5 παίκτες που η ανταλλαγή τους μπορεί να επηρεάσει όλο το ΝΒΑ

Το 'τοτέμ', ο λαβωμένος, οι συνδετικοί κρίκοι και ο ψηλός. Ποια ομάδα θα προλάβει να τους πάρει;

Ο Χάρισον Μπαρνς των Κινγκς παίζει άμυνα τον Άαρον Γκόρντον των Μάτζικ. Αμφότεροι είναι πιθανό ν' ανήκουν σε άλλες ομάδες από τις 26/3
Ο Χάρισον Μπαρνς των Κινγκς παίζει άμυνα τον Άαρον Γκόρντον των Μάτζικ. Αμφότεροι είναι πιθανό ν' ανήκουν σε άλλες ομάδες από τις 26/3 AP PHOTO/RANDALL BENTON

Η trade deadline, μετατεθειμένη εφέτος για τις 25/3, είναι μία από τις decision days κάθε νέας σεζόν για όλο το ΝΒΑ και καθετί αγωνιστικό περνά στο περιθώριο τις ώρες πριν σφραγιστεί ερμητικά το παράθυρο. Για παράδειγμα, πόσοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με το -17 των (λαβωμένων) Λέικερς από τους Πέλικανς; Ελάχιστοι.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι μια σχετικά ήσυχη διαδικασία, διότι ο Μπλέικ Γκρίφιν βρήκε ήδη νέα στέγη. Τούτο όμως δεν ακυρώνει κινήσεις και συμφωνίες στα όρια της διορίας οι οποίες, υπό συγκεκριμένες πάντα προϋποθέσεις, είναι εφιικτό ν' ανατρέψουν τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες ενός πρωταθλήματος που τα φαβορί ξεχωρίζουν (Νετς, Σίξερς, Λέικερς, Κλίπερς, Μπακς), αλλά δεν μοιάζουν ακλόνητα. Ιδίως σε περίπτωση που οι ομάδες της δεύτερης βαθμίδας φροντίσουν να ενισχυθούν με τρόπο που θα τους ανεβάσει επίπεδο. Θα τα καταφέρουν, εφόσον βιαστούν και ξεχυθούν στην αγορά για τα 'ψώνια' της τελευταίας στιγμής. Οι βιτρίνες έχουν ακόμη ελκυστικό εμπόρευμα.

Κάιλ Λάουρι

Ανήμερα των γενεθλίων του (25/3), ο αισίως 35χρονος πόιντ είναι πάρα πολύ πιθανό ν' αλλάξει γειτονιά (να φύγει απ' τα παλιά). Οι Ράπτορς των 9 σερί ηττών αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τύχη διάκρισης στην εφετινή Ανατολή και προτιμούν να φτιάξουν, με φρέσκα υλικά, το μέλλον τους παρά να διεκδικήσουν, με ελάχιστες πιθανότητες, το παρόν τους. Ο Λάουρι είναι ένα σύγχρονο τοτέμ για τον οργανισμό και, μολονότι το συμβόλαιό του (που λήγει το καλοκαίρι) δεν προβλέπει οποιαδήποτε δέσμευση για τον επόμενο προορισμό του, τον δίνουν δηλαδή όπου επιθυμούν, στην περίπτωσή του απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και χειρουργικές κινήσεις. Για να μην εκτεθεί κανείς. Διαφορετικά δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να συζητήσουν μαζί του το ενδεχόμενο επέκτασης του συμβολαίου του, προτού τον παραχωρήσουν, αφού είναι ένας έμμεσος τρόπος να τιμήσουν τη χρόνια συνεισφορά ως την κατάκτηση του δαχτυλιδιού το 2019. Οι Χιτ εκτιμάται ότι έχουν τη διάθεση να καλύψουν τις απαιτήσεις των Καναδών μήπως και καταφέρουν το περυσινό θαύμα στην postseason, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Σίξερς έχουν τεθεί εκτός μάχης. Παίκτης πρωταθλητισμού που ανά 36 λεπτά συμμετοχής μπορεί να δίνει 18.2 πόντους με σχεδόν 40% στο τρίποντο, 7.7 ασίστ και 5.8 ριμπάουντ είναι τρομερά ωφέλιμος για ομάδες που θέλουν να φτάσουν μακριά στη σεζόν και έχουν ανάγκη από ισχυρές προσωπικότητες στο παρκέ.

Άαρον Γκόρντον

Η εν ισχύ σύμβαση με τους Μάτζικ φτάνει στο τέλος της το επόμενο καλοκαίρι, αυτό του 2022, μόνο που ο 25χρονος πολυσύνθετος φόργουορντ αιτήθηκε ήδη ανταλλαγή, δηλώνοντας τρομερά απογοητευμένος από την πορεία των πραγμάτων (αποτελέσματα, τρόπος παιχνιδιού, χειρισμός τραυματισμών). Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι, νιώθοντας βαλτωμένος, αναζητά μια νέα πρόκληση στην καριέρα του για να μην 'χαραμίζει' τον εαυτό του σ' ένα πρότζεκτ που δεν τον αντιπροσωπεύει πλέον όσο θα ήθελε. Ναι μεν οι γενικοί αριθμοί του είναι 'πεσμένοι' (14.6 πόντοι με 47.4% στο δίποντο, 6.6 ριμπάουντ), μένοντας στο παρκέ λιγότερα από 30 λεπτά σε μόλις 24 παιχνίδια, αλλά επειδή έχει βελτιώσει τόσο την πάσα του (4.3 ασίστ δεν έδινε ποτέ) όσο και το ποσοστό του στο τρίποντο (πηγαίνοντας από το max 34.9% στο 39.3%) είναι σχεδόν όσο επιδραστικός υπήρξε τη σεζόν 2017-18, προσεγγίζοντας το 24% στο usage. Του λείπουν οι παραστάσεις από τα πλέι οφ, αλλά έχουμε να κάνουμε παίκτη που από τη μία δεν νοιάζεται να γίνει κομμάτι ενός δομημένου ροτέισον εντασσόμενος αρμονικά και από την άλλη έχει τα προσόντα να σκοράρει 35-40 πόντους και να μαζέψει περισσότερα από 10-12 ριμπάουντ στο ίδιο παιχνίδι. Κυκλοφορεί προχωρημένο σενάριο που τον εμπλέκει σοβαρά με τους Σέλτικς που πέραν των draft picks φτάνουν ως τον Μάρκους Σμαρτ, αν μπορέσουν παράλληλα να βάλουν στο trade τον Εβάν Φουρνιέ. Ας μην αποκλειστεί πάντως να καταλήξει σε ομάδα της Δύσης, μια και οι Ρόκετς ψάχνουν έναν νέον franchise player, ενώ οι Νάγκετς δεν θα απέρριπταν μια τέτοια προοπτική.

Βίκτορ Ολαντίπο

Από σπόντα, μέρος της τριμερούς συμφωνίας που έστειλε τον Χάρντεν στους Νετς, εγκαταστάθηκε στο Χιούστον ο ταλαιπωρημένος την τελευταία τριετία γκαρντ και δεν προβλέπεται ότι θα συνεχίσει για πολύ ακόμη, μιας και οι Ρόκετς δεν έχουν την ευχέρεια να ρισκάρουν βασιζόμενοι με δύο επιρρεπείς σε τραυματισμούς παίκτες - ο άλλος ο Τζον Ουόλ. Πρόκειται βέβαια για περιφερειακό που εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά, αν είναι υγιής. Αποτυπώνεται στα νούμερά του (22.8 πόντοι, 5.3 ασίστ, 5.1 ριμπάουντ ανά 36 λεπτά) πως η επίδρασή του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ναι μεν οι 'ρουκέτες' είναι η ομάδα με το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στη λίγκα, αλλά ο Ολαντίπο εξακολουθεί να επηρεάζει σφόδρα το παιχνίδι τους κατά το 13 (29.9% usage) και αυτό μόνο συμπτωματικό δεν είναι για τη συνολική υπόστασή του ως παίκτη. Είναι βέβαιο πως ο ίδιος θα προτιμούσε θα καταλήξει σε ομάδα που κυνηγά τη διάκριση (Χιτ), αλλά πιο πιθανό είναι να ενταχθεί σε κάποια που οριακά παλεύει για την πρόκρισή της στα πλέι οφ. Οι Νικς είναι ένας προορισμός που μάλλον του ταιριάζει για το υπόλοιπο της σεζόν τουλάχιστον, αφού στο φινάλε της βγαίνει από το τετραετές συμβόλαιο των 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χάρισον Μπαρνς

Μέχρι το καλοκαίρι του 2023 κουβαλά ένα συμβόλαιο 85 εκατομμυρίων που δεν ευνοεί όλες τις καταστάσεις. Ούτε καν τους (διεκδικητές της post season) Κινγκς, οι οποίοι προσπαθούν ν' απαλλαγούν από τον 28χρονο σμολ φόργουορντ, παρόλο που πρόκειται για τον τρίτο πόλο της επίθεσή τους (16.3 πόντοι), ελάχιστα πίσω από τον Μπάντι Χιλντ, τον τρίτο ριμπάουντερ (6.5, career high), αν δεν είναι ακριβώς παίκτης ρακέτας, και τον τρίτο καλύτερο πασέρ (3.7), μολονότι προτιμά να εκτελεί. Καταλαβαίνει κανείς από τα νούμερά του, που πλαισιώνονται από το ανώτερο %true shooting της 9ετούς καριέρα του στο ΝΒΑ (62.1) και την πρωταθληματική εμπειρία του (Ουόριορς) ότι η ένταξή του σε μια ομάδα που έχει σταθερές δομές μπορεί να είναι από ωφέλιμη (το λιγότερο) ως ευεργετική (το περισσότερο). Μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο από τον Γκόρντον σε αυτό που (θέλουν να) παίζουν οι Σέλτικς, την ίδια στιγμή που οι πρώην Ουόριορς και οι Χιτ τον έχουν κατά νου, γνωρίζοντας ακριβώς τι μπορεί να φέρει στο τελευταίο τρίτο της σεζόν η προσθήκη του στην εξίσωση, ασχέτως του αν χρειαστεί, απαραίτητα, να θυσιάσουν κάτι.

Αντρέ Ντράμοντ

Οι Καβαλίερς τον έχουν παρκάρει καιρό τώρα, σχεδόν 1,5 μήνα, διότι πήραν νεότερο και φθηνότερο ψηλό (Άλεν), ευελπιστώντας πως ως την τελευταία στιγμή θα βρουν μια ενδιαφερόμενη ομάδα που θα πάρει το τελευταίο 6μηνο του συμβολαίου του (έναντι 14.5 εκατ.), προτού βγει στην αγορά ως free agent. Η βολική αυτή εκδοχή δεν συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες, αφού ο 27χρονος σέντερ μπορεί και να πληρωθεί από τους 'ιππότες' και κατόπιν να υπογράψει έκτοτε σε ομάδα που θα τον ελκύει, προτού ξαναψάξει για κάτι νέο το καλοκαίρι. Με δεδομένα τα προβλήματα στη ρακέτα, οι Λέικερς θα ήθελαν πολύ τον τέσσερις φορές κορυφαίο ριμπάουντερ του ΝΒΑ και μάλλον τον έχουν ανάγκη για ν' ανταγωνιστούν ομάδες με θηρία στη ρακέτα, αλλά περιμένουν τις εξελίξεις προτού κάνουν την τελική κίνησή τους. Λέγεται ότι είναι ήδη στο Λος Άντζελες, αλλά όπου κι αν υπογράψει στο φινάλε, δεν θα πάψει να 'ναι ένας ψηλός-βράχος που εύκολα μπορεί να επανέλθει στους περυσινούς αριθμούς του (17.7 πόντοι, 15.2 ριμπάουντ), συμβάλλοντας τόσο στην αμυντική θωράκιση της όσο και στην επιθετική λειτουργία του συνόλου. Έχουμε να κάνουμε με παίκτη χάρη στον οποίο οι Πίστονς είχαν εξασφαλίσει από +5 έως+17 ενόσω βρισκόταν στο παρκέ, κατά τις 7 πρώτες σεζόν του. Οι Μάβερικς του Ντόντσιτς το βλέπουν αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK