Διακοπές στο Σαράγεβο; Πόσο κινδυνεύει να χάσει το Ευρωμπάσκετ η Εθνική

Αν και προκρίνονται τρεις από τις τέσσερις ομάδες του κάθε ομίλου στο Ευρωμπάσκετ, το 77-66 από τη Λετονία στο Σαράγεβο δημιούργησε συνθήκες αποκλεισμού για την Εθνική ομάδα, εφόσον δεν ανασυνταχθεί άμεσα.

Ο Βασίλης Καββαδάς σε μονομαχία του κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Λετονία
Ο Βασίλης Καββαδάς σε μονομαχία του κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Λετονία EUROKINISSI

Αποδιοργανωμένη, αμήχανη, αποκαμωμένη, αποκαρδιωτική. Ενδεχομένως να 'ταν μια κακάσχημη εμφάνιση αυτή απέναντι στη Λετονία. Μια φρικτή παρένθεση σε μια κατά τ' άλλα νικηφόρα πορεία που πρόκειται να της χαρίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Που 'χει μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο του '22. Ωστόσο και τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, όταν θα έρθει το επόμενο ματς με τους Βούλγαρους, η Εθνική ομάδα αιωρείται μέσα στη 'Φούσκα' του Σαράγεβο και αναζητά ισορροπία για να μην στροβιλίζεται ασυγκράτητα.

Η ήττα με 77-66, κυρίως δε η απόδοση 'γέννησαν' την αναπόφευκτη αμφιβολία για το μέλλον. Αλήθεια υπάρχει σενάριο που ν' αφήνει την 'επίσημη αγαπημένη' εκτός διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 1985; Προφανώς όσο η βαθμολογία δεν της εγγυάται τίποτα. Διότι η Εθνική δεν έχασε μόνο ένα ματς. Ξόδεψε την ευκαιρία να 'αποτελειώσει' τους ανταγωνιστικούς Λετονούς, που ήταν ήδη στο 0/2, και παράλληλα 'πέταξε' τα 3/4 από το συνολικό +15 που κουβαλούσε χάρη στις δύο νίκες του προηγούμενου 'παραθύρου' (Φλεβάρης 2020). Κάτι που ίσως μετρήσει σε ισοβαθμίες.

Γι' αρχή είχε επιβληθεί με 10 πόντους της Βουλγαρίας στην Πάτρα και με άλλους 5 της Βοσνίας στην Τούζλα. Ένα ομολογουμένως ιδανικό ξεκίνημα σε μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί πάνω απ' όλα κυνικότητα και νίκες. Θα της αρκούσε δηλαδή το +1 για να θεμελιώσει την υπεροχή της σ' έναν όμιλο με 'κλειστά' παιχνίδια και οριακές διαφορές προκειμένου να μην αγχωθεί στο υπόλοιπο της διαδικασίας. Να 'ναι σίγουρη. Σκοντάφτοντας ωστόσο στο παιχνίδι της Παρασκευής, όχι μόνο έπεσε στο παρκέ, αλλά έφαγε τα μούτρα της. Ούτε ο Πορζίνγκις θα είχε το 100% (6/6 σουτ) που επέτρεψε η άμυνα των διεθνών στον Μάρτινς Λάκσα! Τα σημάδια στο κορμί της Εθνικής είναι ορατά και οι πληγές βαθύτατες, γιατί το βαθμολογικό καθεστώς τροποποιήθηκε. Η Λετονία έκανε σεφτέ και μπήκε γερά στη μάχη.

Μόνο ένα νικηφόρο αποτέλεσμα την Κυριακή θα λειτουργήσει καταπραϋντικά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Επιβάλλεται μια επανεκκίνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, τα δεδομένα θα αναποδογυρίσουν οριστικά και και τα δύο ματς που θ' απομένουν, στην τρίτη δυάδα των προκριματικών, θα εμπεριέχουν πίεση παραπάνω της επιτρεπόμενης. Ιδίως για παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν υπό τέτοιο καθεστώς όταν εκπροσωπούν το εθνόσημο. Ακόμη κι αν η ΕΟΚ εξασφαλίσει πως θα διεξαχθούν επί ελληνικού εδάφους και όχι στη Σόφια ή στη Ρίγα, η όποια πρόβλεψη θα είναι ριψοκίνδυνη. Κάθε ομάδα θα παίζει για να εξαντήσει τις πιθανότητές της. Το άφησε να συμβεί ο οργανισμός της Εθνικής, έχοντας πέσει στην παγίδα, και πλέον ψάχνει για... διανυκτερεύοντα φαρμακεία στο Σαράγεβο. Αν πήγε όντως για διακοπές στην πρωτεύουσα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και όχι για μάχη μέχρι τέλους, θα το ξέρουμε το βράδυ της Κυριακής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK