Γιάννης, Bojangles και η ασίστ του Τζόρνταν: Ζώντας το NBA All-Star Weekend από το παρκέ

Ο Χάρης Σταύρου έζησε το τρίτο συνεχόμενο All-Star Weekend του ΝΒΑ και μοιράζεται τις πιο όμορφες ιστορίες από το εορταστικό τριήμερο του μπάσκετ στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Από τα εκπληκτικά Bojangles στη συνέντευξη Τύπου του Γιάννη με τα αδέρφια του.

Γιάννης, Bojangles και η ασίστ του Τζόρνταν: Ζώντας το NBA All-Star Weekend από το παρκέ

Λίγο η αγάπη για το ΝΒΑ, πολύ περισσότερο η εκτόξευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, βοήθησαν να παρακολουθήσουμε φέτος το τρίτο διαδοχικό All-Star Weekend του ΝΒΑ. Από τη Νέα Ορλεάνη στο Λος Άντζελες και από εκεί στην Σάρλοτ, από την πρώτη συμμετοχή του Greek Freak στον αγώνα των μεγάλων, μέχρι το χρίσμα του αρχηγού στη μία εκ των δύο ομάδων, μπορούμε να πούμε πως έχουμε πλέον ένα μέτρο σύγκρισης για να αξιολογήσουμε συνολικότερα την ετήσια διακοπή της κανονικής περιόδου.

Ταξιδέψαμε στη Βόρεια Καρολίνα και θα σας μεταφέρουμε όμορφες ιστορίες, τις δέκα που ξεχωρίσαμε από το βράδυ της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη

Γιάννης, Bojangles και η ασίστ του Τζόρνταν: Ζώντας το NBA All-Star Weekend από το παρκέ

Δεν είναι μεγαλούπολη, δεν συγκρίνεται με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο ή το Λος Άντζελες, η Σάρλοτ όμως έχει πληθυσμό που πλέον ξεπερνά τις 800.000. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Καρολίνας, η 17η των ΗΠΑ και η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη της χώρας, ενώ το αεροδρόμιο Σάρλοτ Ντάγκλας ήταν το 2018 στην έβδομη θέση των αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως!

Το κέντρο της ονομάζεται Uptown και όχι Downtown επειδή βρίσκεται σε έναν λόφο, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και μπορεί κανείς να περπατήσει με ευκολία ολόκληρη την πόλη αν ο καιρός βοηθά, ενώ 10-15 λεπτά περπάτημα είναι αρκετά για να σε οδηγήσουν στα... προάστια. H παρουσία του Μάικλ Τζόρνταν και των Χόρνετς, το γεγονός ότι στην πόλη έχει την βάση της Τράπεζα της Αμερικής και το σημαντικότερο κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας. Φυσικά έχει και Έλληνες...

Ο ακμαίος Θόδωρος Ροδόπουλος

Γιάννης, Bojangles και η ασίστ του Τζόρνταν: Ζώντας το NBA All-Star Weekend από το παρκέ

Ο κύριος Θόδωρος... Παντού και πάντα παρών. Παρακολούθησε φέτος το 24ο NBA All-Star Weekend του, έχει φτάσει τα 36 Final Four στο NCAA και δεν έχει χάσει κανένα από το 1992 κι έπειτα. Ήταν στη Σάρλοτ από την Πέμπτη, ήταν σε κάθε event και σε κάθε συνέντευξη Τύπου, συγκινήθηκε όταν είδε τους 13 φιναλίστ για την κλάση του 2019 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, γύριζε το Spectrum Center, απολάμβανε την ατμόσφαιρα, μιλούσε με τους πάντες, έβγαζε τις αναμνηστικές φωτογραφίες του.

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αυτά που ζούμε εμείς το 2019 τα έζησε εκείνος στις αρχές της δεκαετίας του '70 και δεν το βάζει κάτω. "Χάρη, σιγά-σιγά θα σταματήσω τα All-Star, θα πηγαίνω μόνο στα Final Four του κολεγιακού. Έχω αρχίσει να κουράζομαι", μου είπε την Παρασκευή και την Κυριακή χαιρετηθήκαμε δίνοντας ραντεβού για το Σικάγο το 2020. Σιγά μη λείπει...

Ο απίστευτος αριθμός επισκεπτών

Από το βράδυ της Πέμπτης έβλεπες στην πόλη ένα κλίμα εορταστικό, αν δεν γνώριζες τι συμβαίνει, θα πίστευες ότι η Σάρλοτ βρίσκεται σε φάση... καρναβαλιού. Από το πρωί της Παρασκευής οι δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν, η αστυνομία έκλεινε όλο και περισσότερους από εκείνους που οδηγούσαν στο Spectrum Center και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα πράγματα άρχισαν να γίνονται φαντασμαγορικά. Parties παντού, νεολαία, οικογένειες, φανέλες κάθε ομάδας, κάθε πιθανού κι απίθανου παίκτη, μουσική, αλκοόλ...

Οι οδηγοί των ταξί μας έλεγαν πως η Σάρλοτ ήταν προετοιμασμένη για να υποδεχθεί 30.000-40.000 τουρίστες, όμως το απόγευμα του Σαββάτου ο Κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, έριξε την 'βόμβα' όταν είπε πως "έχουν έρθει στην Βόρεια Καρολίνα 150.000 άνθρωποι που θέλουν να γιορτάσουν το άθλημα". 150.000 τουρίστες σε μια πόλη 800.000 κατοίκων! Αν ήθελες να κινηθείς με αυτοκίνητο στο κέντρο, δεν είχες τύχη. Βέβαια όλα άλλαξαν το πρωί της Δευτέρας, όταν η Σάρλοτ άδειασε, ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του και η ξενάγηση στους δρόμους της ήταν μια πραγματική απόλαυση.

Bojangles, ο απόλυτος εθισμός

Γιάννης, Bojangles και η ασίστ του Τζόρνταν: Ζώντας το NBA All-Star Weekend από το παρκέ

Οι media days των Rising Stars και των All-Stars έγιναν Παρασκευή και Σάββατο στο Bojangles Coliseum, ένα γήπεδο έξω από την πόλη που χρησιμοποιείται για διάφορα events. "Τι είναι το Bojangles;", ρωτήσαμε τον οδηγό του ταξί που ήταν τεράστιος φαν των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. "Είναι fast food. Πρέπει να το δοκιμάσεις", απάντησε. Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει καταστήματα στην νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ και από το απόγευμα της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Δευτέρας πρέπει να είχε έσοδα όσα έχει τον υπόλοιπο χρόνο στην Σάρλοτ. Πικάντικες κοτομπουκιές και φτερούγες, εκπληκτικές τηγανιτές πατάτες, αν βρεθείτε σύντομα σε αυτή την πλευρά των ΗΠΑ θυμηθείτε μας.

Ήταν όλοι εκεί

Όταν ο Κομισάριος Άνταμ Σίλβερ λέει πως "βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το άθλημα" και αποφεύγει να βάλει το ΝΒΑ στην πρόταση, καταλαβαίνει κανείς πως βλέπουν το μπάσκετ στις ΗΠΑ. Το ίδιο το άθλημα είναι πάνω από κάθε πρόσωπο σε αντίθεση με ό,τι νομίζει ο μέσος Έλληνας παίκτης/οπαδός/παράγοντας/προπονητής και ένα All-Star Weekend είναι η ιδανική συνθήκη-κατάσταση για να αντιληφθούν οι πάντες την ομορφιά του.

Ανάμεσα σε αυτούς τους 150.000 τουρίστες, στην Σάρλοτ βρέθηκαν και δεκάδες παλαίμαχοι. Η ιστορία του ΝΒΑ και της καλαθοσφαίρισης συγκεντρωμένη σε ένα γήπεδο. Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Μπιλ Ράσελ, Σίντνεϊ Μονκρίφ, Σακίλ Ο' Νιλ, Ντόμινικ Γουίλκινς, Γκάρι Πέιτον, Μάτζικ Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, Έντι Τζόνσον, Άλεν Άιβερσον, Άρτις Γκίλμορ, Γκραντ Χιλ, Ρέι Άλεν, Ντελ Κάρι, Μαρκ Πράις, Γκλεν Ράις, Αλόνζο Μούρνινγκ, Μάγκσι Μπογκς, Ντικέμπε Μουτόμπο είχαν ενεργό ρόλο σε όλο το τριήμερο, οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν το παρόν και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και συνεχίζουν να προσφέρουν στη Λίγκα που τους έδωσε χώρο για να γίνουν διάσημοι μέσω του μπάσκετ.

Ο ανανεωμένος διαγωνισμός τριπόντων

Ποιος να το περίμενε πως από τους διαγωνισμούς του Σαββάτου ο λιγότερο ενδιαφέρον θα ήταν εκείνος των καρφωμάτων... Μέχρι και το Skills Challenge τον επισκίασε, χάρη στο νικητήριο τρίποντο του Τζέισον Τέιτουμ από το κέντρο. Βασιλιάς της δεύτερης βραδιάς βεβαίως ο διαγωνισμός τριπόντων, ανανεωμένος, με δέκα συμμετέχοντες και με τρομερό ενδιαφέρον.

Ο κόσμος ήθελε νικητή έναν εκ των Στέφεν Κάρι, Κέμπα Γουόκερ, Σεθ Κάρι, ωστόσο ο Τζο Χάρις έκανε την έκπληξη (;) και έριξε στο καναβάτσο τον πρώτο που μετράει πλέον 1/7 σε διαγωνισμούς τριπόντων. Ο Χάρις είχε 10/10 από τη δεξιά γωνία στην οποία υπήρχαν μόνο δίχρωμες μπάλες και ο Κάρι έχασε παρά το γεγονός ότι ευστόχησε σ τα 37 από τα 50 σουτ που επιχείρησε. Πραγματικά από τα καλύτερα 3pt contest που έχουμε δει.

Πιο έντονος ανταγωνισμός χάρη στον Γιάννη

Από το βράδυ της Παρασκευής λέγαμε στον Sport24 Radio 103,3 πως το All-Star Game της Κυριακής θα είναι πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με εκείνα των τελευταίων χρόνων και έτσι έγινε. Μπορεί να μην είδαμε 48 λεπτά με σκληρές άμυνες, είδαμε όμως πάθος, πείσμα, δυνατά φάουλ και κυρίως είδαμε κίνητρο και από τις δύο ομάδες. Η Team Giannis είχε τον παίκτη που ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον τη νίκη, η Team LeBron βρέθηκε στο -20 και εκεί αποφάσισε να κυνηγήσει τη μεγάλη ανατροπή που τελικά ολοκλήρωσε χάρη στους Ντέιμιαν Λίλαρντ - Κέβιν Ντουράντ.

Οι 38 πόντοι του Αντετοκούνμπο δείχνουν πόσο ήθελε να κερδίσει το ματς, η παρουσία του ΛεΜπρον Τζέιμς στην απέναντι πλευρά ήταν ακόμη ένα κίνητρο γι' αυτόν, ο Στέφεν Κάρι κι ο Κρις Μίντλετον μπήκαν στο πνεύμα του αρχηγού τους και -κρατήστε το αυτό- το επόμενο All-Star Game θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό καθώς οι παράγοντες της Λίγκας, 'ανήσυχοι' ως συνήθως, βρίσκονται κοντά σε μια αλλαγή που θα κάνει τη διαφορά.

Η οικογενειακή υπόθεση του Greek Freak

Γιάννης, Bojangles και η ασίστ του Τζόρνταν: Ζώντας το NBA All-Star Weekend από το παρκέ

Έχετε δει τα ειδικά γυαλιά VR με τα οποία μπορεί ένας χρήστης να παρακολουθήσει έναν αγώνα ΝΒΑ σαν να βρίσκεται δίπλα στον πάγκο μιας ομάδας; Ε, αυτή την εμπειρία προσφέρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην οικογένειά του κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να το κάνει. Κώστας και Άλεξ Αντετοκούνμπο ήταν συνεχώς μαζί του, η μητέρα του, η κοπέλα του και η αδελφή της ακολουθούσαν και όλοι μαζί έζησαν ένα πολύ όμορφο τριήμερο όπως είχε συμβεί και πέρυσι στο Λος Άντζελες, αλλά και πριν από δύο χρόνια στη Νέα Ορλεάνη. Μόνο ο Θανάσης έλειπε, που όμως έπαιζε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.

Κι επειδή πολλά ακούστηκαν για την κίνηση του Γιάννη να πάρει τον Κώστα και τον Άλεξ μαζί του στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, μπορούμε να σας πούμε πως οι δημοσιογράφοι στην κατάμεστη αίθουσα του Spectrum Center το απόλαυσαν και έλεγαν πόσο όμορφη ήταν η κίνηση του Γιάννη να μοιραστεί την εμπειρία με την οικογένειά του.

Ντιρκ-Λούκα, σαν πατέρας με γιο

Στα 40 του ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που δεν έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν από τη δράση, έζησε ακόμη ένα All-Star Weekend. Πήρε μέρος στον διαγωνισμό τριπόντων και τα πήγε αρκετά καλά, έπαιξε στον αγώνα της Κυριακής και ήταν εξαιρετικός, ωστόσο το high-light του τριημέρου του ήταν το "γλέντι" που έκανε στον 19χρονο Λούκα Ντόντσιτς στα δύο challenges που τους έβαλε το ΝΒΑ. Κάποιες φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Δείτε το video, ακούστε τον φυσικό ήχο του Spectrum Center και θα καταλάβετε πως οι 'μάχες' των δύο παικτών των Μάβερικς ήταν ό,τι πιο ξεκαρδιστικό είδαμε στην Σάρλοτ.

Η ασίστ του Τζόρνταν στο Σικάγο

Πέρυσι ταξίδεψε στο Λος Άντζελες, φέτος ήταν ο οικοδεσπότης, του χρόνου θα γυρίσει στο δεύτερο σπίτι του. Ο Μάικλ Τζόρνταν εμφανίστηκε για δύο λεπτά, πρόλαβε όμως να δώσει ασίστ στον Τζέρι Ράιενσντορφ για το 2020 NBA All-Star Weekend που θα διεξαχθεί στο Σικάγο κι αν όντως βρεθεί στο United Center, τότε θα γνωρίσει ένα standing ovation που δεν θα μοιάζει με άλλο.

Καλή ευκαιρία το τριήμερο της επόμενης σεζόν για όποιον Έλληνα θέλει να παρακολουθήσει ένα All-Star Weekend, καθώς το Σικάγο έχει τεράστια ελληνική κοινότητα, ενώ το Μιλγουόκι βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρες σε περίπτωση που θα θέλει κάποιος να παρακολουθήσει πριν ή μετά το All-Star break έναν εντός έδρας αγώνα των Μπακς.

Από τον Χάρη Σταύρου.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Chuck Burton)

News 24/7

24MEDIA NETWORK