10 'παλτά' που πέρασαν από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Τα γήπεδα παγώνουν από την ερημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Καιρός να θυμηθούμε τους ξένους παίκτες που πέρασαν από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τα τελευταία 20 χρόνια, για να αποδειχθούν γρήγορα πως ήταν 'παλτά'.

Ο Λαβόρ Ποστέλ του Ολυμπιακού προσπαθεί να διεκδικήσει ριμπάουντ με τον Βλάντο Στσεπάνοβιτς του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια ντέρμπι 'αιωνίων'
Ο Λαβόρ Ποστέλ του Ολυμπιακού προσπαθεί να διεκδικήσει ριμπάουντ με τον Βλάντο Στσεπάνοβιτς του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια ντέρμπι 'αιωνίων' EUROKINISSI

Αν η πανδημία του κορονοϊού δεν είχε εισβάλλει στις ζωές μας και δεν είχε προκαλέσει το 'πάγωμα' όλων των αθλητικών διοργανώσεων, αυτή θα ήταν η εποχή που θα είχαμε ήδη μια σαφή εικόνα για το κατά πόσο έχουν βοηθήσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ οι καλοκαιρινές και χειμερινές μεταγραφικές ενισχύσεις. Μιας και το μπάσκετ πιθανότατα θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του το καλοκαίρι, επιχειρούμε μια αξιολόγηση/κατάταξη των χειρότερων μεταγραφών ξένων που πέρασαν από τους δυο ισχυρούς του ελληνικού μπάσκετ, βασισμένοι κυρίως στην προσφορά τους και όχι στις ικανότητές τους.

Παναθηναϊκός

ΓΚΑΝΙ ΛΑΟΥΑΛ

Παραμονή: Δεύτερο μισό σεζόν 2015-2016

Ο Γκάνι Λαουάλ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε αγώνα κόντρα στον Πανιώνιο
Ο Γκάνι Λαουάλ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε αγώνα κόντρα στον Πανιώνιο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αμερικάνος σέντερ με καταγωγή από τη Νιγηρία πήγε στο Τριφύλλι τον Ιανουάριο του 2015 από την Τράμπζονσπορ, χωρίς όμως να καταφέρει να ξεχωρίσει, το ίδιο και ο επίσης άχρωμος και άοσμος Τζούλιαν Ράιτ. Ο Λαουάλ αγωνίζεται σήμερα στην Ιαπωνία, έχοντας αλλάξει συνολικά 27 ομάδες (!) μέσα σε μια δεκαετία, αποδεικνύοντας πως αποτελεί τον ορισμό του παίκτη-γυρολόγου.

ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΤΖΕΝΤΙΛΕ

Παραμονή: Δεκέμβριος 2016-Μάρτιος 2017

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σε αναμέτρηση κόντρα στην ΟΥΝΙΚΣ Καζάν
Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σε αναμέτρηση κόντρα στην ΟΥΝΙΚΣ Καζάν EUROKINISSI SPORTS

Γιος του Νάντο Τζεντίλε, παίκτη που λατρεύτηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο Αλεσάντρο Τζεντίλε ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, υπογράφοντας συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν. Ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ δεν είχε καλές σχέσεις με τον Τσάβι Πασκουάλ, δεν έδειξε ποτέ να προσαρμόζεται στην ομάδα, είχε απελπιστικά φτωχά στατιστικά (3,2 πόντους μ.ό.) και αποχώρησε τον Μάρτιο. Σήμερα, στα 27, αγωνίζεται στην ιταλική Τρέντο και πιστεύει ακόμα πως μπορεί να κάνει το 'άλμα' στο NBA.

ΝΙΚΟΛΑ ΠΡΚΑΤΣΙΝ

Παραμονή: Δεύτερο μισό σεζόν 2007-2008

Ο Νικόλα Πρκάτσιν κατά τη διάρκεια αναμέτρησης του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα
Ο Νικόλα Πρκάτσιν κατά τη διάρκεια αναμέτρησης του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα EUROKINISSI

Πήγε στον Παναθηναϊκό από τη Ντινάμο Μόσχας, με την προοπτική να αναπληρώσει το κενό του Ντέγιαν Τομάσεβιτς, που είχε τραυματιστεί. Ήταν μια εποχή που ο Παναθηναϊκός διέθετε μια ελίτ παικτών σε κάθε θέση και ο Πρκάτσιν δεν κατάφερε ποτέ να ξεχωρίσει, μέσα σε μια σούπερ ανταγωνιστική ομάδα.

ΜΙΛΕΝΚΟ ΤΕΠΙΤΣ

Παραμονή: Σεζόν 2009-2010, 2010-2011

Ο Μιλένκο Τέπιτς πριν από αναμέτρηση του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα, κόντρα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, δίνει το χέρι του στον Δημήτρη Διαμαντίδη
Ο Μιλένκο Τέπιτς πριν από αναμέτρηση του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα, κόντρα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, δίνει το χέρι του στον Δημήτρη Διαμαντίδη 2010 SPORTIDA/EUROKINISSI

Μπασκετικό wonderkid για το οποίο οι Πράσινοι δαπάνησαν 800.000 ευρώ για κάθε μια από τις σεζόν που αγωνίστηκε. Αποκτήθηκε στην ομάδα με προδιαγραφές ενός 'νέου Βασίλη Σπανούλη', αλλά ποτέ δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τον απόηχο γύρω από το όνομά του. Σήμερα αγωνίζεται στον Ηρακλή, έχοντας συνεισφέρει θετικά στην καλή φετινή πορεία της ομάδας.

ΛΟΝΙ ΜΠΑΞΤΕΡ

Παραμονή: Ιανουάριος 2005-σεζόν 2005-2006
Ο Λόνι Μπάξτερ σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής αναμέτρησης του Παναθηναϊκού, έχοντας μόλις σκοράρει
Ο Λόνι Μπάξτερ σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής αναμέτρησης του Παναθηναϊκού, έχοντας μόλις σκοράρει EUROKINISSI

Ο Μπάξτερ είχε γίνει ντραφτ από τους Σικάγο Μπουλς το 2002, ήταν ένας ημίψηλος σέντερ με παραστάσεις από το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Μπάξτερ πήρε πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πέρασε για λίγο από τους Σάρλοτ Μπόμπκατς, από την Ισπανία (Μπανταλόνα) και ακόμα λιγότερο από την Ιταλία (Σιένα), αλλά το όνομά του σήμερα δεν είναι συνδεδεμένο τόσο με το μπάσκετ, όσο με τα μπλεξίματα. Μόλις 8 μέρες μετά την υπογραφή συμβολαίου με την ιταλική ομάδα (8/8/2016), συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή στην Ουάσιγκτον, λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Ολυμπιακός

ΕΛΒΙΡ ΟΒΤΣΙΝΑ

Παραμονή: Πρώτο μισό σεζόν 2004-2005

Ο Ελβίρ Οβτσίνα σε στιγμιότυπο από αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Πατρών
Ο Ελβίρ Οβτσίνα σε στιγμιότυπο από αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Πατρών EUROKINISSI

Ο Βόσνιος σέντερ κάθε άλλο παρά κακός παίκτης θα ήταν για κάποια ομάδα του Βελγίου ή της Ολλανδίας. Όμως, κανένας νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως μια ομάδα του διαμετρήματος του Ολυμπιακού θα μπορούσε να κατέβει σε επίσημο αγώνα με παίκτες όπως ο Όβτσινα, που ήταν τόσο απελπιστικά 'λίγος'. Έλυσε τη συνεργασία του τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, για να αποκτηθεί στη θέση του ο θηριώδης Ρόμπερτ Γκούλιας από την Ουγγαρία, σε μια σεζόν που οι οπαδοί της ομάδας του Πειραιά δεν θέλουν να θυμούνται.

ΓΚΟΡΑΝ ΓΙΟΥΡΑΚ

Παραμονή: Σεζόν 2003-2004
Ο Γκόραν Γιούρακ του Ολυμπιακού σε αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ
Ο Γκόραν Γιούρακ του Ολυμπιακού σε αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Σλοβένος φόργουορντ είχε καταλήξει στον Ολυμπιακό εκείνης της σεζόν μαζί με τον συμπατριώτη του, Μπόρις Γκόρενς. Ο Γιούρακ φόρεσε τα κόκκινα σε μια εποχή που η ομάδα του Πειραιά έκανε πειράματα χημείας, ξηλώνοντας διαρκώς τον κορμό της και φέρνοντας ξένους με 'καλτ' προδιαγραφές. Υπό διαφορετικές συνθήκες, θα ήταν μια σπουδαία εφεδρεία. Τίποτα περισσότερο.

ΜΑΡΚ ΜΠΡΑΝΤΚΕ

Παραμονή: Αύγουστος-Οκτώβριος 2002

Ο Μαρκ Μπράντκε σε φωτογράφιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Μαρκ Μπράντκε σε φωτογράφιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ένας καλός σέντερ από την Αυστραλία, διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του, ο οποίος πήγε στον Ολυμπιακό και με το 'καλημέρα' είχε τραυματισμούς και αδιάφορη παρουσία. Αποχώρησε άδοξα, μαζί με τον εξίσου κακό Κροάτη φόργουορντ Βέλικο Μρσιτς.

ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

Παραμονή: Σεζόν 2017-2018

Ο Χόλις Τόμπσον με την μπάλα στα χέρια, κατά τη διάρκεια ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό
Ο Χόλις Τόμπσον με την μπάλα στα χέρια, κατά τη διάρκεια ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Αποκτήθηκε ως NBAer (ήταν στο ρόστερ των Φιλαδέλφεια Σίξερς), ως ένας παίκτης που μπορούσε να βοηθάει τον Ολυμπιακό στο σκοράρισμα και να 'πονοκεφαλιάζει' τις αντίπαλες άμυνες. Τίποτα από τα παραπάνω δεν κατάφερε και έγινε ίσως το πιο ηχηρά χαμένο στοίχημα μεταγραφής του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

ΤΖΕΡΙ ΜΑΚΝΑΜΑΡΑ

Παραμονή: Πρώτο μισό σεζόν 2006-2007

Ο Τζέρι ΜακΝάμαρα σε μια από τις πρώτες του προπονήσεις στον Ολυμπιακό, δίπλα στον Αρβίντας Ματσιγιάουσκας
Ο Τζέρι ΜακΝάμαρα σε μια από τις πρώτες του προπονήσεις στον Ολυμπιακό, δίπλα στον Αρβίντας Ματσιγιάουσκας EUROKINISSI

Πρωταθλητής του NCAA με το κολέγιο Σίρακιουζ, βρέθηκε στον Ολυμπιακό του Πίνι Γκέρσον ως ακόμα μια επιλογή στα γκαρντ. Ο Γκέρσον είχε να επιλέξει ανάμεσα στους Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Σκούνι Πεν, Χρήστο Χαρίση για τη θέση του πόιντ γκαρντ, με τον ΜακΝαμάρα να καταλήγει αμέσως 4η επιλογή. Ο συμπαθής Αμερικάνος έπαιξε μόλις ένα (1) λεπτό σε μια αναμέτρηση κόντρα στην Ταού Κεράμικα για την Ευρωλίγκα και ύστερα επέστρεψε στην πατρίδα του. Τη σεζόν που ακολούθησε, πάντως, επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK