Η ΑΕΚ που χολ-αίνει και το συμβόλαιο εκατομμυρίων του Πιτίνο

Όσο η ΑΕΚ δεν πείθει με την απόδοσή της τόσο ο Προμηθέας θα κερδίζει πιθανότητες πρόκρισης στους Τελικούς του πρωταθλήματος. Εκεί που θα είναι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, είτε ο Ρικ Πιτίνο ανανεώσει είτε όχι.

Ρικ Πιτίνο και Αργύρης Πεδρουλάκης, ο νυν και ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε μια χαλαρή στιγμή τους
Ρικ Πιτίνο και Αργύρης Πεδρουλάκης, ο νυν και ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε μια χαλαρή στιγμή τους EUROKINISSI SPORTS/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Είναι πολύ πιθανό πια τη Δευτέρα να μάθουμε έναν εκ των διεκδικητών της κούπας στη Basket League δεδομένης της διαφοράς που χωρίζει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ από το Περιστέρι της δεδομένη χρονική περίοδο και του διαμορφωμένου 2-0 στη σειρά. Στο άλλο ζευγάρι η κατάσταση είναι εμφανώς πολύ πιο περίπλοκη και σχετικώς απρόβλεπτη. Όχι απαραίτητα γιατί ο Προμηθέας ισοφάρισε, αλλά κυρίως γιατί η ΑΕΚ δεν καταφέρνει να πείσει ότι θα επιβληθεί και θα επιστρέψει στους Τελικούς του πρωταθλήματος μετά το 2005.

Προμηθέας - ΑΕΚ (1-1)

Ο Λούκα Μπάνκι προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την έλλειψη ομοιογένειας που ταλανίζει την ΑΕΚ, αλλά ο Προμηθέας, σαν την κακιά πεθερά, δεν του το επιτρέπει. Εντοπίζει τα πάντα και με τη φωτιά ανά χείρας φωτίζει κάθε γωνιά με σκόνη, πυροδοτώντας μια ημιτελική σειρά που ούτως ή άλλως προβλεπόταν αμφίρροπη. Αντί για 2-0 βέβαια βρίσκεται στο 1-1, χάρη σε ό,τι συνέβη στο πρώτο παιχνίδι, με αποτέλεσμα η Ένωση να διατηρεί ακόμη το πλεονέκτημα της έδρας παρά το 74-65 το απόγευμα του Σαββάτου. Τουλάχιστον ως τη Δευτέρα, ημέρα που είναι προγραμματισμένη η τρίτη πράξη στο ΟΑΚΑ.

Του δράματος ενδεχομένως για τον 'Δικέφαλο' που εξακολουθεί να πετά χαμηλά, κινδυνεύοντας από τα βόλια των Πατρινών. Του Λάνγκστον Χολ βεβαίως-βεβαίως. Του οποίου τα 5/6 τρίποντα 'πλήγωσαν' τις ανοικτές φτερούγες του μαύρου αετού. Ο 28χρονος Αμερικανός, κάτοχος του βραβείου 'Λου Χένσον' για το 2014 - εκείνου που απονέμενεται ετησίως στον καλύτερο παίκτη των κολεγίων β' ταχύτητας (mid-major), είχε αγωνιστεί ελάχιστα την περασμένη Τετάρτη. Κατ' εντολή Γιατρά ωστόσο πήρε επ' ώμου την προτελευταία επίθεση του Προμηθέα, την κομβική, με το σκορ ισόπαλο. Τελειόφοιτος του Μέρσερ, όταν πριν από 5 χρόνια απέκλειε Ντιουκ, αλλά συλλέκτης εμπειριών από τότε στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία) ήταν μια ενδεδειγμένη επιλογή. Κόντρα στο λογικό της απόφασης όμως, ο Χολ όχι μόνο αστόχησε, αλλά υπέπεσε στο φάουλ που οδήγησε τον Θίοντορ στις βολές για να έρθει το 83-82, 1.5'' πριν από τη λήξη.

Επειδή κάτι χρωστούσε μάλλον πρώτα απ' όλα στον εαυτό του, ανέλαβε να τελειώσει την αποστολή του. Η πνευματική ανταπόκρισή του υπήρξε θεμελιώδης για την παρθενική νίκη των Πατρινών στην τετράδα του πρωταθλήματος. Το τελευταίο τρίποντό του, δε, το τελειωτικό χτύπημα. Μετά το 70-62 οι 'κιτρινόμαυροι' παρέδωσαν πνεύμα, δείχνοντας ευάλωτοι.

Ο Μπάνκι απέφυγε να σταθεί στην ολιγόλεπτη διακοπή για καπνογόνο και εισβολή οπαδού, συμβάντα που καταδίκασε, αντιθέτως παραδέχθηκε ότι "δεν μειώσαμε τα λάθη που κάναμε, ενώ στην συνέχεια και ο Προμηθέας μάς έβαλε δύσκολα". Όταν ο Τζόρνταν Θίοντορ κάνει σεφτέ λίγο πριν συμπληρωθούν 35 λεπτά αγώνα, σκοράροντας μόνο με βολές (4/4), όταν το ποσοστό στα τρίποντα 'ξύνει' με το ζόρι το 25% (7/29) και όταν τα 17 λάθη του αντιπάλου δεν ωφελούν, οι όποιες δικαιολογίες δεν καμουφλάρουν το ορατό πρόβλημα.

Παναθηναϊκός - Περιστέρι (2-0)

Το 33-17 στη β' περίοδο διέλυσε κάθε αμφιβολία περί του νικητή στο δεύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι και μετά το 86-66 στο ΟΑΚΑ οι "πράσινοι" βρέθηκαν σε απόσταση ενός βήματος από τους τελικούς του πρωταθλήματος, τη στιγμή που οι 'πρίγκιπες' απέχουν τρία! Η σειρά δεν χρήζει αναλύσεων, μια κι έχουν αλλάξει πολλά απ' όταν στις 10 Δεκεμβρίου η ομάδα του Πεδουλάκη πήγαινε αήττητη στο Μαρούσι και απειλούσε να μαδήσει το 'τριφύλλι' χάνοντας οριακά (80-75). Κυρίως έχει μεσολαβήσει η αλλάγή προπονητή στον Παναθηναϊκό και η αγωνιστική προσέγγιση.

Ο Ρικ Πιτίνο δεν είναι ο αγχωμένος και αγέλαστος Πασκουάλ, απολαμβάνει κάθε ξεχωριστή στιγμή της σύντομης διαδρομής του στην Ελλάδα και συλλέγει εικόνες για ένα νέο βιβλίο του γεμάτο Ελλάδα.

Εκτός κι αν βρει στον Παναθηναϊκό το 10ετές συμβόλαιο που ψάχνει! Όπως δήλωσε γελώντας ύστερα από φρέσκια ερώτηση για το ενδεχόμενο παραμονής. Διότι "δεν αρκούμαι σε κάτι λιγότερο", κυνηγώντας να καταρρίψει την 7ετή σύμβαση που είχε υπογράψει με τους Σέλτικς το 1997. "Βέβαια", όπως συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, "αν τον ενημερώσω για τα χρήματα που έπαιρνα, θα πάθει καρδιακή προσβολή".

Στις υπογραφές που έπεσαν τότε μπροστά δεν ήμασταν. Μολαταύτα -κατά τους Αμερικανούς- όταν ο Πιτίνο επέλεξε ν' αφήσει το Κεντάκι για μια δεύτερη θητεία στο ΝΒΑ - είχε προηγηθεί εκείνη στους Νικς - το έκανε με το αζημείωτο. Αλλού θα βρεις πως υπέγραψε για 50 και αλλού για 70 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, αναλαμβάνοντας όμως εκτός από χρέη προπονητή τις αρμοδιότητες του προέδρου. Μεγάλη η διαφορά των 20 εκατομμυρίων, μικρή η λεπτομέρεια για την ιστορία, αφού τα λεφτά ήταν όντως πολλά, Ρικ, απαιτούν υπογλώσσια.

Ακόμη και σήμερα πάντως η γιγαντιαία αυτή συμφωνία θεωρείται η πιο ασύμφορη που έκλεισαν ποτέ οι Σέλτικς, για παίκτη ή προπονητή. Πόσο μάλλον έχοντας συνδυαστεί με μια αγωνιστική εικόνα που έφερε ρεκόρ των 102 νικών - 146 ήττών σε 3.5 χρόνια. Μαζί και την απόλυση του Πιτίνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK