ΑΕΚ-Νίμπουργκ: Βλέπεις Γκίκας, είναι καλό (και ελληνικό)

Ενόσω ο Νίκος Γκίκας ήταν στο παρκέ, η ΑΕΚ εμφάνισε το καλύτερο πρόσωπό της στον νικηφόρο προημιτελικό με τη Νίμπουργκ. Τυχαίο δεν ήταν.

Ο Νίκος Γκίκας ήταν κομβικός στην πρόκριση της ΑΕΚ επί της Νίμπουργκ, στον προημιτελικό του Final-8 του Basketball Champions League
Ο Νίκος Γκίκας ήταν κομβικός στην πρόκριση της ΑΕΚ επί της Νίμπουργκ, στον προημιτελικό του Final-8 του Basketball Champions League EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Γκίκας δεν είναι ο πιο προβεβλημένος των γκαρντ της ΑΕΚ. Μήδε την πολυδιαφημισμένη πορεία του Κιθ Λάνγκφορντ και του Ταϊρίς Ράις έχει διαγράψει στο μπάσκετ μήδε την ηγετική στόφα του Νίκου Ζήση ή τη συνέπεια στο μακρινό σουτ του Ματ Λοτζέσκι. Φτάνει που ο 29χρονος πόιντ γκαρντ είναι 'μεγαλωμένος' ν' ανταποκρίνεται στον εκάστοτε ρόλο του. Σε μια 'κιτρινόμαυρη' περιφερειακή γραμμή που ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνά τα 35 χρόνια ο Γκίκας, παιδαρέλι συγκριτικά με όλους τους άλλους, λειτουργεί ως ο ισοσταθμιστής μεταξύ της εμπειρίας και της αναγκαίας ενέργειας.

Ναι, στο 94-82 επί της Νίμπουργκ, στην πρώτη από τις τρεις νίκες που ψάχνει η ελληνική ομάδα για την επάνοδο στην κορυφή του Basketball Champions League δύο χρόνια μετά το 2018, ο Λάνγκφορντ σκόραρε 18 πόντους. Όντως ο Ράις είχε συμβολή ακολουθώντας με 12 σε λιγότερα από 19 λεπτά συμμετοχής. Προφανώς ο Λοτζέσκι, χάνοντας μόνο ένα σουτ, ήταν σημαντικός. Για καθέναν εξ αυτών όμως θα εντοπίσεις ψεγάδια. Δεν είναι υπερβολή να γράψεις για την κατάχρηση στο κράτημα της μπάλας από τον πρώτο και την εκτέλεση επιθέσεων χωρίς η μπάλα να έχει περάσει από περισσότερα χέρια (7/16 εντός πεδιάς, 1 ασίστ). Ούτε ψέμα να σταθείς στην εμμονική διάθεση του δεύτερου να δοκιμάζει συνεχώς από το τρίποντο όσο αστοχούσε (2/7). Πόσο μάλλον να τονιστούν οι αμυντικές αδυναμίες του τρίτου στην προσωπική άμυνα.

Για τον άλλοτε συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό και παίκτη-κλειδί στην εκτόξευση του Προμηθέα δεν θα βρεις παράπτωμα. Πλην ενός ίσως: ενός αντιαθλητικού που χάρισε βολές σε αντίπαλό του γιατί δεν φρόντισε ν' απλώσει το χέρι του και να παραπλανήσει τους διαιτητές. Πέραν τούτου, η παρουσία του ήταν ζωτικής σημασίας, κρατώντας γερά τα γκέμια στο πιο αποδοτικό διάστημα της ΑΕΚ. Ή τουλάχιστον σ' αυτό το χρονικό σημείο που η Ένωση έστρωσε απ' άκρη σ' άκρη το χαλί για να περπατήσει με ασφάλεια και άνευ τρικλοποδιών προς τον τελικό προορισμό της.

Έχοντας συνηθίσει να (υπ)ακούει και ξέροντας τι ζητάει απ' αυτόν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, συνυπάρχοντας ήδη από τη Νέα Κηφισιά, δεν ήταν μόνο οι 10 πόντοι του έμπειρου πλέι μέικερ που έφεραν την τελική διαφορά, διψήφιας τιμής, στον προημιτελικό. Ήταν το απαραίτητο 'αντίδοτο' στη διαρκή προσπάθεια της Νίμπουργκ να κρατά την επαφή της και νιώθει ότι μπορεί ν' απειλήσει κλέβοντας τη νίκη. Προφανώς μέτρησε ότι οι δικές του προσπάθειές του έκαναν το 38-30 και το 47-39. Κυρίως όμως καλλώπισε την απόδοση της Ένωσης με τις 5 ασίστ. Η μία ήταν καλύτερη από την άλλη και χάρισε πόντους που η Ένωση θα δυσκολευόταν, πιθανόν, να βρει στο μισό. Μια πάσα αλά Καμπάτσο στον Λάνγκφορντ, ένα ελεύθερο τρίποντο στον Γιάνκοβιτς, μια πανέξυπνη επαναφορά στον Λοτζέσκι, αλλά κι ένα κλέψιμο για τρανζίσιον χάρισαν σκορ όταν δεν φαινόταν φως και διατήρησαν την ΑΕΚ στην απόσταση που της επέτρεπε να παίζει σταθερά με περισσότερη άνεση.

Φαινομενικά ο Γκίκας ήταν κομμάτι του ροτέισον, μένοντας στο παρκέ λιγότερα από 18 λεπτά. Πρακτικά ήταν ο κομβικότερος των άλλων τεσσάρων της περιφέρειας. Άριστα 20!


News 24/7

24MEDIA NETWORK