Ελλάδα-Τουρκία 65-76 (vids)

Η ευάλωτη άμυνα και η κραυγαλέα αστοχία στα τρίποντα κόστισε στην Εθνική μπάσκετ την ήττα από την Τουρκία (65-76) και, εκτός απροόπτου, την απώλεια της προνομιούχου πρώτης θέσης του ομίλου. Δύο σενάρια για τα "χιαστί" παιχνίδια. (videos).

Ελλάδα-Τουρκία 65-76 (vids)
Έτσι κρίθηκε

Η αδυναμία που παρουσίασε η εθνική στην αντιμετώπιση του αντίπαλου πικ εν ρολ αποτέλεσε ισχυρό αβαντάζ για τους Τούρκους, οι οποίοι βρήκαν εύκολα καλάθια είτε από την περιφέρεια είτε από τη ρακέτα. Ο Ιλιασόβα ηγήθηκε της προσπάθειας των γειτόνων να ελέγξουν το τέμπο στο παρκέ και στο 12-18 είχε ήδη σκοράρει 10 προσωπικούς πόντους.

Μόλις όμως ο Φώτσης πέρασε στο ματς και η άμυνα δυνάμωσε, η Ελλάδα άρχισε να συμμαζεύει την κατάσταση. Από το 15-22 (που θα μπορούσε να είναι 18-22 από το εμπρόθεσμο τρίποντο του Διαμαντίδη που κακώς δεν μέτρησε) του 10' μέχρι το 25-27 στο 14:30 η επίσημη αγαπημένη άνοιξε το ρυθμό, βρήκε καλάθια στον αιφνιδιασμό με τον Περπέρογλου και έβαλε δύσκολα στους Τούρκους που χωρίς τους Ιλιάσοβα-Τούρκογλου ήταν μια διαφορετική, χωρίς προσωπικότητα, ομάδα.

Οι δυο τους δραστηριοποιήθηκαν εκ νέου, για να φέρουν τους γηπεδούχους στο 33-41, με επτά αναπάντητους πόντους, αλλά το κακό δεν παράγινε. Άλλωστε τα τρίποντα των Καϊμακόγλου και Σπανούλη ισορρόπησαν εκ νέου την κατάσταση (39-41 στο 20'). Βέβαια τα συγκεκριμένα σουτ δεν ήταν γιατρειά για την εθνική, αφού υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία. Οι Τούρκοι ήταν διαβασμένοι στις πάσες προς την περιφέρεια μετά από διείσδυση, άπλωναν χέρια και δυσκόλευαν τις πάσες. Πάλι καλά που η άμυνα άντεξε και κράτησε το σκορ στα επίπεδα του 47-53 του 26'.

Πόσω όμως; Η ζώνη που επέλεξε ο Καζλάουσκας στο τελευταίο δίλεπτο του τρίτης περιόδου αποδείχθηκε καταστροφική, περιστροφές δεν υπήρξαν, οι Τούρκοι έφτασαν με χαρακτηριστική ευκολία στο καλάθι και η κατάσταση ξέφυγε επικίνδυνα (50-62 στο 29') σε μια κρίσιμη καμπή.

Υπό το φάσμα της ήττας η αυταπάρνηση στην άμυνα και το θράσος στην επίθεση ήταν μονόδρομος. Ούτε το ένα ούτε το άλλο χαρακτήρισαν το παιχνίδι μας. Η άμυνα έσπαγε σαν καρυδότσουφλο, επιθετικά πήγαμε σε πολλά σουτ από την περιφέρεια χωρίς τα ποσοστά να είναι ανάλογα. Την ίδια ώρα ο Ιλιασόβα εκτελούσε με μοναδική άνεση από τα 6μ25 (6/6) και ο Ασίκ κάρφωνε -για πολλοστή φορά- για το 54-72! Το ότι η εθνική, με την πίεση στην χαλαρότητα των Τούρκων, μείωσε 65-73 ήταν μία τόνωση στην πληγωμένη αυτοπεποίθησή της. Τίποτα παραπάνω. Άλλωστε η μάχη χάθηκε, μαζί και η πρωτιά του γκρουπ. Εκτός κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα!

Το αστέρι

Ο Ερσάν Ιλιασόβα αποτελεί πολυτέλεια για τη σημερινή Τουρκία, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στη δύναμη, στο τσαγανό, στην άμυνα και στο πλάνο του προπονητή της. Άντε και ελάχιστα στην προσωπικότητα του Τούρκογλου. Ο φόργουορντ των Μπακς εκτέλεσε την ελληνική άμυνα από τα 6μ25 και αποτέλεσε τον ηγέτη σε μια νίκη που έφερε την Τουρκία σε θέση ισχύος στον όμιλο.

Απογοήτευση

Η συμπεριφορά της εθνικής σε όλο το β' ημίχρονο υπήρξε ανεπαρκής για ένα τόσο σημαντικό, υψηλών απαιτήσεων, παιχνίδι. Άμυνα χωρίς νεύρο και βοήθειες, επίθεση προβλέψιμη και στατική. Η βελτίωση κρίνεται απαραίτητη ενόψει των χιαστί αγώνων.

Σχόλιo

Αυτή τη φορά είμαστε αυστηροί με την εθνική γιατί έκανε ένα πολύ κακό β' ημίχρονο. Αποσυντονίστηκε, έχασε το μυαλό της ακόμη και στην άμυνα, εκεί που -υποτίθεται- είναι αλύγιστη. Το πρόβλημα απέναντι στη ζώνη παραμένει άλυτο και τρόπος να περάσει η μπάλα στους ψηλούς δεν υπάρχει συγκεκριμένος. Τώρα οι νίκες, συνδυασμένες με καλές εμφανίσεις, επί Ακτής Ελεφαντοστούκαι Ρωσίας κρίνονται επιτακτικές γιατί οι απαιτήσεις στα ματς των χιαστί αυξάνονται κατακόρυφα. Τώρα πουαρχίζει το τουρνουά, τώρα θα πρέπει ο Καζλάουσκας και οι διεθνείς πωςδεν καταβάλλονται τόσο εύκολα.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 39-41, 51-65, 65-76

Ελλάδα: Βουγιούκας, Μπουρούσης 15(3/8τρ, 7ρ), Ζήσης 3(1/5τρ), Σπανούλης 5(1/5τρ), Καλάθης 6(0/3τρ, 4ασ), Φώτσης 7(1/4τρ, 5ρ), Περπέρογλου 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8(2/5τρ), Καϊμακόγλου 6(2/2τρ), Σχορτσανίτης 9.

Τουρκία: Γκιουλέρ, Ονάν 6(2), Ιλιασόβα 26(6/6τρ, 5ρ), Ερντέν 10, Τουντσερί 7(1/5τρ, 4ασ), Σαβάς 2, Γκονλούμ (8ρ), Αρσλάν 5(1τρ, 4ασ), Ασίκ 12(6ρ), Τούρκογλου 8(2/8τρ, 6ρ).


Η εξέλιξη του αγώνα

1ο δεκάλεπτο

2-0 Μπουρούσης

2-4 με Ιλιασόβα και Ασίκ οι Τούρκοι

5-4 Διαμαντίδης

5-7 Τουντσερί

7-7 Μπουρούσης με χουπ

7-10 Ιλιασόβα

9-10 Τσαρτσαρής με εκπληκτική προσπάθεια

9-13 Ασίκ με γκολ-φάουλ

12-13 Ζήσης

12-15 Ιλιασόβα

12-18 Ιλιασόβα με τρίποντο

14-18 με κάρφωμα του Σχορτσανίτη

14-20 και πάλι ο Ιλιασόβα που μας πληγώνει

14-22 Ερντέν





























Τάσος Μαγουλάς: Αυτό είναι καμίνι. Ποιο ΟΑΚΑ και ποιο ΣΕΦ; Παιδικός σταθμός τα ζουζουνάκια. Ακραίες αντιδράσεις από τους Τούρκους που δημιουργούν κόλαση με τα χειροκροτήματα και τις αποδοκιμασίες τους. Πέραν της πλάκας αν εξαιρέσουμε την σύντομη αποδοκιμασία στην έναρξη του εθνικού ύμνου, οι αντίπαλοι παραδίδουν μαθήματα συμπεριφοράς. Αγωνιστικά ξεκίνησε καλά ο Διαμαντίδης και ο Μπουρούσης, φαίνεται πως οι Τούρκοι επιλέγουν να πιέσουν πολύ τον Σπανούλη. Θέλει προσοχή ο Ιλιασόβα και ο Τουντσερί διότι παίρνουν περισσότερες επιθέσεις. Δυστυχώς ο Μπιγκ Σόφο δεν πρόλαβε να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε καλύτερα σουτ.

15-22 με βολή του Σχορτσανίτη

2ο δεκάλεπτο



17-24 Σχορτσανίτης

20-24 Φώτσης

20-27 Ονάν με τρίποντο

21-27 Σχορτσανίτης με βολή

23-27 Περπέρογλου

25-27 Περπέρογλου













25-30 Ιλιασόβα

28-30 Μπουρούσης

28-32 και πάλι ο Ιλιασόβα

31-32 Μπουρούσης με βόμβα για τρεις

31-34 Σαβάς

33-34 Καλάθης

33-37 Aρσλάν















Τάσος Μαγουλάς: Ιλιασόβα αυτοί, Μπουρούση εμείς. Μπορούμε να τους τρέξουμε και να τελειώσουμε την ιστορία. Αυτό που φωνάζει ο Καζλάουσκας στο τάιμ άουτ. Να τρέξουμε. Να πάμε σε γρήγορες επιθέσεις, να εκτελεστεί γρήγορα το πικ εν ρολ. Η άμυνα είναι πολύ καλή, τα σουτ του Ιλιασόβα αναπόφευκτα, να σκοράρουμε περισσότερο και το παιχνίδι θα έρθει στα χέρια μας. Πολύτιμη η παρουσία του Φώτση στην άμυνα.

33-39 Τούρκογλου

36-41 Καϊμακόγλουγιατρεις

39-41 Σπανούλης για τρεις

Ημίχρονο


Τάσος Μαγουλάς: Αυτό που λέγαμε για πολύ καλή άμυνα; Ε μάλλον υπερβάλαμε. Ωστόσο για μία ακόμα φορά φάνηκε ο απίστευτος εγωϊσμός αυτών των παιδιών. Η διαφορά πήγε στους οκτώ πόντους, σε κρίσιμο σημείο, και σαν σε προπόνηση Καϊμακόγλου και Σπανούλης μείωσαν κόβοντας τα πόδια του αντιπάλου. Είναι λογικό οι Τούρκοι στο καλύτερό τους πρώτο ημίχρονο(41 πόντοι) να ήθελαν να ξεφύγουν αλλά μίλησε κατά διαστήματα η τεράστια ποιότητα της ομάδας.

Σίγουρα οι αντίπαλοι παίζουν κάπως πιο ομαδικά στην επίθεση(με εξαίρεση τον Ιλιασόβα), αλλά το πράτουν διότι δεν διαθέτουν τόσο ταλέντο. Ταπεινή άποψη; Τους τρέχουμε, σκοράρουμε, τελειώνουμε. Σε αγώνα των 80-85 πόντων εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο. Βεβαίως πρέπει να σταματήσουμε κάποια πικ εν ρολ ή να μην χαλαρώνει η άμυνα στον Αρσλάν. Λογικά ο Τούρκογλου όσο περνάει ο χρόνος θα παίρνει επιθέσεις. Μπράβο στους Πελαργούς που ακούγονται περισσότερο.

3ο δεκάλεπτο


39-43 Ασίκ

41-43 Σχορτσανίτης

41-46 Ονάν για τρεις

41-48 Ερντέν με βολές

41-50 Τουντσερί

43-50 Μπουρούσης

45-53 Σπανούλης

47-53 Διαμαντίδης

Τάσος Μαγουλάς: Οι διαιτητές είναι προφανές ότι θα αφήσουν το σκληρό παιχνίδι. Μέχρι τώρα ένα δύο αμφισβητούμενα έχουν πάρει οι Τούρκοι. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι στην επίθεση. Η άμυνα, όπως συμβαίνει σε όλο το τουρνουά, δεν είναι το πιο δυνατό μας σημείο, αλλά δεν γίνεται να μην ανοίγουμε τον ρυθμό. Το έκανε σε μία φάση ο Σπανούλης και δεν πρόλαβαν να δουν τον αριθμό. Επίσης για μία ακόμα φορά όταν η διαφορά ξεφεύγει τότε γινόμαστε πιο ψύχραιμοι, πιο γρήγοροι. Μαζοχιστικό αλλά αυτό είναι. Φαίνεται ότι μπορεί να μπει ο Φώτσης για καλύτερο σουτ απέναντι στη ζώνη.

47-55 Τουντσερί

50-55 Διαμαντίδης τιμωρεί τη ζώνη

50-58 Ιλιασόβα

50-60 Ερντέν

50-62 από τον Ερντέν που παίρνει και φάουλ

51-62 Σχορτσανίτης

51-65 Ιλιασόβα σεληνιασμένος

4ο δεκάλεπτο











































54-65 Καϊμακόγλου

54-67 Ερντέν

54-70 και πάλι από τον Ιλιασόβα (6/6 τρίποντα)

54-72 Ασίκ κάρφωμα και φάουλ (5ο) του Σχορτσανίτη

56-72 Φώτσης βολές

Τάσος Μαγουλάς: Ξαφνικά γίναμε πολύ βαρείς. Σε άμυνα κι επίθεση. Δεχόμαστε ότι η άμυνα δεν λειτουργεί όπως παλιά. Είπαμε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να τρέξει, να σκοράρει. Δεν το κάνει. Σαν κάποιος να κατέβασε τον γενικό. Ο Φώτσης έμεινε πολύ ώρα στον πάγκο, ο Πρίντεζης δεν παίζει για κάποιο λόγο. Δεν ρισκάρει ο κόουτς με πιο χαμηλά σχήματα να πιέσουμε και να σκοράρουμε. Αμυντικά πάντως δεν έχουμε δει χειρότερα την ομάδα. Επιθετικά θυμίζουμε περισσότερο την προηγούμενη ...εποχή. Σαν κάποιος όταν ξεκινάει το τουρνουά να μην αφήνει την ομάδα να παίξει. Άκόμα και με κακή άμυνα, αν τουλάχιστον σκοράραμε θα το παλεύαμε, θα τους υποχρεώναμε να σφιχτούν παραπάνω. Ακούγοντας το τελευταίο τάιμ άουτ, ο Σχορτσανίτης φώναζε ότι δεν ακούει κανείς όταν φωνάζει στην άμυνα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αλληλοκάλυψη.

56-73 Ασίκ

59-73 Μπουρούσης

61-73 Καλάθης

63-73 Φώτσης

65-73 Καλάθης

65-76 Τούρκογλου για τρεις σε κρίμιση στιγμή

Τάσος Μαγουλάς: Αυτή η εθνική είτε νικήσει είτε χάσει θα το κάνει πολεμώντας. Και το δείχνει τώρα. Που όχι μόνο αρνείται να χάσει αλλά θα παλέψει μέχρι τέλους. Ο Νικ Καλάθης με τον Ζήση έδωσαν φρεσκάδα και σκοράραμε περισσότερο. Αν δεν είχαμε το πρόβλημα με τα ριμπάουντ θα είμασταν πιο κοντά. Ίσως να παραδοθήκαμε πιο γρήγορα από ότι έπρεπε και για καλό μας οι Τούρκοι άρχισαν να παίζουν από νωρίς με το ρολόι. Και πάλι αξίζει η προσπάθεια ως το τέλος.

Τέλος αγώνα


Τάσος Μαγουλάς: Δίκαιη ήττα. Σίγουρα έφταιξε η άμυνα, αλλά με 65 πόντους δεν νικούσαμε και το ξέραμε. Η επίθεσή μας ήταν πολύ κακή, δεν είχαμε ρυθμό σε καμία παράμετρο. Και πάλι βγάλαμε προσπάθεια εγωισμό, όμως στο τέλος επετράπη στον Τούρκογλου και την παρέα του να πάρουν αυτό που θέλουν. Υπάρχει δρόμος ακόμα και η νίκη της Λιθουανίας λέει πολλά. Δεν πρέπει να νοιάζουν τα σταυρώματα ή οι...αναστάσεις. Να παίξουμε εμείς καλά και δεν φοβόμαστε.


































News 24/7

24MEDIA NETWORK