Χεζόνια: Πού βρίσκονται σήμερα οι προηγούμενοι Κροάτες του Παναθηναϊκού

Άλλος ασκεί τα καθήκοντα προέδρου και άλλος είναι προπονητής. Ένας τρίτος απολαμβάνει τη ζωή ως παλαίμαχος και ο τέταρτος παίζει μπάσκετ στην πρώτη αγάπη του. Ο Μάριο Χεζόνια γίνεται ο ένατος Κροάτης που τίθεται στις υπηρεσίες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και εμείς ψάξαμε τι απέγιναν οι προηγούμενοι οκτώ.

Ο Μάριο Χεζόνια κατά την άφιξή του στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού
Ο Μάριο Χεζόνια κατά την άφιξή του στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Δικαιολογημένα οι εικόνες από την άφιξη του Μάριο Χεζόνια στο αεροδρόμιο έχουν τη δύναμη ενός ταξιδιού στο παρελθόν. Παρόντων κάμποσων παράτολμων, που έκαναν τη διαδρομή ως τα Σπάτα κόντρα σε κάθε απαγόρευση που εμπίπτει στους κανόνες αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, ζωντάνεψε η εποχή που με δόξα και τιμή οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ υποδέχονταν στην Αθήνα τον Ντίνο Ράτζα.

Φυσικά Κροάτης από Κροάτη διαφέρει, είτε σε εκτόπισμα είτε σε πορεία. Άλλες προσωπικότητες, αλλά διαφορετικές και οι εποχές που ήρθαν. Τον Ιούλη του '97 ο Παναθηναϊκός ήταν οικονομικά παντοδύναμος και διέθετε την ευρωστία να φέρει τον οποιονδήποτε. Μεταξύ άλλων έναν κορυφαίο ψηλό του ΝΒΑ κι εκ των πρωτοπόρων στην μπασκετική επανάσταση που οργανώθηκε μετά τα μέσα των 80s στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Τον Φλεβάρη του 2021 η ίδια ομάδα παλεύει με όσα μέσα της παρέχονται και ο 26χρονος -πλέον- φόργουορντ είναι, τηρουμένων των αναλογιών, ο 'άρτος πολυτελείας' της σεζόν, έστω και με (προσωρινή τουλάχιστον) ημερομηνία λήξης.

Ό,τι κι αν τους χωρίζει τους δυο τους, είναι βέβαιο πως στις φλέβες του κυλά το ίδιο αίμα. Όπως και σε υπόλοιπων επτά που έπαιξαν μπάσκετ στο 'τριφύλλι'. Τους αναζητήσαμε όχι για να θυμηθούμε τι έδωσε ο καθένας κατά τη θητεία του, αλλά πού κατέληξαν σήμερα. Eight, αλλά όχι Hateful.

Στόγιαν Βράνκοβιτς

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς υπό το βλέμμα του Ντόμινικ Ουίλκινς και του Τιτ Σοκ
Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς υπό το βλέμμα του Ντόμινικ Ουίλκινς και του Τιτ Σοκ EUROKINISSI

Στις 22/1 συμπλήρωσε 57 χρόνια ζωής ο Στόικο του 'τριφυλλιού'. Υπέγραψε το καλοκαίρι του 1992, ύστερα από μία διετία στο ΝΒΑ, και έφυγε το καλοκαίρι του '96 κουβαλώντας έκτοτε τον τίτλο του κορυφαίου (βάσει προτιμήσεων) σέντερ στην ιστορία του αθηναϊκού κλαμπ. Στο πέρασμα των ετών μονάχα ο Μάικ Μπατίστ τόλμησε να αμφισβητήσει τα πρωτεία του, δίχως αποτέλεσμα.

Η η πράσινη ανάμνηση: Το άλμα πάνω από τον πεσμένο Γιαννάκη, το σπριντ στο παρκέ του 'Παλέ ντε Μπερσί' και το κόψιμο στον Μοντέρο. Το χέρι του θεού σε μια διαφορετική εκδοχή του.

Τι κάνει σήμερα: Είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Κροατίας και παλεύει με τα μακριά χέρια του να κουμαντάρει ένα καράβι γεμάτο με απαιτήσεις και φιλοδοξίες. Είχε πρωτοεκλεγεί τον Νοέμβριο του 2016 και η θητεία του ανανεώθηκε για άλλα 4 χρόνια στις αρχαιρεσίες του 2019. Από τη θέση αυτή είχε πει προσφάτως ότι "αν ο Μάριο Χεζόνια θέλει να επιστρέψει στην Εθνική, θα πρέπει να με πάρει τηλέφωνο, όχι να στέλνει μηνύματα μέσω των εκπροσώπων του". Λόγια σταράτα.

Άριαν Κόμαζετς

Ο Άριαν Κόμαζετς ακούει τις οδηγίες του Ζέλικο Παβλίσεβιτς
Ο Άριαν Κόμαζετς ακούει τις οδηγίες του Ζέλικο Παβλίσεβιτς EUROKINISSI

Μπήκε πια στην έκτη δεκαετία του βίου του ο (51χρονος σήμερα) 'διάδοχος' του Ντράζεν Πέτροβιτς, τον οποίο το καλοκαίρι του '92 οι Παύλος & Θανάσης Γιαννακόπουλος έφεραν στην Ελλάδα, κατατροπώνοντας τον ανταγωνισμό. Επρόκειτο, άλλωστε, για τον ηγέτη της Ζαντάρ και μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Κροατίας που στη Βαρκελώνη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανταγωνιζόμενη για... μισό ημίχρονο την Dream Team, με αποτέλεσμα οι μνηστήρες να είναι αρκετοί.

Η πράσινη ανάμνηση: Οι 30 από τους 96 πόντους του Παναθηναϊκού στο τελευταίο παιχνίδι του με τα 'πράσινα', καθώς μετά το πέρας της πρώτης σεζόν κρίθηκε προτιμότερο ν' αποχωρήσει. Ήταν ο νικηφόρος τελικός του Κυπέλλου, στις 15 Μαΐου του '93. Θα τον αντικαθιστούσε ο 'γιος του διαβόλου' του, αλλά δεν ήταν γραφτό να συμβεί.

Τι κάνει σήμερα: Εξακολουθεί ν' ασχολείται με το μπάσκετ, άλλοτε ξοδεύοντας την ώρα του παίζοντας με βετεράνους κι άλλοτε κληροδοτώντας σε πιτσιρικάδες τις γνώσεις του αντικειμένου.

Ντίνο Ράτζα

Ο Ντίνο Ράτζα έχει πατήσει πάνω στο τραπέζι της γραμματείας για να ηρεμήσει τον κόσμο
Ο Ντίνο Ράτζα έχει πατήσει πάνω στο τραπέζι της γραμματείας για να ηρεμήσει τον κόσμο EUROKINISSI

Θα κλείσει τα 54 τον Απρίλιο ο 'Plastic Man' από το Σπλιτ, ο οποίος το καλοκαίρι του '97, αφού τον είχε απορρίψει ο Ρικ Πιτίνο, αφίχθη στην Ελλάδα για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που παιζόταν το μπάσκετ. Τα 'πράσινα' τα έβαλε για δύο σεζόν (προτού βάλει και τα κόκκινα) και άφησε πίσω του ιστορίες που ειπώθηκαν μετά από πολλά χρόνια.

Η πράσινη ανάμνηση: Η έντονη αντίδρασή του στην παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν έγινε σε κοινή θέα, σε αντίθεση με τον ηγεμονικό τρόπο που διάλεξε να κατευνάσει τα πλήθη, όταν πάτησε πάνω στο τραπέζι της γραμματείας, ύψωσε τα χέρια ψηλά και ζήτησε ψυχραιμία. Μια κατηγορία μόνος του.

Τι κάνει σήμερα: Μόνιμο στέλεχος της κροατικής Ομοσπονδίας, ως 'υφιστάμενος'-συνεργάτης του προέδρου Στόικο, λειτουργεί ως μέλος εποπτικής επιτροπής που έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατεύθυνση και τον προγραμματισμό της εθνικής ομάδας των ανδρών. Μαζί του επίσης οι Κούκοτς, Περάσοβιτς και Νάγκλιτς.

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς

Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς είχε έρθει ως φτασμένος παίκτης στον Παναθηναϊκό
Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς είχε έρθει ως φτασμένος παίκτης στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Γεννημένος στη Βοζνία/Ερζεγοβίνη, αλλά με κροάτικες ρίζες, ήταν από τις βασικές επιλογές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής το καλοκαίρι του 2001. Στα 27 του τότε, είχε ήδη παίξει και ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο (Τσιμπόνα, Φορτιτούντο Μπολόνια, Εφές), προτού λάβει το χρίσμα για την ένταξη στο 'τριφύλλι' και μοιραστεί τη θέση του πόιντ γκαρντ με Καλαϊτζή και Σάντσες.

Η πράσινη ανάμνηση: Οι 57 πόντοι του στις διαδοχικές νίκες της κανονικής περιόδου επί των Ρεάλ (στη Μαδρίτη) και ΤΣΣΚΑ (στο ΟΑΚΑ) με 10/16 τρίποντα!

Τι κάνει σήμερα: Προπονητής αφότου εναπόθεσε την αθλητική περιβολή και φόρεσε τα πολιτικά του, εργάζεται ως επικεφαλής του τιμ στη βοσνιακή Σλόμπονταν Τούζλα και ταυτόχρονα είναι εκ των άμεσων συνεργατών του ομοσπονδιακού Βέλικο Μρσιτς στην εθνική Κροατίας. Ας μην αποκλείσουμε να τον δούμε κάποια ημέρα στον 'πράσινο' πάγκο. Αν υπήρχε στοίχημα, θα το αγοράζαμε.

Γιούριτσα Ζούζα

Ο Γιούριτσα Ζούζα αγκαλιά με τον Λάκοβιτς
Ο Γιούριτσα Ζούζα αγκαλιά με τον Γιάκα Λάκοβιτς ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παίζοντας στο Ηράκλειο ήταν από τους πιο αποδοτικούς πάουερ φόργουορντ/σέντερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Τουλάχιστον -μέχρι το καλοκαίρι του 2002- να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό των περικοπών και των Πατησίων ως μια λύση της τάξεως των 200.000 δολαρίων από την εγχώρια αγορά, διότι κακά τα ψέματα δεν ανήκε σε αυτό το επίπεδο.

Η πράσινη ανάμνηση: Η εικόνα του να σηκώνει το τρόπαιο του κυπέλλου με γύψο στο χέρι. Είχε υποστεί κάταγμα στον καρπό και επί της ουσίας έχασε το τελευταίο κομμάτι της σεζόν, χωρίς να υπολογίζεται ούτως ή άλλως στο βασικό ροτέισον της φροντ λάιν.

Τι κάνει σήμερα: Αφού έχασε τα μαλλιά του και έπαιξε μπάσκετ ως τα 39 του, μπήκε στο χώρο της προπονητικής, δούλεψε ως βοηθός και τον χειμώνα του 2020 ανέλαβε τα ηνία της λιθουανικής Νεπτούνας. Μαζί με τον 'Ποσειδώνα' όμως 'βυθίστηκε' και ο ίδιος, χάνοντας πολύ γρήγορα τη δουλειά του. Έκτοτε αναζητά μια νέα πρόκληση.

Άντριγια Ζίζιτς

Χεζόνια: Πού βρίσκονται σήμερα οι προηγούμενοι Κροάτες του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στα 41 του από τον περασμένο Γενάρη, υπήρξε τη σεζόν 2007-08 ο εφεδρικός ψηλός που ήθελε διακαώς ο Ομπράντοβιτς για να πάρει όσα δεν είχε καταφέρει να του δώσει ο Λιθουανός Γιαβτόκας την αμέσως προηγούμενη. Ευφυής, ανιδιοτελής και αποτελεσματικός, ήταν όσο αναλώσιμος απαιτούσαν οι περιστάσεις για ένα σύνολο που διεκδικούσε τα πάντα.

Η πράσινη ανάμνηση: Οι 26 πόντοι, χωρίς άστοχη προσπάθεια (10/10 δίποντα), στο 123-83 επί της Ροάν στη Γαλλία!

Τι κάνει σήμερα: Χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο από το 2016 που σταμάτησε, απολαμβάνει τη ζωή ενός συνταξιούχου αθλητή και καλύπτει τις πολλές χαμένες ώρες με τη σύζυγό του Άνα.

Νίκολα Πρκάτσιν

Ο Νίκολα Πρκάτσιν σ' ένα από τα όχι πολλά παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό
Ο Νίκολα Πρκάτσιν σ' ένα από τα όχι πολλά παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον Γενάρη του '08 ο Παναθηναϊκός είχε βγει στην αγορά για ψηλό, που θα καλύψει τις απώλειες των Τομάσεβιτς - Μπατίστ, και ο 33χρονος τότε αριστερόχειρας έγινε η λύση που θα βούλωνε την τρύπα στη φροντ λάιν ως το τέλος τη σεζόν.

Η πράσινη ανάμνηση: Γουρλής αν μη τι άλλο, μια και το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε συνδυαστεί με το 84-68 επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Ο ίδιος είχε πετύχει 6 πόντους.

Τι κάνει σήμερα: Ως ένας 45άρης παλαίμαχος, καμαρώνει για τον 18χρονο γιο του Ρόκο, που είναι ήδη ο αρχηγός της Τσιμπόνα, διεθνής επίσης και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ταλαντούχων Ευρωπαίων της γενιάς του.

Ρόκο-Λένι Ούκιτς

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είχε μια συνεπή θητεία στον Παναθηναϊκό
Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είχε μια συνεπή θητεία στον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πριν από 8.5 χρόνια, το καλοκαίρι του 2012, άρα ο νεότερος όλων των προηγούμενων, ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν βέβαιος πως ο ταλαντούχος πλην ταλαιπωρημένος γκαρντ θα έχει το χώρο αναγεννηθεί στον υπό κατασκευή Παναθηναϊκό. Έξω δεν έπεσε, αφού -παρά τα κατά καιρούς σωματοδομικά προβλήματα- την απαιτούμενη σταθερότητα την εμφάνισε στην απόδοσή του.

Η πράσινη ανάμνηση: Ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη στον τελικό του κυπέλλου το 2013, έχοντας προηγουμένως σκοράρει 18 πόντους με 3/4 τρίποντα και μαζέψει 4 ριμπάουντ, για το 81-78 επί του Ολυμπιακού.

Τι κάνει σήμερα: Στα 36 του μπασκετικό υπερήλικα δεν τον λες και γι' αυτό όσο αντέχει να παίζει ακόμη. Το πρώτο μισό της σεζόν το πέρασε στην Τσεντεβίτα Ολίμπια και από τις αρχές του 2021 υπηρετεί ξανά τη Σπλιτ της γενέτειράς του. Την άλλοτε κραταιά Γιουγκοπλάστικα, για τους εραστές του παρελθόντος. Μάλλον για να κλείσει τον κύκλο του ως αθλητής κατέληξε εκεί ο Ούκιτς.

Ο Μάριο Χεζόνια θα είναι μαζί τους την επόμενη φορά!

News 24/7

24MEDIA NETWORK