Φενέρμπαχτσε - Εφές: Ατ-αμάν ένας Λάρκιν (κι ένας Μίσιτς)!

Μια εμφάνιση από τα πιο απολαυστικά όνειρα του Αταμάν, ο απίστευτος Σέιν Λάρκιν και ο καταπληκτικός Μίσιτς έφτιαξαν ένα επιβλητικό +19 δίνοντας την πρόκριση στην Εφές. Δεν πλησίασε καν η Φενέρ του Ομπράντοβιτς...

Φενέρμπαχτσε - Εφές: Ατ-αμάν ένας Λάρκιν (κι ένας Μίσιτς)!

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι; Αν μιλάμε για την Εφές σίγουρα. Η ομάδα που πέρσι ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, έφτασε ... στον τελικό! Το τουρκικό ντέρμπι δεν έγινε ποτέ, καθώς η ομάδα του Εργκίν Αταμάν σαν έτοιμη από καιρό, σαν θαρραλέα, έκανε φύλλο και φτερό τις όποιες φιλοδοξίες της Φενέρ. Το +19 αποτυπωμένο από το εντυπωσιακό 92-73, μιλάει από μόνο του.

Για να φτάσουμε, βέβαια, ως εκεί χρειάστηκε:

Να εμφανιστεί ο φοβερός και τρομερός Σέιν Λάρκιν σε μια οργιαστική απόδοση. 30 πόντοι, 7 ριιμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα ο απολογισμός του απίστευτου Αμερικανού, για τον οποίο δικαίως οι οπαδοί της Εφές τον έχριζαν MVP.

Να βρεθεί δίπλα του ο Βασίλιε Μίσιτς (25π, 5ρ) σε μια εξίσου απαράμιλλη εμφάνιση, υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η τουρκική ομάδα ... έκλεψε εκκλησίες διαλέγοντας τον από την Ζαλγκίρις και πληρώνοντας ένα συμβόλαιο 500.000 δολαρίων.

Να έρθουν από τον πάγκο πρώτα ο Άντερσον και εν συνεχεία ο Μότουμ, δίνοντας (όπως και ο στάρτερ Ντάνστον) έξτρα λύσεις, ενέργεια και πόντους (19 συνολικά) όταν η ομάδα τούς είχε ανάγκη.

Μια εμφάνιση απολαυστική, βγαλμένη από τα πιο απολαυστικά προπονητικά όνειρα του Εργκίν Αταμάν, που ήξερε τις δυνατότητες της Εφές αλλά και τις αδυναμίες (συν τις απώλειες) της Φενέρ καλύτερα από τον καθένα.

Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος εμβριθή ανάλυση για να δει πως ήρθε αυτό το +19. Αρκεί αν δει τα στατιστικά. Η Εφές σάρωσε τα ριμπάουντ (43-25) και σούταρε με 43% στα τρίποντα (14/32) την ώρα που η Φενέρ, η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας από τα 6.75μ, είχε 6/21 (μόλις 28%).

Ο Αταμάν ήξερε ότι ο Ομπράντοβιτς δεν είχε άλλη επιλογή από το να ρίξει στο ματς και τον Βέσελι και τον Κάλινιτς. Ήξερε, επίσης, ότι αμφότεροι δεν ήταν στο 100% άρα δεν είχε παρά να τους σημαδέψει στις αλλαγές της αντίπαλης άμυνας. Πόσες φορές είδαμε τον Λάρκιν να βγαίνει αντίπαλος με τον Βέσελι και να τον περνάει σαν σταματημένο. Πόσες φορές έκανε το ίδιο και ο Μίσιτς, απέναντι στον Κάλινιτς;

Ο κόουτς της Φενέρ ατύχησε γιατί κανείς από τους υπόλοιπους δεν πήρε την ευθύνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ο Γκριν πήρε πρώτος την ευκαιρία, αλλά ... τζίφος. Ξεκίνησε με 7 πόντους, έκανε έρμπολ και βγήκε για να ξαναμπεί στο τέλος όταν όλα σχεδόν είχαν κριθεί.

Ο Γκούντουριτς δεν κατάλαβε πως κύλησε αυτός ο αγώνας χωρίς να κάνει κάτι το ουσιαστικό, ο Μέλι με εξαίρεση τα δυο σουτ από τα τέσσερα μέτρα στο τρίτο δεκάλεπτο έκανε περισσότερα κακά από καλά, ο Ντίξον απαρατήρητος και ο Σλούκας πνιγμένος σε περισσό άγχος. Το ότι πρώτοι σκόρερ της Φενέρ ήταν οι δυο τραυματίες (Βέσελι 14 και Κάλινιτς 12) τα λέει όλα.

Μια ιστορική βραδιά για την Εφές, που πήγε ... τρένο όλη τη χρονιά και δείχνει ακμαία και πεινασμένη για τον τελικό της Κυριακής. Μια δικαίωση και για τον Αταμάν που θα βρεθεί με την ομάδα του σαν διεκδικητής του ιερού δισκοπότηρου. Του μόνου συλλογικού τίτλου, που λείπει από την συλλογή του.

Οι 4.000 οπαδοί της Φενέρ, απόλυτη πλειοψηφία στις εξέδρες της Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, δεν μπορούσαν να το χωνέψουν. Ένας απ΄αυτούς τα έβαλε με τον πάγκο της ομάδας, με αποτέλεσμα να τα ακούσει από τον Λοβέρν που σηκώθηκε με τις πατερίτσες και καταχέριασε τον περίεργο οπαδό. Λίγο έλειψε να φάει και ξύλο από τους υπόλοιπους οπαδούς.

"Κακή άμυνα και δεν πήγαμε καλά ούτε στην επίθεση. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Κάναμε μια εξαιρετική σεζόν στην κανονική περίοδο, τερματίζοντας πρώτοι. Ήρθαμε εδώ αλλά δεν τα καταφέραμε. Είναι μεγάλη απογοήτευση", παραδέχθηκε ο Γιαν Βέσελι.

Όσοι περίμεναν κλειστό ματς διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η Εφές θριάμβευσε και πάει να πάρει το Κύπελλο! Το θέλει πολύ. "Είμαστε πεινασμένοι" όπως είπε και ο Σέιν Λάρκιν μετά τον αγώνα...

Ο Μπαλμπάι από την πλευρά του τόνισε πως "ξέραμε ότι θα ήταν κάτι σπουδαίο για το τουρκικό μπάσκετ να ανταγωνίζονται δύο ομάδες της χώρας στο Final-4, μια από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις σε όλη την Ευρώπη. Τώρα είμαστε στον τελικό και 40 λεπτά μακριά από την κορυφή. Είμαστε χαρούμενοι και θα κυνηγήσουμε έναν μεγάλο στόχο μας από την αρχή της σεζόν. Παίζαμε με μια ομάδα που είχε εμπειρία από ένα τέτοιο παιχνίδι, εμείς περιμέναμε χρόνια για να βρεθούμε σε τέτοια θέση. Βγήκαμε στο παρκέ και δείξαμε σε όλους πόσο θέλαμε αυτό το παιχνίδι".

Δεκάλεπτα: 20-19, 40-45, 57-68, 73-92

ΦΕΝΕΡ (21/42δ, 6/21 τρ, 13/16β, 25ρ, 5λ, 20ασ, 5κλ): Γκριν 13 (1/3τρ), Μέλι 9, Μαχμούτογλου 5 (1) Κάλινιτς 12 (2/6δ, 1/1τρ, 5/6β, 3ρ), Μπιμπέροβιτς, Σλούκας 8 (1/6δ, 2/5τρ, 5ρ, 1ασ), Γκούντουριτς 8 (0/3τρ) Βέσελι 14 (6/7δ, 2/4β, 2ρ), Γκιουλέρ, Ντίξον 4, Δουβερίογλου

ΕΦΕΣ (17/30δ, 14/32τρ, 16/20β, 43ρ, 10λ, 13ασ, 5κλ): Λάρκιν 30 (4/5δ, 5/9τρ, 7/8β, 7ρ, 7ασ, 2κλ), Μπομπουά 2, Μπαλμπάι, Μότουμ 9 (1/2δ, 2/2τρμ 4ρ) Μοερμάν 7 (1/3τρ, 7ρ), Πλάις, Μίσιτς 25 (7/9δ, 3/6τρ, 2/3β, 5ρ, 1ασ), Άντερτσον 10 (3/6τρ, 3ρ), Ντάνστον 9 (2/5δ, 5/6β, 10ρ, 1κλ).

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK