Ελλάδα-Σερβία 68-67 παρ.

Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη, αλλά καθόλου ποιοτικό, παιχνίδι η Εθνική επικράτησε της Σερβίας στην παράταση με 68-67, έκανε το 2x2 και εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκρισή της στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Μεγάλο ματς ο Ντικούδης, καθοριστική η τάπα του Παπαδόπουλου. Με τη Ρωσία την Τετάρτη (05/09) για την πρωτιά του ομίλου.

Ελλάδα-Σερβία 68-67 παρ.

Γρανάδα: Τάσος Μαγουλάς


Στο μπάσκετ νικάει μόνο η Ελλάδα



Τριπλή νίκη. Οι δύο βαθμοί, η πρόκριση στην επόμενη φάση και το αναγάλλιασμα της ψυχής. Αδέρφια μας οι Σέρβοι αλλά όπου μας έβρισκαν για 10 χρόνια μας χειρουργούσαν πάνω από τα ρούχα. Καιρός ήταν να πληρώσουμε ένα γραμμάτιο. Τελικά το μπάσκετ είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα που παίζουν όλοι και στο τέλος κερδίζουν οι Έλληνες.

Μία κόπια του ξεκινήματος με το Ισραήλ. Καλάθι ο Παπαδόπουλος, τρίποντο ο Βασιλόπουλος 7-1 στο 4' και 10-3 στο 6' αλλά ως εκεί. Η εθνική μας έδωσε ένα ακόμα αμυντικό ρεσιτάλ αλλά στην επίθεση υπήρξε μεγάλο πρόβλημα. Οι Σέρβοι και αυτοί καλοί στην άμυνα, πήραν έξι γρήγορους πόντους από τον Γκούροβιτς για να προηγηθούν με 10-11 ένα λεπτό πριν το φινάλε. Η είσοδος του Παπαλουκά και του Κακιούζη έδωσε κίνηση με την συνεργασία των δυό τους έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο 12-11.

Γεννάνε τα κοκόρια στο ξεκίνημα. Δύο δύσκολες επιθέσεις έφεραν σερί 5-0 με ήρωα τον εκπληκτικό πάλι Κώστα Τσαρτσαρή. Το ταμπλό έγραφε 19-12 στο 12' αλλά πάλι κάτι δεν προχωρούσε. Οι Σέρβοι με τον Μίλισιτς έκλεισαν όλους τους διαδρόμους και στην επίθεση πήραν πόντους από τον ψηλό τους για να κλείσει το ημίχρονο 31-31.

Στο δεύτερο μέρος ήταν πραγματικά σαν να παίζεις με τον καθρέφτη. Ό,τι κάναμε εμείς ακολουθούσαν οι Σέρβοι. Ισορροπία του τρόμου και η διαφορά δεν ξέφυγε από τους τέσσερις πόντους, 42-38 στο 29', για την εθνική μας. Δεν έφταιγε κάτι συγκεκριμένο. Οι δύο ομάδες έπαιζαν τέτοιο κατενάτσιο που δεν έμενε ούτε εκατοστό δύναμης για επίθεση. τπαρουσία. Μίλισιτς και Γιάριτς, σε αυτή την μπασκετική σφαγή, έδωσαν προβάδισμα στην Σερβία 46-42 τέσσερα λεπτά πριν το τέλος.

Ο Διαμαντίδης με τρίποντο ακριβώς στην λήξη της επίθεσης μείωσε αλλά απάντησαν οι Σέρβοι με λέι απ του Ραντόγεβιτς. Κάπου εκεί ο κόσμος πήγε στο πλευρό των Σέρβων όταν με το σκορ στο 45-48, δόθηκε ένα ανύπαρκτο είναι η αλήθεια φάουλ υπέρ του Παπαλουκά. Μετά βεβαίως οι διαιτητές πρόσφεραν δύο βολές στους Σέρβους, με τον Γκούροβιτς και ο αγώνας έγινε... πίκι πίκι ραμ.

Ο Τσαρτσαρής μείωσε με 2/2 βολές 48-49, απάντησε ο Γιάριτς και ο Ντικούδης ένα λεπτό πριν το τέλος ισοφάρισε με ένα μαγικό τρίποντο σε 51-51 και μετά έκλεισε το φως στον Γκούροβιτς την ώρα που επιχειρούσε τρίποντο. Ο Παπαλουκάς με δύο βολές έδωσε αέρα στην εθνική μας για να δώσει την σκυτάλη στον Γιάριτς οκτώ δεύτερα πριν το φινάλε. Η πίεση των Σέρβων έφερε το κάρφωμα του Ντικούδη τέσσερα δεύτερα αργότερα. Εμείς πιέσαμε αλλά αυτό το σουτ του Γκούροβιτς από τα δέκα μέτρα έστειλε τον αγώνα στην παράταση.

Εκεί πάλι ο Δήμος της Ελλάδας ξεκίνησε με επιθετικό ρίμπάουντ και καλάθι αλλά η εθνική μας ξέφυγε μόνο μία φορά 63-60. Ο Γιάριτς σημείωσε τέσσερις διαδοχικούς πόντους μέχρι το 1,25 από το φινάλε. Εκεί ήταν η ώρα του Παπαδόπουλου. Με καλάθι έδωσε το προβάδισμα και μετά παρά τα βήματά, πάσαρε στον Ντικούδη για την τρίποντη μαχαιριά 39 δεύτερα για το τέλος. Ο Τεοντόσιτς απάντησε με έμμεσο τρίποντο(68-67) και ο Παπαδόπουλος έκοψε τον Γιάριτς στο τελευταίο σουτ που θα έδινε την νίκη στους Σέρβους.

ΣΤΑΡ
Δήμος Ντικούδης. Ο παλιός καλός Ντικούδης που παίρνει μόνος του τα παιχνίδια γιατί είναι μία κλάση πιο πάνω από τους άλλους κι έτσι γουστάρει. Παθιασμένος, ηρωϊκός τα έκανε όλα παντού. Υπόκλιση βαθιά.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Μόνο το επιθετικό κομμάτι. Είμαστε τόσο καλύτεροι αλλά....

ΣΧΟΛΙΟ
Κρίμα τέτοιο ταλέντο να περιορίζεται μόνο στην άμυνα. Βεβαίως αυτή μας έφερε τίτλους αλλά έτσι δίνουμε ελπίδες σε υποδεέστερους αντιπάλους όπως η Σερβία. Δικό μας παιχνίδι έγινε ντέρμπι και πάλι νικήσαμε αλλά θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Το μεγαλύτερο κέρδος; Όπου και αν πάει ένας αγώνας η Ελλάδα θα κερδίζει. Τόσο απλά και τόσο ελληνικά. Μπράβο στον Γκούρόβιτς για το τρίποντο αλλά ο νόμος είναι γραμμένος από τον...Δράκοντα.

Μπράβο, για μία φορά, και στον Βασιλακόπουλο. Ένα από τα λίγα καλά του τον τελευταίο καιρό είναι ότι παίρνουμε ρεβάνς για σφαγές δεκαετίας. Καθόλου χριστιανικό αλλά έχει πλάκα.


Ελλάδα: Παπαλουκάς 8, Μπουρούσης, Ζησης 2, Σπανούλης 10 (1), Βασιλόπουλος 3 (1), Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 5, Ντικούδης 20 (2), Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 3 (1), Παπαδόπουλος 4, Κακιούζης 6

Σερβία: Τεόντοσιτς 3, Ραντιβόγεβιτς 2, Ερτσέγκ 9, Λάμποβιτς, Μάρκοβιτς, Γιάριτς 18 (1), Μίλισιτς 17, Αλεξαντρόφ 2, Βελιτσκοβιτς 2, Τέπιτς, Γκούροβιτς 14 (2)




News 24/7

24MEDIA NETWORK