Τα πιο τρελά πράγματα που ισχύουν στο ασιατικό μπάσκετ

Ο Χρήστος Μαρμαρινός αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση της Ιαπωνίας, που επενδύει στο μπάσκετ εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και το Contra.gr βρήκε τι γίνεται εκεί, μαζί και τους πιο τρελούς κανονισμούς του ασιατικού μπάσκετ.

Τα πιο τρελά πράγματα που ισχύουν στο ασιατικό μπάσκετ
AP IMAGES

Ο Χρήστος Μαρμαρινός είναι ένας από τους ανθρώπους της NewStats. Είναι και ένας άνθρωπος που είχε αφιερώσει στο Contra.gr ώρες από τη ζωή του, για να μιλήσει για τη ζωή του -τον Ολυμπιακό όπου εργάστηκε για 14 διαδοχικά χρόνια, τις αλήθειες και τα ψέματα των advanced statistics και το πώς οι εξελίξεις έπαιξαν ρόλο και στον τίτλο των "ερυθρόλευκων" το 2012. Ο Χρήστος Μαρμαρινός συμφώνησε να αναλάβει τη Nishinomiya Storks (Οι Πελεκάνοι της Νισινόμιγια), ομάδα της Β. League που είναι η κορυφαία λίγκα στην Ιαπωνία. Γι' αυτό και εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το τι γίνεται σε αυτό το κομμάτι της γης, σε ό,τι αφορά το μπάσκετ.

Πρωταθλητής Ιαπωνίας είναι ο Λούκα Παβίσεβιτς, μέλος της θρυλικής Γιουγκοπλάστικα και πρώην προπονητής του Πανιωνίου. Είναι ο τύπος που οδήγησε τους Tokyo Alvark στον τίτλο -και αυτός που τους κράτησε στην κορυφή.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 οι Ιάπωνες αποφάσισαν να κάνουν επενδύσεις στο σπορ. Mόλις τον περασμένο μήνα, έγινε pick στον πρώτο γύρο NBA draft ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης (ο Ρούι Χατσιμούρα, στο Νο9 από τους Ουίζαρντς).

Για την ιστορία, ο πρώτος Ιάπωνας NBAer ήταν ο Γιούτα Ταμπούζε, ο οποίος φόρεσε το 2004 τη φανέλα των Σανς. Ακολούθησε ο Γιούτα Ουατανάμπε, ο οποίος έγινε ο πρώτος γεννημένος στην Ιαπωνία, παίκτης που εξασφάλισε πλήρη αθλητική υποτροφία από αμερικανικό κολέγιο. Ήταν ο τέταρτος που εμφανίστηκε στο NCAA. Αν θες να ξέρεις και ποιος ακολουθεί, είναι ο 16χρονος Τσικάρα Τανάκα -η μητέρα του είναι από την Ιαπωνία και ο πατέρας του από τις ΗΠΑ.

Ένα από τα στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνθηση του μπάσκετ στην Ιαπωνία ήταν το Slam Dunk, ένα manga που κυκλοφορούσε από το 1990 έως το 1996 και είχε πουλήσει περισσότερα από 121 εκατομμύρια αντίτυπα. Σύμφωνα με poll του 2012 ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές manga για τους αναγνώστες, με αγαπημένο moto το “αν τα παρατήσεις, το παιχνίδι τελειώνει”. Το όνομα του κοκκινομάλλη πρωταγωνιστή ήταν Hanamichi Sakuragi. Τότε που εκατομμύρια διάβαζαν τις περιπέτειες του, το μπάσκετ στη χώρα ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Έγινε όμως, το backround των ιστοριών που ζούσε ένας έφηβος -με τους φίλους, τους εχθρούς, τον έρωτα και το σχολείο.

Τα πιο τρελά πράγματα που ισχύουν στο ασιατικό μπάσκετ
PANINI

Σκέψου πως μέχρι την αναγέννηση (και το στόχο των Αγώνων) η χώρα με πληθυσμό 126 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε 30 γήπεδα. Και ήταν αρκετά. Δεν θα ήθελα επίσης, να φανταστείς ότι υπήρχε τάξη και ηθική πάντα στο ιαπωνικό πρωτάθλημα.

Aπό την τιμωρία της FIBA στην εκ βάθρων ανανέωση

Σύμφωνα με τους The Japan Times μόλις πριν πέντε χρόνια η FIBA είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή μελών της ομοσπονδίας της χώρας (Japan Basketball Association) σε διεθνείς διοργανώσεις, για κάποιες κινήσεις των υπευθύνων που ήταν αμφισβητήσιμες. Έπρεπε να γίνουν βασικές αλλαγές στη δομή της ομοσπονδίας, για να συνταχθεί με τους κανονισμούς της FIBA -και για να παρουσιαστεί μια νορμάλ ομάδα στους Αγώνες του 2020. Έγιναν, γιατί κυρίως η χώρα είχε ντροπιαστεί. Και αν δεν δέχονται κάτι οι Ιάπωνες, είναι η ντροπή.

Έπειτα από πολύμηνη συνεργασία των υπευθύνων με τη FIBA, έγινε η συγχώνευση της National Basketball League, που 'έτρεχε' έως τότε η ομοσπονδία με την bg-league, μια ανεξάρτητη διοργάνωση που δημιουργήθηκε το 2005, πάνω στο πώς λειτουργούν οι οργανισμοί του ΝΒΑ. Επιστρατεύτηκε ο Saburo Kawabuchi, πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο οποίος απέκτησε συμβουλευτικό ρόλο και τη θέση του αντιπροέδρου.

Το φθινόπωρο του 2016 έκανε πρεμιέρα η B. League, με 45 ομάδες χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες. Οι δυο πρώτες είχαν από 18. Βασική προϋπόθεση ήταν να ΄χουν γήπεδο, ικανό να φιλοξενήσει το 80% των εντός έδρας αγώνων και να υπάρχει η πόλη της έδρας στο όνομα της ομάδας. Έτσι οι Toyota Motors Alvark του Παβίσεβιτς, έγιναν Alvark Tokyo.

Τα πιο τρελά πράγματα που ισχύουν στο ασιατικό μπάσκετ
ALVARK TOKYO

 

Στην πορεία προστέθηκαν οι live τηλεοπτικές μεταδόσεις και το ειδικό τμήμα media, που εκπαιδεύει τους συλλόγους ως προς τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζονται -επαγγελματικά- τον Τύπο. Μέσα στο πρόγραμμα υπάρχουν και πολλές εμφανίσεις, προς όφελος των φαν. Η λίγκα καθιέρωσε την πολιτική “smartphone-first” για να βάλει στο 'παιχνίδι' τους νέους. Σιγά σιγά εμφανίστηκε κόσμος στις εξέδρες, προέκυψαν σπόνσορες και εύλογα προέκυψαν και κέρδη.

Παλαιά οι παίκτες της λίγκας δεν έπαιζαν στην εθνική. Τώρα υπάρχει πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε ομάδα οφείλει να δίνει παίκτες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η αρχική μάζωξη αφορά 70 παιδιά. Παλαιότερα οι προπονήσεις γίνονταν τρεις φορές την εβδομάδα. Τώρα γίνονται κάθε μέρα. Παλαιότερα εμπιστεύονταν μόνο ντόπιους κόουτς. Τώρα προσλαμβάνουν από ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα θέμα με τους σέντερ και για αυτό, κατά κύριο λόγο, δίνουν τις δυο θέσεις των ξένων σε ψηλούς. Όσο για τους μισθούς, ο Τζακ Κούλεϊ, ο οποίος αγωνιζόταν πέρυσι στη Σάσαρι, πήγε στην Ιαπωνία για 700.000 δολάρια! Οι ξένοι λέγονται gaijin.

Κατόπιν όλων αυτών, το 2019 η εθνική προκρίθηκε, για πρώτη φορά έπειτα από το 1998, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και του χρόνου θα παίξει, για πρώτη φορά μετά το 1976, σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Aς δούμε κάποια fun facts για το ασιατικό μπάσκετ

> Η CBA League της Κίνας ψήφισε -φέτος- νέο κανονισμό, βάσει του οποίου ένας ξένος μπορεί να αποτελέσει παρελθόν έπειτα από δυο μήνες. Αυτό έγινε γιατί οι θέσεις των μη Κινέζων σε κάθε ομάδα είναι δύο και επειδή πολλοί πήγαιναν στη λίγκα, έπαιρναν εκατομμύρια, αλλά δεν τα τιμούσαν -η διαφορά επιπέδου εξελισσόταν σε αστείο για εκείνους-, υπήρχε πρόβλημα. Το μεγαλύτερο ήταν πως δεν σέβονταν καν τον παράγοντα πειθαρχίας -που τον λες και σημαντικό για αυτήν τη χώρα. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να προσφέρει εκατομμύρια σε αυτούς που κρίνει πως μπορούν να βοηθήσουν, σεβόμενοι τον εαυτό τους και το προϊόν. Ο κατώτατος μισθός ξένου είναι τα 300.000 ευρώ -καθαρά.

> Στις Φιλιππίνες το μπάσκετ μπορείς να το πεις και εθνικό σπορ -βασικά, παντού στην Ασία γεμίζουν τα γήπεδα και υπάρχουν έσοδα και κέρδη. Η Philippine Basketball Association προτιμά να δίνει θέσεις σε γηγενείς και για αυτό οι ξένοι που θέλουν να κάνουν καριέρα εκεί, πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια μετανάστευσης, από την κυβερνητική αρχή. Επίσης λέγονται Filipino-foreigners. Δεν υπάρχει πρωταθλητής σεζόν, καθώς υπάρχουν περιφέρειες και τουρνουά, με τις ομάδες να διεκδικούν σχετικά τρόπαια. Οι νικητές δεν μετέχουν σε event για την ανάδειξη του (υπερ) πρωταθλητή. Οι πρώτοι κάθε περιφέρειας είναι όλοι τους πρωταθλητές! Mια καλή αμοιβή είναι τα 7.353 ευρώ μήνα.

> H Κορέα διέγραψε -φέτος- τον κανονισμό που ήταν καθαρή περίπτωση προκατάληψης εναντίον των ξένων παικτών. Mέχρι τώρα οι ομάδες της KBL μπορούσαν να 'χουν από δυο ξένους στο ρόστερ, με την προϋπόθεση να μην είναι πάνω από 2 μέτρα. Όλα τα άλλα μέλη δεν έπρεπε να είναι πάνω από 1.86. Αυτοί οι περιορισμοί εξαφανίστηκαν. Όπως εξαφανίστηκε και ο κανονισμός 'ορίου καριέρας'. Αφορούσε τους ΝΒΑers που είχαν δώσει περισσότερα από 10 ματς, σε τρεις σεζόν του ΝΒΑ. Αυτοί δεν είχαν δικαίωμα μεταγραφής στην KBL.

Οι δυο ξένοι παραμένουν, με τα ποσά που δίνουν εκεί να φτάνουν τα 700.000 δολάρια (και για τους δυο), το χρόνο. Οι ομάδες με ένα ξένο μπορούν να δώσουν έως 500.000 δολάρια. Στην ανανέωση, ο παίκτης έχει δικαίωμα αύξησης 10%.

H Iαπωνία έχει ως εθνικό σπορ το σούμο. Ακολουθεί το μπέιζμπολ και για να μη σε κουράζω, το μπάσκετ συμπληρώνει το ΤΟΡ5. Mεταξύ άλλων, η λίγκα έχει κανονισμό που απαγορεύει στους προπονητές να βρίζουν τους παίκτες. Όποιος δηλαδή, ουρλιάζει και προσβάλει -για τον όποιο λόγο και υπό τις όποιες συνθήκες- πληρώνει πρόστιμο και στη repetition φεύγει. Κάθε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας (B. League) μπορεί να υπογράψει τρεις ξένους, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει γεννηθεί εκτός χώρας, αλλά έχει πάρει την υπηκοότητα.

Η ομάδα του Μαρμαρινού έχει έδρα στην πόλη Νισινόμιγια (στη νήσο Χονσού) του πληθυσμού των 488.335 κατοίκων -και της υγρασίας του 88%. Εκτιμάται πως 4800 άνθρωποι ζουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο, στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Kobe και της Οsaka -απέχει 17.7 χιλιόμετρα από την Osaka. Μέχρι το 2015, η Νισινόμιγια είχε μόνο ομάδα baseball. Τότε προέκυψε αυτή του μπάσκετ. Για την ακρίβεια, οι Storks μετακόμισαν από το Hyogo. Το 2016 μπήκαν στη νέα λίγκα. To 'κεφάλαιο' της ομάδας επίσης αναφέρεται στην ιστοσελίδα και είναι 705.674 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, οι “Πελεκάνοι” επέστρεψαν φέτος στην ελίτ των κατηγοριών, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας. Με 34 νίκες και 26 ήττες πήραν την τρίτη θέση του ομίλου τους (η Β2 είχε δυο γκρουπ).

Τα πιο τρελά πράγματα που ισχύουν στο ασιατικό μπάσκετ

Στην Β. League κάθε ομάδα δίνει 60 ματς μέσα στη σεζόν. Τα 36 είναι εναντίον μελών της ίδιας περιφέρειας και τα υπόλοιπα 24 με εκπροσώπους των δυο άλλων περιφερειών. Οι δυο κορυφαίοι κάθε conference πηγαίνουν στα playoffs, μαζί με τους δυο καλύτερους τρίτους. Ο τελικός είναι ένας και διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα.

Ανήμερα της ανακοίνωσης του Μαρμαρινού, το club ανακοίνωσε και τις cheerleaders. Με μια πρόχειρη εκτίμηση εν τω μεταξύ, όπως είδαμε τους χορηγούς στο site της ομάδας, πρέπει να 'χει κάπου στους 50.

Πριν σε αφήσω, ας δούμε και κάποια έθιμα της 'χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου' που 'χει τέσσερα μεγάλα νησιά, χιλιάδες μικρότερα και συνολικό πληθυσμό 126.320.000 κατοίκων. Αν τύχει να σε βγάλει ο δρόμος σου εκεί, είναι χρήσιμο να θυμάσαι πως

> το 4 είναι ό,τι για εσένα το 13, με το 49 να είναι ο τέρμα γρουσούζικος αριθμός -γιατί λεκτικώς παραπέμπει στη φράση 'πόνος μέχρι θανάτου'.

> δεν τρως όπως περπατάς στο δρόμο.

> δεν γεμίζεις το ποτήρι σου. Γεμίζεις των άλλων, βάσει της ηλικίας τους.

> ο ήχος του ρουφήγματος όταν τρως noodles, είναι must.

> δεν ανταλλάζεις χειραψία. Κάνεις υπόκλιση.

> δεν φυσάς τη μύτη σου, για κανένα λόγο.

> δεν φοράς παπούτσια μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο.

> δεν απευθύνεσαι σε Ιάπωνα, με το μικρό του όνομα.

> δεν εκτιμώνται τα tattoos -παραπέμπουν στη Για Κου Ζα.

> δεν αφήνεις φιλοδώρημα -γιατί δεν πληρώνεις κάποιον επειδή κάνει τη δουλειά του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK