5 Αμερικανοί που κάνουν διαφορά στη Stoiximan.gr Basket League

Ξεχωρίσαμε και προβάλλουμε τους λιγότερο προβεβλημένους 'αστέρες' του ελληνικού πρωταθλήματος. Μεχρι να φύγουν κι αυτοί.

Ο Γκλεν Κόζι είχε κάνει τη διαφορά για το Λαύριο στο νικηφόρο ματς με τον Παναθηναϊκό
Ο Γκλεν Κόζι είχε κάνει τη διαφορά για το Λαύριο στο νικηφόρο ματς με τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Ξέρω. Θα 'θελες κι εσύ, όπως καθένας μας, ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με αυθεντικές μπασκετικές φιγούρες. Σαν τον Ουόλτερ Μπέρι επί παραδείγματι. Αλλά και τόσους άλλους μικρούς ήρωες που χωρίς δεύτερη σκέψη έκαναν κάποτε το ταξίδι από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα διότι εξασφάλιζαν ένα καλό μεροκάματο παίζοντας σ' ένα, υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ας συμβιβαστούμε ωστόσο με ό,τι έχουμε. Παιδιά δηλαδή, από τα αμερικανικά κολέγια ή πιο 'ψημένα', που με 'συμβολικά' συμβόλαια παλεύουν να κερδίσουν τα δικά τους 15 λεπτά δημοσιότητας, δουλεύοντας ταυτόχρονα για τον επόμενο, πιο κιμπάρη, εργοδότη τους. Τέτοια παραδείγματα αρκετά σε κάθε νέα χρονιά της Stoiximan.gr Basket League.

Αντίστοιχα κι εφέτος σε μια λίγκα δώδεκα ομάδων βεβαίως κι εν μέσω μιας κορονο-πανδημίας που δεν άφηνε πολλά περιθώρια κινήσεων, πάλι καλά δηλαδή που έχουμε πρωτάθλημα, και περιόρισε τις διαθέσιμες επιλογές. Επειδή πάντως οι Έλληνες προπονητές είναι συνηθισμένοι να ψάχνουν ψύλλους στ' άχυρα, να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι κι άλλα τέτοια παροιμιώδη, προέκυψαν παίκτες που στο πρώτο μισό της σεζόν, σ' όσα τελοσπάντων ματς έχουν γίνει, τράβηξαν πάνω τους τα φώτα και προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Διαλέξαμε πέντε..

Ντόμινικ Άρτις - Κολοσσός

Με τη γλώσσα των αριθμών: 14.5 πόντοι, 5.2 ασίστ

Ο Ντόμινικ Άρτις είναι ο ηγέτης του Κολοσσού
Ο Ντόμινικ Άρτις είναι ο ηγέτης του Κολοσσού EUROKINISSI SPORTS

Θα 'χε προλάβει να υπάρξει συμπαίκτης του Τάιλερ Ντόρσεϊ στο Όρεγκον, αν μαζί με δυο συμφοιτητές του (ο ένας ο Ντότσον των Καβαλίερς) δεν είχαν εκδιωχθεί από το πρόγραμμα των Ντακς μετά από εις βάρος τους καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Το κύμα τον 'ξέβρασε' στην Ευρώπη, προτού με διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς, μεταξύ των οποίων το Πέζαρο στην Ιταλία, καταλήξει στη Ρόδο για να γίνει ο κουμανταδόρος του Κολοσσού. Με 160 στο σύνολο, απέχει μόλις μια ντουζίνα πόντους από την κορυφή των σκόρερ, είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του πρωταθλήματος με 57 ασίστ, πίσω μόνο από τον συμπαίκτη του Βασίλη Ξανθόπουλο και ο τέταρτος παίκτης σε αξιολόγηση, γιατί είναι ισορροπημένος. Οι 'θαλασσί' τον έχουν τεράστια ανάγκη για να βρουν στο β' μισό της σεζόν τις νίκες που απαιτεί η μάχη της παραμονής.

Αρκεί βέβαια να μην χάνει πολλά καρφώματα και να σιγουρεύει τα καλάθια.

Τζέιμς Ουέμπ - Λάρισα

Με τη γλώσσα των αριθμών: 12.5 πόντοι, 10 ριμπάουντ

Ο Τζέιμς Ουέμπ της Λάρισας είναι ένας φόργουορντ με έφεση σε τρίποντο και ριμπάουντ
Ο Τζέιμς Ουέμπ της Λάρισας είναι ένας φόργουορντ με έφεση σε τρίποντο και ριμπάουντ EUROKINISSI SPORTS

Αν και η Λάρισα μετρά μόλις τρεις νίκες στο πρώτο μισό της σεζόν, διαψεύδοντας τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της, ξεκάθαρα ο 27χρονος φόργουορντ κάνει αισθητή την παρουσία του. Κακός παίκτης δεν θα 'ταν σίγουρα, κουβαλώντας ως παράσημο τα 10 παιχνίδια στις αρχές του 2018 με τους Νετς χάρη στη συνθήκη των two-way contracts. Έχει φροντίσει όμως με την αθλητικότητα, το δυναμισμό και τη σπιρτάδα του να κερδίσει extra credits. Τρομερά συνεπής στο ρόλο του, καθώς στα 9 από τα 11 παιχνίδια ήταν διψήφιος σε πόντους με 48% από το τρίποντο σουτάροντας εξαιρετικά παρά το ύψος του, ενώ στα 5 εξ αυτών πέτυχε νταμπλ-νταμπλ. Με 110 ριμπάουντ, άλλωστε, στο σύνολο κρατά τα πρωτεία στο πρωτάθλημα, όντας παράλληλα ο δεύτερος παίκτης σε αξιολόγηση.

Γκλεν Κόζι - Λαύριο

Με τη γλώσσα των αριθμών: 12.4 πόντοι, 3.6 ασίστ

Ο Γκλεν Κόζι έχει βοηθήσει πάρα πολύ το Λαύριο απ' όταν εντάχθηκε στο ρόστερ
Ο Γκλεν Κόζι έχει βοηθήσει πάρα πολύ το Λαύριο απ' όταν εντάχθηκε στο ρόστερ EUROKINISSI SPORTS

Στις 40 ημέρες από την ενσωμάτωσή του στο Λαύριο του Σερέλη, καθώς υπέγραψε την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, ο 28χρονος πόιντ γκαρντ έχει ξεχωρίσει για τη συνέπειά του στο (πολύ) μακρινό σουτ. Ακόμη κι αν χρειαστεί να εκτελέσει από το κέντρο του γηπέδου, οι πιθανότητες ευστοχίας είναι μοιρασμένες. Συνηθέστερα, βέβαια, παίρνει πιο ορθολογικές προσπάθειες από το τρίποντο και ευστοχεί τουλάχιστον στις μισές. Με 6/9 πίσω από τα 6μ75 στο 92-82 επί του Παναθηναϊκού, ο πρώην παίκτης της Ζαντάρ, της Νίμπουργκ, της Ρίγα και της ΚΡΚΑ υπήρξε ο 'δήμιος' που 'αποκεφάλισε' τον Γιώργο Βόβορα.

Τζέρεμι Χόλογουελ - Ιωνικός Νικαίας

Με τη γλώσσα των αριθμών: 10.1 πόντοι - 5.1 ριμπάουντ

Ο Τζέρεμι Χόλογουελ είναι ένας φόργουορντ που στον Ιωνικό κάνει αρκετές δουλειές
Ο Τζέρεμι Χόλογουελ είναι ένας φόργουορντ που στον Ιωνικό κάνει αρκετές δουλειές EUROKINISSI SPORTS

Φυσικά χωρίς τον Άνταμ Σμιθ των 15.6 πόντων, ο Ιωνικός θα είχε σοβαρότερα προβλήματα ν' αντιμετωπίσει. Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο 26χρονος φόργουορντ από το Κλίβελαντ δεν έχει τη δική του συμβολή έως τώρα. Θέλει μεν δουλειά στο τρίποντο, από το οποίο επιμένει να σουτάρει, αλλά το σχεδόν 61% στα δίποντα δεν είναι ένα ποσοστό που συναντάς συχνά σε παίκτες που κινούνται από έξω προς τα μέσα. Είναι παίκτης με εκτόπισμα και αυτό δεν κρύβεται σε καμία περίπτωση, βοηθώντας ποικιλοτρόπως την ομάδα του Αγγέλου.

Τόντρικ Γκότσερ - Χαρίλαος Τρικούπης

Με τη γλώσσα των αριθμών: 26.5 πόντοι - 5 ασίστ

Ο Τόντρικ Γκότσερ σε πρώτο πλάνο
Ο Τόντρικ Γκότσερ σε πρώτο πλάνο EUROKINISSI SPORTS

Ήταν ευκαιρία να συστηθούμε εκ νέου με τον 27χρονο Αμερικανό σούπερ σκόρερ που είχε παίξει σε Κόροιβο ως ρούκι τη σεζόν 2016-17 και Ήφαιστο δυο σεζόν αργότερα. Ο Ντίνος Καλαμπάκος ήξερε επ' ακριβώς τι μπορεί να πάρει από τον πρώην παίκτη του και φέρνοντάς τον στο Μεσολόγγι ευελπιστεί ότι θα σώσει την παρτίδα μετά την απώλεια του Μπράουν στη ρακέτα. Στα πρώτα δύο παιχνίδια του πρόλαβε ήδη να σημειώσει 53 πόντους, έχοντας αστοχήσει μόνο σε 9 προσπάθειες, και να 'ζεσταθεί' πριν από τις διαδοχικές μάχες 'δίχως επιστροφή' που η νέα ομάδα του έχει να δώσει απέναντι σε Άρη, Κολοσσό και Ιωνικό, από τις 23/1 ως τις 6/2, πριν από την επόμενη διακοπή. Με τέτοια ορμή, γρήγορα θα αναρριχηθεί στη λίστα των πρώτων σκόρερ και ασίστμαν του πρωταθλήματος.


News 24/7

24MEDIA NETWORK