ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός: Το 'παιδί' του Μπλατ ήταν αντίπαλος

Το αρνητικό σερί στη Μόσχα που δεν διακόπηκε, τα λάθη της τρίτης περιόδου, η αντιμετώπιση του Ροντρίγκεθ και η συμβολή του Κλάιμπερν που 'έφτιαξε' κι ανέδειξε ο Μπλατ προτού καταλήξει στην αγκαλιά του Ιτούδη.

EUROLEAGUE / ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός είχε να νικήσει στη Μόσχα από την Πρωταπριλιά του '08. Από εκείνο το 76-74 των πλέι οφ με την υπογραφή του Λιν Γκριρ είχε αποπειραθεί 6 φορές, αλλά απέτυχε διαδοχικά.

Την Πέμπτη δοκίμασε για έβδομη. Ηττήθηκε 69-65. Έφτασε όμως πιο κοντά από κάθε προηγούμενη. Αφενός κράτησε τη ρωσική ομάδα των 92.25 πόντων εφέτος κάτω από τους 70 σ' εντός έδρας παιχνίδι μετά από έξι χρόνια (60-81 από την Μπαρτσελόνα στις 8/11/12). Αφετέρου με την άμυνά του προκάλεσε ακόμη περισσότερες ημικρανίες στον Νάντο ντε Κολό απ' αυτές που τον ταλαιπώρησαν τον προηγούμενο διήμερο και δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί ούτε 10 λεπτά (καθόλου στο β' μισό), με αποτέλεσμα το πρώτο ολοστρόγγυλο 'μηδενικό' του σε 139 παιχνίδια στη Euroleague.

Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν 'χτίσει' τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο διπλό τους στη διοργάνωση, αφού συνδυαστικά ήρθε και το +9 (27-18) με τον 7ο πόντο του εξαιρετικού Πρίντεζη (στο 15'16''). Παρόλα αυτά την ευνοϊκή αυτή συνθήκη, κόντρα σε μια ΤΣΣΚΑ που τέλειωσε το πρώτο μισό του αγώνα με 9/37 σουτ ξοδεύοντας εύκολα λέι απ, δεν την εκμεταλλεύτηκε.

"Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι, το περιμέναμε δύσκολο και ήταν", επεσήμανε ο Δημήτρης Ιτούδης χωρίς να χρυσώσει το χάπι στους Πειραιώτες για το γεγονός πως ό,τι είχαν χτίσει με κόπο, το γκρέμισαν μεμιάς από το επιμέρους 21-9 μεταξύ του 20'01'' και του 30'00. Τα 7 λάθη στη διάρκεια της τρίτης περιόδου, έναντι των 4 στα πρώτα 20 λεπτά και του 1 στα υπόλοιπα 10, οι πόντοι που -κατά συνέπεια- βρήκε η ΤΣΣΚΑ στο ανοικτό γήπεδο και η αδυναμία στο προσωπικό μαρκάρισμα του Σέρχιο Ροντρίγκεθ που είχε βάλει την μπέρτα του Κάρι (με 6/10 τρίποντα από τα 7/21 στα πρώτα 4 ματς) μετέτρεψαν σε ντεσαβαντάζ το πλεονέκτημα.

Η ΤΣΣΚΑ χάνει τη δύναμή της όταν νιώθει πίεση, δεν τη διαχειρίζεται, λυγίζει. Οι Πειραιώτες την άφησαν να προσπεράσει, να ξεφύγει μέχρι και 50-41, να πάρει δύναμη, να νιώσει πιο άνετη στο παρκέ, να έχει το μομέντουμ. Κάτι που δεν ήταν δυνατόν να της προσφέρουν ποτέ οι 9.052 φίλαθλοι που ήταν στη 'Megasport Arena', αποδοκιμάζοντας χλιαρά σε κάθε επίθεση των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ.

"Δεν φτάνει να μένεις στο πλάνο σου. Δεν αρκεί η καλή εμφάνιση. Πρέπει να κοιτάζουμε τις λεπτομέρειες", ανέφερε ο Γιώργος Πρίντεζης, κουρασμένος από την προσπάθεια μετά τα δικά του 25'34'', αλλά κυρίως απογοητευμένος. Όχι μόνο γιατί χάθηκε η ευκαιρία. Κυρίως γιατί ο Ολυμπιακός δεν την άρπαξε. Είχε απόλυτο δίκιο. Οι ηρωικές προσπάθειες του Βασίλη Σπανούλη αποτυπώθηκαν σ' ένα κερδισμένο επιθετικό φάουλ και τα διαδοχικά τρίποντα για το 61-61. Ο ίδιος μάλιστα ισοφάρισε 63-63 χωρίς να τον προλάβουν. Πήγαινε να κάνει ό,τι κάθε φορά που συναντάει την ΤΣΣΚΑ σε Final-4, να γίνει ο 'δήμιός' της.

Μέχρι και ο 'τουιτερολόγος' Μάικ Τζέιμς τον αποθέωσε.

Θα έπαιρνε ξανά την μπάλα για να την αποτελειώσει, χωρίς ο Ολυμπιακός να είναι πίσω στο σκορ και θα ζύγιζε διαφορετικά τα δεδομένα. Στο 64-63 ξόδεψε ένα τρίποντο από μακριά ρισκάροντας. Δεν του βγήκε. "Δεν μπορείς να ζητάς να βάζει τα πάντα. Έβαλε πολλά μεγάλα σουτ, έχασε όμως ένα και πρέπει να ζήσεις με αυτό", υπογράμμισε ο Μπλατ.

Μπορείς όμως να ζητάς, αν όχι ν' απαιτείς, ένα αμυντικό ριμπάουντ. Διότι ενδιάμεσα οι συμπαίκτες του 'Kill Bill' είχαν χάσει όλα όσα διεκδικήθηκαν.

Από τον ίδιο παίκτη, τον Γουίλ Κλάιμπερν, στην ίδια φάση, έχασαν τα τρία από τα συνολικά οκτώ που άφησαν στους γηπεδούχους. Ο Αμερικάνος φόργουορντ έμελλε να είναι ο καταλύτης με 17 πόντους (7/10 δίποντα), 9 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ. Το 'παιδί' του Μπλατ, ο παίκτης που είχε εντοπίσει στο Ισραήλ (Χάποελ Χολόν), τον πήρε στην Νταρουσάφακα, τον ανέβασε επίπεδο, του άνοιξε την πόρτα της Euroleague (28 λεπτά ανά αγώνα με 13 πόντους και 5.1 ριμπάουντ) και τον ευεργέτησε, τού είχε μόλις γυρίσει το μαχαίρι. "Είναι χαρά και κατάρα που συνεχώς πέφτω σε παίκτες που έχω κοουτσαρει στο παρελθόν. Γίνονται κορυφαίοι και μετά πρέπει να παίξω εναντίον τους", είπε χαριτολογώντας το κόουτς της ελληνικής ομάδας.

Ο Κλάιμπερν κέρδισε επίσης το πέμπτο φάουλ του Παπανικολάου και διαμόρφωσε το 66-63 με 2/2 από τη γραμμή, πριν οι Γουίλιαμς-Γκος και Τουπάν που έμεινε άποντος, τα νέα 'πουλέν' του ξοδέψουν την έσχατη ελπίδα του Ολυμπιακού στη Μόσχα.

"Θέλουμε να είμαστε η ομάδα που νικάει. Αυτό μας ενδιαφέρει στο τέλος", επεσήμανε ο Κεστούτις Κεμζούρα, ο βασικός συνεργάτης του Μπλατ, στο φινάλε. Ο Ολυμπιακός δεν τα είχε καταφέρει αυτή τη φορά. Τη φορά πριν από το συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, την επόμενη Παρασκευή.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK