Άλμπα-Παναθηναϊκός: Δεν τον Διπλάρ-ωσε τον Τίμαν

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Όντετ Κάτας άνοιξε πολύ το ροτέισον, αλλά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχασε στο Βερολίνο από τον οίστρο ενός παίκτη που δεν είχε σκοράρει ποτέ 16 πόντους σε αγώνα της Euroleague.

Ο Σαντ-Ρος εναντίον του Λο στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Άλμπα στο Βερολίνο
Ο Σαντ-Ρος εναντίον του Λο στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Άλμπα στο Βερολίνο EUROKINISSI SPORTS

Αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του Βερολίνου δεν είχε σχέση με τον αυτόν, τον αμέσως προηγούμενο, που είχε κάνει την εμφάνισή του στο ΣΕΦ. Από τους 88 πόντους κατρακύλησε μεμιάς στους 65, χάνοντας το 1/4 της παραγωγικότητας του, και στη χειρότερη επιθετική βραδιά του στην εφετινή Euroleague ηττήθηκε με 9 από την Άλμπα των μόλις 74.

Αυτή η απότομη μεταβολή από το ζεστό στο κρύο, ασορτί με τον καιρό στην Ελλάδα, θα 'ταν παράδοξη μόνο αν ο ένας αγώνας ερχόταν ακριβώς μετά τον άλλον και δεν είχε μεσολαβήσει μια αποχή τριών ολόκληρων εβδομάδων από τη δράση. Σ' ένα χρονικό διάστημα που η γερμανική ομάδα είχε λιγότερες υποχρεώσεις από κάθε άλλη εποχή της σεζόν, άρα είχε την ευχέρεια να ξεκουραστεί, να δουλέψει και να παρουσιαστεί πιο φρέσκια, οι 'πράσινοι' ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα από τον κορονοϊό, με τα συνολικά κρούσματα να υπερβαίνουν τα δέκα, και στη γερμανική πρωτεύουσα ταξίδεψαν με μείον δύο παίκτες. Ο ένας εκ των οποίων ο αρχισκόρερ τους. Που ναι μεν έλειπε από το ντέρμπι, αλλά οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές τούτη τη φορά και κάθε επιπρόσθετη επιλογή θα ήταν ευλογία για τον Όντετ Κάτας. Πολύ περισσότερο, αν ήταν διαθέσιμος ήδη ο Μάριο Χεζόνια.

Ειδάλλως ο Ισραηλινός κόουτς δεν έμπαινε στη διαδικασία να δώσει σχεδόν ένα δεκάλεπτο στον Νίκο Δίπλαρο, παλεύοντας να καλύψει τις ανάγκες της περιφέρειας για οξυγόνο. Για τον 23χρονο Πατρινό ήταν η πρώτη συμμετοχή του στην κορυφαία διοργάνωση και κατ' επέκταση οι 3 πόντοι του, από το εύστοχο σουτ μετά τα μέσα της δεύτερης περιόδου, οι παρθενικοί του.

Όχι όμως αρκετοί στη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα παρά το γεγονός ότι σ' εκείνο το σκέλος η ελληνική ομάδα φρόντιζε, μέσα από την έξτρα προσπάθεια στην άμυνα (5 κλεψίματα) και την ευστοχία της στην επίθεση (10/15 δίποντα από 7 ασίστ), να διαχειρίζεται ένα μόνιμο προβάδισμα που λίγο πριν είχε φτάσει τους 10 (17-27) σε απόλυτη κόντρα με το 0/7 πίσω από τη γραμμή των 6μ75.

Ο Δίπλαρος έπαιξε ξανά στην τέταρτη περίοδο, αλλά τότε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν ήδη στο -7 (64-57) και κυνηγούσε την ανατροπή σε λιγότερα από 5 λεπτά. Χωρίς πολλές πιθανότητες επιστροφής πλέον. Όταν ο Παπαπέτρου στο 23' είχε διαμορφώσει το 40-33, με άλλο ένα μακρινό σουτ, οι πρωταθλητές Ελλάδας φάνταζαν ικανοί να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο ενέργειας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως όχι. Ναι μεν στο 10-0 της Άλμπα για το υπέρ της 45-43 η άμεση αντίδραση ήταν τα δύο τρίποντα του Μακ από τη γωνία, που έφεραν ένα νέο πράσινο προβάδισμα (50-53, 30'), ωστόσο η απαιτούμενη αμυντική συνέπεια είχε χαθεί ήδη και οι γηπεδούχοι έβρισκαν διαρκώς σκορ.

Σε διαφορετική περίπτωση ο Γιοάνες Τίμαν, ένας παίκτης των 7.3 πόντων που στα 13 του άφησε το ποδόσφαιρο γιατί λόγω σωματοδομής ήθελαν να τον γυρίσουν στην άμυνα και πριν από 5-6 χρόνια έπαιζε στη β' και γ' κατηγορία του γερμανικού μπάσκετ με την Μπάουναχ, δεν θα έβρισκε ελεύθερο πεδίο για να εκτελέσει από διαφορετικές θέσεις και να ευστοχήσει σε 4 σερί τρίποντα! Το 14-2 των γηπεδούχων στα πρώτα 5'25'' της τέταρτης περιόδου, με όλους τους πόντους από τον Γερμανό ψηλό που με συνολικά 16 πέτυχε ρεκόρ καριέρας, όρισε και το φινάλε του αγώνα, αφού τα 18 λάθη των 'πρασίνων' ήταν πολλά, προσφέροντας 7 παραπάνω πόντους στην Άλμπα.

Προ ημερών ο Τίμαν μιλούσε για το ευεργετικό διάλειμμα που ευνόησε την Άλμπα συνολικά. Για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ίσχυσε το αντίστροφο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK