Νταρουσάφακα - Ολυμπιακός: Ο Μπλατ αποφάσισε να χάσει χωρίς τον Σπανούλη

Ούτε δευτερόλεπτο έπαιξε ο Βασίλης Σπανούλης στα τελευταία έξι λεπτά του αγώνα στην Πόλη και ο αντικαταστάτης του (Γουίλιαμς-Γκος) αποδείχθηκε μοιραίος στο 79-75 από την Νταρουσάφακα, παρά την επιστροφή από το -19.

EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από τις 22 Μαρτίου του 2017 ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε μείνει ποτέ στο παρκέ λιγότερα από 20 λεπτά, σε παιχνίδι της Euroleague. Τότε ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 66-64 του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι. Στην -πολύ πιο σοφτ- έδρα της Νταρουσάφακα απέτυχε χάνοντας 79-75, στο φινάλε του α' γύρου.

Ο αρχηγός των 'ερυθρολεύκων' αγωνίστηκε μόνο για 18'05'' και καθόλου μετά το 34'04''. Ο Ντέιβιντ Μπλατ πήρε μια κομβική απόφαση στο -12 (72-60): να παραχωρήσει το κουμάντο της ομάδας στον Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός είχε μοιράσει δυο ασίστ ως τη στιγμή που οι Πειραιώτες πλησίασαν στους 3 πόντους (72-69, 37'21''), αλλά δεν απέφυγε το κρίσιμο λάθος. Βιάστηκε να εκτελέσει επίθεση στο τρανζίσιον, τράκαρε σε δύο κορμιά χάνοντας την μπάλα και αντί του -1 ήρθε το -5 από τον Ντάνγκλας στην εξέλιξη της φάσης.

Ακόμη και μετά το 76-69, ο Σπανούλης συνέχιζε να βλέπει το ματς από τον πάγκο. Ούτε όταν στο 77-74 ο Ολυμπιακός απέκτησε μια τελευταία ευκαιρία για παράταση, ο Μπλατ σχεδίασε επίθεση με τον Λαρισαίο γκαρντ στο ευέλικτο σχήμα του. Αντιθέτως έδωσε από την επαναφορά την μπάλα στον Πρίντεζη, αυτός (αφού πήρε φάουλ) έχασε μια βολή και ο αγώνας... έληξε χωρίς ποτέ ο Σπανούλης να επανέλθει στο παρκέ.

"Πολλά μπορείς ν' αλλάξεις σ' ένα παιχνίδι που έχεις χάσει", ομολόγησε ο Κεστούτις Κεμζούρα μετά τη λήξη. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε πως "αφού δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε τίποτα, οφείλουμε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί και να ρεφάρουμε την ήττα αυτή στο επόμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό".

Όντως ο Ολυμπιακός ούτε τ' άσχημα ποσοστά στα σουτ μπορούσε ν' αλλάξει (18/44 δίποντα, 8/27 τρίποντα) ούτε τα 8 λάθη που είχε στο πρώτο μισό του αγώνα. Τότε που επέτρεψε στους γηπεδούχους να βρουν εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο και να έχουν σταθερό διψήφιο προβάδισμα που απέκτησε διαστάσεις (24-12, 42-25). Ο Ντάγκλας είχε κάνει τρομερή ζημιά με την πίεση στην μπάλα (5 κλεψίματα) και τη δημιουργία του (9 ασίστ), με αποτέλεσμα η Νταρουσάφακα να 'πληγώνει' διαρκώς στην 'ερυθρόλευκη' άμυνα στον αιφνιδιασμό (18 πόντοι). Κι αν ο Αμερικανός είναι παίκτης των 12.8 πόντων, ο Πέινερς των 8.5 πέτυχε season high σε σκοράρισμα (16) και ριμπάουντ (9). Αφήστε που η Νταρουσάφακα συνολικά σκόραρε πάνω από το μέσο όρο της και δέχθηκε 11 λιγότερους απ' όσους συνήθως.

Σ' όλο το ματς οι Πειραιώτες ανανέωσαν 17 φορές τις χαμένες επιθέσεις τους, αλλά πήραν μονάχα 16 πόντους συνολικά, πετώντας τις μπάλες που είχαν διαθέσιμες.

"Πρέπει να μάθουμε απ' αυτό το παιχνίδι. Ίσως έπρεπε να το χάσουμε για να μείνουμε προσγειωμένοι", ανέφερε κατηφής ο Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος δεν έμεινε στους 15 πόντους από 4/6 τρίποντα. Τα σουτ Λετονού αποδείχθηκαν η μοναδική διέξοδος από το τούνελ του 58-39 (24'52''), αλλά ούτε αυτός βρέθηκε με την μπάλα στα χέρια όταν θα έπρεπε.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε πει -παραμονές του αγώνα- ότι "είναι ωραίο που επιστρέφω στο παλιό μου σπίτι", καθώς "τα δύο χρόνια μου στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ ξεχωριστά, οι αναμνήσεις είναι υπέροχες". Μετά το 79-75 όχι τόσο. Όλα έγιναν λάθος και ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο μισό της σεζόν στο 9-6. Ακριβώς πριν υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΣΕΦ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK