Basket League ημέρα 3η: Ο Λιτλ ήταν πολύ large για την ΑΕΚ

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στη 3η αγωνιστική της Basket League.

Ο Μάριο Λιτλ πανηγυρίζει παρέα με τον Σον Έβανς
Ο Μάριο Λιτλ πανηγυρίζει παρέα με τον Σον Έβανς EUROKINISSI SPORTS

Η τρίτη στροφή της Basket League έκρυβε μέσα της μια τεράστια αλήθεια: την αδιαπραγμάτευτα χαώδη διαφορά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από κάθε άλλον (υποτιθέμενο) ανταγωνιστή του. Σε μια επανάληψη του τρίτου τελικού από την περυσινή σεζόν οι 'πράσινοι' έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι στον φιναλίστ Προμηθέα Πάτρας και συνδυαστικά με τον καταποντισμό της ΑΕΚ έγινε ξεκάθαρη η ακριβής δυναμική και η αντίστοιχη βαρύτητα ενός πρωταθλήματος στο οποίο όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους, πλην φυσικά του 'τριφυλλιού'. Διότι και ο Ιωνικός βρήκε την πρώτη νίκη του και η Λάρισα επιβλήθηκε του Άρη και το Λαύριο πανηγύρισε ένα σημαδιακό διπλό στη Ρόδο.

Ομολογουμένως ο αγώνας του διημέρου φιλοξενήθηκε στη Λήμνο. Με βάση την εικόνα των πρώτων 30 λεπτών η ΑΕΚ θα έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα με τη νίκη. Το 59-48 θα έπρεπε να είναι μια ισχυρή παρακαταθήκη πριν από τα τελευταία 11 λεπτά της αναμέτρησης. Ηττήθηκε 72-68 (για δεύτερη φορά εφέτος) από τη στιγμή που ανέλαβε δράση ο Μάριο Λιτλ. Ο 32χρονος σούτινγκ γκαρντ σκόραρε 11 πόντους σε 24'39'' παραμονής στο παρκέ. Μέχρι το 56-59 της Ένωσης είχε όλους κι όλους 2, συνεχίζοντας τις 'χαμηλές πτήσεις' των πρώτων δύο αγωνιστικών (7 πόντοι με 2/10 εντός πεδιάς). Ακολούθησαν όμως άλλοι 9. Μεταξύ των οποίων το τρίποντο για το 70-68 στα 11.5'' για τη λήξη και πριν από το δέκατο άστοχο σουτ του Κιθ Λάνγκφορντ (1/11) στην τελευταία επίθεση της Ένωσης.

Το κακό παιδί του Κάνσας δήλωσε κυνικά στο Sport24.gr ότι "έχω ζήσει πολλές τέτοιες στιγμές και έχω συνηθίσει να είμαι clutch". Ο Λιτλ είναι δεδομένα πιο... μεγάλος απ' όσο δηλώνει το επώνυμό του. Ή θα μπορούσε να γίνει, αν δεν είχε μπλεξίματα με το νόμο, αν δεν πνιγόταν από το αίμα του που έβραζε ως ένας ατίθασος 20άρης. Ως παίκτης των Τζέιχοκς, ενός εκ των δημοφιλέστερων μπασκετικών προγραμμάτων στις ΗΠΑ, ο παίκτης με καταγωγή από το Σικάγο έβαλε μόνος εμπόδιο στην εξέλιξή του. "Τιμωρείται επ' αόριστον", ήταν η άνευ συζητήσεων απόφαση του κόουτς Μπιλ Σελφ όταν ενημερώθηκε πως τον παίκτη του τον βαραίνουν οι κατηγορίες της βιαιοπραγίας, της φθοράς ξένης περιουσίας και άλλων ποινικών παραβάσεων. Είχε συλληφθεί από την Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2010, διότι ξημερώματα είχε χτυπήσει την τότε σύντροφό του, είχε προκαλέσει ζημιές στο διαμέρισμά της και είχε σπρώξει βιαίως τρίτο άτομο που επιχείρησε να επέμβει στον καβγά. Οι άλλοι ένοικοι του μπλοκ τον ακινητοποίησαν έως ότου φτάσει η αστυνομία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και κατόπιν ζητούσε συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά του αποδεχόμενος "τις συνέπειες των πράξεών μου". Ήταν συμπαίκτης (και κολλητός) με τ' αδέρφια Μόρις, τον Τόμας Ρόμπινσον (έπαιξε στη Χίμκι του Μπαρτζώκα) και τον Ελάια Τζόνσον (πέρυσι στο Ρέθυμνο), λίγο πριν εμφανιστεί ο Ζοέλ Εμπίντ. Έμεινε εκτός για 40 ημέρες και εμφανίστηκε ξανά τον Γενάρη, συνεισφέροντας σ' ένα μικρό βαθμό στην πορεία του Κάνσας ως το Sweet Sixteen (αποκλεισμός από το μικρό Βιρτζίνια σε μια έκπληξη πρώτου μεγέθους). Με 'λερωμένο' το ποινικό μητρώο του έμεινε undrafted κι άρχισε την περιήγησή του ανά τον κόσμο. Στην Ουκρανία, στο D-League, στην Ισπανία, στην Κορέα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Βενεζουέλα, στην Κροατία. Δεν έμενε ποτέ σ' ένα μέρος. Στην Ελλάδα θέλει ν' αποδείξει πως είναι πιο large από την πορεία που διέγραψε μέχρι σήμερα. Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη που το βίωσε, η διάρκεια πάντως θα τον ανυψώσει ή θα τον ρίξει χαμηλότερα.

Ο Νικ Καλάθης μοίρασε 11 ασίστ στον αγώνα με τον Προμηθέα
Ο Νικ Καλάθης μοίρασε 11 ασίστ στον αγώνα με τον Προμηθέα EUROKINISSI SPORTS

> Ο Μάκης Γιατράς έκανε το σταυρό του με ό,τι δεν έκαναν οι παίκτες του στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ (99-68). Έξι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη τέλειωσαν με διψήφιο αριθμό πόντων, ο Καλάθης μοίρασε 11 ασίστ, ενώ το nutmeg του Φριντέτ στον Αγραβάνη ήταν το highlight της 'πράσινης' ανάπτυξης.

> Οι 4 πόντοι του ΠΑΟΚ στην τέταρτη περίοδο του αγώνα με τον Ιωνικό στο Φάληρο δεν ήταν η λιγότεροι σε 10λεπτο αγώνα της Basket League. Προφανώς και δεν έφταναν για ν' απειληθεί ο Ιωνικός Νικίας, που πήρε 22 πόντους από τον Μαυροκεφαλίδη και 16 από τον Χαραλαμπόπουλο για να κάνει σεφτέ στη σεζόν. Το άδειο 'Σοφία Μπεφόν' λόγω τιμωρίας αφαίρεσε την πίεση του κόσμου από τις πλάτες των παικτών.

> Ο Ηρακλής όσο νικάει στο Ιβανώφειο τόσο αυτοοπεποίθηση θ' αποκτά για τη συνέχεια. Το 74-56 επί του Ρεθύμνου έφερε το 2/2 εντός έδρας δίχως ο Χάνλαν να κάνει... θαύματα (13 πόντοι).

> Ο Σκότι Ρέινολντς, άλλοτε απόφοιτος του Βιλανόβα, ήρθε ως φτασμένος γκαρντ στη Λάρισα του Φραγκιά για να κάνει τη διαφορά. Δεν ήταν οι 17 πόντοι που υπέγραψαν το 92-78 επί του Άρη όσο οι 13 ασίστ σε 37 λεπτά.

> Η διαχρονικότητα του Βασίλη Ξανθόπουλου αποτυπωμένη στους αριθμούς. Άποντος στο 95-69 του Περιστερίου επί του Πανιωνίου, είχε όμως 6 ασίστ και έγινε ο μόλις τρίτος παίκτης με τουλάχιστον 1200 τελικές στην ιστορία της λίγκας - Σπανούλης και Διαμαντίδης οι έτεροι. Όλα αυτά στην 405η εμφάνισή του στη μεγάλη κατηγορία.

> Παράδοση έχει χτίσει το Λαύριο απέναντι στον Κολοσσό, αφού το 74-73 ήταν η πέμπτη νίκη σε ισάριθμες συναντήσεις τους. Η ομάδα του Σερέλη πέτυχε λιγότερους πόντους στην τελευταία περίοδο, αλλά της έφτανε το σουτ του Γουάτσον στα 3.3'' πριν από τη λήξη για την 43η νίκη στη μεγάλη κατηγορία. Μόνο 23 ομάδες έχουν περισσότερες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK