2 αποφάσεις που πήραν οι Ουόριορς για τον Χάρντεν

'Η διαιτησία είναι ανακριβής επιστήμη' δήλωσε ο Ντρέιμοντ Γκριν, μετά το 1-0 των Ουόριορς επί των Ρόκετς. Η φανερή και η μυστική προτεραιότητα των πρωταθλητών, σχετικά με τον Τζέιμς Χάρντεν και ο 'φάκελος' που δημιούγησε το Χιούστον για διαιτητικές εύνοιες του Γκόλντεν Στέιτ.

2 αποφάσεις που πήραν οι Ουόριορς για τον Χάρντεν

Το flopping είναι μια τέχνη που 'κατέχει' ο Τζέιμς Χάρντεν. Και ομολογουμένως, την έχει τιμήσει δεόντως. Δεν εξαρτάται όμως, από αυτό. Εννοώ έχει άλλους 100 τρόπους να κάνει τη δουλειά του.

Το task των Ουόριορς στην πρεμιέρα της σειράς με τους Ρόκετς, για τους ημιτελικούς της Δύσης ήταν ένα: να τον κρατήσουν μακριά από τη γραμμή των βολών, όπου έως τώρα πήγαινε όποτε γούσταρε, μέσω προσπαθειών που έκανε από το τρίποντο -ανήκει στους καλύτερους της ιστορίας, σε αυτή τη δυνατότητα. Ο Στιβ Κερ έχει πει χαρακτηριστικά το εξής.

Πρέπει να είσαι πολύ πειθαρχημένος. Είναι πολύ έξυπνος, ως προς το να 'παίρνει' φάουλ και να δημιουργεί επαφές. Πρέπει να παίξεις, χωρίς να βάλεις το χέρι στο βαζάκι με τα μπισκότα.

Αυτή ήταν η τελευταία οδηγία που έλαβε κάθε ένας εκ των 'Πολεμιστών', από τον assistant του Στιβ Κερ, Κρις ΝτεΜάρκο πριν το τζάμπολ. Διόρθωση: αυτή ήταν η οδηγία που επικοινωνήθηκε. Κατά τα φαινόμενα, το πιο σημαντικό must για να περιορίσει το Γκόλντεν Στέιτ το "Μούσι" ήταν άλλο, το οποίο κράτησαν μεταξύ τους, ώσπου το είδαμε όλοι.

Οι Ουόριορς έκαναν το 1-0 (104-100), κρατώντας τον Χάρντεν στις 14 βολές (οι μισές από όσες 'παίρνει' συνήθως). Στην πράξη, ο Χάρντεν πάλευε για να μείνει υγιής.Ή για να αλλάξει τον τρόπο που συνήθως κερδίζει τα φάουλ -αν ήθελε να μείνει υγιής.

Θα σου ζητήσω να παρακολουθήσεις λίγο πιο προσεχτικά, πού πηγαίνουν τα πόδια των αμυνόμενων, στην προσγείωση του Χάρντεν έπειτα από σουτ. Σε μια από τις καταστάσεις που υπάρχουν στο video, αν ο superstar των Ρόκετς δεν πρόσεχε, θα είχε πάθει κάταγμα. Όπως φαίνεται η άμυνα πάνω του (την ανέλαβαν οι Κεβόν Λούνεϊ, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν) είχε ως στόχο τον περιορισμό του, με όλα τα μέσα που υπήρχαν διαθέσιμα.

Άντε και επιβίωσε ο Χάρντεν -που στην τελική ας πρόσεχε πού πατά. Το θέμα είναι πως βάσει κανονισμού που προστέθηκε πριν δυο χρόνια, όταν ο αμυνόμενος δεν αφήνει χώρο στον επιτιθέμενο να προσγειωθεί, χρεώνεται με φάουλ. Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται. Εν προκειμένω, ο αμυνόμενος δεν χρεώθηκε κάτι.

Τουναντίον, ένας εξ αυτών, ο -καλύτερος αμυντικός της λίγκας- Ντρέιμοντ Γκριν είπε πως 'όταν προσγειώνεσαι ενάμιση μέτρο μπροστά από το σημείο που σηκώθηκες για το σουτ, δεν είσαι πρόβλημα μου'.

Δεν ξύπνησε ο Έλληνας μέσα μας και εστιάσαμε στη διαιτησία. Είναι κάτι που έκανε όλος ο πλανήτης, με τον Χάρντεν να καλείται να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, όταν όλα είχαν τελειώσει.

Όπως ανέφερε το ESPN πρόκειται για το ζευγάρι που όλοι θέλαμε να δούμε στην postseason, μετά τα όσα είχαν γίνει πέρυσι μεταξύ τους και από το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει ο φετινός πρωταθλητής. " Μεταξύ αυτών που 'παίζονται' είναι η ιστορία και η κληρονομιά, αλλά από ό,τι φαίνεται είναι και αναπόφευκτο να μην αναφέρεται η οπτική της διαιτησίας. Είναι εύκολο να ξεχνάμε πως υπάρχουν τρεις ομάδες στο παρκέ, πάντα. Ιδανικά, η μια παραμένει ανώνυμη και δεν την παρατηρείς καν. Αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει στη συγκεκριμένη σειρά, βάσει όσων διακυβεύονται και της φύσης των ομάδων".

Ο Χάρντεν δεν θέλει να γίνει Λέοναρντ

Δεν σου είπα όμως, γιατί ο κανονισμός για το χώρο μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου έγινε πολύ σημαντικός, προ διετίας. Καλύτερα, θα σου δείξω.

Η σεζόν ήταν στον πρώτο τελικό της Δύσης, του 2017 όταν ο Καγούαι Λέοναρντ πήγε να βάλει ένα καλάθι και ο Ζάζα Πατσούλια του 'τελείωσε' τη χρονιά. Αυτή ήταν και η αναφορά που έκανε ο Χάρντεν, όταν τον ρώτησαν για όσα δεν του έδωσαν οι refs. "Πείτε ό,τι θέλετε. Το μόνο που θέλω είναι μια δίκαιη ευκαιρία. Ας σφυρίξουν όπως πρέπει και θα ζήσω με τα αποτελέσματα. Αλλά όλοι ξέρουμε τι έγινε πριν λίγκα χρόνια με τον Καγουάι. Αυτό μπορεί να αλλάξει όλη τη σειρά".

Ο πρώτος σκόρερ όλων τελείωσε με 29 πόντους και μόλις 9/28 σουτ, με τους διαιτητές να μην περιορίζονται στη δική του φάση. Δες τι δεν έδωσαν στον Κρις Πολ, ο οποίος αποβλήθηκε λίγο πριν το τέλος του αγώνα. Για την ακρίβεια, στα 9.1'' για τη λήξη, ο Χάρντεν σηκώθηκε από το αγαπημένο του σημείο, ενώ το σκορ ήταν 103-100. Ο Γκριν ήταν πάνω του, το "Μούσι' αστόχησε, ο Πολ πήρε το ριμπάουντ, με τους διαιτητές να δίνουν την κατοχή στους Ουόριορς. Γιατί;

Είδες το video. Δεν ξέρω αν είδες πως ο Πολ πάτησε γραμμή, όπως του είπαν οι διαιτητές. Εκείνος αντέδρασε έντονα και αποβλήθηκε, με τον κόουτς Μάικ Ντ' Αντόνι να πηγαίνει το θέμα και στη συνέντευξη Τύπου, όπου είπε πως η ομάδα του θα έπρεπε να 'χει τουλάχιστον +20 βολές. Ο Γκριν θέλησε να εστιάσει σε κάτι που, πιθανότατα, θα έλεγε όποιος ήταν στη θέση του (σε ομάδα με δυναμική από αυτές που 'δίνουν' ως μπόνους και ένα, δυο, 10 σφυρίγματα μπάι).

Αυτή είναι η φύση του παιχνιδιού που παίζουμε. Η διαιτησία είναι ανακριβής επιστήμη. It is what it is.

Οι Ρόκετς πάλι, έχουν 'χτίσει' υπόθεση που αφορά τους Ουόριορς. Όπως αποκάλυψε ο Σαμ Αμίκ, δημοσιογράφος του Τhe Athletic 'το Χιούστον έχει συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες, σχετικές με τα τεράστια αβαντάζ που απολαμβάνουν από τους διαιτητές οι Super Team Warriors'. Ο φάκελος έχει ό,τι συνέβη πέρυσι, στα επτά ματς των τελικών της Δύσης. Ο Ντάριλ Μόρεϊ, GM των "Ρουκετών" ενημέρωσε μέσω tweet που ήταν απάντηση σε 'τιτίβισμα' του Μαρκ Κιούμπαν για την τελευταία διαιτησία ότι συγκεντρώνει στοιχεία από το 2006.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK