Basket League ημέρα 8η: Από τα 85 άστοχα σουτ στους 130 πόντους

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στη 8η αγωνιστική της Basket League.

Ο Τζίμερ Φριντέτ ήταν σε οργιώδες βράδυ και σκόραρε 24 πόντους με 6/8 τρίποντα απέναντι στον Ηρακλή
Ο Τζίμερ Φριντέτ ήταν σε οργιώδες βράδυ και σκόραρε 24 πόντους με 6/8 τρίποντα απέναντι στον Ηρακλή EUROKINISSI SPORTS

Πέρασαν την όγδοη στροφή της κούρσας και συνεχίζουν για την ένατη οι 'μονομάχοι' της ΕΚΟ Basket League, με τις αγωνιστικές διαφορές από τη 2η ως την 14η θέση αν δεν είναι απλώς υποτυπώδεις, να μην είναι σίγουρα χαώδεις. Τ' αποτελέσματα το καταγράφουν ως μια αδιάψευστη πραγματικότητα για την ανταγωνιστικότητα ενός ισορροπημένου πρωταθλήματος ως τώρα, καθώς για κάθε επιβλητική εμφάνιση του άτρωτου Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με 130 πόντους από 21/34 τρίποντα απέναντι στον Ηρακλή, υπάρχει ο ουραγός Άρης της μιας νίκης ως την Κυριακή που αφαίρεσε από το Περιστέρι τη δυνατότητα να παραμείνει με μόλις μια απώλεια, όταν μία ημέρα νωρίτερα ο Προμηθέας ένιωθε την απειλή του Πανιωνίου στην Πάτρα και η ΑΕΚ είχε ανάγκη από 33 πόντους του Λάνγκφορντ για το διπλό στο Λαύριο.

Πάντως το παιχνίδι με τη μικρότερη διαφορά μεταξύ του νικητή και του χαμένου, το πιο αμφίρροπο όλων δηλαδή, έγινε στη Νεάπολη. Ήταν τόσο κακό ποιοτικά που ο Ήφαιστος σκόραρε 63 πόντους και επιβλήθηκε της -ακόμη χειρότερης επιθετικά- Λάρισας των 58. Ήταν ένας διαγωνισμός αστοχίας των δύο απ' όποια απόσταση, στον οποίο οι γηπεδούχοι αναδείχθηκαν... νικητές. Ταυτόχρονα όμως χαμένοι του αγώνα, διότι στα 40 λεπτά ξόδεψαν 63 επιθέσεις (10/27 δίποντα, 7/40 τρίποντα, 13 λάθη)! Ούτε η συμπολίτισσα Ολύμπια Λάρισας τον Φλεβάρη του 2006, σε ήττα 62-57 με το Μαρούσι στο ίδιο κλειστό γήπεδο, εμφάνισε τόσο χαμηλά νούμερα (19/56 και 12 λάθη σε αγώνα με παράταση).

Μόνο ο Καναδός Τζόνι Μπερχανεσμέσκελ 'πέταξε' το 1/6 αυτών (10 άστοχα σουτ και 3 λάθη)! Επίσης ο νεοαφιχθείς Χίκι είχε 1/10 εντός πεδιάς και 3 λάθη, ο Παπαντωνίου 1/9 τρίποντα, ενώ ο Χάμιλτον 3/12 μέσα ή έξω από τη γραμμή των 6μ75. Από την άλλη η στατιστική των 'βυσσινί' της Λήμνου κατέγραψε 22/57 επιθετικές προσπάθειες, συν τα 15 λάθη. Αυτοί όμως τον Τζέρι Σμιθ θα σκοράρει 17 και να κάνει τη διαφορά ανά διαστήματα.

Η νίκη με την ευρύτερη διαφορά ήταν φυσικά το +49 των 'πρασίνων' του Γιώργου Βόβορα πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Ρικ Πιτίνο. Το 130-81 επί του Ηρακλή θύμισε τις εποχές του Άρη των 80s, ο οποίος δεν συναντούσε αντίσταση και κυριαρχούσε παντοιοτρόπως. Οι πρωταθλητές είχαν ήδη σκοράρει 36 πόντους σε 10 λεπτά και μόνο στη δεύτερη περίοδο σημείωσαν λιγότερους από 30, με αποτέλεσμα ο 'Γηραιός' να νιώθει άβολα στην τοποθεσία ΟΑΚΑ, προσπαθώντας να υψώσει το ανάστημά του δια του Ολιβιέ Χάνλαν. Δεν ήταν δυνατόν και απλώς ακολούθησαν. Παρασυρμένοι από τον οίστρο του Τζίμερ Φριντέτ που είχε 6/8 προσπάθειες έξω από 6μ75, καθένας εξ όσων φορούσαν 'τριφύλλι' στο στήθος δοκίμασε να ευστοχήσει για τρεις, πλην ενός (Παπαγιάννη), με τον Ίαν Βουγιούκα μάλιστα να έχει 100% με 2 πετυχημένες προσπάθειες σε ισάριθμες απόπειρες, καταλήγοντας να μετατραπεί σε 'τοτέμ' αποθέωσης από τους υπόλοιπους.

> Η δεύτερη νιότη του ώριμου Κιθ Λάνγκφορντ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στους 33 από τους 73 πόντους της ΑΕΚ και το +13 στο Λαύριο έχει ως αντίπαλον δέος την ασυμβίβαστη φιγούρα του Χάρη Γιαννόπουλου. Ο 30χρονος φόργουορντ μαζί με το χρόνο του στο ροτέισον έχει αποκαταστήσει τη σχέση και το... χέρι του. 4/6 τρίποντα είχε το Σάββατο και συνολικά 9/15 στα τελευταία δύο παιχνίδια, από τα 13/26 στη σεζόν. Αισθητή τουλάχιστον η διαφορά.

> Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν πήραν μονάχα τη δεύτερη εντός έδρας νίκη τους με τον Κώστα Χαραλαμπίδη στον πάγκο, στο πιο αποδοτικό παιχνίδι του Αντουέιν Γουίγκινς (17 πόντοι, 12 ριμπάουντ) απ' όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη. Πήραν και το πριμ των ποδοσφαιριστών του 'Δικεφάλου' για τη νίκη επί της ΑΕΛ. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο.

> Ο Άρης έχει ανάγκη από ήρωες και ο Λευτέρης Μποχωρίδης ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία παικτών που θρέφονται από τη στενή σχέση τους με την ομάδα/κερκίδα. Για σχεδόν δύο μήνες δεν ήταν ικανός να βοηθήσει, στο 72-59 επί του Περιστερίου ωστόσο όχι μόνο ήταν παρών, αλλά ισοφάρισε το 'career high' στο πρωτάθλημα με 27 πόντους. Κυρίως έδειξε σ' όλους τους άλλους 'ποιος είναι ο δρόμος προς το ξέφωτο', γιατί ένας παίκτης και δυο νίκες δεν αρκούν.

> Για να χάσει ο Προμηθέας από τον Πανιώνιο στην Πάτρα θα έπρεπε να έχει χειρότερα ποσοστά, λιγότερα ριμπάουντ, περιορισμένο αριθμό ασίστ και πολλά λάθη. Όλα μαζί ή κάποια εξ αυτών συνδυαστικά. Ούτ' ένα συνέβη, με τους τρεις από τους τέσσερις Αμερικανούς (Χολ, Ρόμπινσον, Έλις) να δίνουν ανελλιπώς σκορ από 14/20 δίποντα και 6/10 τρίποντα.

Ο Νίκος Βετούλας αποδείχθηκε σινεφίλ, με αφορμή το 86-79 από τον Κολοσσό στο Φάληρο και τα πολλά παράπονα του Ιωνικού από τα 2/3 διαιτητές. Πάντως η 'Ασύλληπτη Συμμορία' του 2010 με τον Ματ Ντίλον και τον Πολ Γουόκερ δεν κερδίζει περισσότερα από 2 άντε 2,5 αστεράκια. Καλύτερα τους 'Αδιάφθορους' του Μπράιαν ντε Πάλμα. Αλλιώς ας ρίξει μια κλεφτή ματιά στο 'Irishman' του Σκορσέζε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK