Basket League ημέρα 9η: Ο Γκίκας δεν θα έχανε το τρίτο σουτ

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στη 9η αγωνιστική της Basket League.

Ο Νίκος Γκίκας όρισε με τα δύο μεγάλα σουτ που πήρε κι έβαλε το αποτέλεσμα του αγώνα της ΑΕΚ με τον Προμηθέα
Ο Νίκος Γκίκας όρισε με τα δύο μεγάλα σουτ που πήρε κι έβαλε το αποτέλεσμα του αγώνα της ΑΕΚ με τον Προμηθέα EUROKINISSI SPORTS

Το φινάλε της 9ης αγωνιστικής της ΕΚΟ Basket League σήμανε αυτομάτως τη συμπλήρωση του 1/3 μιας κανονικής περιόδου τριών ταχυτήτων. Διότι κάτω από τον ακαταμάχητο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ που επαναλαμβάνει επιθετικές επιδόσεις που μόνο από τον Άρη των 80s μπορείς να θυμηθείς (7 'κατοστάρες' με ενεργητικό 107 πόντων), συνωστίζονται τρεις ισοδύναμες ομάδες για τη δεύτερη θέση κι άλλες δέκα που έχουν τοποθετήσει την αποφυγή του υποβιβασμού ως προτεραιότητα και την εξασφάλιση ενός αξιόλογου πλασαρίσματος στη συνέχεια.

Το Σάββατο ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Προμηθέα αφορούσε το δεύτερο γκρουπ της κούρσας, με βασικό διακύβευμα την 'αντιστρατηγία' του πρωταθλήματος. Η ομάδα της Πάτρας θα ήθελε πολύ να πιάσει το νήμα από το σημείο που το είχε αφήσει στον πέμπτο ημιτελικό της περυσινής σεζόν. Ωστόσο το κακό τρίτο δεκάλεπτο με τις 13 χαμένες επιθέσεις (3/12 εντός πεδιάς, 5 λάθη) ανέτρεψε το μομέντουμ στο παρκέ και χάρισε αυτοπεποίθηση σε μια όχι σούπερ, αλλά σίγουρα κυνικά αποτελεσματική Ένωση, η οποία γύρισε το εις βάρος της 47-53 σε 61-55 μέσα σε 5'10''. Προτού στο φινάλε επιβληθεί 73-68. Ούτως ή άλλως οι 'πορτοκαλί' ήταν ακόμη τραγικότεροι στην τελευταία περίοδο (5/16 εντός πεδιάς) και, παρόλο που 4 λεπτά και 29 δεύτερα προηγήθηκαν με 2 (63-65), 'υπέκυψαν στα τραύματα που άνοιξαν στο κορμί τους' τα δύο τεράστια σουτ του Νίκου Γκίκα.

Που ως τότε δεν είχε άλλο πόντο. Συνολικά δε ο 29χρονος γκαρντ, που 'απογειώθηκε' υπό τον Μάκη Γιατρά την τριετία που έμεινε στον Προμηθέα φτάνοντας ως την εθνική ομάδα, είχε μόλις 6 εύστοχα τρίποντα στα επτά προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, με το ποσοστό του στο 30%. Για να μείνει στα ίδια το τρίτο που πήρε όφειλε να το βάλει, έχοντας ήδη αστοχήσει στις δύο προηγούμενες απόπειρες. Έβαλε όχι μόνο αυτό (υπό συνθήκες που δεν του άφηναν πολλές πιθανότητες) αλλά και το επόμενο (από τα 7+ μέτρα με ταμπλό), 'υπογράφοντας' το ανεκτίμητο 8-0 των 'κιτρινόμαυρων' στο πιο κομβικό σημείο του αγώνα. Λίγο πριν ένας πρώην συμπαίκτης του ο Λεωνίδας Κασελάκης, αυτός δηλαδή που είχε ορίσει το 85-84 της 7ης Ιουνίου για τους Πατρινούς, βίωνε την άλλη πλευρά του φεγγαριού. Χάνοντας το δικό του στο -4 και με μόλις 20'' ν' απομένουν για τη λήξη της αδυσώπητης μάχης στο ΟΑΚΑ.

> Η τελική έκβαση της οποίας ευνόησε εξόχως το Περιστέρι, μένοντας μόνο στη δεύτερη θέση του πίνακα. Η ομάδα των δυτικών προαστίων βγήκε αλώβητη από την εσωτερική αναταραχή που έφερε η ξαφνική, απρόσμενη, αναπάντεχη ως και αδικαιολόγητη απόφαση απομάκρυνσης του Ηλία Ζούρου (επικυρώθηκε στο φινάλε της προηγούμενης εβδομάδας) και με τον προσγειωμένο, μετρημένο και συνεχιστή της υπάρχουσας δουλειάς Νίκο Παπανικολόπουλο, δεν άφησε ίχνος αντίδρασης σε μια Λάρισα που είχε 15 ασίστ λιγότερες (13 έναντι 28) και περιμένει καρτερικά τον ανέτοιμο Μπράντον Ρας, πρωταθλητή με τους Γουόριορς, ως τον πολεμιστή που της λείπει για επανακτήσει το ανταγωνιστικό πνεύμα της.

> Το γεγονός πως ο Μπεν Μπέντιλ απέναντι στον Κολοσσό έμεινε στο παρκέ μονάχα 10 λεπτά χωρίς να πάρει σουτ έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι ο Ρικ Πιτίνο έχει άλλες προτεραιότητες για το 4-5. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αν και το μέλλον θα δείξει πόσο ο Γκανέζος πάουερ φόργουορντ, που έχει μάθει να παλεύει, θα επιβιώσει.

> Οι 29 πόντοι με 10/18 σουτ (6/13δ, 4/5τρ), τα 6 ριμπάουντ και οι 2 ασίστ χωρίς να συμπληρώσει 34 λεπτά μαρτυρούν την πολυτέλεια της παρουσίας του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο ρόστερ του Ιωνικού. Ακόμη κι αν από τον Ήφαιστο αμφισβητούν το 79-68, οι αριθμοί του 35χρονου πάουερ φόργουορντ/σέντερ δεν ψεύδονται. Με 18.6 ανά αγώνα και σχεδόν 5 ριμπάουντ είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος σε αξιολόγηση παίκτης του πρωταθλήματος.

> Ο Άρης πήγε δίχως πολεμικό πνεύμα και ασπίδα στο Ρέθυμνο και ηττήθηκε 70-63 γιατί στην τρίτη περίοδο δέχθηκε 23 πόντους κι επέτρεψε στον Κόνερ Φράνκαμπ να τελειώσει με 26 πόντους, αστοχώντας σε μόλις τρία σουτ (8/11). Ο Μποχωρίδης έχει ανάγκη από συμπαραστάτες.

> Το +30 (92-62) επί του Λαυρίου δεν ήταν κάτι περισσότερο από την ανάγκη του Ηρακλή ν' αφήσει πίσω έναν κακό μήνα με τέσσερις διαδοχικές ήττες και υποχώρηση στη βαθμολογία.

> Οι 62 πόντοι του Πανιωνίου για τρία δεκάλεπτα δεν ήταν λίγοι. Οι 35 στην τέταρτη πολύ περισσότεροι αναλογικά για το 97-87 επί του ΠΑΟΚ που, παρεμπιπτόντως, δεν εγκλωβίστηκε στην κακή ημέρα του Σμιθ (8 πόντοι, 3/9 σουτ) και πάλεψε ως το τέλος.


News 24/7

24MEDIA NETWORK