Ελλάδα-Team USA: Η καθόλου 'smart' εμφάνιση οδηγεί σε μονόδρομο

Η Εθνική μπάσκετ δεν ψάχνει μόνο τη νίκη των Τσέχων με τουλάχιστον 12 πόντους. Θα πρέπει αμέσως μετά οι Αμερικανοί να μην χαριστούν στους Βραζιλιάνους. Είναι η μοναδική διέξοδος για την 8άδα του Παγκοσμίου μετά την ελλιπή εμφάνιση στον πρώτο από τους δύο 'τελικούς'.

Ο Γιάννης Μπουρούσης της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στις ΗΠΑ, σε αναμέτρηση για τη 2η φάση ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, Σένζεν, Κίνα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Γιάννης Μπουρούσης της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στις ΗΠΑ, σε αναμέτρηση για τη 2η φάση ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, Σένζεν, Κίνα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 FIBA.COM

Τρωτός είναι κάθε ευάλωτος αντίπαλος, με ορατές αδυναμίες, που 'ελκύει' πιθανότητες να πληγωθεί. Πολλάκις η νυν Team USA, των 43 αρνήσεων και τους ενός τραυματία (Κούζμα), έχει περιγραφεί ως τέτοια. Ανίκανη να κοντράρει τη Σερβία που δεν έχει χάσει το ρόλο του φαβορί. "Κανένας δεν είναι άτρωτος", έλεγε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος παραμονή του σαββατιάτικου αγώνα, φράση που υποδήλωνε την πεποίθηση πως η Εθνική είναι ικανή να 'φρενάρει' τους Αμερικανούς και με την πρώτη νίκη της στην ανατολή της β' φάσης να στρώσει το δρόμο της για την 8άδα του Παγκοσμίου. Το 69-53 του φωτεινού πίνακα στο 'Bay Sports Center' ήταν αντιστρόφως ανάλογο των προσδοκιών.

Πριν από 25 χρόνια η Εθνική ζούσε την παραίσθηση του 17-14 επί της Dream Team 2 και πριν από 13, στον ημιτελικό με την παρέα του Λεμπρόν, ήταν η τελευταία ομάδα, η καλύτερη όλων των εποχών, που κέρδιζε τους NBAers θέτοντας νέους όρους στο μπάσκετ των εθνικών συγκροτημάτων με τη δημιουργία της Redeem Team. Τα σχεδόν 3.000 χλμ. απόστασης που χωρίζουν τη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας από τη Σενζέν της Κίνας και του 95% υγρασίας αποδείχθηκε εξωφρενικό να καλυφθούν σε μόλις 40 λεπτά. Για την αποφυγή του 'ναυαγίου' στην κινεζική θάλασσα δεν αρκούσε ο ένας (του ΝΒΑ) απέναντι στους 10 (του Γκρεγκ Πόποβιτς). Όλοι τους είχαν χρησιμοποιηθεί από τον πανούργο κόουτς 'Pop' στην πρώτη περίοδο, με προφανή στόχο το σύνολο της 'αστερόεσσας' να διατηρεί την απαιτούμενη φρεσκάδα, να μην στερείται στάλας ενέργεια και να εμποδίζει τις διόδους του Γιάννη Αντετοκούνμπο προς το καλάθι. Ενός Γιάννη που είχε 7 γρήγορους πόντους ως το 'γαλανόλευκο' 12-11.

Ήταν η τελευταία φορά που προηγήθηκε η Ελλάδα. Όταν δηλαδή ο Μάρκους Σμαρτ επιστράτευσε τον όγκο και την εξυπνάδα του για να στροβιλίζεται γύρω από τον 'Greek Freak' και να μην του επιτρέπει να παίρνει μπάλες σε πρόσφορες θέσεις και ευνοϊκές συνθήκες.

Μόνο 2, όλες κι όλες, επιθέσεις τέλειωσε στη δεύτερη περίοδο, έχοντας φρακαριστεί.

Ελλάδα-Team USA: Η καθόλου 'smart' εμφάνιση οδηγεί σε μονόδρομο

Αφότου οι Αμερικανοί έκλεισαν μέσα, τα τρίποντα θα έπρεπε να λειτουργήσουν σαν αντίδοτο. Έγιναν τουναντίον το δηλητήριο της παγιδευμένης Εθνικής, καθώς οι διεθνείς σε 15 λεπτά αγώνα είχαν σπαταλήσει συνολικά 20 σουτ στα πρώτα 28 που δοκίμασαν, μέσα ή έξω από τη γραμμή των 6μ75. "Θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 10% παραπάνω", από το τελικό 26% (7/27), "για να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη νίκη", παραδέχθηκε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο οποίος ζούσε, ενδεχομένως αγχωμένος κι αυτός, τη μοναδικότητα της στιγμής, αφού "μπορεί να είσαι 50 χρόνια στους πάγκους και μόνο μια φορά να βρεθείς σε αυτή τη θέση". Αναπόφευκτα η αίσθηση ανωτερότητας που ένιωθαν κι άπλωναν οι Αμερικανοί όταν ήταν εκτός αγώνα ο Γιάννης αποτυπώθηκε σε εύκολες φάσεις που έβγαλαν, με συνέπεια μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που προέκυψε από το 38-23 του 20' και διευρύνθηκε όταν ξέφυγαν 50-35, παγιώνοντας ένα ασφαλές διψήφιο προβάδισμα με εξαιρετική δουλειά του Γουάιτ.

Οι Αμερικανοί αναλυτές πάσχιζαν να καταλάβουν πως η Εθνική δεν έχει μάθει να δουλεύει γύρω από τον Αντετοκούνμπο, αλήθεια είναι πάντως πως επιλογές με οπτικό πεδίο βρέθηκαν πολλές. Ο Γιάννης πάσαρε, οι άλλοι σούταραν. Στο σίδερο. Ο... ήχος από το 'γκουπ' διαπερνούσε τις οθόνες.

Είτε ο Καλάθης, είτε ο Παπανικολάου, είτε ο Πρίντεζης το ένα και το αυτό. Η διστακτικότητα, ακόμη και του Κώστα Σλούκα, αφαίρεσε το τελευταίο ψήγμα επιθετικότητας από ένα σύνολο που έβγαζε φόβο στο παρκέ και δεν πάλευε να ταράξει τους Αμερικανούς, να τους βγάλει από τη βολή τους και να τους πιέσει. Όπως είχαν καταφέρει οι Τούρκοι, ασχέτως αν αυτοκτόνησαν τέσσερις φορές. Η άμυνα ζώνης δεν τους επέτρεψε ν' ανεβάσουν πολύ το σκορ, οι 69 είναι επίτευγμα, να φτάσουν κοντά στους 90 πόντους, καθώς σούταραν με 7/30 από το τρίποντο. Ωστόσο χωρίς λάθη στην κυκλοφορία (σε 10 υπέπεσαν όταν είχαν ήδη 11.3 στο τουρνουά) ήταν αδιανόητο ν' απειληθούν. Πόσο μάλλον όταν 7 λεπτά πριν από το φινάλε 'εκτοξεύτηκαν' στο +19 (61-42), καπαρώνοντας το 4-0 στη διοργάνωση και την αήττητη πρόκριση στα νοκ άουτ.

Οι πιθανότητες δεν έχουν εξανεμιστεί ούτε για την Εθνική, που έχει ένα χαρτί να παίξει. "Το ξέρουμε το σενάριο", ανέφερε ο ομοσπονδιακός προπονητής ενημερώνοντας για ροτέισον που έγινε στο τέλος ενόψει Δευτέρας (11:30). Είναι το σενάριο που θέλει την Εθνική να νικά με τουλάχιστον 12 πόντους την Τσεχία, προκαλώντας το ταβάνι της, και τους Βραζιλιάνους να χάνουν, το μεσημέρι, από τις ΗΠΑ. "Δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα εφικτό, αρκεί ν' ανοίξουμε το γήπεδο", κατέληξε ο Έλληνας εκλέκτορας προαναγγέλοντας πως "Σλούκας και Καλάθης θα παίξουν περισσότερο μαζί". Τώρα τρέχουμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK