Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Η Αμερική είναι ήπειρος. Οι ΗΠΑ είναι χώρα της Αμερικής. Σήμερα θα δούμε ποιοι είναι οι άλλοι εκπρόσωποι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (31/8-15/9), την κατάσταση της Αργεντινής, το πού βαδίζει η Βραζιλία και τι θέλει ο Καναδάς του Νικ Νερς.

Mια από τις καλύτερες παρέες και πιο επιτυχημένες ομάδες του πλανήτη, η Αργεντινή των μεγαλύτερων επιτυχιών έχει τον Σκόλα για εκπρόσωπο στην Κίνα.(AP Photo/Elise Amendola)
Mια από τις καλύτερες παρέες και πιο επιτυχημένες ομάδες του πλανήτη, η Αργεντινή των μεγαλύτερων επιτυχιών έχει τον Σκόλα για εκπρόσωπο στην Κίνα.(AP Photo/Elise Amendola)

Η Αμερική δεν είναι μία. Δηλαδή, μια είναι, αλλά ειδικότερα χωρίζεται στο νότιο και το βόρειο μέρος. Εννοώ Αμερική και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν είναι το ίδιο -και το αυτό-, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται -κατά κύριο λόγο- στην κεντρική και τη βόρεια Αμερική. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις εκπροσώπους της ηπείρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (31/8-15/9), που δεν είναι η Team USA.

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Πρώτα θα κάνουμε μια, δυο (ακόμα) διευκρινίσεις: α) όταν ανακαλύφθηκε η ήπειρος του δυτικού ημισφαιρίου από τους Ευρωπαίους ονομάστηκε “νέος κόσμος”. Νονός ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το 'Αμερική': ο Ιταλός εξερευνητής Αμέριγκο Βεσπούτσι. Ο Βεσπούτσι διέψευσε τον Χριστόφορο Κολόμβο (γνωστός ως αυτός που ανακάλυψε την Αμερική), ο οποίος είχε 'χρεώσει' τη Βραζιλία και τις Δυτικές Ινδίες στην Ασία. Ήταν αυτός που ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ξεχωριστή ήπειρο, που ήταν άγνωστη έως τότε. β) η Λατινική Αμερική είναι το κεντρικό και το νότιο τμήμα, όπου βρίσκονται οι Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Κολομβία, Περού, Ισημερινός, Βολιβία, Εκουαδόρ, οι χώρες της Καραϊβικής και το Μεξικό.

Στην Κίνα λοιπόν, από την ήπειρο στην οποία ζει ένα δισεκατομμύριο κατοίκων (τα 2/3 στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό) και καλύπτει το 8% της συνολικής επιφάνειας της γης θα εμφανιστούν έξι ομάδες (εξαιρέσεις είναι ο τέταρτος και ο πέμπτος όμιλος). Ας τις δούμε.

1ος Όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, Κίνα

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Η πρώην ισπανική αποικία βρίσκεται στη Νότιο Αμερική. Δυτικά έχει την Κολομβία και νότια τη Βραζιλία, ενώ βόρεια έχει τη θάλασσα της Καραϊβικής. Έχει 23 πολιτείες και 2800 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Την ανακάλυψε ο Κολόμβος, στο τρίτο ταξίδι του στο 'νέο κόσμο'. Κατοικούσαν ιθαγενείς Ινδιάνοι. Η οικονομία στηρίζεται στον καφέ, το κακάο, μα πρωτίστως στα αποθέματα πετρελαίου -που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αυτά επισήμως. Ανεπίσημα υπάρχει έντονη δραστηριότητα και στη διακίνηση ναρκωτικών. Η διαφθορά είναι στην καθημερινότητα της χώρας με τις περισσότερες κατά κεφαλήν, δολοφονίες στον κόσμο. Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 21 λεπτά. Το Καράκας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου (122 ανά 100.000 ανθρώπους).

✍ ΓΛΩΣΣΑ: ισπανικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος (Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανέλαβε μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες) εκλέγεται άμεσα από τον λαό και είναι επικεφαλής της κυβέρνησης και της χώρας. Η θητεία είναι εξαετής. Οι επανεκλογές απεριόριστες -από το 2009. Ο Πρόεδρος διορίζει αντιπρόεδρο και αποφασίζει για το μέγεθος και τη σύνθεση της κυβέρνησης. Μπορεί και να ζητήσει από το νομοθετικό σώμα να ξαναδεί νόμους που θεωρεί ότι έχουν θέματα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να μπλοκάρει αυτό το δρόμο. Η Εθνοσυνέλευση δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών (έως το 2016 ήταν 165 -ο αριθμός προκύπτει από εξίσωση) και η θητεία των βουλευτών είναι πενταετής.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Καράκας.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 32.219.521 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 3.100 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: Μπολίβαρ Βενεζουέλας (VEF 0.90 ευρώ -έχει το όνομα του Σιμόν Μπολίβαρ, ηγέτη κινημάτων ανεξαρτησίας σε όλη τη Νότιο Αμερική).

Η σχέση της Βενεζουέλας με το μπάσκετ

✘ Στον μπασκετικό χάρτη, η Βενεζουέλα είναι στο Νο20. Η ομοσπονδία είναι μέλος της FIBA από το 1938. Έκανε την πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012. Συνολικά έχει δύο (εκείνη και του 2016). Το 2012 διοργάνωσε το προολυμπιακό τουρνουά. Το 2015 κατέκτησε το FIBA AmeriCup. Αυτή είναι η τέταρτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο (1990-11η, 2002-14η και 2006-23η), ενώ έχει κατακτήσει δυο πρωταθλήματα Νοτίου Αμερικής (2014 και 2016).

✘ Ο πιο δημοφιλής παίκτης της χώρας είναι ο πρώην NBAer Greivis Vasquez, επιλογή πρώτου γύρου στο 2010 NBA draft, ο οποίος έκανε σειρά επεμβάσεων το 2016 και δεν κατάφερε να συνεχίσει. Σχολείο πήγε στις ΗΠΑ και μάλιστα, ήταν συμπαίκτης και συμμαθητής του Κέβιν Ντουράντ. Ήταν και η έμπνευση για άλλους νέους να φύγουν για σπουδές και για καριέρα στις ΗΠΑ.

✘ Εντός των συνόρων, ήρωας είναι ο Heissler Guillent. Μαζί με τους Jose Vargas και Nestor Colmenares είναι οι τρεις πιο παλιοί και διακεκριμένοι παίκτες του έθνους, οι οποίοι θα 'κλείσουν' την καριέρα τους, ως διεθνείς στην Κίνα.

✘ Στον πάγκο της εθνικής κάθεται ο Αργεντινός Φερνάντο Ντουρό και ως επί το πλείστον έχει στα χέρια του παίκτες που αγωνίζονται στην Liga Profesional de Baloncesto -των 10 ομάδων, που έκανε πρεμιέρα το 1974.

2ος Όμιλος: Ρωσία, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, Κορέα, Νιγηρία

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Δημοκρατία της Αργεντινής

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Στο νότιο μέρος της Νοτίου Αμερικής. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, σε έκταση, χώρα της, μετά τη Βραζιλία και η 8η μεγαλύτερη του κόσμου. Συνορεύει με Ουρουγουάη, Βραζιλία, Παραγουάη, Βολιβία και Χιλή. Έχει 23 επαρχίες και μια αυτόνομη πόλη, που είναι το Μπουένος Άιρες -το οποίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ατλαντικού Ωκεανού. Το όνομα προέρχεται από το argentum σημαίνει ασήμι (θρυλείτο πως υπήρχε οροσειρά από ασήμι) και προέρχεται από το ελληνικό αργήεις (λαμπερός). Υπήρξε ισπανική αποικία, επίκεντρο πολλών εμφυλίων, ανεξαρτητοποιήθηκε το 1816, έγινε πόλος έλξης για Ευρωπαίους μετανάστες το 1870 και εξελίχθηκε σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Ακολούθησε η εποχή Περόν (στρατηγός, εκ των ηγετών του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης Καστίγιο, πολιτικός που εκλέχθηκε τρεις φορές ως Πρόεδρος και 'νονός' του 'περονισμού' -πολιτικό κίνημα). Στήριξε την εργατική τάξη, διέδωσε τον συνδικαλισμό και έγινε αγαπητός στο λαό. Στηριζόταν στον στρατό, τον οποίο ήλεγχε και χρησιμοποιούσε για να καταστέλλει αντιδράσεις. Σύντομα η διακυβέρνηση παρέπεμπε σε δικτατορία. Το Σεπτέμβρη του 1955 ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα. Το 1973 οι Περονιστές πήραν τις εκλογές, δυο μήνες μετά ο Περόν επέστρεψε στην πατρίδα του, από τη Μαδρίτη όπου είχε διαφύγει, επανεξελέγη πρόεδρος το 1973, αλλά πέθανε ένα χρόνο μετά από πνευμονία. Έως το 1983 υπήρξαν τρεις δικτατορίες, πολιτική και οικονομική κρίση, ο πόλεμος για τα νησιά Φόκλαντ και η συνολική διάβρωση στην οικονομία. Που σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εξακολουθεί να καταρρέει, με την κυβέρνηση Μαουρίσιο Μάκρι να ανακοινώνει νέα μέτρα για την οικονομία. Προηγήθηκε η νέα νίκη περονιστών, στις προκριματικές εκλογές, στις αρχές του Αυγούστου.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: ισπανικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία. Αποτελείται από τρία μέρη: 1) το Εθνικό Κογκρέσο που συγκροτούν η Γερουσία (72 μέλη, με εξαετή θητεία που εκλέγει ο λαός με κάθε επαρχία να 'χει τρεις θέσεις) και η Βουλή των Αντιπροσώπων (257 μέλη με τετραετή θητεία που εκλέγονται από το λαό), 2) τον Πρόεδρο της τετραετούς θητείας, για τον οποίον αποφασίζει ο λαός κάθε 4 χρόνια. Είναι ο αρχηγός κράτους με δικαίωμα στο βέτο, σε νομοθετικές πράξεις (πάντα χρειάζεται το τελικό ΟΚ του Κογκρέσου) και 3) το Κογκρέσο που είναι υπεύθυνο για τα νομοθετικά. Ο Πρόεδρος ορίζει τα επτά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου -και εφόσον τα εγκρίνει η Γερουσία.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Μπουένος Άιρες.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 44.938.712 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 14.044 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: Πέσο (0.17 ευρώ).

Η σχέση της Αργεντινής με το μπάσκετ

✘ H πέμπτη πιο ισχυρή χώρα του μπασκετικού κόσμου (πίσω από ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία και Σερβία), ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου, καθώς πήρε το πρώτο World Cup (1950). Αυτή θα είναι η 14η συμμετοχή. Ανέβηκε στο βάθρο και το 2002, όταν πήρε το χάλκινο. Γενικότερα, έχει φορέσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (2004) και ασημένιο το 2008.

✘ Ποιος όμως, σύστησε το μπάσκετ στο έθνος; Το Young Men's Christians Association, το 1912. Αμέσως άρχισαν να διοργανώνονται αγώνες, όχι μόνο στο Μπουένος Άιρες αλλά και σε άλλες πόλεις. Το πρώτο διεθνές ματς διεξήχθη το 1921. Από τα μέσα του '80 προέκυψε και η λίγκα. H El Alma Argentina (αργεντίνικη ψυχή) είναι το nickname των φίλων. Δικαιολογείται μέχρι κεραίας τα παιδιά που εκπροσωπούσαν το έθνος, με τεράστια επιτυχία για πάνω από μια δεκαετία. Δηλαδή, οι Τζινόμπιλι, Ομπέρτο, Σκονοκίνι, Νοτσιόνι, Ντελφίνο, Σκόλα, Γκουτιέρεζ, Χερμάν, Πριγκιόνι, Βολκοβίσκι.

✘ Ο 39χρονος Σκόλα θα είναι και στην Κίνα (στο πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ζωής του, από το 2002, όπου θα μπει ως τρίτος σκόρερ της ιστορίας -του μένουν 21 πόντοι για να πιάσει τον Άντριου Γκέιζ στο Νο2). Τον χωρίζουν 10 χρόνια από το δεύτερο μεγαλύτερο, σε ηλικία, Αργεντινό. Η Albiceleste θα έχει τον Λαπροβίτολα (MVP της ACB), τον Καμπάτσο και τον Πατρίτσιο Γκαρίνο (Μπασκόνια -είχε15 πό. με 2.5 τρίποντα, ανά ματς στα προκριματικά για το Παγκόσμιο). Παρεμπιπτόντως, ο Σκόλα έπαιξε και στα προκριματικά (16.7 π, 8.1 ριμπ.).

3ος Όμιλος: Ισπανία, Ιράν, ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ, Τυνησία

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Commonwealth of Puerto Rico

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Είναι το πιο μικρό νησί στο πιο ανατολικό κομμάτι των Μεγάλων Αντιλών, στην Κεντρική Αμερική, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι και υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, είναι 'ελεύθερο κράτος ενωμένο με τις ΗΠΑ'. Στα ελληνικά το Πουέρτο Ρίκο σημαίνει το Πλούσιο Λιμάνι. Το ανακάλυψε ο Κολόμβος, το 1493, στο δεύτερο ταξίδι του. Κατοικούσαν εκεί Ινδιάνοι της φυλής των Αραουάκων. Είχαν ως κύρια απασχόληση τη γεωργία και το ψάρεμα. Εξαφανίστηκαν από τους Ισπανούς, που στη συνέχεια μετέφεραν δούλους από την Αφρική για δουλειά σε φυτείες και ορυχεία χρυσού.

Τη σήμερον ημέρα, οι κάτοικοι έχουν αμερικανική ιθαγένεια. Δεν εκπροσωπούνται ωστόσο, στο κογκρέσο των ΗΠΑ. Δηλαδή, εκλέγουν έναν που παρίσταται στο αμερικανικό κοινοβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ούτε πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους. Τ

✍ ΓΛΩΣΣΑ: ισπανικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ, με Αυτόνομη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τελεί υπό την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον κυβερνήτη και η νομοθετική στη γερουσία και τη Βουλή. Όλοι αυτοί προκύπτουν από τη ψήφο του λαού, κάθε τέσσερα χρόνια.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Σαν Χουάν.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 3.195.153 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 32.004 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: δολάριο ΗΠΑ (0.900 ευρώ).

Η σχέση του Πουέρτο Ρίκο με το μπάσκετ

✘ Tο Νο16 της παγκόσμιας κατάταξης θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο για 14η φορά. Η καλύτερη θέση που 'χει κατακτήσει ποτέ, ήταν στην Αργεντινή, το 1990 και ήταν η 4η. Στο σύνολο των χρόνων που υπάρχει η διοργάνωση, έχει απουσιάσει μόλις 2 φορές. Στις τρεις τελευταίες 'εκδόσεις' έμειναν εκτός 16.

✘ To μπάσκετ 'έφτασε' στο Πουέρτο Ρίκο στις αρχές του 20ου αιώνα. Λίγκα έχει από την τρίτη. Τη σήμερον ημέρα το Baloncesto Superior Nacional έχει 9 ομάδες. Από την ημέρα που έγινε μέλος της FIBA η ομοσπονδία της χώρας (1957) στην εθνική έχουν δικαίωμα συμμετοχής παίκτες γεννημένοι στο Πουέρτο Ρίκο ή έχουν καταγωγή από εκεί και ζουν στις ΗΠΑ (Ρενάλντο Μπάλκμαν, Μορίς Χάρκλες κλπ.).

✘ H εθνική βρίσκεται σε μεταβατική φάση, με πολλά νέα παιδιά να ζουν για πρώτη φορά την εμπειρία κορυφαίας διοργάνωσης. Ο Gian Clavell, γκαρντ της παρέας (και της Εστουντιάντες) εστίασε στη σημασία του να αρχίσουν με νίκη 'για να πάρουμε αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουμε καλύτερη δυναμική”. Στην πρεμιέρα, θα αντιμετωπίσουν το Ιράν. “Είναι τεράστια τιμή για όλους μας που θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας και μια μοναδική ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι”.

✘ Ο Clavell είναι ένας από τους τρεις παίκτες που είχαν συμμετοχή στα 12 ματς των προκριματικών και φτάνουν στην Κίνα. Από τα δικά του χέρια έφυγε το τρίποντο που έκρινε την έκβαση του τελικού των προκριματικών, με την Ουρουγουάη (65-61).

6ος Όμιλος: Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, Μαυροβούνιο

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Ανήκει στη Νότιο Αμερική και είναι η μεγαλύτερη και η πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και η 5η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Η ακτογραμμή της με τον Ατλαντικό Ωκεανό φτάνει τα 7.491 χιλιόμετρα. Ήταν αποικία της Πορτογαλίας (την ανακάλυψε ο Πέντρο Άλβαρες Καμπράλ). Έγινε ανεξάρτητη το 1822. Το Σύνταγμα που 'χει μέχρι σήμερα, πρωτοεμφανίστηκε το 1988. Είναι η δέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σε δυναμικό αγοράς και η 9η σε αγοραστική δύναμη. Τα κύρια προϊόντα που παράγει είναι καφές, αλεύρι, ρύζι, καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμα, κακάο, μοσχάρι και σόγια. Η βιομηχανία αφορά την κατασκευή αυτοκινήτων, πετροχημικών ουσιών για υπολογιστές, αεροσκάφοι και καταναλωτικά αγαθά. Έχουν γίνει επενδύσεις και στην τεχνολογία, με κύριο εισαγωγέα τις ΗΠΑ. Η Βραζιλία έχει 26 ομόσπονδες πολιτείες, δήμους και κοινότητες και λειτουργεί όπως οι ΗΠΑ (κάθε μια έχει τους δικούς της νόμους και τελικά όλοι υπακούν στο Σύνταγμα).

✍ ΓΛΩΣΣΑ: πορτογαλικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία. Αφορά τρεις αυτόνομες πολιτικές οντότητες: τις πολιτείες, τους δήμους/πόλεις και την ομοσπονδιακή περιοχή. Η διάκριση καθορίζεται από το Σύνταγμα, ως εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Οι δυο πρώτες οργανώνονται αυτόνομα από κάθε μια οντότητα -και τα μέλη εκλέγονται άμεσα. Η τρίτη οργανώνεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο -τα μέλη διορίζονται έπειτα από εισαγωγικές εξετάσεις. Ο Πρόεδρος είναι αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης και εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Έχει δικαίωμα επανεκλογής για άλλη μια θητεία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τα αρμόδια σώματα κάθε οντότητας. Το Εθνικό Κογκρέσο είναι το ομοσπονδιακό νομοθετικό όργανο. Συγκροτείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Ομοσπονδιακή Γερουσία.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Μπραζίλια.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 208.494.900 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 9.343 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: Ρεάλ (0.223 ευρώ).

Η σχέση της Βραζιλίας με το μπάσκετ


✘ Δεδομένα η φάση που είδες είναι αυτή που 'χει στοιχειώσει από το Παγκόσμιο του 2006. Αυτό το χτύπημα είχε ως συνέπεια να ανταμώσει ξανά ο Νίκος Ζήσης με τη γυναίκα της ζωής του, να παντρευτούν και να αποκτήσουν τρία παιδιά. Oι αντίπαλοι μας, στον όμιλο εμφανίζονται στο Νο12 του πίνακα με την παγκόσμια κατάταξη της FIBA. Eίναι οι μόνοι, μαζί με την Team USA από την ήπειρο που δεν έχουν χάσει ποτέ παγκόσμιο, από τότε που προέκυψε (1950). Στο μεσοδιάστημα, έχουν πάρει δυο χρυσά (1959 και 1963), άλλα τόσα αργυρά (1954, 1970) και άλλα τόσα χάλκινα (1967, 1978). Έχουν μεγάλη κολεξιόν μεταλλίων, από κορυφαίες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παναμερικανικοί, AmeriCup) και για την ακρίβεια όλα μαζί φτάνουν στα 33.

✘ Το σπορ το σύστησε στη χώρα ο -γεννημένος στη Νέα Υόρκη και απόφοιτος του Yale, με Bachelor στις τέχνες- Augusto Shaw, το 1894. Είχε δεχθεί πρόσκληση να διδάξει -τέχνες- στο MacKenzie College του Σάο Πάουλο. Δίδαξε και μπάσκετ, που αρχικά 'αγκάλιασαν' γυναίκες. Είχε βάλει ως στόχο να σβήσει την ταμπέλα του αθλήματος γυναικών, με το ποδόσφαιρο (το 1894 τους το έμαθε ο Charles Miller) να είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής. Ξεκίνησε με την κολεγιακή ομάδα και το συνέχισε από εκεί.

✘ Το πρώτο διεθνές ματς αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν με την Αργεντινή (1912). Το 1930 διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής. Η λίγκα έγινε επαγγελματική το 2008 με τη δημιουργία της Novo Basquete Brasil. Στη μεγάλη παραγωγή παικτών ανήκουν οι Αραούχο, Μπαρμπόσα, Φελίτσιο, Γκαρσία, Μαρσέλο Χουέρτας, Φαμπ Μέλο, Βαρεχάο, Σπλίτερ, Νέτο και Νενέ (τύποι που έγιναν NBAers, μεταξύ άλλων).

✘ Οι Μπαρμπόσα, Λίμα και Βαρεχάο θα είναι στους 12 που διάλεξε ο Άτσα Πέτροβιτς, για την Κίνα. Από 'νέο' αίμα θα ταξιδέψουν οι Μπρούνο Καμπόκλο (Νο20 επιλογή στο 2014 NBA draft, από τους Ράπτορς), ο Γιάγκο ντος Σάντος, που έχει χαρακτηριστεί από το ESPN ως 'μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της Βραζιλίας την τελευταία δεκαετία' και ο Μάρκος Λουζάδα, Νο35 επιλογή στο 2019 NBA draft, από τους Χοκς). Παρών θα είναι και ο Κριστιάνο Φελίτσιο, πάουερ φόργουορντ των Μπουλς.

7ος Όμιλος: ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Άγιος Δομίνικος

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Στην Καραϊβική υπάρχει το νησί Ισπανιόλα. Τα 2/3 ανατολικά του νησιού είναι η Δομινικανή Δημοκρατία. Συνορεύει με την Αϊτή και βρέχεται από Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν αυτόχθονες Αραουάκες, οι πρώτοι γηγενείς κάτοικοι της ηπείρου, οι οποίοι εγκατέλειψαν εξαιτίας πολέμων με τους Καρίβες (φυλές που ζούσαν στις Μικρές Αντίλλες και εκδιώχθηκαν από τους Μάγιας και τους Αζτέκους), πρώτα και μετά γιατί ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι την Αμερική -και εξόντωσαν τους Αραουάκες, με την κακή μεταχείριση και τις νεόφερτες ασθένειες. Ο Κολόμβος ονόμασε το νησί Ισπανιόλα. Ο αδελφός του, Βαρθολομαίος ίδρυσε την πρωτεύουσα -η Παλαιά Πόλη του Σάντο Ντομίνγκο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η επανάσταση του 1821 έβγαλε στην αυτονομία και το Σύνταγμα. Οριστικά ανεξάρτητη η χώρα έγινε το 1844. Έως το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα υπήρξαν δικτατορίες, πραξικοπήματα, εμφύλιοι και το 2009 προέκυψε το νέο Σύνταγμα. Το σημαντικότερο έσοδο προκύπτει από τον τουρισμό. 'Δυνατή' είναι και η καλλιέργεια, το εμπόριο και η επεξεργασία γεωργικών προϊόντων (καπνός, ρύζι, κακάο, καφές). Στα πιο εξαγώγιμα προϊόντα είναι η ζάχαρη και τα χειροποίητα πούρα, ενώ το δάσος προσφέρει πολύτιμη ξυλεία. Υπάρχουν και εξορύξεις χρυσού και αργυρού.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: ισπανικά. 

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Προεδρική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης. Το Κογκρέσο συγκροτείται από τη Βουλή (150 μέλη) και τη Γερουσία (32 μέλη). Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Σάντο Ντομίνγκο.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 10.358.320 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 7.159 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: πέσο (0.017 ευρώ).

Η σχέση της Δομινικανής Δημοκρατίας με το μπάσκετ

✘ To 18o όνομα στο παγκόσμιο μπάσκετ θα μπορούσε να παρουσιάσει στην Κίνα τους Καρλ-Άντονι Τάουνς (Γουλβς) και Αλ Χόρφορντ (Σίξερς), αλλά τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να παρραστούν. Οπότε ο Αργεντινός Νέστορ Κε Γκαρθία (είχε οδηγήσει τη Βενεζουέλα στις μεγαλύτερες στιγμές της -τους Ολυμπιακούς του 2016, μέσω νίκης επί του Καναδά στον ημιτελικό του FIBA AmerCup 2015) επέλεξε οκτώ από τους παίκτες των προκριματικών (όπου κοουτσάρισε ο Μέλβιν Λόπεζ, νυν ασίσταντ), συν τον 16χρονο Χεάν Μοντέρο και τον Λουίς Σάντος. Οι περισσότεροι έχουν εμπειρίες από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

✘ Η πρώτη συμμετοχή του έθνους σε Παγκόσμιο ήταν στη Μανίλα, το 1978. Η δεύτερη ήλθε το 2014 και αυτή είναι η τρίτη. Νίκη δεν έχουν πανηγυρίσει ακόμα. Το 2011 και το 2012 είχαν στον πάγκο τους τον Τζον Καλιπάρι. Πήραν την τρίτη θέση στο Παναμερικανικό του 2011 και έχασαν για μια θέση την πρόκριση στους Αγώνες του 2012, στο ΠροΟλυμπιακό.

✘ Η λίγκα Nacional de Baloncesto υπάρχει από το 2005 και αφορά οκτώ ομάδες. Ο λαός γενικά παρακολουθεί μπάσκετ (το δημοφιλέστερο σπορ είναι το μπέιζμπολ), κυρίως ΝΒΑ, με τους αστέρες της καλύτερης λίγκας και τις κορυφαίες εταιρίες αθλητικού υλικού να είναι μέρος της καθημερινότητας. Ο πρώτος που πήγε στο ΝΒΑ ήταν ο Χιούγκο Καμπρέρα. Έγινε παίκτης των Μπακς, το 1976. Δεν καθιερώθηκε και γύρισε στη χώρα του.

8ος Όμιλος: ΚΑΝΑΔΑΣ, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία

Αμερική δεν είναι μόνο η Team USA

Καναδάς

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Είναι η δεύτερη -σε έκταση- μεγαλύτερη χώρα της Βορείου Αμερικής, μετά τις ΗΠΑ. Τη βρέχουν ο Ατλαντικός (ανατολικά) και ο Ειρηνικός Ωκεανός (δυτικά). Υπήρξε αποικία της Μεγάλης Βρετανίας (ανεξαρτητοποιήθηκε το 1931, με το ισχύον Σύνταγμα να προέκυψε το 1982), παραμένει μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και τυπικά, η κεφαλή της χώρας είναι η Ελισάβετ (μία είναι η Ελισάβετ). Δημιουργήθηκε από τους Άγγλους και τους Γάλλους που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την αμερικανική επανάσταση, κατά του βρετανικού στέμματος. Στην πρωτεύουσα βρίσκεται η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο και τα Υπουργεία. Έχει δέκα επαρχίες. Το όνομα προέρχεται ή α) από τη λέξη 'kanata' των αυτοχθόνων Ινδιάνων, που σημαίνει 'χωριό' ή β) από τους Ισπανούς χαρτογράφους που είχαν σημειώσει το acà  nada (εδώ τίποτα) στην περιοχή βορείως του Κόλπου του Μεξικού, την οποία δεν είχαν εξερευνήσει.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: γαλλικά, αγγλικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ομοσπονδιακή Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Επικεφαλής είναι ο Πρωθυπουργός και η Βουλή που αποτελείται από το Κοινοβούλιο (308 μέλη, εκλέγονται ανά 4 με πέντε χρόνια και κάθε βουλευτής αντιπροσωπεύει μια περιφέρεια) και τη Γερουσία (105 μέλη που είναι ισόβια και διορίζονται από το Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά, καθ' υπόδειξη του Πρωθυπουργού -η θητεία είναι τετραεατής). Το Κοινοβούλιο έχει τη νομοθετική εξουσία. Η Γερουσία ελέγχει και επικυρώνει τους νόμους.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Οτάβα.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 37.602.103 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 48.601 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: δολάριο Καναδά (0.679 ευρώ).

Η σχέση του Καναδά με το μπάσκετ

✘ Στην 23η θέση του παγκοσμίου μπάσκετ έγινε για πρώτη φορά φέτος πρωταθλήτρια του ΝΒΑ. Πιο σωστά, οι Τορόντο Ράπτορς έδωσαν στη χώρα το πρώτο δαχτυλίδι του ΝΒΑ. Και για αυτό ο Νικ Νερς -κόουτς των Ράπτορς- προσελήφθη στην εθνική. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο όμιλος είναι που 'χει χαρακτηριστεί ως 'γκρουπ του θανάτου'.

✘ Ο Καναδάς έχει 9 εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες (πήρε το χάλκινο το 1936 και την τέταρτη θέση το 1976 και το 1984), 13 σε Παγκόσμια Κύπελλα, με καλύτερη θέση την 6 (1978, 1982), ενώ έχει πατήσει 6 φορές στο βάθρο του FIBA AmeriCup (4 χάλκινα, 2 ασημένια). Σε Παναμερικανικούς, ήταν δεύτερος το 2015.

✘ O Kόρι Τζόζεφ, πόιντ γκαρντ των Κινγκς θα είναι στην Κίνα -είχαν προκύψει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα απείχε, τα οποία διέψευσε ο Νερς-, ενώ στο ρόστερ θα είναι και ο Ντουάιτ Πάουελ (Μαβς). Από τους πρώτους 29 παίκτες που κάλεσε ο ομοσπονδιακός κόουτς, οι 17 ανήκουν στο ΝΒΑ και οι Μπάρετ, Ουίγκινς, Ολίνικ, Τόμπσον, Μπρουκς, Πάουελ Στάουσκας, Μάρεϊ και Μπουσέρ τέθηκαν εκτός. Έμειναν οι Kεμ Μπιρτς, Κόρι Τζόσεφ, Νάικελ Αλεξάντερ Ουόκερ, Μπράντον Κλαρκ, Μφιοντού Καμπενγκελέ και Μάριαλ Σέιοκ. Οι 9 εκ των αρχικών εκλεκτών παίζουν επαγγελματικά εκτός συνόρων (Κέβιν Πάνγκος πχ), 2 είναι σε πανεπιστήμια και ένας στη G-League.

✘ Σε ό,τι αφορά το πώς έμαθε η χώρα το μπάσκετ, αρκεί να διαβάσεις πως ο Τζέιμς Νέισμιθ ήταν Καναδός, με τους Toronto Huskies να είναι εκ των ιδρυτών της Basketball Association of America, στο Τορόντο διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας στο ΝΒΑ και οι Ράπτορς έγιναν ο λόγος που το χόκεϊ επί πάγου δεν παίζει μόνο του, ως σπορ σε αυτό το έθνος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK