2019 ΝΒΑ Awards: Πώς ψηφίζεται ο MVP της χρονιάς

Όλο το NBA λέει πως φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο: Θα ψηφιστεί MVP;

2019 ΝΒΑ Awards: Πώς ψηφίζεται ο MVP της χρονιάς
AP IMAGES

Το National Basketball Association Most Valuable Player Award (MVP) είναι ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται από το NBA στο Σημαντικότερο Παίκτη της Χρονιάς, ως τμήμα των ετησίων 'NBA Awards'. Το βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά κατά τη σεζόν 1955-56 και το τρόπαιο παραμένει ως και τις μέρες μας το επονομαζόμενο 'Maurice Podoloff' (από το όνομα του πρώτου κομισάριου του NBA, που διετέλεσε και πρόεδρος της Λίγκας, από το 1946 ως το 1963. Για το βραβείο του MVP της σεζόν 2018-19, θα αναμετρηθούν οι Πολ Τζόρτζ, Τζέιμς Χάρντεν και Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τιτανομαχία ανάμεσα στους Χάρντεν-Γιάννη, με τον Τζορτζ στο ρόλο του υπολογίσιμου αουτσάιντερ.

Μέχρι τη σεζόν 1979-80, η διαδικασία της επιλογής του MVP αναδείκνυε το παιχνίδι στην πιο πρωτόλεια μορφή του. Οι παίκτες ψήφιζαν για τον καλύτερο παίκτη, τελεία. Η απόδοση του σεβασμού στον ανώτερο, όπως θα συνέβαινε και σε μια αλάνα του δρόμου, με τον ίδιο περίπου τρόπο λάμβανε χώρα και στα γήπεδα του NBA. Από τη σεζόν 1980-81 και μετά, το βραβείο δίνονται μέσω μιας μαζικής ψηφοφορίας 100 δημοσιογράφων έντυπων και τηλεοπτικών media από την Αμερική και τον Καναδά, που δεν συνδέονται υπό οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ομάδα του NBA.

Σε κάθε κατηγορία, η ψήφος για τον πρώτο αντιστοιχεί σε 10 πόντους, για τον δεύτερο σε 7 και για τον τρίτο σε 5. Από το 2010, συνυπολογίζεται στη ψηφοφορία μια ακόμα 'κάλπη' με τις ψήφους συγκεκριμένων βραβείων, από τα επίσημα κοινωνικά δίκτυα του NBA.com. Για κάθε παίκτη που κερδίζει το βραβείο, αντιστοιχεί και ένα δικαίωμα ένταξης στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ είναι ο πολυνίκης του θεσμού με έξι τίτλους MVP, ενώ οι Μπιλ Ράσελ, Μάικλ Τζόρνταν ακολουθούν με πέντε και οι Λεμπρόν-Γουόλτ Τσάμπερλεϊν με τέσσερα. Την περασμένη σεζόν, το τρόπαιο του MVP κατέκτησε ο Τζέιμς Χάρντεν. Αναλυτικά, αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το εκάστοτε βραβείο που αναμένεται να απονεμηθεί σε λαμπρή τελετή στο Λος Άντζελες, με παρουσιαστή τον Σακίλ Ο'Νιλ.

Αναλυτικά, οι υποψήφιοι

  • MVP: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς), Τζέιμς Χάρντεν (Ρόκετς), Πολ Τζορτζ (Θάντερ).
  • Καλύτερος αμυντικός: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς), Πολ Τζορτζ (Θάντερ), Ρούντι Γκομπέρ (Τζαζ).
  • Έκτος παίκτης: Λου Γουίλιαμς (Κλίπερς), Μοντρέζλ Χάρελ (Κλίπερς), Ντομάντας Σαμπόνις (Πέισερς).
  • Ρούκι: Λούκα Ντοντσιτς (Μάβερικς), Τρέι Γιανγκ (Χοκς), Ντιάντρε Έιτον (Σανς).
  • Προπονητής: Μάικ Μπούντενχολζερ (Μπακς), Μάικ Μαλόουν (Νάγκετς), Ντοκ Ρίβερς (Κλίπερς).
  • Πιο βελτιωμένος παίκτης: Πάσκαλ Σιάκαμ (Ράπτορς), Ντ' Άαρον Φοξ (Κινγκς), ΝτιΆντζελο Ράσελ (Νετς).

News 24/7

24MEDIA NETWORK