Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Εφές: Τα 2 λεπτά που έλειψε ο Καλάθης ήταν τα πιο ωφέλιμα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε τρομερή ανάγκη τη νίκη επί της Εφές στο ΟΑΚΑ και ο Νικ Καλάθης, με μια τρισδιάστατη εμφάνιση, τον οδήγησε σε αυτήν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για πρόκριση.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Έχω κοουτσάρει απέναντι στον Μάτζικ και στον Λάρι Μπέρντ, στον Μορίς Τσικς και στον Αϊζάια Τόμας, ορισμένους από τους καλύτερους του αθλήματος. Ο Νικ Καλάθης είναι ο καλύτερος πασέρ που έχω δει στη ζωή μου.

Ο Ρικ Πιτίνο, με επίγνωση της βαρύτητας της φράσης που ξεστομίζει αμέσως μετά το 88-75 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Εφές στο ΟΑΚΑ, υμνεί τον ομογενή πόιντ γκαρντ όπως ουδείς άλλος έχει κάνει ποτέ. Βλέποντάς τον να έχει 20 πόντους με 7/10 σουτ (5/9δ, 2/3τρ), αλλά κυρίως να φτιάχνει άλλους 27 -με τις 13 ασίστ- για τους συμπαίκτες του, τον τοποθετεί όχι εκ δεξιών ή εξ αριστερών του πατρός (της πάσας), αλλά ακριβώς στο κέντρο.

Άλλη τέτοια εμφάνιση ο leader του 'τριφυλλιού' δεν είχε εφέτος. Περισσότερα από τα 35'14'' είχε παίξει (37'58'' στο εντός έδρας με τη Ζαλγκίρις). Περισσότερους από τους 20 πόντους είχε σκοράρει (24 στο εντός έδρας με τη Μιλάνο). Περισσότερα από τα 8 ριμπάουντ είχε μαζέψει (9 στο εντός έδρας με την Μπαρτσελόνα). Λιγότερα από τα 5 λάθη είχε κάνει (σε 13). Τέτοια επιδραστικότητα όμως σε κανένα από τα 20 προηγούμενα.

Μην σταθούμε τόσο στους 35 (πολλές φορές πλασματικούς) βαθμούς αξιολόγησης. Ούτε στα όσα είχε καταγράψει η στατιστική του μέχρι το 42-32 του 18'44'', όταν μετρούσε ήδη 9 πόντους, 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

Ο Νικ Καλάθης ήταν " απλώς ο Νικ", όπως εύστοχα τον παρομοίασε ο Σον Κιλπάτρικ, όταν η Εφές είχε πλέον επανέλθει από το 57-38 (24'24'') και σε διάστημα μικρότερο των 4.5 λεπτών έφτασε σε απόσταση ενός τριπόντου (59-56, 28'46'') και στο 32' διεκδικούσε την ισοφάσιση (63-61).

Στο μεσοδιάστημα ο ηγέτης των πρωταθλητών ήταν στον πάγκο. Ο Ρικ Πιτίνο είχε χάσει χρόνο ενόσω οι φιλοξενούμενοι πίεζαν και η απόδοση του Καλάθη φανέρωνε πως είχε ανάγκη από λεπτά ξεκούρασης, μια και οι επιλογές ήταν βιαστικές. Τον απέσυρε δικαιολογημένα και σε συνδυασμό με το διάλειμμα μεταξύ τρίτης-τέταρτης περιόδου τον χρησιμοποίησε ξανά στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Είχαν περάσει 2'04'' δίχως αυτόν στο παρκέ.

Αυτομάτως ο αναζωογονημένος Νικ πήρε την μπάλα στα χέρια και με τηλεχειρισμό ακριβείας την κατηύθυνε πότε στο καλάθι της Εφές και πότε στα χέρια των συμπαικτών του. Ευεργέτησε μια ολόκληρη ομάδα. Άρχισε με 2/2 δίποντα. Συνέχισε με κλέψιμο. Ακολούθησε τρίποντο. Πριν δώσει αδιανόητη ασίστ στον Γκιστ για κάρφωμα. Πήρε ριμπάουντ και χάρισε στον Κιλπάτρικ ένα γκολ-φάουλ. Σε έξι λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε τρέξει επιμέρους 16-7 και στο +11 δεν κινδύνευε πια.

" Οι συμπαίκτες μου το κάνουν εύκολο για μένα. Ρολάρουν καλά και βάζουν τα σουτ", δήλωσε ταπεινά ο Νικ Καλάθης. Ναι ο Τόμας ήταν ξανά ένας κομβικός παράγοντας (14 πόντοι, 6 ριμπάουντ). Ο Τζέιμς Γκιστ σημείωσε για πρώτη φορά εφέτος νταμπλ-νταμπλ (11 πόντοι, 10 ριμπάουντ). Ο Σον Κιλπάτρικ πέτυχε ρεκόρ καριέρας στην Euroleague (13 πόντοι).

Ποιος όμως έπαιξε άμυνα στον Μίτσιτς των 21 πόντων απέναντι στη Ρεάλ (7 με 1/7 τρίποντα);

News 24/7

24MEDIA NETWORK