Γιατί ο Μονρό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση του καλοκαιριού

H Mπάγερν Μονάχου αιφνιδίασε με την απόκτηση ενός ΝΒΑer που είχε 27.7 λεπτά συμμετοχής ανά ματς για οκτώμιση χρόνια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Γκρεγκ Μονρό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση.

Γιατί ο Μονρό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση του καλοκαιριού
O Γκρεγκ Μονρό σε ένα από τα αγαπημένα του 'τελειώματα' AP PHOTO/GERALD HERBERT

Την ημέρα που η Μπάγερν 'έχασε' τον Ντέβιν Μπούκερ (πήρε το ταλέντο του και το πήγε στη Χίμκι) στο Μόναχο προέκυψε μια κάποια αναστάτωση. Ένα κάποιο άγχος. Και εκεί έκανε ένα βήμα μπροστά ο αθλητικός διευθυντής (και scout) του οργανισμού, Ντανιέλε Μπαγιέζι. Ο Ιταλός της προϋπηρεσίας του διεθνούς 'κατασκόπου' στους Πίστονς αποτάθηκε στους δικούς του ανθρώπους. Μεταξύ τους ήταν ο Greg Monroe. Έμενε να τα βρουν και στα χρήματα. Τα βρήκαν και έτσι ο 29χρονος σέντερ/πάουερ φόργουορντ θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να περάσει ένα χρόνο στη Βαυαρία, την Ευρωλίγκα και το γερμανικό πρωτάθλημα. Tην είδηση αποκάλυψε ο Emiliano Carchia (βλ. Sportando).

Η κίνηση αυτή μπαίνει -με χαρακτηριστική άνεση- στις κορυφαίες που 'χουν γίνει στην Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σημειώνεις;

⚫ Μην τον βλέπεις τώρα που είναι 'κτήνος'. Στο σχολείο ήταν ένα παιδί 2.03 που δεν είχε λίπος πάνω του. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται ακόμα να προσπαθεί να σηκώσει 35 κιλά μπάρα, στο γυμναστήριο.

⚫ Το 2005, όταν ήταν δευτεροετής στο high school, 'χτύπησε' τη Νέα Ορλεάνη ο Τυφώνας Κατρίνα. Η οικογένεια του μάζεψε τα υπάρχοντα της και πήγε στο Χιούστον. Ο Γκρεγκ πέρασε ένα μήνα σε άλλο σχολείο, πριν επιστρέψει σπίτι.

⚫ Ήταν ο κορυφαίος πάουερ φόργουορντ της 'τάξης' του. Το 2008 ήταν αυτός που πήρε τους Cougars (όνομα της ομάδας του σχολείου του) και τους πήγε έως την κορυφή της πολιτείας. “Σήμαινε πάρα πολλά για εμάς να έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε λίγη χαρά στην πόλη μας που περνούσε πολλά.

⚫ Όταν ήλθε η ώρα να πάει στο κολέγιο -για την ακρίβεια να παίξει μπάσκετ στο NCAA- είχε ουκ ολίγες προτάσεις για αθλητική υποτροφία. Διάλεξε το Georgetown. Όταν ταξίδευε η ομάδα στη Νέα Ορλεάνη, έτρωγε στο σπίτι του Μονρό. Στο τέλος της πρώτης σεζόν αναδείχθηκε 'καλύτερος ρούκι' της Big East. Που τη λες και δυνατή περιφέρεια.

Ήταν στο ίδιο ΝΒΑ draft με τον Ουέσλι Τζόνσον

⚫ Πριν το 2010 ΝΒΑ draft οι ειδικοί δεν είχαν να πουν κάτι κακό για το παιχνίδι του (στη δεύτερη σεζόν στους Hoyas είχε 14 νταμπλ νταμπλ). Είχαν όμως, να πουν κάτι για το χαρακτήρα του: κυρίως εξέφρασαν την ανησυχία ότι δεν είναι αρκετά εγωιστής για να τα καταφέρει στο ΝΒΑ. “Είναι εξαιρετικός πασέρ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε να κρατήσει την μπάλα για την πάρτη του. Να σουτάρει περισσότερο”.

Ειναι ευγενης. Οταν σηκωνεται, αφηνει απαλα την μπαλα στο καλαθι, σαν να αφηνει καραμελα πανω σε μαξιλαρι, αντι να καρφωσει και να 'κατεβασει' το ταμπλο.

⚫ Στο 2010 ΝΒΑ draft έγινε το ρεκόρ της επιλογής πέντε παικτών από το ίδιο κολέγιο (Kentucky -Τζον Ουόλ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Πάτρικ Πάτερσον, Έρικ Μπλέντσο και Ντάνιελ Όρτον). Πρώτος άκουσε το όνομα του ο Ουόλ. Ακολούθησαν οι Έβαν Τέρνερ, Ντέρικ Φέιβορς, Ουέσλι Τζόνσον, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Έκπε Γιουντό και στο Νο7 οι Πίστονς 'τράβηκαν' τον Μονρό. Θα σκάσω αν δεν σου πω ότι Νο9 ήταν ο Γκόρντον Χέιγουορντ, Νο10 ο Πολ Τζορτζ, Νο17 ο Κέβιν Σεραφέν, Νο31 ο Τίμπορ Πλάις, Νο35 ο Νεμάνια Μπιέλιτσα.

⚫ Πρόκειται για τύπο που αγωνίστηκε (κανονικά, όχι ως guest star) για 8 1/2 χρόνια, σε Πίστονς (2010-15), Μπακς (2015-17), Σανς (2017-18), Σέλτικς (2018 -έγινε ο πρώτος σέντερ των 'Κελτών', μετά τον Ρόμπερτ Πάρις, τον Μάρτιο του 1987, που 'χε τριπλ νταμπλ), Ράπτορς (2018-19, τον αντάλλαξαν τον Φλεβάρη στους Νετς που τον άφησαν ελεύθερο), Σέλτικς (2019 -δεκαήμερο συμβόλαιο στις 24/3). Βλέπεις, στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν δεν τίμησε το full time μεροκάματο. Συνολικά, όμως μετείχε σε 632 ματς, για 27.7 λεπτά κατά μ.ο.

⚫ Ήταν ο τελευταίος παίκτης των Πίστονς (τον διάλεξαν στο Νο7 του 2010 NBA draft) που φόρεσε τη φανέλα με το Νο10, πριν αποφασίσει ο οργανισμός να την αποσύρει προς τιμήν του Ντένις Ρόντμαν, σε τελετή που έγινε την Πρωταπριλιά του 2011. Βασικά, φορούσε τη φανέλα με το Νο10, όταν το Ντιτρόιτ πήρε την απόφαση να τιμήσει τον Ρόντμαν. Ο Μονρό ζήτησε να συναντήσει τον Ρόντμαν και εκείνος του έδωσε το ΟΚ να φορά το 10 "αλλά από σεβασμό προτίμησα να αλλάξω αριθμό. Ομολογώ ωστόσο, πως το να συναντήσω τον Ρόντμαν ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έκανα στη ζωή μου. Ο τύπος έχει πάρει 4,5 παρατσούκλια, έχει αναδειχθεί δυο φορές καλύτερος αμυντικός παίκτης και εγώ έπρεπε να πάω να ζητήσω την άδεια του. Όλοι μου έλεγαν πως είναι άνετος τύπος, αλλά είχα τα άγχη μου".

⚫ Για να μην ψάχνουν, εν των μεταξύ, οι απανταχού sportscasters παρατσούκλι άδικα των αδίκων, να ενημερώσω πως έχει ένα -το ίδιο- από το σχολείο. Είναι το moose (βλ. τάρανδος). Του το κόλλησε ένας συμμαθητής του στο Helen Cox High School, της Λουιζιάνα (όπου γεννήθηκε στις 4/6 του 1990).

Για την ακρίβεια, το έγραψε στον πίνακα της τάξης "ο καθηγητής το άφησε για καιρό ανέγγιχτο και 'έμεινε'. Όταν το σχολείο έφτιαξε πόστερ για κάθε παίκτη της ομάδας, δεν έβαλαν τα ονόματα, αλλά τα παρατσούκλια. Πήρα αυτό το πόστερ στο Georgetown και το έβαλα πάνω από το κρεβάτι μου. Το είδαν οι συμπαίκτες μου και αυτό ήταν".

⚫ Δεν φημίζεται για τις αμυντικές του ικανότητες. Και δεδομένα οι αντίπαλοι θα τον 'χτυπούν' στο πικ εντ ρολ. Αλλά θα βάζει -με ευκολία- διψήφιο αριθμό πόντων. Και θα είναι ανίκητος στο ποστ. Κυρίως γιατί έχει κατακτήσει την τέχνη του up and under. Δηλαδή, θα παίρνει την μπάλα στο ποστ και όπως προσπαθεί να δημιουργήσει χώρο για να κάνει δουλίτσα, θα ξεγελάει τον αμυντικό του, προσποιούμενος ότι θα τον νικήσει στον αέρα, πριν πάει από κάτω για το καλάθι.

Όπως μπορείς να διαβάσεις στο Basketball Society On Line "το up and under είναι μια υποτιμημένη κίνηση που δεν έχει κερδίσει την εκτίμηση που αξίζει. Κινήσεις όπως η crossover, το step-back και το euro-step έχουν κάνει θραύση. Παρ' όλα αυτά, ο κόσμος ξεχνά την αποτελεσματικότητα του up and under, γατί δεν δίνει στο κοινό τον ενθουσιασμό μιας θανατηφόρος crossover. Παρ' όλα αυτά, είναι κίνηση που κάνει πιο εύκολο το καλάθι". Η αλήθεια είναι πως η crossover έχει άλλη χάρη.

Ας επιστρέψουμε όμως, στο θέμα μας. Ο Μονρό ξέρει και να πασάρει και για να μη σε κουράζω με άλλα λόγια, δες τι ετοίμασε το NewStats.

News 24/7

24MEDIA NETWORK