Οι 10+1 πιο Πανιώνιες στιγμές

Μια πολύ γρήγορη αναδρομή στις πιο φανταχτερές επιτυχίες του Πανιωνίου κατά τα χρόνια της ακμής του.

Ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα μπορούσαν να κλαίνει για την κατρακύλα του Πανιωνίου
Ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα μπορούσαν να κλαίνει για την κατρακύλα του Πανιωνίου EUROKINISSI

Ο Πανιώνιος -που θυμάται ο κόσμος- ήταν πάντα εκεί. Η τρίτη δύναμη, παραδοσιακά. Να παλεύει και να διεκδικεί τη θέση που της αναλογούσε στα μόνιμα δίπολα του ελληνικού μπάσκετ. Να πρεσβεύει το δικό της στιλ. Να προσφέρει το διαφορετικό. Να τη χειροκροτούν.

Εφέτος δεν θα 'ναι καν εκεί. Έλειψε ξανά, μα δεν ήταν τίποτα το ίδιο. Γύρισε γρήγορα. Τώρα θα κάνει καιρό. Χρόνια, σίγουρα. Η τροπή της απόπειρας διάσωσης ήταν αρνητική και από την Basket League ο 'Πάνθηρας' θα κατρακυλήσει αναγκαστικά στη χαμηλότερη κατηγορία της Αθήνας. Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητά του. Ψάχνοντας την πυξίδα του.

Ο Γιώργος Καράγκουτης, παιδί από τα σπλάχνα των ακαδημιών, είχε αποκριθεί πως το ελληνικό μπάσκετ αντέχει χωρίς τον σημερινό Πανιώνιο. Τον έχει ανάγκη μονάχα υγιή, με στέρεες βάσεις, απαγκιστρωμένο από συμφέροντα και πλαισιωμένο από ανθρώπους τον αγαπούν. Για να βρει ξανά την υπόστασή του στον χάρτη. Να επαναλάβει επιτυχίες. Ως τώρα θα ζει με τις αναμνήσεις. Όπως τούτες εδώ:

1987

Ο Πανιώνιος διεκδικεί για πρώτη και τελευταία φορά τον τίτλο του πρωταθλητή. Έχοντας αποκλείσει διαδοχικά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, συναντά τον αήττητο Άρη στο Παλέ και χάνει 129-81. Η δεύτερη θέση στη σεζόν πάντως αποτελεί τεράστιο παράσημο για το σύνολο του Φάνη και του Κορωναίου.

1990

Η πρώτη υπερβατική νίκη του Πανιωνίου στην Ευρώπη είναι το 107-85 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Οι 'κυανέρυθροι' έχουν εκτελέσει ένα σχεδόν τέλειο ματς και η διαφορά των 22 πόντων πριν από το ταξίδι στη Μόσχα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να πετύχουν σ' αυτή την απαιτητική διασταύρωση. Παρόλο που δεν έφτασαν, γιατί οι Σοβιετικοί απάντησαν με το 106-53, ήταν μια λαμπρή ευρωπαϊκή βραδιά στη Νέα Σμύρνη.

Ο Βλάντο Τζούροβιτς μπουγελώνεται από τον Φάνη Χριστοδούλου μετά τη νίκη του Πανιωνίου επί της ΤΣΣΚΑ στη Νέα Σμύρνη
Ο Βλάντο Τζούροβιτς μπουγελώνεται από τον Φάνη Χριστοδούλου μετά τη νίκη του Πανιωνίου επί της ΤΣΣΚΑ στη Νέα Σμύρνη EUROLEAGUE

1991

Ο Πανιώνιος κατακτά το ένα και μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας του, σπάζοντας το θεσσαλονικιώτικο δίπολο της εποχής. Στο 73-70 επί του 'Δικεφάλου', στον τελικό του ΣΕΦ, ο Γιώργος Γάσπαρης σκοράρει 20 πόντους και είναι ο πρώτος σκόρερ των 'κυανέρυθρων' του Βλάντο Τζούροβιτς.

Ο Γιώργος Γάσπαρης με το τρόπαιο του Κυπέλλου ανά χείρας
Ο Γιώργος Γάσπαρης με το τρόπαιο του Κυπέλλου ανά χείρας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

1994

Ο Πανιώνιος φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς, έχοντας προηγουμένως πετάξει εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με δύο νίκες, η εντός με διαφορά 20 πόντων. Ο πρώτος ελληνικός 'εμφύλιος' στα χρονικά των διεθνών διοργανώσεων, απέναντι στον μετέπειτα τροπαιούχο ΠΑΟΚ, τον αφήνει μεν πληγμένο, αλλά τουλάχιστον υπερήφανο για όσα πέτυχε στη διαδρομή.

Ο Εντ Στόουκς μονομαχεί με τον Ζόραν Σάβιτς, στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς, το 1994
Ο Εντ Στόουκς μονομαχεί με τον Ζόραν Σάβιτς, στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς, το 1994 EUROKINISS

1995

Η επανάληψη του Τελικού του '91 δεν είχε την ίδια ευτυχή κατάληξη για τον Πανιώνιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος είναι φιναλίστ στο Final-4 της Λαμίας, έχοντας αποκλείσει τον Ηλυσιακό, αλλά χάνει 72-53 από τον 'Δικέφαλο'.

Ο Θερλ Μπέιλι προσπαθεί να κόψει τον Μπάνε Πρέλεβιτς στη διάρκεια του Τελικού Κυπέλλου του 1995
Ο Θερλ Μπέιλι προσπαθεί να κόψει τον Μπάνε Πρέλεβιτς στη διάρκεια του Τελικού Κυπέλλου του 1995 EUROKINISSI

1996

Είναι η σεζόν που ο Πανιώνιος του 'Ντούντα', του αναγεννημένου Πάσπαλι και του πρώτου στις ασίστ Ντίνκινς διεκδικεί επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα. Τερματίζει τρίτος στην κανονική περίοδο, αποκλείει τον Σπόρτιγκ στο β' γύρο και απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις έκπληξης. Ηττάται όμως 70-68 στον πρώτο αγώνα και 68-62 στον τρίτο, χάνοντας την ευκαιρία να είναι αυτός ο αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Οι 10+1 πιο Πανιώνιες στιγμές

1996

Ανεξάρτητα από απογοήτευση του αμφιλεγόμενου αποκλεισμού από τους 'πράσινους', ο Πανιώνιος θα κατατροπώσει τον ΠΑΟΚ στη σειρά για την τρίτη θέση και για πρώτη φορά θα εξασφαλίσει θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ανταμοιβή.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι παίκτες του πανηγυρίζουν την έξοδο του Πανιωνίου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι παίκτες του πανηγυρίζουν την έξοδο του Πανιωνίου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών EUROKINISSI

1997

Η συμμετοχή του Πανιωνίου στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνδυάζεται με τέσσερις εντός έδρας νίκες στο κλειστό της Γλυφάδας, η μία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης με 72-67 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που είχε φτάσει στο Final-4 της προηγούμενης διοργάνωσης. Εκείνο το βράδυ ο Μίτσελ Γουίγκινς είχε 16 πόντους και ο Φάνης 7 με 6 ασίστ.

Ο Φάνης Χριστοδούλου εμψυχώνει τον Γιώργο Καλαϊτζή στη διάρκεια του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ
Ο Φάνης Χριστοδούλου εμψυχώνει τον Γιώργο Καλαϊτζή στη διάρκεια του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ EUROKINISSI

1999

Για δεύτερη φορά σε 5 χρόνια ο Πανιώνιος παίζει για τη συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς. Φτάνει στα χιαστί με μόλις μία ήττα, αποκλείει τη Ρετζιάνα, τη Ραντνίτσκι και την Ντιζόν, προτού διασταυρωθεί με την Μπαρτσελόνα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Τις πιθανότητές του τις σπατάλησε στο πρώτο παιχνίδι της Νέας Σμύρνης.

Ο Γιώργος Καράγκουτης με αντίπαλο τον Ευθύμη Ρεντζιά στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς μεταξύ Πανιωνίου και Μπαρτσελόνα
Ο Γιώργος Καράγκουτης με αντίπαλο τον Ευθύμη Ρεντζιά στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς μεταξύ Πανιωνίου και Μπαρτσελόνα EUROKINISSI

2008

Σε μια συγκλονιστική σειρά απέναντι στο Μαρούσι, ο Πανιώνιος υπό την χρηματοδότηση πια του Ηλία Λιανού επιστρέφει από το 0-2 και τερματίζει τρίτος στην Α1, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Euroleague. Στο φινάλε της σεζόν ο Νέναντ Μάρκοβιτς πλαντάζει στο κλάμα.

Οι πανηγυρισμοί των παικτών του Πανιωνίου για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Α1 του 2008
Οι πανηγυρισμοί των παικτών του Πανιωνίου για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Α1 του 2008 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

2008-09

Ο Πανιώνιος πέφτει σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μιλάνο, Εφές, Παρτιζάν και σε 10 ματς πετυχαίνει 3 νίκες. Η μία στην Πόλη με 17 πόντους του Γιάννη Καλαμπόκη και η τρίτη με 68-66 στο Ελληνικό επί της 'βασίλισσας' του Πλάθα χάρη σε εύστοχες βολές του Τσβέτκοβιτς στο φινάλε της αναμέτρησης.

Ο Άρον Μάιλς στον αγώνα του Πανιωνίου με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Ελληνικό
Ο Άρον Μάιλς στον αγώνα του Πανιωνίου με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Ελληνικό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Περασμένα, πανιώνια, μεγαλεία...


News 24/7

24MEDIA NETWORK