Αποζημίωση "μαμούθ" σε οπαδό που ακρωτηριάστηκε

Πάνω από 130.000 ευρώ θα παραλάβει ο φίλαθλος που είχε χάσει δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού σε έκρηξη κροτίδας εντός του κλειστού γυμναστηρίου του Μετς, όπως επικύρωσε το ΣτΕ.

Αποζημίωση "μαμούθ" σε οπαδό που ακρωτηριάστηκε

Πιο συγκεκριμένα, τα επεισόδια είχαν λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2007 στο κλειστό γυμναστήριο Μετς πριν την έναρξη του αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων του Παγκρατίου και του Περιστερίου. Την ώρα που οι φίλαθλοι του Περιστερίου έμπαιναν στο γήπεδο, δέχθηκαν επίθεση από 50 περίπου φιλάθλους της ομάδας του Παγκρατίου.

Τότε, οι φιλοξενούμενοι εκτόξευσαν εναντίον των οπαδών αντικείμενα, καθώς και μία κροτίδα, η οποία έσκασε σχεδόν στα χέρια ενός φιλάθλου και ακρωτηρίασε τμήμα των δύο δακτύλων του (μέσου και δείκτη) του δεξιού χεριού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι "η παράλειψη επεμβάσεως των αστυνομικώνμε σκοπό τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των πολιτών και των περιουσιών τους πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη διοικητικών οργάνων για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση".

Σύμφωνα με τις αποφάσεις όλων των βαθμών (Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο, αλλά και ΣτΕ) η ΕΛΑΣ "εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά τηςόσον αφορά τόσο τη διατήρηση της ευταξίας όσο και την επίτευξη ομαλής και κυρίως ασφαλούς προσέλευσης των φιλάθλων στις αθλητικές εγκαταστάσεις και η πλημμέλεια αυτή στοιχειοθετεί ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωσή του», ενώ τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. «δεν ήσαν τα αναγκαία και πάντωςδεν ήταν αποτελεσματικά,άλλως τα αστυνομικά όργανα εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, αφού και η τάξη διασαλεύτηκε εντός του αθλητικού χώρου και η ασφάλεια των φιλάθλων δεν επιτεύχθηκε".

Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι "τα αστυνομικά όργανα δεν έκαναν κανένα έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη του αγώνα, καθώς και κατά την προσέλευση των φιλάθλων, όπως σωματικό έλεγχο των εισερχομένων, ώστε να αποτρέψουν τέτοιας εκτάσεως επεισόδια εντός του γηπέδου".