ΑΕΚ: Νέοι - 'γέροι' όλοι μαζί για το Κύπελλο

Η Μπούργος είναι μια δύσκολη αντίπαλος, όμως η ΑΕΚ με τους έξι μπαρουτοκαπνισμένους βετεράνους πρώτης γραμμής και τους υπόλοιπους Έλληνες σε θέση μάχης, έχει σημαδέψει εδώ και καιρό την ημερομηνία του κυριακάτικου τελικού του BCL, για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό βράδυ.

Ο Ταϊρίς Ράις ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για την ΑΕΚ στον ημιτελικό του Final-4 στο Basketball Champions League
Ο Ταϊρίς Ράις ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για την ΑΕΚ στον ημιτελικό του Final-4 στο Basketball Champions League EUROKINISSI SPORTS

Ο τελικός εναντίον της Μπούργος θα είναι διαφορετικός σε σχέση με τον περίπατο εναντίον της Σαραγόσα, αλλά όπως είναι προφανές η ΑΕΚ προετοιμάζεται σιγά-σιγά, όλον αυτό τον καιρό, για το μεγάλο ραντεβού της Κυριακής. Και η πρόοδός της είναι ορατή από αγώνα σε αγώνα. Δεν είναι εύκολο για μια ομάδα που ουσιαστικά βρίσκεται στο ξεκίνημα της σεζόν να διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό τίτλο, άρα να έχει φτάσει σε ένα υψηλό σημείο ετοιμότητας.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου το ξέρει καλύτερα από τον καθένα, γιατί μαζί με τους συνεργάτες του έχουν κάνει τον σχεδιασμό, σημαδεύοντας την ημερομηνία (4/10) του τελικού. Να είναι η ΑΕΚ 'φρέσκια' και προπαντός σε θέση μάχης για να πάρει το τρόπαιο. Η εντός έδρας διεξαγωγή του Final-8, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την τελική νίκη, έστω κι αν τα 'πρέπει' δεν μπαίνουν ποτέ στην εκκίνηση μιας χρονιάς. Μόνο, που εδώ δεν είμαστε στη νέα σεζόν, αλλά στο τέλος της προηγούμενης (με τους παίκτες ωστόσο της σεζόν που αρχίζει επισήμως σε λίγες μέρες).

Σε αυτό τον παραλογισμό του χρόνου, που υποχρεώθηκε το BCL ελέω του κορονοϊού, η ΑΕΚ έπρεπε να προσαρμόσει τα πλάνα της. Μάζεψε ένα σωρό βετεράνους, ξέροντας πόσο πολύτιμοι θα του είναι σε τέτοια ματς. Οι εμπειρίες, οι παραστάσεις, αλλά και η κλάση των παικτών της Ένωσης δεν συγκρίνονται με καμιάς άλλης από αυτές που εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ. Με τον Παπαθεοδώρου, μάλιστα, να μοιράζει το χρόνο, ώστε κάθε φορά στο παρκέ να έχει αυτούς που θέλει, οι 'κιτρινόμαυροι' απλοποίησαν τα πράγματα και βρίσκονται στον τελικό για να ολοκληρώσουν τον στόχο τους.

Προσέξτε. Το BCL δεν είναι βέβαια μια 'παρακατιανή' διοργάνωση, παρόλα αυτά το ρόστερ της ΑΕΚ μοιάζει αυτή τη στιγμή ένα σκαλί από τον μέσο όρο κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα κόντρα στην Σαραγόσα, που θεωρητικά είχε φιλοδοξίες, αλλά πολύ γρήγορα (με το 12-0 και το 18-8 στο πρώτο δεκάλεπτο, όλα μπήκαν σε μια ευθεία γραμμή) υποτάχτηκε σε αυτό που ήθελε η ελληνική ομάδα.

Εδώ που τα λέμε οι Ισπανοί έβλεπαν μπροστά τους καλύτερους παίκτες. Τον MVP Κιθ Λάνγκφορντ, τον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας Νίκο Ζήση, τον MVP του φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας το 2014, Ταϊρίς Ράις, παίκτες με την κλάση του Τόμας Ματσιούλις αλλά και του Μάρκους Σλότερ. Ένα εργαλείο, όπως ο Ματ Λοτζέσκι. Έξι παίκτες που θα μπορούσαν να έχουν ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Κι είναι άπαντες μαζεμένοι στην ΑΕΚ.

Από την στιγμή, μάλιστα, που ο καθένας έχει αποδεχθεί το ρόλο (και την... ηλικία του), μόνο καλό μπορούν να κάνουν όλοι μαζί στην ΑΕΚ. Η Σαραγόσα το κατάλαβε με απόλυτο τρόπο, έστω κι αν ατύχησε με τον τραυματισμό του Αμερικανού Ρασίντ Σουλαϊμόν.

Δεν είναι μόνοι τους...

Οι βετεράνοι κάνουν τη διαφορά, δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Η τετράδα των Ελλήνων συν ένα εξαιρετικά μαχητικό σέντερ, πλαισιώνουν την παρέα των 'γέρων', με τον συνδυασμό (στην δεδομένη στιγμή και τηρουμένων των αναλογιών και τη δυναμικότητα του BCL) να οδηγεί σε έκρηξη στον τελικό.

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς και ο Νίκος Γκίκας, μαζί με το Λίνο Χρυσικόπουλο, δεν είναι συμπληρωματικοί παίκτες. Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και παίρνουν αυτό που τους αναλογεί πάνω στο παρκέ, ο νεαρός Νίκος Ρογκαβόπουλος αρχίζει και δικαιώνει τις τεράστιες προοπτικές του και ο Ανγκολέζος Γιανίκ Μορέιρα μέσα στο καλάθι μοιάζει με τεράστια πηγή ενέργειας και δύναμης.

Κάπως έτσι η ΑΕΚ δείχνει να δικαιώνει το χτίσιμό της, για τον προορισμό της προς τον 5ο τελικό ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της. Αν υπήρχε δικαίωμα παρουσίας φιλάθλων, σίγουρα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ θα υπήρχαν την Κυριακή χιλιάδες φίλοι της, για να την σπρώξουν στα κρίσιμα λεπτά. Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο κίνητρο γι' αυτό το μείγμα των μπαρουτοκαπνισμένων βετεράνων και των Ελλήνων που τους πλαισιώνουν να πάρουν το τρόπαιο.

Ποτέ δεν φεύγει η όρεξη από ένα αθλητή, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το είπε ο 37χρονος Κιθ Λάνγκφορντ, μετά το ματς: "Δεν ξέρετε πόσο θέλω να πάρω το Κύπελλο. Και ναι, έχω κάνει και πρόβες για το πως θα το σηκώσω την Κυριακή".

Η Μπούργος έχει ενέργεια

Η αλήθεια είναι ότι απέναντί της η ΑΕΚ θα βρει μια ακόμη ισπανική ομάδα. Ίσως την καλύτερη που έπαιξε σε αυτό το τουρνουά της Αθήνας. Έδειξε το ίδιο δυνατή με την Ένωση, δείχνει να έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας, παίζει επιθετική άμυνα και εδώ είναι το κλειδί για την έκβαση του κυριακάτικου τελικού.

Η ΑΕΚ προφανώς δεν θέλει να πάει το ματς στην ένταση, στο πάνω-κάτω, όχι γιατί δεν θα αντέξει (ένας αγώνας είναι) αλλά επειδή δεν είναι αυτό το παιχνίδι της. Με τους έμπειρους παίκτες στο παρκέ, οι 'κίτρινοι' θέλουν να πηγαίνουν περισσότερο σε σετ επιθέσεις, δίνοντας την πρωτοβουλία σε έξοχους σκόρερ όπως ο Λάνκφορντ και ο Ράις.

Ο έλεγχος της μπάλας σε κάθε κατοχή είναι το μέλημα της ΑΕΚ, εξ ου και τα λίγα λάθη που έχει κάνει και στους δυο αγώνες. Πολύ σημαντικό σε τόσο μεγάλης σημασίας παιχνίδια, δείγμα της προσοχής με την οποία θέλει να παίξει η ΑΕΚ και του πόσο ελέγχει τον ρυθμό.

Αν η Μπούργος την παρασύρει σε τέμπο έξω από τα συνηθισμένα της στάνταρ, τότε ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα. Όμως αν η ΑΕΚ συνεχίσει να παίζει και τόσο σκληρή άμυνα, απαγορεύοντας δεύτερες επιθέσεις, κλείνοντας διαδρόμους, θα ισχύσει αυτό που λένε όλοι στην κιτρινόμαυρη ομάδα "νέοι, γέροι για το κύπελλο".


News 24/7

24MEDIA NETWORK