Basket League, ημέρα 1η: Οι (αντι)ήρωες που δεν θα πάψει να γεννά το Άρης-ΠΑΟΚ

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στην πρεμιέρα της Basket League.

Basket League, ημέρα 1η: Οι (αντι)ήρωες που δεν θα πάψει να γεννά το Άρης-ΠΑΟΚ
Ο Λευτέρης Μποχωρίδης αποθεώνεται και αποθεώνει μετά τη νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο MOTIONTEAM

Το 'πρώτο αίμα' του νέου πρωταθλήματος, που κύλησε το Σαββατοκύριακο από τη Ρόδο και τη Λήμνο ως τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό τη Αθήνα, θα μνηνονεύεται εσαεί ως η πρεμιέρα χωρίς τον Ολυμπιακό. Μια πρεμιέρα επίσης που επιβεβαίωσε αφενός τη θεωρία των τριών ταχυτήτων σε μια λίγκα ανισορροπιών...

  • με την ΑΕΚ να μην ανταγωνίζεται τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.
  • με τον Προμηθέα και το Περιστέρι να επιδεικνύουν αγωνιστική συνέπεια απέναντι σε δύο νεοφώτιστους (Λάρισα, Ηρακλής) και να μην πέφτουν στην παγίδα που κρύβουν τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής
  • με το Λαύριο ν' αποδεικνύει πως όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους φεύγοντας μ' ένα σπουδαίο διπλό από τη (φαληρική) έδρα του φιλόδοξου Ιωνικού Νικαίας που δεν είχε υπάρξει ποτέ μέλος του επαγγελματικού μπάσκετ (μολονότι τα τελευταία χρόνια λειτουρούσε σε αυτά τα πρότυπα).

...αφετέρου πως κάθε Άρης-ΠΑΟΚ, από τα χρόνια τα παλιά έως σήμερα και σημείο αναφοράς τον Σούλη Μαρκόπουλο, είναι μια αυτοτελής ιστορία με απρόσμενη πλοκή και πρωταγωνιστές που ξεπηδούν από τα πιο απόκοσμα σενάρια υπερηρωικών ταινιών δράσης. Ήρωες και αντιήρωες τοποθετημένοι στην ίδια σκηνή, επηρεάζοντας -αν όχι ορίζοντας- το αποτέλεσμα της εκάστοτε μάχης. Η αίγλη του παρελθόντος έχει ξεφτίσει, αλλά ο κόσμος (των γηπεδούχων μόνο) ήταν στο Παλέ για να μεταφέρει, σε μεγάλο βαθμό, την προ 30ετίας ατμόσφαιρα της ίδιας σάλας.

Συγκρίσιμη με τότε, σ' εντελώς άλλες συνθήκες, και η αμφίρροπη εξέλιξη ενός αγώνα που κρίθηκε υπέρ των γηπεδούχων μετά από 45 λεπτά εκατέρωθεν προσπάθειας και ένα σφύριγμά που αμφισβητήθηκε εντόνως από τους φιλοξενούμενους. Όπως πολλά τότε. Στο 80-80 το φάουλ που χρεώθηκε (από τον διαιτητή Ψαριανό) ο Τσόχλας για σωματική επαφή Μποχωρίδη 2.7'' πριν από τη λήξη της παράτασης προκάλεσε αδιάκοπες συζητήσεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις που εκτονώθηκαν μέσα από δηλώσεις παικτών-προπονητή και τοποθετήσεις παραγόντων. Για τους οποίους ο έμπειρος ρέφερι "θα ήταν καλό για το ίδιο το άθλημα να μην περιμένει τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και να αποχωρήσει από τη ενεργό δράση", άποψη που αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση της ΚΑΕ. Ακόμη και ο ήπιος Κώστας Φλεβαράκης επεσήμανε πως "έγιναν πολλά πράγματα σήμερα στη γραμματεία και στο παιχνίδι και δεν τιμούν το ελληνικό μπάσκετ".

Είχε προηγηθεί, στο παρκέ, η τιτανομαχία Λευτέρη Μποχωρίδη και Άνταμ Σμιθ. Ο αριστερόχειρας Έλληνας πόιντ γκαρντ, εκτός του ότι κέρδισε το σφύριγμα, ευστόχησε στην πρώτη βολή, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και διαμόρφωσε το 85-82 στο φινάλε, τέλειωσε με 24 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Μια πληρέστατη εμφάνιση, που... βαθμολογήθηκε με 36 στο ranking και τον ανέδειξε πολυτιμότερο παίκτη της αγωνιστικής. Όλα αυτά τη στιγμή που ο 25χρονος Θεσσαλονικιός είχε στα μέσα του Ιούλη θελήσει ν' απεμπλακεί από το δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του και έκανε χρήση του δικαιώματος αποδέσμευσης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα κατέβαλε 15.000 ευρώ ως τις 20 Αυγούστου. Κάτι που δεν συνέβη, με συνέπεια όταν ενδιαφέρθηκε ο Παναθηναϊκός, ένεκα του τραυματισμού του Αθηναίου, οι Άρης να ζητήσει αποζημίωση. Οι 'πράσινοι' οπισθοχώρησαν, στις 31 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι ο Μποχωρίδης ανανέωσε για έναν χρόνο από λάθος του... σέρβερ (όπως διέρρευσε ως δικαιολογία), τον Σεπτέμβριο απείχε από προπονήσεις λόγω μη καταβολής των οφειλομένων, αλλά στο φινάλε αποφάσισε να ενισχύσει τους 'κίτρινους', ψάχνοντας ενδεχομένως του χρόνου κάτι πιο προσοδοφόρο (αγωνιστικά και οικονομικά) στην καριέρα του. Για την ώρα, περασμένα ξεχασμένα.

Όσο για τον Αμερικάνο σούτινγκ γκαρντ του ΠΑΟΚ, που ήρθε ως ο τρίτος σκόρερ της β' κατηγορίας του ιταλικού μπάσκετ, σταμάτησε στους 28 πόντους με 11/21 σουτ και το μεγάλο τρίποντο για το 70-70 του έξτρα πενταλέπτου. Στη παράταση σκόραρε το 1/3 της παραγωγής του 'Δικεφάλου', αλλά δεν αρκούσε μετά το μοιραίο λάθος του Τζεκουάν Λιούις. Σαν και τότε, στους τελικούς του '91, από την επαναφορά του Μπάρλοου. Δρόμοι αντίθετοι για τους δύο συμπατριώτες στην πρώτη εμφάνισή τους με τ' ασπρόμαυρα.

> Στη 251η νίκη του Αργύρη Πεδουλάκη ως κόουτς στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ άφησε πολύ νωρίς την ΑΕΚ πίσω (31-19) και παρά τις 10 χαμένες βολές (18/28) επιβλήθηκε με 28 τελικές πάσες - οι 10 από τον Καλάθη.

> Ο αντικαταστάτης του 'Άρτζι' στο Περιστέρι, ο Ηλίας Ζούρος, εμφάνισε ένα εξίσου στιβαρό σύνολο που αφόπλισε τον Ηρακλή, αφήνοντάς τον κάτω από τους 60 πόντους (75-59).

> Στο... καρκινικό 96-69 επί της Λάρισα στον κάμπο, ο Προμηθέας προτίμησε να ενεργοποιήσει τους επιθετικούς μηχανισμούς του και με πέντε διψήφιους, μεταξύ των οποίων ο 16χρονος Λευτέρης Μαντζούκας των 21 λεπτών (11 πόντοι), να μην κινδυνεύσει. Ο Μάκης Γιατράς είχε ενημερώσει από το Σάββατο τον Γιάννη Φιλέρη ότι ο μικρός θα παίζει περισσότερο.

> Ανεξήγητα φαινόμενα στη Νέα Σμύρνη, καθώς ο Γιάννης Λίβανος ήξερε πως θα έχει όλους τους (έξι) ξένους στη διάθεσή του, κατέληξε ωστόσο με τρεις εξ αυτών στη Ρόδο, εξέλιξη που έφερε σοκαριστικό -28 από τον ανανεωμένο Κολοσσό του Λυκογιάννη που μέτρησε 24 ασίστ και 12 τρίποντα. Πέρυσι ο Μπέρι δεν... ήξερε ότι πονούσε στη μέση του, εφέτος οι ΜακΓκιλ και Λιούις έμαθαν μισή ώρα πριν από το τζάμπολ ότι δεν έχουν δελτίο, ενώ ο Λι δεν κατόρθωσε να παίξει.

> Από τον πάγκο έβλεπε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης τον Ιωνικό να δέχεται 54 πόντους στο δεύτερο μισό από το Λαύριο και να χάνει στο 'Σοφία Μπεφόν' του Φαλήρου, παρά τους 25 του Μαυροκεφαλίδη. Διότι "το έργο που ζήσαμε τα 2 τελευταία χρόνια τελείωσε τον Μάιο", κατά τον Βαγγέλη Τσάπα. Ή κατά το κοινώς λεγόμενο "να οργανωθούμε παιδιά" και ο Στιβ Μπαρτ ευστοχήσει σε περισσότερα από 4 σουτ σε 18 προσπάθειες.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης του Ιωνικού μετά την ήττα από το Λαύριο
Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης του Ιωνικού μετά την ήττα από το Λαύριο EUROKINISSI SPORTS

> Ποντάροντας στη δυνατή έδρα του, το 34-20 στο δεύτερο μισό του του αγώνα με το Ρέθυμνο και τον Τζέρι Σμιθ (20 πόντοι, 9 ριμπάουντ) που ξέρει τα κατατόπια ο σοβαρός Ήφαιστος είχε μια νικηφόρα πρεμιέρα χωρίς να εντυπωσιάσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK