Ασκήσεις ηρεμίας για Μπλατ: 10 σημειώσεις από την 17η αγωνιστική

Από τη διαχείριση θυμού του Μπλατ που αντέδρασε αλά Κλοπ και τα φραγκ(ι)οδίφραγκα του Πανιωνίου ως το ξέσπασμα του ισχυρού ανδρός της Κύμης, τη... μεθυστική ατάκα του Πιτίνο και τον Τζέιμς που στο μέλλον θα εξασφαλίσει θέση στους κορυφαίους ξένους της ΑΕΚ.

Ασκήσεις ηρεμίας για Μπλατ: 10 σημειώσεις από την 17η αγωνιστική
EUROKINISSI

Μάρτης γδράρτης. Για ποιους όμως; Διότι όσο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που συνεχίζει άνευ ήττας στο πρωτάθλημα, και ο Ολυμπιακός, που τον κυνηγά και τον υποδέχεται στις 17/3, έχουν το μυαλό τους στην Euroleague, τόσο οι ομάδες του γκρουπ των καταραμένων εξακολουθούν να κινούνται στα όρια της λεπτής κόκκινης γραμμής που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.

Ο Πανιώνιος ήταν ο κερδισμένος της 17ης αγωνιστικής έναντι σίγουρα του Λαυρίου που έμπλεξε, την ίδια στιγμή που η Κύμη σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στο Περιστέρι εστιάζοντας στη διαιτησία και το Ρέθυμνο με τον Κολοσσό δεν απέφυγαν τις εντός έδρας ήττες, ήττες με διαφορετικά βαρύτητα βέβαια η καθεμιά. Διότι διαφορετικά μετράει να χάνεις από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και διαφορετικά από τον Ήφαιστο.

Αρχίζοντας την αντίστροφή μέτρηση έχουμε και λέμε:

10.

BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ομάδα του Στέργιου Κουφού με 18.75% στο τρίποντο δεν μπορεί να 'επιβιώσει' σ' έναν αδυσώπητο αγώνα για παραμονή στην κατηγορία. Πόσο μάλλον ο Κολοσσός που στερείται επιθετικού ταλέντου. Οι παίκτες του σούταραν πολύ απ' έξω (32 τρίποντα έναντι 30 προσπαθειών μέσα από τη γραμμή), βρίσκοντας ωστόσο στόχο μόλις 6 φορές, θα ήταν αδιανόητο αν απειλούσαν τον Ήφαιστο, μια ομάδα με περισσότερη ποιότητα και βάθος επιλογών.

9.

Με 22 ασίστ για 10 λάθη και 12/33 τρίποντα η Κύμη σπατάλησε μια τεράστια ευκαιρία για ένα μεγάλο διπλό παραμονής στο Περιστέρι. Έχουν κάθε δικαίωμα οι Ευβοιωτές να διαμαρτύρονται όχι μόνο για τη φάση με τα βήματα του Μουρ, πριν κερδίσει το φάουλ από τον Καρινιάουσκας, αλλά το συνολικό αριθμό φάουλ-βολών (17-31, 37-14). Και κατ' επέκταση τα λεφτά που χάνονται. Από τις φωνές ωστόσο μέχρι τις απειλητικές διαθέσεις και τις ύβρεις, η απόσταση είναι χαώδεις. Κάπου ξέφυγε η κατάσταση και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί δεν είχε μαζευτεί.

8.

Στις δύο έδρες των βασικών ανταγωνιστών του ο Προμηθέας απέτυχε να υπερβεί τους 62 πόντους. Συνυπολογίζοντας μάλιστα πως υστερεί πλέον στις μεταξύ τους ισοβαθμίες ο δρόμος για την τετράδα έγινε δύσβατος. Ποντάρει στο πρόγραμμα για το 6/6 ως τις 10 Απριλίου, διότι μόνο το Περιστέρι κερδίζει για την ώρα.

7.

Ουδείς αμφισβητεί πως ο ΠΑΟΚ έχει ένα δεμένο κορμό Ελλήνων. Χωρίς τους δυο Αμερικανούς όμως, θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Ο Φιλ Γκος έπαιξε με το Χολαργό (και έδωσε 11 πόντους), ο Χάτσερ όχι, με αποτέλεσμα να λείψει η ηρεμία του Αμερικανού στο παρκέ και οι σωστές αποφάσεις όταν η διαφορά είχε φτάσει στο +22 (66-44), με αποτέλεσμα το 77-71. Με την ΑΕΚ στην Ευρώπη θα αγωνιστεί, υπάρχει ανάγκη όμως για τον 'Δικέφαλο' να βγάλει όλη τη χρονιά.

6.

BASKET LEAGUE / ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ως 'έμπαινε Βλαδίμηρε' ορίζεται η τηλε-προτροπή προς τον Πούτιν για ακατάσχετη επέμβαση ανά τον κόσμο. Μπασκετικά αφορά τα όσα κάνει ο Βλάντο Γιάνκοβιτς κατά την επιστροφή του στην Basket League. Ο Χολαργός δεν νίκησε στο 'Παλατάκι', αλλά ο 29χρονος φόργουορντ με τους 20 πόντους έφτασε τους 200 εφέτος σε 16 παιχνίδι. Διαφορετικά 12.5 με 53% στο δίποντο και 5.6 ριμπάουντ ανά 30'43'' σε κάθε αγώνα!

5.

Η χρονιά του Περιστερίου είναι ήδη επιτυχημένη, ανεξαρτήτως κατάληξης. Δεν πρόκειται, ούτως ή άλλως, ν' αγγίζει όσα έκανε η ομάδα της σεζόν 2000/01 - ούτε μπορεί ούτε τέτοιες βλέψεις έχει. Το μεγάλο κέρδος θα είναι πλέον η εξέλιξη του Ζώη Καράμπελα. Το νικητήριο καλάθι του στο 94-93 επί της Κύμης, κυρίως δε ο τρόπος που στέκεται στο παρκέ, μετρώντας ήδη 8 συμμετοχές, επιτρέπουν στον Αργύρη Πεδουλάκη να 'πλάσει' μια άρτια μπασκετική φιγούρα που ακόμη δεν έχει κλείσει τα 18 (27/4/2001), αλλά διαθέτει ένα ελκυστικό πακέτο σε τεχνικά στοιχεία και χαρακτήρα. Κορωνιός, Παπαμακάριος, Μάντζαρης έχουν χαράξει ήδη το δρόμο.

4.

Ο Τζέιμς Γκιστ δεν αποτελεί εφέτος αυτό που θα 'λεγες 'πρότυπο σταθερότητας και συνέπειας'. Έχει αναλαμπές - όπως συνολικά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Λιγότερες φυσικά από τον Ιωάννη Παπαπέτρου που σταθεροποιείται ψηλά. Μία εκ των 'εκρήξεων' του Αμερικάνου ψηλού συνετελέσθη στο κυριακάτικο 87-75 επί του Ρεθύμνου, με 10 πόντους και 13 ριμπάουντ . Νταμπλ-νταμπλ δεν είχε άλλο εφέτος στη Basket League κι ένα μόνο στην Euroleague. Μεθυστική η εμφάνισή του, ασχέτως αν ο Ρικ Πιτίνο έλεγε απογοητευμένος πως " οι παίκτες έδειχναν σαν να ήπιαμε 100 γαλόνια από τσικουδιά". Κυρίως από τον Γιώργο Παπαγιάννη.

3.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν σε κάποια χρόνια από σήμερα φτιάξουμε εκ νέου ένα bracket με τους καλύτερους ξένους της ΑΕΚ, είναι πολύ πιθανό ο Ντελρόι Τζέιμς να κατέχει μια θέση στο ταμπλό των ψηλών. Οι σταρ είναι οι 'κοντοί' και γι' αυτό ο Χόλντεν επικράτησε του Αλεξάντερ και ο Τζόρνταν Θίοντορ αποκόμισε ως τώρα περισσότερα καλά λόγια. Παρόλα αυτά ο φόργουορντ από τη Γουιάνα είναι ο κρίκος που ατσάλωσε την αλυσίδα και προσέδωσε πολυδιάστατη οντότητα σ' ένα σύνολο που σημεία αναφοράς. Στο 83-62 επί του Προμηθέα είχε 15 πόντους (5/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο) και 6 ριμπάουντ. Δουλειά για δύο.

2.

BASKET LEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από το -23 της 2ας Φεβρουαρίου στο +10 της 2ας Μαρτίου. Εν μέσω διακοπής ο Βασίλης Φραγκιάς τα έκανε 'φραγκοδίφραγκα', κουβεντιάζοντας με τη διοίκηση του Πανιωνίου, επέστρεψε (αντί του Νίκου Οικονόμου που είχε πάρει τη θέση του) για να τελειώσει μια δουλειά που είχε αφήσει στη μέση τον περασμένο Νοέμβριο, διότι μετά τους πρώτους 2 αγώνες (ήττα από Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, νίκη επί του Ρεθύμνου) παραιτήθηκε για 'προσωπικούς λόγους' που προφανώς είχαν να κάνουν με διαφορά φιλοσοφίας στο τμήμα, και πλέον το σαββατιάτικο 101-91 επί του Λαυρίου στο κλειστό του Φαλήρου πλέον μοιάζει ικανό να σώσει μια ομάδα που έμοιαζε παραδομένη στην κακή της μοίρα. Με Ρέθυμνο και Κολοσσό, οι Νεοσμυρνιώτες παίζουν όλη τη χρονιά.

1.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι 13 ασίστ του Μπριάντε Γουέμπερ στο 76-67 επί του Άρη (του Καστρίτη που δυσκολεύει τον Ολυμπιακό) θα ήταν το βασικό αντικείμενο της κουβέντας. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, με την αντίδρασή του μετά το τέλος του αγώνα στο ('στεγνό' από κόσμο) ΣΕΦ και την ερώτηση που δέχθηκε στο flash interview, επισκίασε την απόδοση του νεοφερμένου Αμερικανού γκαρντ και του τρόπου που αλλάζει το ρυθμό, θετικά ή αρνητικά, των 'ερυθρολεύκων'.

Το επικοινωνιακό χάρισμα και οι εύστοχες ατάκες μετατράπηκαν σε άρνηση και σιγή για πρώτη φορά στη σεζόν. Ενδεχομένως ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν ήθελε να δει τον Άρη να μειώνει τόσο πολύ στην τέταρτη περίοδο (69-65 από το 65-49) και εκνευρίστηκε με τους παίκτες του. Προς άλλη κατεύθυνση ωστόσο ξεχύθηκε η ηφαιστειακή λάβα που ξεχύθηκε μέσα του. 'Anger management'.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK