Από υπεράνθρωπος ο Αντετοκούνμπο έμοιαζε με συνηθισμένο παίκτη

Η Βοστώνη δεν άφησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ν' ανασάνει, από την εκκίνηση του πρώτου ημιτελικού της Ανατολής. O Αλ Χόρφορντ ηγήθηκε του σχήματος που έκανε αυτό το βράδυ πολύ δύσκολο για τον 'Greek Freak' και πολύ εύκολο για τους Σέλτικς.

Από υπεράνθρωπος ο Αντετοκούνμπο έμοιαζε με συνηθισμένο παίκτη

Θα ήταν απλοϊκό -και λάθος- να πούμε πως ο Αλ Χόρφορντ 'απενεργοποίησε' τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο opening της σειράς των Μπακς με τους Σέλτικς. Κυρίως γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι από τους τύπους που μπορούν να περιοριστούν από έναν παίκτη. Το 112-90 της Βοστώνης στο Μιλγουόκι χρειάστηκε πολλά περισσότερα.

Η φάση που είδες ανήκει στην τρίτη περίοδο, όταν ο εκνευρισμός του 'Greek Freak' ήταν πια εμφανής. Με τρεις ντρίμπλες βρέθηκε στο αντίπαλο καλάθι, πριν εμφανιστεί ο Τζέισον Τέιτουμ να απομακρύνει την μπάλα από τα χέρια του. Ο Αντετοκούνμπο ανέκτησε την κατοχή, σηκώθηκε για κάρφωμα, τον έκοψε ο Χόρφορντ, ξαναπήρε την μπάλα, ξανασηκώθηκε και τον ξαναέκοψε ο 32χρονος Δομινικανός. Ναι, 32χρονος, με την Boston Herald να επισημαίνει πως το load management που έκαναν με την πάρτη του οι Σέλτικς, έπιασε τόπο.

Αν δεν θυμάσαι τι είναι το load management, η έννοια -και η ουσία- του είχε αναλυθεί, με αφορμή τον τραυματισμό του Γιουσούφ Νούρκιτς. Αν δεν θες να κάνεις click, να σου πω ότι ο αθλητισμός χρωστά τη διαχείριση του φορτίου των αθλητών σε έναν Έλληνα -στον οποίον χρωστάμε όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη την αναγνώριση κλήσης. Αν θες να δεις ποιος είναι και πώς το εμπνεύστηκε, κάνε click, για να συνεχίσουμε με την ιστορία μας.

Πέραν των αγώνων που έμεινε εκτός ο Χόρφορντ στη ρέγκιουλαρ σίζον (συνολικά εμφανίστηκε σε 68), σε άλλα είχε περιορισμό συμμετοχής όταν πονούσαν τα γόνατα, ώστε να είναι φρέσκα στο πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν. Και είναι. Σκέψου πως στον πρώτο γύρο των playoffs είχε για μ.ο. Συμμετοχής 34 λεπτά. Τα ξημερώματα έπαιξε 32'.

Ήθελα να είμαι στα καλύτερα μου, σε αυτήν τη φάση. Η συντήρηση που μου έγινε ήταν εξαιρετική. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές και το ιατρικό τιμ.

Οι Σέλτικς που λες, έριξαν σε αυτόν τον πρώτο αγώνα δυο παίκτες πάνω στον Αντετοκούνμπο, συνηθέστερα υπήρχε και ένας τρίτος κάπου εκεί κοντά “ τον 'παγίδευσαν', τον 'έκοψαν' και τον έκαναν να φαίνεται από υπεράνθρωπος σχεδόν συνηθισμένος”, όπως έγραψαν οι The New York Times.

Από υπεράνθρωπος ο Αντετοκούνμπο έμοιαζε με συνηθισμένο παίκτη

Ο Μπραντ Στίβενς είχε εξηγήσει, στις προγραμματικές του δηλώσεις, πως κατ' αυτόν " ο Αντεντοκούνμπο είναι ο MVP του ΝΒΑ". Άρα " πρέπει να του δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή". Και αν κρίνεις από τους 22 πόντους (7/21 σουτ) με τα 8 ριμπάουντ του Greek Freak, του έδωσαν τη μέγιστη.

Σημείωσε επίσης, πως ενόσω ήταν ο άνθρωπος μας στο παρκέ, οι Σέλτικς είχαν 24 περισσότερους πόντους από τους Μπακς.

Να σου πω όμως, τι είπε ο Στίβενς και για τον MVP του αγώνα (τον Χόρφορντ, ντε), ο οποίος τελείωσε με 20 πόντους (5/11 δίποντα, 3/5 τρίποντα) και 10 ριμπάουντ.

" Όλο το χρόνο επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε επαρκώς τη σημασία του για την ομάδα μας. Στην επίθεση μπορεί να ποστάρει πιο κοντούς ή να τραβήξει ψηλούς στην περιφέρεια". Όταν τον αγνοείς -κάτι που έκαναν ελαφρώς τα 'Ελάφια'-, σε τιμωρεί. " Επιπροσθέτως, είναι πολύ ικανός στην άμυνα. Προφανώς και ο Αλ είναι τεράστιο μέρος της ομάδας μας και να πω ότι είμαι ευγνώμων για τα τεράστια, τεράστια, τεράστια διαλείμματα της τέταρτης περιόδου, λόγω των τάιμ άουτ"!

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo drives against Boston Celtics' Al Horford during the first half of an NBA basketball game Thursday, Feb. 21, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo drives against Boston Celtics' Al Horford during the first half of an NBA basketball game Thursday, Feb. 21, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

O Xόρφορντ πάνω στον Γιάννη -σε αγώνα της regular season

Πέραν της άμυνας -στον Αντετοκούνμπο-, παρέα με τον Καϊρί Έρβινγκ εκτέλεσαν ουκ ολίγα pick and pop. Ο Έρβινγκ έδωσε 26 πόντους (12/21 σουτ), 11 ασίστ και 7 ριμπάουντ, με τον Στίβενς να δηλώνει χαρούμενος που στο μυαλό του είχε πρώτα την πάσα. Ευχαριστημένος ήταν και ο Έρβινγκ 'γιατί μπορώ να βρω τα σουτ μου, όποτε θέλω. Αυτό ήταν κάτι που ήξεραν όλοι όσοι ήταν στο κτίριο.

It is just basketball. Αν προετοιμαστείς με το σωστό τρόπο, έχεις τη σωστή ενέργεια, δώσεις στους συμπαίκτες σου τη σωστή ενέργεια, θα αποζημιωθείς.

Ο Γιάννης πρέπει να 'διαβάζει' καλύτερα

Όπως είπε ο συμπαίκτης του Γιάννη, Κρις Μίντλετον 'όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο με τα σουτ, στη συνέχεια'. Οι Λόπεζ, Μπλέντσο και Μπράουν είχαν μαζί 2/11 από το τρίποντο και 3/17 συνολικά.

Ο Μίντλετον (των 16 πόντων, με 5/12 σου, συν 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ) είπε και κάτι ακόμα: " Ο Γιάννης έχει μπροστά του πλήθος, όλο το χρόνο. Πρέπει να διαβάζει καλύτερα τις καταστάσεις και να παραμένει επιθετικός. Επίσης, είναι ανάγκη να βάλουμε τα σουτ από την περιφέρεια, αν συνεχίσει η Βοστώνη να μας παίζει όπως σήμερα".

Επιστρέφουμε κάπως, έτσι στον Χόρφορντ, ο οποίος κατ' αρχάς έπαιξε με το μυαλό του Αντετοκούνμπο, 'δίνοντας' του τα σουτ. Το έκανε αυτό γνωρίζοντας ότι έχει ό,τι χρειάζεται (σε βάρος, ύψος και ικανότητες) για να τον ακολουθήσει. Και να τον νικήσει, αφού μπορούσε να τον 'ματσάρει' στο ύψος και τη δύναμη.

Όταν έβγαινε για να πάρει καμια ανάσα, συνέχιζε τη δουλειά ο Άαρον Μπέινς ή ο Μάρκους Μόρις -τύποι με το σωστό βάρος, ύψος, άνοιγμα χεριών και άρα ικανοί για να βρεθούν απέναντι στον Έλληνα διεθνή, με επιτυχία. Όχι σαν του Χόρφορντ, ούτε όμως, κάτω από τη βάση.

" Θέλαμε να είμαστε σίγουροι πως θα κάναμε τα πάντα, ώστε κάθε προσπάθεια του Αντετοκούνμπο να είναι δύσκολη", εξήγησε κατόπιν εορτής ο Χόρφορντ, με τις δυο σερί τάπες να είναι το κατ' εξοχήν στοιχείο του τι εννοούσε. Κάθε φορά που πατούσε ο Γιάννης το πόδι του στη ρακέτα, γινόταν γύρω του ο κακός χαμός. Πώς το αντιμετώπισε;

Προσπαθούσα να περάσω ή να ξεφύγω από τον πρώτο αμυντικό και διαπίστωνα πως με περίμενε άλλος. Ήμουν 'πνιγμένος' όπου και αν έπαιρνα την μπάλα. Τώρα θέλω να δω το video και να κάνω προσαρμογές. Ίσως μια λύση να είναι οι πιο γρήγορες πάσες.

Υπήρξαν φάσεις που κοντά του ήταν και οι πέντε 'Κέλτες'. Και εδώ κολλάει το 'να διαβάζει καλύτερα' του Μίντλετον. Γιατί αυτά που έκανε όλη τη χρονιά (πάσα στην περιφέρεια για ελεύθερο σουτ), πρέπει να αναθεωρηθούν απέναντι σε μια ομάδα που 'χει το μήκος και την ταχύτητα να δημιουργήσει προβλήματα στους σουτέρ. Επίσης, οι Μπακς έχουν και παίκτες που δεν είναι συνεπείς σουτέρ και αυτό βοήθησε ως προς το τι θα 'δώσουν'.

Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια; Θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε ότι οι πρωταγωνιστές των Σέλτικς έχουν παίξει -μαζί- με 173 αγώνες των playoffs. Θα 'χει λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι νεαροί Μπακς σε αυτήν την ήττα.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK