6 ομάδες που κατέκτησαν την Ευρωλίγκα και εξαφανίστηκαν

Οι θρύλοι του παρελθόντος, οι ομάδες που έλαμψαν δυνατά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ύστερα εξαφανίστηκαν. Λιμόζ και Τσιμπόνα βγείτε μπροστά.

Οι παίκτες της Μπανταλόνα πανηγυρίζουν για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1993-1994
Οι παίκτες της Μπανταλόνα πανηγυρίζουν για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1993-1994 EUROKINISSI.GR

Η Μπανταλόνα, με μπροστάρη τον Νίκο Ζήση, δίνει δυναμικά το 'παρών' σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θυμίζοντας τη μεγάλη δόξα του παρελθόντος, την ομάδα που κάποτε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών είχε κάνει 'κηδεία' στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Με αφορμή τη διαφαινόμενη αναγέννηση της ομάδας με τα φαιοπράσινα, θυμόμαστε όλες εκείνες τις ομάδες που κάποτε θριάμβευσαν, σηκώνοντας κούπες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (Ευρωλίγκα από το 2000) και στη συνέχεια χάθηκαν στη βουή του μπασκετικού χρόνου. Κάποιες κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι και να γνωρίσουν μια δεύτερη εποχή με αξιοπρεπείς πορείες στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα που ανήκουν. Άλλες, έμειναν στην ανυποληψία.

Καντού

Στο κοινό του 90s μπάσκετ, συστήθηκε ως Κλίαρ Καντού, παίζοντας κόντρα σε ομάδες όπως η Πο Ορτεζ, η Εφές Πίλσεν, η Μπάκλερ Μπολόνια και ο Παναθηναϊκός. Η χρονιά 1993-1994 ήταν η πιο τρομακτική και παράξενη στην ιστορία της ομάδας από τη Λομβαρδία, η οποία τερμάτισε 8η στον όμιλο της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με ρεκόρ 2 νίκες-12 ήττες και στο τέλος της χρονιάς υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία του ιταλικού μπάσκετ. Έμοιαζε με ψέμα αυτή η εξέλιξη, για μια ομάδα που από το 1980 ως το 1991 είχε καταφέρει να κατακτήσει δυο Πρωταθλήματα Ευρώπης (1981-82, 1982-83), ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1982), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1982) κι ένα Κύπελλο Κόρατς (1991). Σήμερα, η Καντού, με χορηγό την εταιρεία Acqua S. Bernardo, φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του ιταλικού πρωταθλήματος.

Βίρτους Ρόμα

Πρωταθλητής με τους Ουάσινγκτον Μπούλετς το 1978, ο Λάρι Ράιτ βρέθηκε στους Ντιτρόιτ Πίστονς (δυο δεκαετίες πριν από το 'Malice in the Palace') για 45 αγώνες και ύστερα στη Βίρτους Ρόμα, όπου εκεί γνώρισε μια νέα, δοξασμένη, μπασκετική ζωή. Τον Μάιο του 1984, η Ρόμα συναντούσε την Μπαρτσελόνα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Με 27 πόντους και με ένα σπουδαίο ρόστερ Ιταλών και Αμερικάνων στο πλευρό του (αξιοσημείωτη η παρουσία του Κλάρενς Κια από τους Ντάλας Μάβερικς), ο Ράιτ αναδείχθηκε MVP του αγώνα, ο άνθρωπος που ενέπνευσε την ολική επαναφορά των Ρωμαίων από το -10. Η Ρόμα παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο ως τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν με τους Ντίνο Ράτζα (λίγο πριν αλλάξει τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ), Ρικ Μαχόρν, Ρομπέρτο Πρεμιέ κατάφερε να κερδίσει το Κύπελλο Κόρατς της σεζόν 1991-1992 και την επόμενη χρονιά να φτάσει ξανά ως τον τελικό.

Έκτοτε, η μοναδική μπασκετική φωτεινή στιγμή που έχει καταγράψει η ομάδα της Ρώμης, ήταν εκείνη η σεζόν (2004-2005), όταν παρουσίασε ένα ζηλευτό ρόστερ, με μπροστάρηδες τους Ντεγιάν Μποντιρόγκα-Κάρλτον Μάγερς και προπονητή τον Σβέτισλαβ Πέσιτς. Σήμερα, η Ρόμα βρίσκεται χαμηλά στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, έχοντας χάσει τη θέση της στην Ευρωλίγκα από την Αρμάνι Μιλάνο.

Βαρέζε

Η ομάδα-όνειρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μια δυναστεία θαυμάτων που έστησε ο Άτσα Νίκολιτς στα τέλη της δεκαετίας του '60, για να εξελιχθεί σε έναν 'τυφώνα' του ιταλικού πρωταθλήματος, ένα σύνολο που βρισκόταν συνεχώς σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών τροπαίων ως τα τα τέλη της δεκαετίας του '70. Με δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων και 4 Κόρατς, η Βαρέζε -με χορηγό την εταιρεία Openjometis από το 2014- προσπάθησε να διατηρήσει την αίγλη της, κατακτώντας ακόμα ένα πρωτάθλημα Ιταλίας το 1999 και συμμετέχοντας στο ULEB Cup από το 2002 ως το 2005, φτάνοντας τελικά, στον υποβιβασμό στη Serie A2 το 2008. Το οδυνηρό αυτό 'διάλειμμα' κράτησε μόλις μια σεζόν, με την ομάδα να έχει επιστρέψει σήμερα στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.

Μπανταλόνα

Μια από τις τρεις ομάδες του ισπανικού μπάσκετ που δεν έχουν ποτέ στην ιστορία τους υποβιβαστεί στη 2η τη τάξει κατηγορία (μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης, Εστουδιάντες), η Μπανταλόνα κατέκτησε Κόρατς και Κυπελλούχων στις αρχές της δεκαετίας του '80, για να εξελιχθεί στα '90s σε 'φονέα γιγάντων'. Αρχικά, το 1992, έχασε το πρωτάθλημα Ευρώπης από την Παρτίζαν, με ένα σουτ του Σάσα Τζόρτζεβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο να δίνει τη νίκη στην ομάδα του Βελιγραδίου. Δυο χρόνια μετά, προκάλεσε μπλακ άουτ στον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη, κατακτώντας το τρόπαιο. "Ήταν θέλημα Θεού", θα δηλώσει χρόνια αργότερα ο τότε προπονητής των Πειραιωτών. Τα επόμενα χρόνια, η Μπανταλόνα εξελίχθηκε σε σπουδαίο φυτώριο παικτών, βγάζοντας ταλέντα όπως ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Ρούντι Φερνάντεθ. Η ομάδα έφτασε τη σεζόν 2017-2018 στα όρια της πτώχευσης και σώθηκε στο παρά πέντε, τερματίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο χαμηλά, στην 15η θέση.

Λιμόζ

Ο Άλεξ Άκερ θα έχει για πάντα να θυμάται πως στη μπασκετική διαδρομή του στην Ευρώπη, βοήθησε δυο Θρύλους, έναν του Πειραιά και έναν του Λιμόζ, να επανέλθουν στην κορυφή. Πριν από 5 χρόνια, ο Αμερικανός βοήθησε τη Λιμόζ να κερδίσει το τελευταίο πρωτάθλημα Γαλλίας μέχρι σήμερα, ύστερα από μια δωδεκαετία όπου έφτασε να αγωνίζεται ακόμα και στην Γ' Εθνική! Η ομάδα που προκαλούσε ασφυξία στους αντιπάλους με την άμυνά της, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό του 1993, αλλά και τρία Κύπελλα Κόρατς και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, μαζί με 11 πρωταθλήματα Γαλλίας, σήμερα παλεύει για μια αξιοπρεπή παρουσία στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τσιμπόνα

Αυτή είναι η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, η oμάδα-όνειρο του κροατικού μπάσκετ, που κέρδισε μέσα στην περίοδο 1980-1988 συνολικά 14(!) τίτλους ανάμεσα τους και δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1985, 1986) με παίκτες θρύλους στη σύνθεση της όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Κατά την τρέχουσα δεκαετία, η Τσιμπόνα ξεκίνησε ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά του κροατικού μπάσκετ, φτάνοντας στο παρά ένα του υποβιβασμού το 2014 λόγω χρεών και επιστρέφοντας στους τίτλους με την κατάκτηση του κροατικού πρωταθλήματος την περασμένη χρονιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK