Άρης, η επιστροφή
Πώς περνάει όμως ο καιρός. Σαν... χθες φαντάζει τότε που ο "αυτοκράτορας" του ελληνικού μπάσκετ Άρης μετείχε για τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (νυν Ευρωλίγκα) ως πρωταθλητής της χώρας. Ήταν Φθινόπωρο του 1991 όταν άρχισε την περιπέτειά του στα Τίρανα κόντρα στην τοπική Παρτιζάν και την ολοκλήρωσε μερικούς μήνες αργότερα με μιαν άλλη Παρτιζάν, αυτή του Βελιγραδίου, σε ουδέτερο πάντως έδαφος (στην ισπανική Φουελαμπράδα).

Άρης μετείχε για τελευταία φορά στο
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (νυν Ευρωλίγκα) ως πρωταθλητής της χώρας. Ήταν
Φθινόπωρο του 1991 όταν άρχισε την περιπέτειά του στα Τίρανα κόντρα στην τοπική Παρτιζάν και την ολοκλήρωσε μερικούς μήνες αργότερα με μιαν άλλη Παρτιζάν, αυτή του Βελιγραδίου, σε ουδέτερο πάντως έδαφος (στην ισπανική Φουελαμπράδα).
Εκείνη η πορεία της ελληνικής ομάδας δεν άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο χρόνο, όπως οι αντίστοιχες που οδήγησαν στα τρία διαδοχικά final-4 (Γάνδη, Μόναχο και Σαραγόσα). Αποτέλεσε ωστόσο το “κύκνειο άσμα” της κατά πολλούς πληρέστερης ομάδας που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό μπάσκετ, βασισμένη κυρίως σε γηγενείς αθλητές. Ήταν άλλωστε η τελευταία του Νίκου Γκάλη στη Θεσσαλονίκη.
Την Τετάρτη το βράδυ, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι… ανανεωμένοι “κίτρινοι” επιστρέφουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (με αντίπαλο την τούρκικη Φενέρμπαχτσε) προσθέτοντας μια ακόμη ιστορική σελίδα στη σύγχρονη ιστορία τους. Ευελπιστούν δε πως το Αλεξάνδρειο θα γνωρίσει πένιες ανάλογες του παρελθόντος. Ουδείς ξεχνά πως οι ελληνικοί δρόμοι, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, ερήμωναν προκειμένου ο κόσμος να παρακολουθήσει τα κατορθώματα των Γκάλη, Γιαννάκη και Σούμποτιτς.
Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης,
Ντίνος Αγγελίδης, Ιγκόρ Μωραΐτοφ, Γουόλτερ Μπέρι, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, Μιχαήλ Μισούνοφ, Λευτέρης Σούμποτιτς, Μέμος Ιωάννου, Μιχάλης Ρωμανίδης, Κώστας Μπαλτατζής, Βασίλης Λυπηρίδης, Βαγγέλης Βουρτζούμης.
Στο
Contra.gr μπήκαμε στη μηχανή του χρόνου, ξεσκονίσαμε τα τεφτέρια μας κι αναζητήσαμε την τελευταία εμφάνιση του Άρη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε λίγο. Καταφέραμε όμως να συγκεντρώσουμε όλα τα αποτελέσματα των “κίτρινων” στο θεσμό εκείνη τη χρονιά, αλλά και το πλήθος των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα αποτελέσματαόλων των αγώνων
Α’ Γύρος
Παρτιζάν Τιράνων- Άρης 79 – 98
Άρης – Παρτιζάν Τιράνων110 – 67
Β’ Γύρος
Σλασκ – Άρης 74 – 75
Άρης – Σλασκ 106 – 88
Γ’ Γύρος
Άρης – Λεβερκούζεν 103 – 89
Εστουντιάντες – Άρης 88 – 58
Μπανταλόνα – Άρης 91 – 69
Άρης – Ντεν Χέλντερ 74 – 69
Μάες Πίλς – Άρης 92 – 76
Άρης – Φίλιπς Μιλάνο 108 – 111
Άρης – Παρτιζάν 75 – 83
Λεβερκούζεν – Άρης 126 – 80
Άρης – Εστουντιάντες 88 – 99
Άρης – Μπανταλόνα 92 – 118
Ντεν Χέλντερ – Άρης 93 – 79
Άρης – Μάες Πίλς 86 – 64
Φίλιπς Μιλάνο- Άρης 117 – 86
Παρτιζάν – Άρης 99 – 65