Χίμκι-Ολυμπιακός: Τα ρεκόρ (δεν) είναι για να σπάνε

Ένα τρίποντο έλειψε από τον Ολυμπιακό για να καταρριφθεί το ρεκόρ του με εύστοχα σουτ από τα 6μ75. Από τη στιγμή όμως που είχε μπει το προγηγούμενο, η δουλειά είχε γίνει.

Ο Κώστας Σλούκας έχασε μόνο ένα σουτ στη διάρκεια του νικηφόρου αγώνα με τη Χίμκι στη Μόσχα
Ο Κώστας Σλούκας έχασε μόνο ένα σουτ στη διάρκεια του νικηφόρου αγώνα με τη Χίμκι στη Μόσχα EUROKINISSI

Η στατιστική υπηρεσία δεν είχε καταγράψει ποτέ περισσότερα από 16 εύστοχα τρίποντα για τον Ολυμπιακό σε αγώνα της Euroleague. Στο νικηφόρο 103-86 επί της Χίμκι στη Μόσχα οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν 7 λεπτά και 11 δεύτερα για να βρουν το 17ο και να καταρρίψουν το franchise record τους. Ξόδεψαν μεν τις δύο 'ανοικτές' προσπάθειες που βρήκαν, αλλά ουδεμία αξία από τη στιγμή που είχε καταλήξει στον προορισμό του το αμέσως προηγούμενο, δια χειρός Σάσα Βεζένκοφ, για την ισοφάριση της ιστορικής επίδοσής τους.

Το τρίτο μακρινό σουτ του συνεπέστατου Βούλγαρου φόργουορντ (σε πέντε προσπάθειες) διαμόρφωνε εκείνη τη στιγμή το 70-84. Κυρίως όμως διέκοπτε το γρήγορο 6-0 των γηπεδούχων και μηδένιζε τις πιθανότητες επιστροφής τους από το -17 (64-81) που είχε φέρει το 15ο τρίποντο, από τον αλάνθαστο ως τότε Κώστα Σλούκα των 5/5! Αφότου ο Βεζένκοφ σημάδεψε σωστά, η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από το φράγμα των 10 πόντων (84-94 η πιο κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο ομάδων) και η ελληνική ομάδα βρήκε την όγδοη νίκη της σε διπλάσιο αριθμών αγώνων.

Θα πίστευε κανείς πως στην πέμπτη πιο παραγωγική βραδιά τους, αλλά και την υψηλότερη της τελευταίας 7ετίας χωρίς να έχει μεσολαβήσει παράταση, οι Πειραιώτες θα 'ταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι χάρη στο επιθετικό κρεσέντο τους. Ιδίως όταν απέναντί τους είχαν τη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης με παθητικό 88.3 πόντων ανά παιχνίδι, επτά διαδοχικές ήττες και συνολικό ρεκόρ 2-14 πριν από το πρώτο τζάμπολ της αναμέτρησης. Είναι ενδεικτικό πως σε κανένα άλλο ματς της καριέρας του στο εν λόγω επίπεδο ο Οκτάβιους Έλις είχε σκοράρει 15 πόντους με 5/6 δίποντα και 5/7 βολές (22 στο ranking), ο Βεζένκοφ είχε χάσει για μόλις 2 πόντους το ρεκόρ καριέρας του (σταματώντας στους 19), τα συνολικά λάθη των παικτών του Μπαρτζώκα ήταν μόλις 6 σε 40 λεπτά ή έχουν μπει σουτ όπως του Χάρισον με κίνηση πίβοτ!

Όταν ωστόσο ως τα μισά της διαδρομής η Χίμκι ασίστ είχε σκοράρει 50 πόντους, έχοντας ξεφύγει μέχρι και 43-35 διότι ο Βιάλτσεφ ευστοχούσε ανενόχλητος από την αδύναμη πλευρά (4/4 τρίποντα), ήταν εκ των ων ουκ άνευ πως οι 'ερυθρόλευκοι' όφειλαν να κόψουν δημιουργία, να δυσκολέψουν την κυκλοφορία και να κατεβάσουν τα ποσοστά των παικτών του Ρίμας Κουρτινάιτις για να κοντρολάρουν το ματς. Θα 'ταν ανούσιο να παίζουν στον αντίπαλο ρυθμό, την ώρα που ο κορυφαίος τους στο 'ανοικτό παιχνίδι', ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν εκτός κλίματος.

Κάτι άλλο μεσολάβησε και ήταν η συμπεριφορά στο 'πέντε εναντίον πέντε', που χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου δείχνει να υπολειτουργεί. "Καταφέραμε να παίξουμε λίγο καλύτερη άμυνα", διαπίστωσε στο φινάλε του ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας, συμπεραίνοντας πως "ήταν το κλειδί", μιας και αυτό το δεκάλεπτο ήταν το μοναδικό που η ρωσική ομάδα δεν βρήκε περισσότερους από 23 πόντους. Αντιθέτως σταμάτησε στους 14. Όση ακριβώς η διαφορά που οικοδομήθηκε στο ίδιο διάστημα (64-78), επιτρέποντας στον Ολυμπιακό των 14/23 πίσω από τη γραμμή των 6μ75 ως εκείνη τη στιγμή να διαχειριστεί άριστα το προβάδισμά του και επί της ουσίας να μην κινδυνεύσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK