Α1: Η ζωή εν... τάφω

Το πρωτάθλημα τελείωσε. Ε και; Του χρόνου θα αρχίσει άλλο με το ίδιο μπασκετικό ενδιαφέρον. Τα Τρίκαλα σώθηκαν τελικά, το Αιγάλεω υποβιβάστηκε, κάποιος εκ των Άρη, Αμαρουσίου, Πανελληνίου, Πανιωνίου θα πάρει το τρίτο εισιτήριο για την Ευρωλίγκα. Και τι θα το κάνει;

Α1: Η ζωή εν... τάφω
Γιατί τέτοιος πεσιμισμός; Και πάλι αισιόδοξοι είμαστε αν σκεφτείτε την δεδομένη οικονομική κρίση κυρίως όμως στην κρίση ορθής μπασκετικής σκέψης.

Οι αιώνιοι θα συνεχίζουν τους τρελούς προϋπολογισμούς και καλά θα κάνουν, δεν μας έβαλαν δραγάτη στην τσέπη τους, όσο όμως δεν ασχολούνται, δεν απαιτούν ένα καλύτερο πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ζήσουμε εποχές 90ς.

Το πρωτάθλημα τελείωσε με μεγάλο αδικημένο το Αιγάλεω όπως θα μπορούσε να είναι αδικημένα τα Τρίκαλα διότι έδωσαν την μάχη τους για την παραμονή, την ίδια στιγμή που η Ολύμπια Λάρισας εδώ κι ένα μήνα δημοσιοποίησε την σοβαρή πιθανότητα διάλυσής της αλλά παραμένει στην Α1 και ίσως να πουλήσει τη θέση της βγάζοντας κέρδος. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος καλά κάνουν όλα και ασελγούν στο πτώμα του μπάσκετ. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, διαβάστε πόσο «ευοίωνο» διαγράφεται το μέλλον του πρωταθλήματος.

Η Ολύμπια Λάρισας αποτέλεσε ένα πρότυπο οργάνωσης για τις ομάδες της επαρχίας και όχι μόνο. Λειτούργησε ιδανικά δείχνοντας το δρόμο σε όλους τους μικρομεσαίους. Όλα δείχνουν πως αν η οικογένεια Μαλάκου δεν βρει πάλι χρήματα, σε έναν ή δύο μήνες ο σύλλογος θα αναστείλει τη λειτουργία του οριστικά και αμετάκλητα.

Τόσα χρόνια λέμε, και είναι αλήθεια, ότι δεν υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Αλήθεια, αυτή η μιζέρια των δύο δικεφάλων ποιον βοηθάει; Καλύτερα να μην συμμετέχουν στην Α1 αν δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί δύο σύλλογοι με τεράστια προσφορά και τίτλους στο μπάσκετ. Δεν ζητάει κανείς ομάδες 30 εκατομμυρίων ευρώ αλλά έστω ένας προϋπολογισμός στα επίπεδα του Αμαρουσίου ή του Άρη. Από τις ομάδες που ανεβαίνουν, το Περιστέρι φαίνεται ικανό να παραμείνει στην κατηγορία, ο Ηλυσιακός( πάλι ο Κουφός πάει να κάνει θαύματα) όμως περισσότερο θα παζαρέψει την παραμονή του μόνο και μόνο για να δείξει ότι τόσο φτωχό είναι το μπάσκετ μας που ένας καλός μάνατζερ κάνει πλάκα σε παράγοντες που βάζουν εκατομμύρια.

Ακούγονται πολλά για την Καβάλα και κατά πόσο θα καταφέρει να είναι αξιόπιστη την επόμενη περίοδο. Μακάρι να πρόκειται για κακές γλώσσες διότι αν και μπήκαν από το παράθυρο, κατάφεραν να εμφανίσουν ένα σημαντικό σύνολο και να κερδίσουν δικαίως την εκτίμηση όλων.

Σταθερά με... μείωση

Το Μαρούσι ήταν πολύ τυχερό φέτος. Παρά το γεγονός ότι δεν έκανε μεγάλες αυξήσεις κατάφερε να βρει κοψοχρονιά τον Διαμαντόπουλο στην αγορά και να αλλάξει τη μοίρα του. Ήδη ο Μαρκόπουλος και η διοίκηση του συλλόγου είχαν κάνει θαύματα έχοντας την καλύτερη γραμμή ψηλών στην Α1, βρήκαν αυτό που τους έλειπε και του χρόνου θα συνεχίσουν λογικά με μικρή μείωση. Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση προϋπολογισμού στον Πανιώνιο μετά την αποτυχία, έως τώρα, της χρονιάς. Λάθος επιλογές σε προπονητή και παίκτες, αλόγιστες σπατάλες σε ξένους και κοινοτικούς, η Ευρωλίγκα τους πήγε πίσω. Πάρα πολύ πίσω.

Ο Άρης θα συνεχίσει την πεπατημένη και μόνο ο Πανελλήνιος αναμένεται να κρατήσει ή και να αυξήσει το μπάτζετ του κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ευρωπαϊκό κύπελλο που θα συμμετέχει.

Βρε ζήτω η επαρχία

Ο Κολοσσός από τώρα ετοιμάζεται για το 2009/2010. Στόχος η καταξίωση ως η πρώτη ομάδα της επαρχίας και θα το καταφέρουν. Σοβαρή διοίκηση, ο Γιάννης Γιαννάς πήρε άριστα στην πρώτη του χρονιά στην προεδρία, πανέξυπνη επιλογή κόουτς στο πρόσωπο του ταλαντούχου Σφαιρόπουλου, ορθές επιλογές παικτών κι ένα νησί που επιτέλους ξυπνά. Τα Τρίκαλα έχουν δρόμο για να φτάσουν εκεί, όμως τους δίνεται μία απίστευτη ευκαιρία να σταθεροποιηθούν. Οι ομάδες που έρχονται, πλην Περιστερίου, δεν αναμένεται να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο και περισσότερο θα λειτουργήσουν ως ασανσέρ. Να κρατήσουν τον κορμό τους, να προσθέσουν κάποιους νέους Έλληνες και θα τους έχουμε για χρόνια στην Α1. Λογικά θα ξεχάσουν και διάφορες παιδικές ασθένειες, όπως έχουν όλοι οι νεοφώτιστοι, εντός κι εκτός παρκέ.

Και τώρα;

Το Αιγάλεω έδωσε τη μάχη του για την παραμονή και σύμφωνα με τον κόσμο του από εδώ και πέρα θα παλέψει για την ύπαρξή του. Ήδη την Δευτέρα δίνεται συνέντευξη Τύπου από επιτροπή σωτηρίας ώστε αυτή η ωραία προσπάθεια να μην τελειώσει σε έναν υποβιβασμό. Το ελληνικό μπάσκετ δεν μπορεί να ξεχνάει ή να αδικεί τις μεγάλες συνοικίες. Καλά φαίνονται τα νέα για την ΑΕΛ αφού έχει βάλει ως σκοπό την παραμονή για μία ή δύο σεζόν στην Α2 και μετά να δοκιμάσει την επιστροφή αφού πρώτα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Λάρισα. Τουλάχιστον δείχνουν πως έμαθαν από τα λάθη τους.

Τρίτος Αμερικανός, μία καλή ιδέα

Εδώ και καιρό υπάρχει μία συζήτηση για την προσθήκη τρίτου Αμερικανού. Ίσως να είναι μία λύση στην περίοδο της οικονομικής ανέχειας αν σκεφτεί κανείς ότι με 50.000 ευρώ μπορείς να βρεις Αμερικανό πολύ καλό παίκτη, ενώ με το ίδιο ποσό οι κοινοτικοί, πολύ μικρότερης αξίας, το πολύ να παίξουν για τρεις μήνες.

Οι πρώτοι σε κάθε κατηγορία

Κατηγορία Πρώτος Δεύτερος Τρίτος
Πόντοι Άντονι Γκράντι (Πανελλήνιος) 399 Στίβεν Σμιθ (Κολοσσός) 384 Πρόδρομος Νικολαΐδης (Τρίκαλα) 360
Ριμπάουντ Τορίν Φράνσις (ΑΕΛ) 185 Ντέγιαν Τομάσεβιτς (ΠΑΟΚ) 183 Σπένσερ Νέλσον (Άρης) 178
Ασίστ Θοδωρής Παπαλουκάς (Ολυμπιακός) 100 Άντονι Γκράντι (Πανελλήνιος) 97 Άαρον Μάιλς (Πανιώνιος) 92
Κλεψίματα Άαρον Μάιλς (Πανιώνιος) 58 Άντονι Γκράντι (Πανελλήνιος) 56 Λανς Χάρις (Κολοσσός) 38
Μπλοκ Τορίν Φράνσις (ΑΕΛ) 29 Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Μαρούσι) 24 Κώστας Χαρίσης (Κολοσσός) 20
Λάθη Γιούριτσα Γκόλεματς (Πανελλήνιος) 75 Ντόνι ΜακΓκραθ (Αιγάλεω)69 Μάριος Μπατής (Ολύμπια) 69

News 24/7

24MEDIA NETWORK