Ο Αντετοκούνμπο και ο φίλος του από τη Βοστώνη

Ο Μάτζικ Τζόνσον υποκλίθηκε. Ο Πολ Πιρς μάσησε τα λόγια του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάστηκε να κοπιάσει για το 2/2 στην έδρα των Σέλτικς. Όταν ο Έλληνας σταρ ξεκουράστηκε, υπήρχε η... Βοστώνη.

Ο Αντετοκούνμπο και ο φίλος του από τη Βοστώνη
AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Οι Μιλγουόκι Μπακς δεν έχουν παίξει σε τελικούς Ανατολής από το 2001. Απέχουν μόλις μία νίκη μετά από το 2/2 στη Βοστώνη. Διότι διαθέτουν τον καλύτερο παίκτη της λίγκας, αλλά όχι μόνο αυτόν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε τη δεύτερη πιο παραγωγική βραδιά της καριέρας του σε αγώνα της postseason. Χρειάστηκε μόλις 34 λεπτά για να συμπληρώσει αρμονικά το παζλ των 39 πόντων από 15/22 σουτ -40% από το τρίποντο- διανθίζοντας την επιβλητική εμφάνισή του με 16 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ.

Μάλλον ο Μάτζικ Τζόνσον αυτόν θα ονειρευόταν στους Λέικερς πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά εξ ανάγκης 'βολεύτηκε' με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Οι δικοί του τελευταίοι 2 πόντοι έφεραν τους Μπακς στους 113, προτού ο Αλ Χόρφορντ διαμορφώσει το τελικό 113-101. Τα 'ελάφια' ήταν πια στο 3-1, απέχοντας μία νίκη από την πρόκριση στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας για πρώτη φορά σε 18 χρόνια. Τότε είχαν αποκλειστεί σε επτά ματς από τους Σίξερς του Άλεν Άιβερσον.

Αυτή τη φορά ο 'Greek Freak' εκτέλεσε μόνο 10 βολές, ευστοχώντας στις 7, για να μην 'γκρινιάζει' ο Κάιρι Ίρβινγκ. Αυτή τη φορά είχε ήδη 4 φάουλ από τις αρχές της 3ης περιόδου και για 8'18'' (από το 3'42'' ως το φινάλε της) δεν έπαιξε δευτερόλεπτο. Στο +/-, δε, θα τον βρεις να έχει μόλις +4.

Διότι όταν αποσύρθηκε για να προφυλαχθεί, το σκορ ήταν ισόπαλο (59-59). Επανήλθε στο 80-72 των Μπακς, αφότου το νερό είχε μπει στ' αυλάκι. Για τέταρτο παιχνίδι στη σειρά η ομάδα που επιβλήθηκε, ανεξαρτήτως διαφοράς στην 3η περίοδο, κατέκτησε και τη νίκη. Τώρα το επιμέρους σκορ ήταν 33-23.

Έκτοτε οι Σέλτικς δεν πλησίασαν ποτέ πιο κοντά από τους 5 πόντους (91-86). Η τριανδρία των Αντετοκούνμπο, Κρις Μίντλετον, Έρικ Μπλέντσο ήταν όσο 'φρέσκια' απαιτούσε η περίσταση και η δουλειά έγινε με fast track διαδικασίες, δεδομένου ότι μετά από το 103-92, οι γηπεδούχοι εναπόθεσαν τ' άρματα στο χώμα κι εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης, παραδομένοι.

Ο Αντετοκούνμπο και ο φίλος του από τη Βοστώνη
AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Ο Μπραντ Στίβενς μπορεί να έλεγε μετά το τέλος πως ανυπομονεί "για την πρόκληση της επιστροφής στη Βοστώνη", η οποία απαιτεί "πνευματική σκληράδα" πέρα από οτιδήποτε άλλο, αλήθεια είναι ωστόσο πως η αγωνιστική πτώση των Σέλτικς μετά από το Game1, μόνο με κατρακύλα παρομοιάζεται.

Ούτε η επιστροφή του -στρατιώτη- Μάρκους Σμαρτ τη φρέναρε όσο θα περίμενε κανείς, αφού "είμαστε πολύ σοφτ", όπως παραδέχθηκε ο Μάρκους Μόρις. Μια αγωνιστική πτώση, η οποία 'εικονοποιείται' προφανέστατα στα 7/22 σουτ του Ίρβινγκ. Η εξουδετέρωση του οποίου δεν υπήρξε συγκυριακή, ούτε αποτέλεσμα μιας καλής ατομικής βραδιάς, αλλά η νομοτέλεια μια διαρκούς αλληλουχίας κινήσεων και αλληλοεπιδράσεων με βάση την αμυντική τακτική των Μπακς.

Θες ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα;

Ο σταρ των 'Κελτών', ενδεχομένως στο τελευταίο παιχνίδι του στο 'Γκάρντεν', υποστήριζε χωρίς αιδώ πως "έπρεπε να πάρω 30 σουτ". Ίσως να του έδινες δίκιο, μόνο αν έβλεπες όλους τους υπόλοιπους πλην Μόρις και Χόρφορντ- να σουτάρουν με ποσοστό χαμηλότερο του 50% και το συνολικό τρίποντο των Σέλτικς να κυμαίνεται λίγο πάνω από το 20%. Ιδίως δε όσοι κλήθηκαν να τείνουν χείρα βοηθείας από τον πάγκο, προσφέροντας όλες κι όλες 3 εύστοχες προσπάθειες στις 17 απόπειρες.

Την ίδια στιγμή που ο Γκόρντον Χέιγουορντ πάσχιζε να βρει τρόπο να συνεισφέρει στα 27 λεπτά που του 'δωσε ο κόουτς Στίβενς, μήπως και αποκομίσει κάτι περισσότερο από 2 πόντους με 1/7 σουτ (4/18 στα τελευταία τρία ματς), ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ έβρισκε όσα ήθελε από τον Τζορτζ Χιλ (9 από τους 15 πόντους του στην 3η περίοδο) και κυρίως τον Πατ Κόνατον. Έναν 'παραπεταμένο' ρολίστα που οι Νετς τον παραχώρησαν στους Μπλέιζερς τη βραδιά του ντραφτ του 2015 και το περασμένο καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος, παρόλο που δεν 'κόστιζε' περισσότερα από 1,641 εκατ. δολάρια για την πρώτη σεζόν (14ος στη λίστα των συμβολαίων των Μπακς και 371ος σ' όλο το ΝΒΑ) κι άλλα 1,720 για τη δεύτερη.

Ο Κόνατον, ένα παιδί του Άρλινγκτον της Μασασουχέτης, δεν έκρυψε ποτέ πως -μεγαλώνοντας 10 χιλιόμετρα μακριά από τη μητρόπολη- ήταν οπαδός των ομάδων της Βοστώνης. Μεταξύ αυτών και οι Σέλτικς. Οι οποίοι τον είχαν ξεχωρίσει χάρη στις επιδόσεις του στο Νοτρ Νταμ, αλλά επέλεξαν να τον 'προσπεράσουν', τη βραδιά που επέλεξαν στο 16 τον Τέρι Ροζίερ (των 10 λεπτών), στο 28 τον Αρ Τζέι Χάντερ (G-League) και στο 33 τον Τζόρνταν Μίκι (της Χίμκι). "Δεν σουτάρει καλά με τα δύο πόδια στο παρκέ, δεν είναι καλός αθλητής και δεν χειρίζεται καλά την μπάλα γιατί στο κολέγιο τον χρησιμοποιούσαν ως φόργουορντ", όπως εξηγούσε τότε ο Ντάνι Έιντζ.

Ο Αντετοκούνμπο και ο φίλος του από τη Βοστώνη
AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Έπαιξε κι έχασε. Μιας και ο Κόνατον, το 'καλό παιδί από το Άρλινγκτον', ο δουλευταράς από λύκειο ως και σήμερα, που ήταν εξίσου αποδοτικός ως κουόρτερμπακ στο αμερικάνικο φούτμπολ, πίτσερ στο μπέιζμπολ και σούτινγκ γκαρντ στο μπάσκετ, αργοπορώντας να κατασταλάξει γιατί ήθελε να προσφέρει όπου του ζητούσαν, αποδείχθηκε ο κομβικός παίκτης στις δύο μεγάλες μάχες του 'Γκάρντεν'. Τα αποτελέσματα των οποίων ορίζουν -για την ώρα- την εξέλιξη της κονταρομαχίας.

"Θεωρώ ότι η σειρά τελείωσε", έλεγε ο Πολ Πιρς μετά το 1-0 των Σέλτικς. Από την ανάποδη.

Photo credits: AP Photo/Michael Dwyer

News 24/7

24MEDIA NETWORK