Αντετοκούνμπο: To στοιχείο που θα τον ξανακάνει MVP

Λίγο πριν αρχίσει το ΝΒΑ, ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα βγει ξανά MVP του ΝΒΑ. Πώς αλλιώς οι Μπακς θα πάρουν τον τίτλο;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του Game 5 των τελικών της Ανατολής του NBA 2018-2019 κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς, Μιλγουόκι, Πέμπτη 23 Μαΐου 2019
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του Game 5 των τελικών της Ανατολής του NBA 2018-2019 κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς, Μιλγουόκι, Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 AP PHOTO/MORRY GASH

Το ΝΒΑ για φέτος αρχίζει σε δυο εικοσιτετράωρα. Οι Ράπτορς θα πάρουν τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή, εναντίον των Πέλικανς (απών ο Ζάιον Γουίλιαμσον που τραυματίστηκε) ενώ στο Λος Άντζελες έχουμε ντέρμπι Λέικερς-Κλίπερς. Για το Μιλγουόκι και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη στις 24 του μήνα στο Χιούστον, εναντίον των Ρόκετς.

H καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου (60-22) με τον αναμφισβήτητο MVP της χρονιάς, ο Γιάννης και η ομάδα του, αν προτιμάτε, βλέπουν μόνο μπροστά. Ο τίτλος του πρωταθλητή είναι ο μοναδικός στόχος τους. Αυτόν θα κυνηγήσουν τα 'ελάφια', ποντάροντας φυσικά στην απόλυτη παρουσία του Γιάννη στο ρόστερ τους. Το ότι έχτισαν μια ομάδα, γύρω από τον 'Greek Freak', με απώτερο στόχο να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, είναι δεδομένο. Όποιος οραματίστηκε ότι γύρω από το παιδί που περιδιάβαινε τους δρόμους της Αθήνας και δεν είχε παίξει καν επαγγελματικό μπάσκετ, οι Μπακς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πραγματική ομάδα τίτλου, είχε τρομερή διαίσθηση και μπασκετικό μάτι. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στην σφαίρα της ιστορίας. Μπορεί και του παραμυθιού της ζωής, που θα γράψει κάποτε ο ίδιος ο Γιάννης.

Μετά την εμπειρία της Κίνας, ο Αντετοκούνμπο επιστρέφει στον κόσμο του μπάσκετ, που γνωρίζει καλύτερα. Που αισθάνεται καλύτερα γιατί είναι και ο... καλύτερος: "Κάποιες στιγμές στο Παγκόσμιο Κύπελλο ένιωθα ότι παίζω ένας εναντίον πέντε. Το μπάσκετ του ΝΒΑ μού ταιριάζει πολύ περισσότερο".

Καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από το ξεκίνημα της περιόδου, το ερώτημα για τους Μπακς είναι διπλό:

  1. Θα μπορέσουν, πράγματι, να διεκδικήσουν τον τίτλο;
  2. Θα είναι ο Γιάννης ξανά ο MVP της χρονιάς;

Οι συνηθισμένοι σε τέτοια ερωτήματα και κουίζ Αμερικανοί δεν διστάζουν να προβλέψουν. Σύμφωνα με τους περισσότερους και τα δυο είναι πιθανό να συμβούν, αν και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι γα να πάρει το πρωτάθλημα το Μιλγουόκι, καλύτερα θα ήταν να μην αναδειχθεί MVP ο Γιάννης.

Μόνο, που κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να συμβεί. Ο Αντετοκούνμπο είναι ο παίκτης που δεν μπορεί παρά να τα... κάνει όλα στο γήπεδο. Όσοι παίκτες αποκτήθηκαν, έπρεπε να ταιριάζουν πρώτα με αυτόν και μετά με ό,τι άλλο στους Μπακς. Δε γίνεται μια επιτυχία του Μιλγουόκι, να μην έχει προσωπικό εκφραστή τον "δικό μας".

Σύμφωνα με τον αναλυτή του ΝΒΑ, Σκοτ Ράφερτι, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που οδηγούν στη διαπίστωση ότι ο Γιάννης θα είναι και φέτος ο καλύτερος όλων στη λίγκα:

  • Ο πρώτος έχει να κάνει ακριβώς με την ισχύ των Μπακς, που παραμένουν μια από τις πιο ισχυρές ομάδες του ΝΒΑ, με προοπτική να κάνουν πάνω από 50 νίκες και να βρεθούν, εκ νέου στην κορυφή. "Η επιτυχία της ομάδας μετράει" λέει ο Ράφερτι, θεωρώντας αυτονόητα, ότι εφόσον οι Μπακς πετύχουν τους στόχους τους, ο Γιάννης θα είναι MVP.
  • Οι άλλοι υποψήφιοι είναι, πλέον, συμπαίκτες. Ο Τζέιμς Χάρντεν έχει στο Χιούστον τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Ο Καγουάι Λέοναρντ θα είναι μαζί με τον Πολ Τζορτζ στους Κλίπερς. O Άντονι Ντέιβις πήγε στους Λέικερς για να παίξει μαζί με τον ΛεΜπρον. Στο Μιλγουόκι, ο νο1 της ομάδας, χωρίς αμφιβολία είναι ο Γιάννης. Δεν υπάρχει άλλος.
  • Αυτό σημαίνει ότι θα παίζει και περισσότερο από τον καθένα. Πρώτα γιατί ο ίδιος είναι πολύ δυνατός και ύστερα επειδή τον έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη οι Μπακς. Ο Ράφερτι υποστηρίζει ότι οι Λέοναρντ, Τζέιμς και Ντέιβις χρειάζονται ειδική διαχείριση μέσα στη σεζόν, ενώ ούτε ο Στεφ Κάρι με τον Τζόελ Εμπίντ μπορούν να αγωνιστούν 70 και βάλε αγώνες.
  • Στα 24 του χρόνια, ο Γιάννης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας, με προοπτική να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, άρα το πιο πιθανό είναι να τον δούμε να παίζει πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Όπως δηλαδή, συμβαίνει κάθε χρόνο…

Η βελτίωση στο σουτ

O βασικός στόχος στο παιχνίδι του είναι να βελτιώσει το σουτ. Ειδικά το τρίποντο. Ο ίδιος έχει δηλώσει: "Σούταρα λίγο καλύτερα για τρεις τη χρονιά που πέρασε. Όσο μάλιστα κυλούσε η σεζόν, ήμουν καλύτερος. Το να γίνω ένας καλός σουτέρ τριών πόντων θα κάνει εύκολο το παιχνίδι μου και προφανώς θα διευκολύνει και τους συμπαίκτες μου. Άρα πρέπει να προσθέσω αυτό το στοιχείο".

O ασίσταντ των Μπακς, ειδικευμένος στο σουτ, παρακολουθεί από κοντά όλη την προπόνηση του Γιάννη όταν φτάνει στο κομμάτι να αρχίσει να σουτάρει. Ή όταν ένα σαββατοκύριακο, ακόμη και τα βράδια, ο Γιάννης νιώθει την ανάγκη να αφιερώσει δυο και περισσότερες ώρες στη βελτίωση του παιχνιδιού του, με ατομικές προπονήσεις. Ο Σάλιβαν δεν του έχει πει ποτέ όχι. Οι δυο τους έχουν γίνει, σχεδόν αχώριστοι, και ο Σάλιβαν δηλώνει: "Θα μπορούσα να δουλεύω μαζί του για άλλα 20 χρόνια", δείχνοντας την απεριόριστη εκτίμησή του στην ανεξάντλητη διάθεση να γίνει καλύτερος, που διακρίνει τον Γιάννη. Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο βγάζει το καπέλο στον γενειοφόρο προπονητή: "Είναι ένας εξαιρετικός κόουτς για σουτ. Και δεν κάνει μόνο αυτό. Δουλεύουμε μαζί στο παιχνίδι μου στο ποστ. Στον χειρισμό της μπάλας. Γίνομαι καλύτερος μαζί του…"

Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολύ μπάσκετ για να καταλάβεις πόσο ανάγκη έχει το καλό τρίποντο ο Γιάννης, που πέρσι σούταρε με 25.6%. Πόσο θα ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες, πόσο θα το εκμεταλλευτούν οι συμπαίκτες του. Είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι, ώστε να βοηθήσει τους Μπακς ακόμη πιο πολύ. Ο δημοσιογράφος Κάιλ Ίρβινγκ, συμφωνεί και επαυξάνει: "Ο Greek Freak ήταν ασταμάτητος στο δρόμο για το πρώτο του MVP και μη ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος. Οδήγησε την ομάδα του σε 60 νίκες και δε βλέπω το λόγο γιατί να μην επαναλάβει το ίδιο αυτή τη σεζόν. Λένε ότι οι Σίξερς θα είναι ισχυροί ανταγωνιστές των Μπακς, όμως αν ο Αντετοκούνμπο συνεχίσει τη βελτίωσή του, τότε η ομάδα του δεν θα έχει πρόβλημα να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση της Ανατολής. Αυτός ο παίκτης είχε μέσο όρο 27.7π με 57.8% σουτ, χωρίς να διαθέτει καν αξιόπιστο τζαμπ σουτ. Η ιδέα ότι ο Αντετοκούνμπο πιστεύει πως βρίσκεται μόλις στο 60% των δυνατοτήτων του, προκαλεί ναυτία σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Αν ο Γιάννης επιστρέψει αυτή τη χρονιά και σουτάρει, ας πούμε με 35% τρίποντα, οι άλλες ομάδες θα έχουν πρόβλημα"

Όχι MVP, αλλά Αμυντικός της Χρονιάς

Υπάρχει, βέβαια, και ο (όχι ακριβώς) αντίλογος. Ότι ο Γιάννης δεν θα είναι, εν τέλει, MVP γιατί θα προτιμηθεί κάποιος άλλος από τους τοπ-κλας αστέρες. Ο Τζακ Μαλόνεϊ του CBS προβλέπει ότι ο Αντετοκούνμπο δεν θα πάρει το βραβείο του καλύτερου παίκτη, αλλά θα αναδειχθεί κορυφαίος αμυντικός της σεζόν.

"Κοντά στα 2.15, ο Γιάννης διαθέτει τρομερά φυσικά προσόντα και ελάχιστοι παίκτες μπορούν να επηρεάσουν αμυντικά το παιχνίδι όσο αυτός. Μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις, είναι ιπτάμενος σκορπίζοντας το χάος στους αντιπάλους του, τόσο μέσα στη ρακέτα, όσο και στην περιφέρεια", γράφει ο σχεδόν συνονόματος του Κάιρι Ίρβινγκ, τονίζοντας: "Αυτή είναι και η διαφορά στην προσέγγιση του παιχνιδιού που έχει ο Γιάννης με τον Τζέιμς Χάρντεν. Νομίζω ότι στο τέλος της χρονιάς, θα είναι υποψήφιος, αλλά δεν θα πάρει το MVP. Αντίθετα, θα είναι στην καλύτερη αμυντική πεντάδα και θα αναδειχθεί κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς, για πρώτη φορά στην καριέρα του".

Και κάπως έτσι, λέει ο Ίρβινγκ, οι Μπακς θα στεφθούν πρωταθλητές.

Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο δεν δείχνει έχει... απορίες αν θα το πάρει ή όχι. Η περίφημη παράκληση στους φίλους του Μπακς, που τον επευφημούσαν με το γνωστό MVP-MVP, παραμένει σαν υπόσχεση: "Μην με ξαναπείτε MVP, μέχρι να ξανακερδίσω το βραβείο του χρόνου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK