5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Michigan State

To Michigan State είναι το κολέγιο που 'πέταξε' έξω από το NCAA Tournament Final Four το Duke. Φιγουράρει ως το φαβορί κατάκτησης του τίτλου. Θα είναι ο πρώτος των Spartans, μετά το 2000. Μπορεί μια τέτοια επιτυχία να 'ξεπλύνει' την ντροπή του φρικιαστικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πέρυσι;

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Michigan State

Ανήκει στη λίστα με τα πιο ιστορικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ (ιδρύθηκε το 1855). Ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε με κρατικές παροχές και παραμένει μεταξύ των κορυφαίων ερευνητικών κολεγίων του πλανήτη. Το Michigan State University διαθέτει από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες (με περισσότερα από 3000 μέλη) και μέχρι τη σύλληψη του Larry Nassar ήταν ανάμεσα στα δέκα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τους περισσότερους εγγεγραμμένους φοιτητές (50.344).

Το 2016 είχαν αιτηθεί τη φοίτηση περισσότερα από 37.000 παιδιά. Εγκρίθηκε το 60% αυτών. Έκτοτε δεν εμφανίζεται κάπου μέσα στην πρώτη δεκάδα του πληθυσμού. Λογικό, αν σκεφτείς πως αποκαλύφθηκε σκάνδαλο που κρατούσε για δεκαετίες, με τους 'άρχοντες' να κάνουν πως δεν βλέπουν. Ας δούμε πέντε πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε για το MSU, το κολέγιο που θα εμφανιστεί στο Final Four του NCAA Tournament και για να τα καταφέρει πέρασε πάνω από το Duke.

Νο1: Ο γιατρός των αθλητών κακοποιούσε, για δεκαετίες, φοιτήτριες

Τον Ιούλιο του 2017 ο Λάρι Νάσαρ καταδικάστηκε σε 60 χρόνια φυλάκισης, σε ομοσπονδιακή φυλακή, ως ένοχος κατηγοριών παιδικής πορνογραφίας. Ήταν ο γιατρός του κολεγίου για δεκαετίες και αυτός της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ. Πολλά κορίτσια υπέφεραν στα χέρια του. Κάποια είχαν μιλήσει. Δεν άλλαζε όμως, κάτι. Ώσπου τελικά, άλλαξαν όλα.

Μεσολάβησαν καταγγελίες 265 κοριτσιών και έγγραφες καταθέσεις από 152. Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης, πως το MSU ήξερε τι γίνεται -είχαν γίνει καταγγελίες των θυμάτων στις αρμόδιες αρχές του campus-, αλλά δεν έκανε το παραμικρό. Στην ιστοσελίδα nassarinvestigation.com υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες της ανατριχιαστικής υπόθεσης. Όπως η έκθεση 233 σελίδων των ανεξάρτητων ερευνητών που ασχολήθηκαν με τις υποθέσεις, οι οποίες 'έτρεχαν' από τις αρχές του '90.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Νάσαρ 'δεν έδρασε εν κρυπτώ, αλλά μέσα σε ένα οικοσύστημα που διευκόλυνε τις εγκληματικές του ενέργειες'. Ένα σύστημα που νοιαζόταν μόνο για τις επιτυχίες. Και στην εθνική και στο πανεπιστήμιο.

Τον Γενάρη του 2018 ο τύπος αυτός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από 40 έως 175 χρόνια, σε φυλακή του Michigan, ως ένοχος επτά κατηγοριών σεξουαλικής επίθεσης σε ανήλικα. Τον Φλεβάρη του 2018 καταδικάστηκε σε ακόμα 40 έως 175 χρόνια φυλάκισης, αφότου δήλωσε ένοχος σε άλλες τρεις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.

Tην Πέμπτη 4/4 δικαστήρια του Michigan απέρριψαν ισάριθμες εφέσεις του Νάσαρ, ζητώντας να αναλάβει άλλος δικαστής τις αποφάσεις για τις ποινές του, διότι οι προηγούμενοι μερολήπτησαν.

Νο2: Μια ιστοσελίδα ανέλαβε την αποκάλυψη

Η αποκάλυψη του σκανδάλου 'πιστώνεται' στην Indianapolis Star που έγραψε το Σεπτέμβρη του 2016 άρθρο με τίτλο “F ormer USA Gymnastics Doctor accused of abuse”. Ακολούθησε το ESPN, με την ερευνητική του ομάδα να εξασφαλίζει αδιάσειστα στοιχεία που αποδείκνυαν την τακτική των υπευθύνων του πανεπιστημίου να 'κρύβουν' τις καταγγελίες, πολλώ δε αυτές που αφορούσαν αθλητές/σταρ.

Παρεμπιπτόντως, μεταξύ των στοιχείων υπήρχαν και κάποια που ήθελαν τον κόουτς των Spartans, Tom Izzo να καλύπτει παρανομίες των παικτών της ομάδας του. Για παράδειγμα, του ασίσταντ Τράβις Ουόλτον που συνέχισε τη δουλειά του, αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γρονθοκόπημα φοιτήτριας του MSU σε μπαρ και των Άντριου Πέιν -πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού- και του Κιθ Έιπλινγκ, έπειτα από καταγγελία φοιτήτριας ότι τη βίασαν οι συγκεκριμένοι. Ναι, πλην του Νάσαρ κορίτσια είχαν καταγγείλει και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις από αθλητές του κολεγίου, χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν υπήρχαν κρυμμένα μυστικά” είχε σχολιάσει τότε ο Άιζο, κόουτς των Spartans από το 1995 και Hall of Famer από το 2016, “ και μόνο η σκέψη ότι ήξερα και δεν είπα τίποτα με αρρωσταίνει. Δεν είμαι τέλειος. Ουδείς είναι. Είχα κάποια καλά παιδιά για παίκτες, στα οποία είχα πιστέψει και τελικά τα έδιωξα για ναρκωτικά. Άλλους τους άδιωξα γιατί δεν είχαν καλούς βαθμούς.

Είναι δυνατόν να κρατούσα κάποιον που 'χε κατηγορηθεί για βιασμό; Γιατί δεν έδιωξα τους Πέιν και Έιπλινγκ; Η έρευνα του σχολείου είχε καταλήξει στο ότι δεν είχαν παραβιάσει την πολιτική του πανεπιστημίου. Αν σήμερα θα έκανα κάτι διαφορετικά; Δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά ναι. Θα έκανα. Αλλά είναι δύσκολο να τιμωρήσεις κάποιον, όταν δεν ξέρεις τι έχει κάνει.

Θα μου πεις όταν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται τo NCAA (National Collegiate Athletic Association) για τη διαφθορά, τουλάχιστον όχι όσο νοιάζεται για το δολάριο , θα ενδιαφερθούν τα κολέγια;

Νο3: Σουτ χρεωμένου -με φοιτητικό δάνειο- παίκτη θα δώσει εκατομμύρια στους Spartans

Ενόσω πλήθος δυνητικών φοιτητών έκαναν άλλες επιλογές για τη ζωή τους -μακριά από το Michigan State-, ο Kenny Goins έκανε την αντίθετη διαδρομή. Όπως αποκάλυψε το The Athletic η οικογένεια του χρωστά ακόμα το δάνειο των 17.000 δολαρίων που πήρε, για να πάει το παιδί στο MSU. “Οι αθλητικές υποτροφίες που του έδωσαν τα Central Michigan, Detroit Mercy και Buffalo και το ενδιαφέρον σχολείων της Ivy League -κορυφαία πανεπιστήμια-, όπως το Penn και το Harvard δεν τον ενδιέφεραν. Ήθελε πάντα να παίξει στο Michigan State”. Μόνο που ο Άιζο δεν του έδινε υποτροφία για τον πρώτο χρόνο.

Τη λύση έδωσε ένα δάνειο που δεν έχει αποπληρωθεί, τη στιγμή που ένα σουτ του Γκόινς θα δώσει εκατομμύρια δολάρια στους Spartans. Ναι, αυτό της πρόκρισης επί του Duke.

Νο4: Οι Spartans 'έβγαλαν' ήδη περισσότερα απο 3.000.000 δολάρια

Κάθε χρόνο το ΝCAA δίνει χρήματα στα κολέγια, ανάλογα με τα αποτελέσματα και μέχρι το πού έφτασε τα πέντε τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Associated Press πέρυσι το σύνολο έφτασε στα 216.000.000 δολάρια. Nα σου δείξω πόσα πήρε φέτος το NCAA, βάσει δικών του στοιχείων.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Michigan State

Το NCAA Tournament του 2018 είχε έσοδα 844.300.000 δολάρια, από δικαιώματα για την τηλεόραση και το marketing. Κάθε χρόνο το συμβόλαιο με το CBS και το Turner Sports αυξάνεται. Η τελευταία επέκταση που θα αρχίσει από το 2024, ήταν για 8.8 δισεκατομμύρια δολάρια και οκτώ χρόνια.

Πού πήγαν φέτος τα λεφτά; Πάντα σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, γίνεται η εξής κατανομή.

Σε ό,τι αφορά το Michigan State, όπως θα δεις από τον πίνακα που ακολουθεί και δείχνει πού βρίσκεται το κάθε πανεπιστήμιο σε σύγκριση των εσόδων του σχολείου και αυτών που παίρνει από το NCAA, οι Spartans είναι περίπου ίσα βάρκα, ίσα πανιά. Kαι αν οι παίκτες δεν πήραν δολάριο για την πρόκριση στο Final Four, ο προπονητής τους έλαβε 100.000 δολάρια από το κολέγιο και 25.000 δολάρια από τη Nike.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Michigan State


Αssociated Press

No5: Για τον Κάσιους Ουίνστον ρε γαμώτο!

Στο Final Four της Μινεάπολις θα βρεθούν, πέραν αυτών για τους οποίους διαβάζεις εδώ οι Texas Tech, Auburn και Virginia. Όλοι έχουν παίκτες που θα δούμε στο εγγύς μέλλον στο ΝΒΑ. Μόνο όμως, το MSU έχει έναν πλέι μέικερ με τον οποίον δεν ασχολούνταν άνθρωπος τα δυο πρώτα χρόνια στο campus και φέτος, ως τριτοετής είναι αυτό που θέλουν όλοι οι κόουτς. Ο (ύψους 1.85) Κάσιους Ουίνστον πήρε το χρόνο του να καταλάβει ακριβώς πώς πρέπει να παίζει. Είχε μπροστά του δυο που πήγαν στο ΝΒΑ και έναν που έχασε φέτος τη χρονιά, με τραυματισμό.

Όταν συνέβη το τελευταίο, με τον Τζόσουα Λάνγκφορντ το Γενάρη, ήταν έτοιμος να γίνει ηγέτης. Να αντιλαμβάνεται τι χρειάζεται (ντράιβ, βοήθεια, πάσα, σουτ) και να το κάνει. Δεν ξέρω αν σε βοηθά, αλλά είναι γνωστός και ως 'anke bully'.

Ο Άιζο τον έχει χαρακτηρίσει "Τομ Μπρέιντι του κολεγιακού μπάσκετ", γιατί κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Και έχει δηλώσει ευτυχής που έχει έναν κόουτς στο παρκέ. Φράση κλισέ, την οποία ωστόσο, ο Ουίνστον τιμά. Ήταν στο Νο2 της Division I, στη λίστα της αξιολόγησης στην επίθεση και του ποσοστού των ασίστ. Μπροστά του ήταν οι Ζάιον Ουίλιαμσον και Τζα Μοράντ -αντίστοιχα. Είναι και ο έκτος παίκτης, σε usage.

Σύμφωνα με το The Ringer μπορεί το σώμα του να μην τον βοηθά να ξεχωρίσει -και να βρει δουλειά στο ΝΒΑ-, αλλά όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, θα δει ότι έχει 40.4% από την περιφέρεια, κερδίζει 5.3 φάουλ ανά 40 λεπτά -στην 10η πιο δυνατή περιφέρεια των ΗΠΑ-, είναι ένατος στη χώρα στο assist-to-turnover μεταξύ παικτών που έδωσαν τουλάχιστον 200 ασίστ φέτος. Είναι και στο Νο3 της λίστας παικτών που είναι έως 1.83 και παίρνουν τουλάχιστον το 30% των σουτ τους κοντά στη στεφάνη. Μπροστά του έχει τον 'μάγο των χουκ', Εξέβιερ Σίμπσον και τον Τζαμάρι Ουίλερ του Penn State.

Είναι ο τύπος του NBAer που μπορεί να σηκώνεται από τον πάγκο και να 'τρέχει' την επίθεση.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ και ο Ουίνστον μια καλή αρχή για τους Spartans, που σύμφωνα με το CBS Sports είναι η πιο 'γεμάτη' ομάδα εξ όσων θα εμφανιστούν στο Final Four 'γιατί έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους, για να νικά. 'Ρίχνει' το ρυθμό, τον 'ανεβάζει' αν δει ότι αυτό χρειάζεται, παίζει άμυνα man to man του τύπου να εκτελεί ο αντίπαλος στο τέλος του χρονόμετρου, έχει δύναμη στο καλάθι, ανθρώπους στην περιφέρεια και σύστημα που ακολουθούν όλοι -και μέσα στο οποίο νιώθουν σίγουροι και άνετοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικό πρόγραμμα αξιολόγησης του Sports-Reference ανέδειξε το φετινό ρόστερ ως 'το πιο εντυπωσιακό στην ιστορία του προγράμματος'. Όλα αυτά βέβαια, είναι χρήσιμο να αποδειχθούν στην πράξη.

Photos: Associated Press, NCAA.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK