Από τότε που υπάρχει μπριτζ, υπάρχουν και σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με ευφάνταστους τρόπους 'κλοπής' εν ώρα αγώνων. Αυτά είχαν κυρίως να κάνουν με τους τρόπους που έβρισκαν συμπαίκτες να συνεννοούνται μεταξύ τους (με σινιάλα χεριών, χτυπήματα ποδιών κάτω από το τραπέζι, ακόμα και με το βήχα -τύπου 'καθάριζαν' το λαιμό τους).

Οι Ιταλοί Φούλβιο Φαντόνι και Κλαούντιο Νούνες (συμπαίκτες του Χέλγκεμο στο Μονακό) το πέρασαν στο επόμενο επίπεδο: το Σεπτέμβριο του 2015 κατηγορήθηκαν για απάτη που 'έτρεχαν' από το 2011, σύμφωνα με την οποία όταν είχαν τα καλύτερα χαρτιά, ενημέρωναν ο ένας τον άλλον τοποθετώντας τα με συγκεκριμένο οριζόντιο ή κάθετο τρόπο. Όταν 'συνελήφθησαν' ήταν στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

Τιμωρήθηκαν με τέσσερα χρόνια αποχής (η ποινή εκπνέει σε ένα μήνα) και έφτασαν μέχρι το CAS, που αποφάσισε πέρυσι ότι τα στοιχεία δεν ήταν καταδικαστικά. Παρ' όλα αυτά, δεν επέστρεψαν σε διοργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά το ντόπινγκ, η Disa Eythorsdottir από την Ισλανδία, αρνήθηκε να περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ μετά την κατάκτηση αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002, στο Μοντρεάλ.

Photos: Associated Press/YouTube

News 24/7

24MEDIA NETWORK