Το 2021 βγαίνει στην αγορά 'ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε μονοθέσιο της Formula 1'

Γάλλος επιχειρηματίας, παθιασμένος με την ταχύτητα, προχώρησε στη δημιουργία hypercar που θα κυκλοφορήσει το 2021 και δανείστηκε στοιχεία από τη Formula 1 και τα μαχητικά αεροσκάφη. Να σου συστήσω το Delage D12.

To Delage D12 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της γαλλικής εταιρίας Delage, μετά το 1953. Επέστρεψε με κάτι που όμοιο του δεν υπάρχει.
To Delage D12 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της γαλλικής εταιρίας Delage, μετά το 1953. Επέστρεψε με κάτι που όμοιο του δεν υπάρχει. DELAGE

Τα supercars τα ξέρεις. Τα βλέπεις χρόνια. Από το 1994 εταιρίες δουλεύουν επί της ιδέας του hypercar, ενός εξαιρετικά ελαφρού αυτοκινήτου, με αεροδυναμικό αμάξωμα και προηγμένα σύνθετα υλικά, με σχεδιασμό χαμηλής έλξης και υβριδική κίνηση. Ο στόχος ήταν να μειωθούν έως και πέντε φορές τα καύσιμα, χωρίς να 'χάνει' κάτι η απόδοση και η ασφάλεια. Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν το Rocky Mountain Institute, με το σχεδιασμό να ανήκει στον αναλυτή ενέργειας Άμορι Λόβινς.

Το 1999 το Ινστιτούτο προχώρησε στο επόμενο βήμα και δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική Hypercar Inc που συνέχισε την έρευνα. Το 2004 η εταιρία ονομάστηκε Fiberforge -για να ανταποκρίνεται καλύτερα στα 'θέλω' της-, με τον Λόβινς να αποκαλύπτει πως τα ευρήματα θα περνούσαν στο κοινό από το 2004. Η πρώτη παρουσίαση έγινε με το BMW i13 και το  Volkswagen XL1. Eίχαν δηλαδή, 'τακτοποιηθεί', σε πρώτη φάση, τα αυτοκίνητα πόλης. Δεν υπήρχε όμως, κάτι σε πολυτελές, αγωνιστικό αυτοκίνητο. Το έφτιαξε η γαλλική εταιρία Delage, δανειζόμενη στοιχεία από τα μονοθέσια της Formula 1 και τα μαχητικά αεροσκάφη. Προηγουμένως, εξασφάλισε πόρους για να ξαναδουλέψει η εταιρία, που δεν είχε παράξει κάτι από το 1953. Ώσπου εμφάνισε το Delage D12.

H πανοραμική άποψη του αυτοκινήτου που είναι ό,τι πιο κοντινό έχει σχεδιαστεί ποτέ, σε μονοθέσιο της Formula 1.
H πανοραμική άποψη του αυτοκινήτου που είναι ό,τι πιο κοντινό έχει σχεδιαστεί ποτέ, σε μονοθέσιο της Formula 1. DELAGE
To Robb Report έγραψε 'φανταστείτε το Delage D12 σαν ένα εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων καρτ, για εθισμένους στην αδρεναλίνη'.
To Robb Report έγραψε 'φανταστείτε το Delage D12 σαν ένα εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων καρτ, για εθισμένους στην αδρεναλίνη'. DELAGE

Η παραγωγή θα αρχίσει με το που 'μπει' το 2021. Η πρώτη δόση θα αφορά μόλις 30 αυτοκίνητα. Μπορείς να το αγοράσεις από τώρα ή να το βάλεις στο καλάθι. Μόνο να σου πω ότι κοστίζει 2.3 εκατομμύρια δολάρια.

Το 'μυαλό' πίσω από το hypercar λέγεται Λοράν Ταπί. Είναι Γάλλος επιχειρηματίας, τρελός με την ταχύτητα, που στα 23 είχε κερδίσει ένα διαγωνισμό -για ερασιτέχνες οδηγούς- της Porsche. Το task ήταν να οδηγήσει μονοθέσιο της F1 σε πίστα. Κατάλαβε, λέει πως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την εμπειρία και έθεσε ως στόχο να κάνει το δικό του υπεραυτοκίνητο. Συνεργάστηκε με τον Ζακ Βιλνέβ, μεταξύ άλλων τύπων που όλοι μαζί έχουν κερδίσει 16 τίτλους σε διοργανώσεις της FIA. 'Βγαίνει' στους 1.1000 και τους 1.105 ίππους, έχει οκτώ ταχύτητες και όλο μαζί ζυγίζει 1.309 κιλά. Eπειδή το έψαξα, να σου πω ότι το Ford Ka ζυγίζει 870 κιλά -στο λέω για να 'χεις μια εικόνα. Οι ερευνητές εξηγούν πως το Delage D12 είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε μονοθέσια της Formula 1.

Το Delage D12 δεν έχει θέση οδηγού, αλλά cockpit.
Το Delage D12 δεν έχει θέση οδηγού, αλλά cockpit. DELAGE

Προφανώς και σχεδιαστικά έχει γίνει δουλίτσα. Υπάρχει cockpit και όχι θέση οδηγού, στο οποίο κάθεσαι με τον τρόπο που κάθονται οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών. Eίναι διθέσιο (ο οδηγός κάθεται μπροστά και ο συνοδηγός ακριβώς από πίσω). Το κάθισμα είναι από ίνες άνθρακα, όπως αυτό των μονοθέσιων στη F1 και έχει γίνει αντιγραφή και στο τιμόνι (είναι joystick τύπου figther-jet). Εξυπακούεται ότι και στις δυο περιπτώσεις, προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε οδηγού. Όπως και τα πεντάλ, με την υποστήριξη των ποδιών. Η ανάρτηση επίσης, είναι από τη F1, τα ελαστικά από ανθρακονήματα, υπάρχει σύστημα ψύξης φρένων και κιβώτιο οκτώ ταχυτήτων που είναι αυτόματο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK