Χίμκι-Παναθηναϊκός: Έπαιξε το παιχνίδι των Ρώσων κι έχασε

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να παίξει το παιχνίδι της Χίμκι, έκλεισε το ημίχρονο στο +5 αλλά εντέλει αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τους Ρώσους στο δικό τους στυλ, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 103-86.

Ο Καλάθης πασάρει προ του Καράσεφ, στην εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού με σκορ 103-86 από την Χίμκι, για την 5η αγωνιστική της Euroleague 2019-2020. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Ο Καλάθης πασάρει προ του Καράσεφ, στην εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού με σκορ 103-86 από την Χίμκι, για την 5η αγωνιστική της Euroleague 2019-2020. EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Χίμκι στην Ρωσία, για την 5η αγωνιστική της Euroleague, όπου οι 'πράσινοι' ηττήθηκαν με σκορ 103 - 86.

Ένα πρώτο ημίχρονο μόνο με επίθεση για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να ξεκινήσει το παιχνίδι μέσα στο καλάθι. Είτε με ντράιβ του Καλάθη, είτε με ποστ του Βουγιούκα. Αργότερα με pick 'n' roll, πότε με τον Ουάιλι, πότε με τον Μήτρογλου. Ο Παναθηναϊκός ήταν σταθερά καλός μέσα στη ρακέτα, προκαλώντας φθορά στην Χίμκι. Η ρωσική ομάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το δικό της pick 'n' roll, στην επίθεση και είχε καλές αντιδράσεις στις αλλαγές που έκαναν οι 'πράσινοι' στην άμυνα, ειδικά στο 1-4. Προσπάθησε με άρνηση ο Παναθηναϊκός να κρατήσει τον Σβεντ αμυντικά, αλλά δεν ήταν εύκολο καθώς η Χίμκι έβρισκε κίνηση της μπάλας και τρίποντα με καλές προϋποθέσεις.

Η επίθεση του Παναθηναϊκού για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου ήταν χωρίς λάθος. Το πρώτο έγινε κοντά στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας των Καλάθη - Ράις. Η τακτική των δύο ομάδων είχε κενά. Η Χίμκι αφήνοντας τον Φριντέτ χωρίς πίεση στο pick 'n' roll, επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για εύκολο δίποντο. Από την άλλη, στους 'πράσινους' έλειπε η καλή ένας εναντίον ενός άμυνα, ακόμη και στις αλλαγές. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οδήγησε σε άσχημα σουτ την Χίμκι, αλλά έχανε το αμυντικό ριμπάουντ που έδινε εύκολους πόντους στους Ρώσους. Πολύ καλό τελείωμα του ημιχρόνου για τον Παναθηναϊκό, που πήρε το προβάδισμα, κυρίως ψυχολογικό, των πέντε πόντων. Στα προηγούμενα ματς υστερούσε στο συγκεκριμένο διάστημα, τώρα λειτούργησε υπέρ του.

Το 50-55 του ημιχρόνου μαρτυρούσε ένα πολύ υψηλό σκορ. Η Χίμκι είχε 8/14 δίποντα και 7/18 τρίποντα, με 16 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 6 λάθη. Ο Παναθηναϊκός μετρούσε 18/27 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 11 ριμπάουντ, 17 ασίστ και μόλις 2 λάθη.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με κακή pick 'n' roll άμυνα από τον Παναθηναϊκό, παρά την αλλαγή τακτικής με το '5άρι' να βγαίνει λίγο πιο ψηλά στην μπάλα. Η Χίμκι σημάδεψε τον Βουγιούκα δημιουργώντας ένα μομέντουμ. Με την είσοδο του Ουάιλι στο '5' ο Παναθηναϊκός έγινε πιο επιθετικός, ωστόσο παρέμενε κακός στην άμυνα. Οι γηπεδούχοι απέκτησαν αυτοπεποίθηση και έβαλαν μεγάλα σουτ, πάνω σε άμυνα αυτή τη φορά, με τους Τίμα και Μπέρτανς. Σημαντική ήταν η μάχη που γινόταν στα ριμπάουντ, οι γηπεδούχοι έπαιρναν πόντους από δεύτερες επιθέσεις, πόντοι που ήταν πολύ σημαντικοί για το 77-73 στο 30'.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να παίζει με αλλαγές και ο Σβεντ τις εξέθετε με όποιο τρόπο μπορούσε, είτε με δημιουργία, είτε με εκτέλεση. Ο Παναθηναίκός αντέδρασε παίρνοντας σουτ περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο με μυαλό μέχρι το τάιμ του Πεδουλάκη. Μετά από αυτό εμφανίστηκε πιο συγκεντρωμένος, με σωστά σουτ του Φριντέτ, όμως το καλό διάστημα ήταν πολύ μικρό γιατί έχασε τελικά από τις συνθήκες που έχανε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι που αποτύπωνεται ξεκάθαρα στην στατιστική: +22 ριμπάουντ για την Χίμκι (45-23), +20% στα τρίποντα (52% - 32%) και +6% (59.5% - 53.5%) στα δίποντα για τους Ρώσους.

Πέρα από τα λάθη (μόλις 5 έκανε ο Παναθηναϊκός σε όλο το ματς, 17 είχε η Χίμκι) τα υπόλοιπα στοιχεία φανερώνουν πως δεν είχε τύχη να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Η τακτική και η εκτέλεση αυτής αποδείχθηκαν πολύ εύκολα προβλήματα για την Χίμκι. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ουσιαστικά το παιχνίδι του αντιπάλου και έχασε. Οι Ρώσοι ξέρουν να παίζουν αποτελεσματικά και σε διάρκεια σε αυτό το στυλ, ο Παναθηναϊκός όχι. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως το σκορ των Ρώσων είναι σταθερό ανά περίοδο, με 25,25,27,26 ενώ του Παναθηναϊκού έχει φθίνουσα πορεία με 29,26,18,13.

News 24/7

24MEDIA NETWORK