Οι αστέρες του ΝΒΑ που τους άφησαν εκτός All-Star Game

Από το All-Star Game στην Ατλάντα δεν θα λείπει μονάχα ο κόσμος, αλλά και παίκτες που έχουν το δικαίωμα να νιώθουν ότι αδικήθηκαν. Όπως συμβαίνει πάντα.

Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν παίζει άμυνα τον Καρμέλο Άντονι. Αμφότεροι εκτός All Star Game.
Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν παίζει άμυνα τον Καρμέλο Άντονι. Αμφότεροι εκτός All Star Game. AP PHOTO/STEVE DYKES

Εκείνα τα πολυδιαφημισμένα 40 κύματα κλήθηκε να περάσει το 2021 NBA All-Star Game προτού οριστικοποιηθεί πως θα διεξαχθεί κανονικά στις 7 Μαρτίου. Διότι αφενός μεταφέρθηκε από την Ινδιανάπολη, που είχε το χρίσμα και 'αποζημιώθηκε' με ανάληψη για το 2024, στην Ατλάντα - ως μια οπισθοχώρηση στη διένεξη που προέκυψε με την ηγεσία του ΝCAA αφετέρου κάμποσοι από τους αστέρες προέβαλαν ενστάσεις για την αξία ενός τέτοιου event δίχως κοινό. Παρεμπιπτόντως η πρωτεύουσα της Τζόρτζια θα φιλοξενήσει για τρίτη φορά την ετήσια εκδήλωση, αλλά πρώτη μετά το μακρινό 2003, τότε που ο Μάικλ Τζόρνταν συμμετείχε στο 14ο και τελευταίο της υπέρλαμπρης καριέρας του ως παίκτης των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Με κιτρινομπλέ εμφανίσεις, βέβαια, για να μην τα θέλουν όλα δικά τους.

Αφότου ρυθμίστηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα, ενεργοποιήθηκε το τελετουργικό κομμάτι που προηγείται του εκάστοτε all star game και αφορά τη σύνθεση των δύο ομάδων. Το τέλος της ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν ο κόσμος (κατά 50%), οι παίκτες (κατά 25%) και οι δημοσιογράφοι (κατά 25%), βρήκε τους Λεμπρόν Τζέιμς (για τέταρτη φορά) και Κέβιν Ντουράντ (για πρώτη) να ηγούνται των δύο συνόλων, από Δύση-Ανατολή, και κατ' επέκταση να έχουν την αρμοδιότητα επιλογής των υπόλοιπων μελών από μια δεξαμενή 24 παικτών, που είχε συμπληρωθεί με τις προτιμήσεις των προπονητών και τις αντικαταστάσεις του κομισάριου Άνταμ Σίλβερ.

Αρχικά σχηματίστηκαν οι βασικές πεντάδες, με την πρώτη-πρώτη επιλογή του 'βασιλιά' που είχε το αβαντάζ να 'ναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά χωρίς τον 'KD' που θα λείψει αναγκαστικά όπως ο Άντονι Ντέιβις. Κατόπιν καθένας εκ των δύο άρχισε το αλισβερίσι για το πώς θα συμπληρωθούν τα ρόστερ. Αφού πήρες αυτόν, εγώ θα διαλέξω τον άλλον για να σε ματσάρω και πάει λέγοντας. Σε live μετάδοση όλα αυτά.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως ο Τζέιμς 'έπιασε στον ύπνο' τον Ντουράντ και μέρα μεσημέρι «έκλεψε εκκλησία», καθώς δημιούργησε μια ομάδα που εκτός από τον ίδιο και τον δις MVP 'Greek Freak' θα έχει τον Στέφεν Κάρι, τον Λούκα Ντόντσιτς, τον Νίκολα Γιόκιτς (ως βασικούς), τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, τον Κρις Πολ, τον Μπεν Σίμονς, τον Πολ Τζορτζ, τον Τζέιλεν Μπράουν, τον Ρούντι Γκομπέρ και τον Ντομάντας Σαμπόνις (στον πάγκο). Πλήρης δηλαδή σε κάθε θέση της. Αντιθέτως ο Ντουράντ βολεύτηκε με τους Κάιρι Ίρβινγκ, Μπράντλι Μπιλ, Καουάι Λέοναρντ, Τζέισον Τέιτουμ και Ζοέλ Εμπίντ για την αρχική πεντάδα του και τους Ντέβιν Μπούκερ, Τζέιμς Χάρντεν, Ζακ Λαβίν, Ντόνοβαν Μίτσελ, Τζούλιους Ραντλ και Νίκολα Βούτσεβιτς ως εφεδρικούς. Του λείπει δηλαδή το μέγεθος στη ρακέτα! Και όχι λόγω χρημάτων.

Θεωρητικά η Team LeBron μπαίνει ως φαβορί για τη νίκη. Με το τελικό αποτέλεσμα να ορίζεται -όπως ακριβώς πέρυσι- από το άθροισμα των πόντων των πρώτων τριών δωδεκαλέπτων που θ' αρχίζουν από το 0-0 συν τους πόντους που θα χρειαστεί να σκοράρει μια ομάδα για να πιάσει τον προαπαιτούμενο στόχο. θα Για να γίνει κατανοητό το περίπλοκο σύστημα, αρκεί ένα απλό παράδειγμα. Αν η μία εκ των δύο ομάδων έχει πετύχει 40, 40 και 40 πόντους στα πρώτα τρία 12λεπτα και η άλλη έχει συνολικά λιγότερους, τότε στους 120 του αθροίσματος της πρώτης θα προστεθούν άλλοι 24 (φόρος τιμής στον Κόμπι Μπράιαντ) για να προκύψει το όριο της νίκης. Όποια δηλαδή εκ των δύο προλάβει να φτάσει τους 144 θα έχει επιβληθεί της άλλης. Φερ' ειπείν πέρυσι η ομάδα του Τζέιμς κέρδισε 157-155, έχοντας σκοράρει 11 περισσότερους στην τέταρτη περίοδο.

Καθεμιά εκ των δύο ομάδων θα παίζει για την οικονομική ενίσχυση δύο φιλανθρωπικών οργανισμών, καθένας εκ των οποίων θα αποκομίσει ως χορηγία τουλάχιστον 500.000 δολάρια από τα 1.750.000 που θα διατεθούν συνολικά. Άλλες 150.000 αντιστοιχούν στη νίκη κάθε περιόδου και οι τελευταίες 300.000 αφορούν την τελική έκβαση του αγώνα. Πριν από την έναρξη θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί τριπόντων (με τον Στέφεν Κάρι να διεκδικεί τον δεύτερο τίτλο του) και δεξιοτήτων, ενώ στην ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων ο διαγωνισμός καρφωμάτων (με μόλις τρεις συμμετέχοντες και τον Ζάιον Γουίλιαμσον να έχει απορρίψει την πρόταση).

Εκτός των φιλάθλων θα λείψουν και πολλοί αστέρες της λίγκας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άξιζαν να βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων της χρονιάς. Σ’ αυτό το σημείο, ας μην ξεχνάμε πως για τους παίκτες του ΝΒΑ αποτελεί ξεχωριστή επιβράβευση η συμμετοχή σ' ένα all-star game. Τα μετρούν ένα προς ένα και τους δίνουν έξτρα credits σε συζητήσεις για νέα συμβόλαια και χορηγικές συμφωνίες. Κι αν οι Ντέβιν Μπούκερ (τον οποίο εκ των υστέρων αντικατέστησε ο Μάικ Κόνλεϊ) και Ντομάντας Σαμπόνις μπήκαν εκ των υστέρων στη λίστα, υπάρχουν τουλάχιστον 7 παίκτες που έχουν το δικαίωμα να νιώθουν αδικημένοι, αν όχι ότι υποτιμήθηκαν, από το γεγονός πως έμειναν εκτός. Εξαιρείται ο Τζίμι Μπάτλερ, που διέρρευσε ότι δεν δέχθηκε να ταξιδέψει στην Ατλάντα.

Τράι Γιανγκ

Atlanta Hawks guard Trae Young (11) reaxcrts after being called for a foul during the second half of an NBA basketball game against the Miami Heat, Sunday, Feb. 28, 2021, in Miami. (AP Photo/Lynne Sladky)
Ο Τράι Γιανγκ σε αγώνα των Χοκς με τους Χιτ AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Δεν αφορά μια τιμητική παρουσία επειδή το event διεξάγεται στην Ατλάντα. Ναι μεν ο ηγέτης των Χοκς δεν έχει τα περυσινά νούμερα στο σκοράρισμα, έχοντας πέσει από τους 29.6 πόντους στους 26.4, αλλά και σε μια πιο 'γεμάτη' ομάδα (παρά τα προβλήματα τραυματισμών που προέκυψαν) παίζει και καλύτερα σουτάρει από το τρίποντο και περισσότερες ασίστ μοιράζει. Άρα είναι πιο επιδραστικός στην προσπάθεια που καταβάλουν τα 'γεράκια' προκειμένου να επιστρέψουν εφέτος στα playoffs ύστερα από τρεις σεζόν που δεν βρήκαν περισσότερες από 29 νίκες. Εφέτος έχουν ήδη 16 σε 36 αγώνες και συνεχίζουν.

Κρις Μίντλετον

Ο Κρις Μίντλετον είναι ο μόνιμος συμπρωταγωνιστής του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς
Ο Κρις Μίντλετον είναι ο μόνιμος συμπρωταγωνιστής του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς APAP PHOTO/BRANDON DILL

Από καιρό ο 'διόσκουρος' του Αντετοκούνμπο έχει αρχίσει να συμπεριλαμβάνεται σε λίστες με τους πιο υποτιμημένους παίκτες της τελευταίας 5ετίας. Τις δύο προηγούμενες σεζόν ήταν μεταξύ των όσων είχαν επιλεγεί για το εορταστικό Weekend, σε Σάρλοτ και Σικάγο αντίστοιχα, εφέτος τον προσπέρασαν παρόλο που οι αριθμοί του δεν έχουν διαφοροποιηθεί (20.6 πόντοι, , 6.1 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ). Δεν θέλουμε να πιστέψουμε στην εκδοχή της περιορισμένης εμπορικότητας των Μπακς (έναντι των Νικς), που συν τοις άλλοις δεν είναι εφέτος η αποτελεσματικότερη ομάδα της Ανατολής, καθώς αυτό καταρρίπτεται εύκολα από το ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει εκτοξεύσει όλο το Μιλγουόκι. Αφήστε που ο 'Khash Money' οδεύει για μια δεύτερη διαδοχική σεζόν με 50/40/90, σουτάροντας με βελτιωμένο ποσοστό στο τρίποντο. Τις βολές του λίγο να φτιάξει και θα το πετύχει ξανά.

Μπαμ Αντεμπάγιο

Ο Μπαμ Αντεμπάγιο κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ως τώρα
Ο Μπαμ Αντεμπάγιο κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ως τώρα AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

Είναι σταθερά ένας εκ των πιο βελτιωμένων παικτών της τελευταίας διετίας ο ψηλός των Χιτ και οι αριθμοί δεν ψεύδονται στην περίπτωσή του. Χάρη στους 19.2 πόντους, έχοντας προοδεύσει σε τρίποντο-βολές, στα9.5 ριμπάουντ, στις 5.4 ασίστ και στο 1 κόψιμο για κάθε βραδιά του άξιζε κάτι περισσότερο. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν οι επιλογές έγιναν σε μια περίοδο που οι Χιτ εμφάνιζαν αρνητικό ρεκόρ και έδειχναν πολύ πιο ευάλωτοι απ' όσο είναι όντως στην πραγματικότητα, καταλαμβάνοντας τούτη την περίοδο την 6η θέση στην Ανατολή με 18-18.

ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν

Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των ανταγωνιστικών εφέτος Σπερς
Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των ανταγωνιστικών εφέτος Σπερς AP PHOTO/ERIC GAY

Αν οι Σπερς οφείλουν σε κάποιον, πλην του Γκρεγκ Πόποβιτς δηλαδή, το τρέχον 18-14, αυτός είναι το δίχως άλλο ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν. Η 5η συμμετοχή του σε all-star ομάδα θα 'ταν αντανάκλαση μιας σεζόν στην οποία δεν προβάλλεται όσο, πιθανόν, θα έπρεπε η απόδοσή του. Δεν είναι τόσο οι 20 πόντοι του με σχεδόν 90% στις βολές και 60% στο true shooting, όσο οι 7.2 ασίστ (το καλύτερο νούμερο της καριέρας του) που κάνουν τη διαφορά μέχρι τώρα, με αντίκτυπο το +13 του Σαν Αντόνιο (125-112 σε 100 κατοχές) ενόσω αυτός βρίσκεται στο παρκέ.

Τομπάιας Χάρις

Ο Τομπάιας Χάρις δεν χάνεται μεταξύ των δύο σούπερ σταρ των Σίξερς, αλλά μάλλον αυτό δεν αρκεί
Ο Τομπάιας Χάρις δεν χάνεται μεταξύ των δύο σούπερ σταρ των Σίξερς, αλλά μάλλον αυτό δεν αρκεί AP PHOTO/MATT SLOCUM

Με Εμπίντ και Σίμονς παρόντες, γιατί άραγε θα έπρεπε να τριτώσει το καλό για τους Σίξερς; Διότι ο 28χρονος Νεοϋορκέζος φόργουορντ, στη 10η χρονιά από την είσοδό του στο κορυφαίο πρωτάθλημα, δεν έχει προδώσει ποτέ κανέναν, παραμένοντας μια συνεπέστατη λύση για την ομάδα που παίζει και τον εκάστοτε προπονητή του. Εφέτος δε ως βασικός πόλος λειτουργίας του συνόλου με το κορυφαίο ρεκόρ στην Ανατολή (24-12) δίνει 20.2 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και 3.4 τελικές πάσες, σουτάροντας καλύτερα από ποτέ υπό οποιαδήποτε συνθήκη (60.7% true shooting).

Μπράντον Ίνγκραμ

Ο Μπράντον Ίνγκραμ, αν και εξαιρετικός, μένει στην παχιά σκιά τον Ζάιον Ουίλιαμσον
Ο Μπράντον Ίνγκραμ, αν και εξαιρετικός, μένει στην παχιά σκιά τον Ζάιον Ουίλιαμσον AP PHOTO/ERIC GAY

Προφανέστατα ο 23χρονος φόργουορντ έπεσε... θύμα του συμπαίκτη του Ζάιον Ουίλιαμσον. Διαφορετικά δεν εξηγείται ότι με 23.9 πόντους από 52% στα δίποντα, 5.1 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ ανά ματς δεν ανανεώθηκε η περυσινή παρουσία του στο all-star game. Το 15-21 των Πέλικανς λειτούργησε σίγουρα αποτρεπτικά όταν ήδη υπήρχε ένας εκπρόσωπός τους!

News 24/7

24MEDIA NETWORK