Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή

Η αναμέτρηση Ελλάδας - Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και μια παράλληλη 'μάχη΄στο γήπεδο του sandwich με ψωμάκι Κατσέλης: Ποιος θα νικήσει;

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Συνεχίζουμε τις γευστικές μας προτάσεις για τους αγώνες της Εθνικής σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Μετά τα τρομερά σνακ που ετοιμάσαμε για τον αγώνα της Εθνικής με το Μαυροβούνιο, σειρά έχει η Βραζιλία να αντιμετωπίσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Πάμε να δούμε πρώτα τις δύο αντιπάλους του αγώνα, την Ελλάδα και τη Βραζιλία, πριν πάμε στα γευστικά combo που ετοιμάσαμε με τα φανταστικά ψωμιά Κατσέλης, στις μοναδικές τους εκδοχές.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Πάμε πρώτα να τα πούμε για τις ομάδες.

Η απόσταση Ελλάδας - Βραζιλίας μετριέται σε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Όμως η χώρα μας και η Βραζιλία ζουν στο ίδιο σύμπαν των ανθρώπων που αγαπούν φανατικά και μοιραία ότι αξίζει να αγαπηθεί σε σημείο λατρείας. Η μουσική, τα μοιραία κορίτσια, το πικάντικο, γεμάτο γλυκές και αλμυρές αποχρώσεις φαγητό, το μπάσκετ του πείσματος και της αυτοθυσίας για τη νίκη. Η Ελλάδα και η Βραζιλία 'συγκατοικούν' σε δεκάδες παράλληλα σύμπαντα, μεταξύ αυτών και αυτό της πορτοκαλί μπάλας, με αξεπέραστους παιδικούς ήρωες, με επικές μάχες και πρωταγωνιστές που άφησαν αίμα, δάκρυα και ιδρώτα στο παρκέ, με μόνο στόχο τη νίκη.

Από το μακρινό 1986 και τις μονομαχίες Νίκου Γκάλη - Όσκαρ Σμιντ, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και στην αξέχαστη συνάντηση Νίκου Ζήση - Άντερσον Βαρεζάο, η Ελλάδα και η Βραζιλία είδαν το μπάσκετ τους σε επίπεδο εθνικών ομάδων να αναπτύσσεται ραγδαία. Μπορούμε ήδη να φανταστούμε τους φανατικούς του μπάσκετ και των δυο χωρών να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις 'μάχες' ανάμεσα στις δυο χώρες, γύρω από τραπέζια γεμάτα με νοστιμιές της εκάστοτε κουζίνας.

Η Βραζιλία, μια κραταιά δύναμη του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος (το ισοδύναμο του δικού μας Ευρωμπάσκετ) με τέσσερα χρυσά μετάλλια στο ενεργητικό της, θα συναντήσει στη φάση των ομίλων την Εθνική μας, η οποία μετά την τρίτη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2009, μετρά πλέον μια δεκαετία χωρίς διακρίσεις σε κορυφαίο επίπεδο. Το σερί αυτό πρέπει να σταματήσει και η φετινή Εθνική Ελλάδος, κατεβαίνει με το μαχαίρι στα δόντια για να θυμίσει τον γίγαντα της Σαιτάμα, την μυθική ομάδα που κάποτε υπέταξε ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες του Κρις Πολ και του Ντουέιν Γουέιντ.

Η σημερινή Βραζιλία διαθέτει ένα μείγμα εμπειρίας και ταλέντου: Οι γερόλυκοι Άντερσον Βαρεζάο, Λεάντρο Μπαρμπόσα, Μαρσελίνιο Χούερτας, Άλεξ Γκαρσία δίνουν το πρόσταγμα του ιερού πολέμου της νίκης στους διόσκουρους Κριστιάνο Φελίσιο (Σικάγο Μπουλς), Μπρούνο Καμπόκλο (Μέμφις Γκρίζλις), Ραφαέλ Λουζ (Μουρθία). Η δική μας Εθνική θυμίζει μια μοντέρνα λερναία ύδρα του μπάσκετ: Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο προσφέρουν ένα μείγμα ενθουσιασμού και ταλέντου χωρίς ταβάνι, συμβιώνοντας αρμονικά με παίκτες όπως ο Πρίντεζης, ο Μπουρούσης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Καλάθης, ο Παπαπέτρου, ο Λαρεντζάκης. Σε κάθε θέση, υπάρχουν τουλάχιστον δυο παίκτες- ασύμμετρες απειλές για κάθε αντίπαλο. Η φετινή Εθνική 'δαγκώνει'. Η καλή Εθνική Ελλάδος δείχνει πως μπορεί να περάσει άνετα από την Βραζιλία και να παίξει την πρώτη θέση του ομίλου στο εξίσου απαιτητικό ματς με το Μαυροβούνιο.

Ο χρησμός μας για τη νίκη επί του μπασκετικού παρκέ μοιάζει οριακά ασφαλής, σε μια μάχη που θα είναι τουλάχιστον ανελέητη. Τι γίνεται όμως στη 'μάχη' της κουζίνας; Για να συγκρίνουμε τις γεύσεις μιας χώρας της Νοτίου Ευρώπης και μια της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βρούμε ένα ουδέτερο και ασφαλές 'γήπεδο'. Ένα γήπεδο που πάντα δίνει ξεκάθαρα αποτελέσματα και 'νίκες' στην γεύση. Είναι αυτό που ξεπροβάλλει όταν με ένα μαχαίρι κουζίνας το ανοίγεις στα δυο και μπορεί να χωρέσει και να αγκαλιάσει αλλαντικά, τυριά, κάθε λογής γλυκιά, γλυκόξινη και αλμυρή σος, μπαχαρικά και όποια άλλη γευστική ιδέα βρίσκεται μέσα στην κουλτούρα του φαγητού μας χώρας.

Η πρόκληση είναι απλή. Μια συνταγή για ένα επικό σάντουιτς, εμπνευσμένο από Βραζιλία και Ελλάδα αντίστοιχα. Το ψωμάκι Κατσέλης σε σχήμα burger και σάντουιτς αντίστοιχα, με δεκάδες χρόνια εμπειρίας στο να μας ταξιδεύει σε προορισμούς γευστικής απόλαυσης, γίνεται το 'γήπεδο' για την αναμέτρηση ελληνικής και βραζιλιάνικης κουζίνας. Δοκίμασε να φτιάξεις και τις δυο υπέρ-απλές και εξωπραγματικά νόστιμες συνταγές. Το ταξίδι τώρα ξεκινάει.

1. Βραζιλία - sandwich σε ψωμί burger με πολλές στρώσεις μορταδέλα και λιωμένο τυρί

  • 1 τμχ ψωμί Burger Κατσέλης
  • 60γρ (4 κτσ) γλυκόξινη μαγιονέζα
  • 10 φέτες μορταδέλα
  • 3 φέτες κασέρι
  • 10 γρ (1 κτσ) βούτυρο

Για τη γλυκόξινη μαγιονέζα

  • 40γρ( 3 κτσ) μαγιονέζα
  • 2γρ (1 πρέζα) αλάτι ψιλό
  • 5γρ (1κτγ) ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι

Ξεκινάμε με τη γλυκόξινη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα σε ένα μπολ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Κι αμέσως ξεκινάμε με το burger.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Απλώνουμε το βούτυρο στις εσωτερικές πλευρές από το ψωμί του burger και ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS
Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Στον πάτο από το ψωμάκι, στρώνουμε τη μισή γλυκόξινη μαγιονέζα και τις φέτες από το κασέρι και σε ένα προθερμασμένο φούρνο λιώνουμε το τυρί.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Στη συνέχεια στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες μορταδέλας πάνω στο τυρί, μοιράζουμε την υπόλοιπη μαγιονέζα στο καπάκι και σερβίρουμε.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS
Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

2. Ελλάδα - Sandwich με όλα τα αγαπημένα μας υλικά

  • 1τμχ ψωμί sandwich Κατσέλης
  • 30γρ (2 κτσ) πελτές τομάτας
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 0,5 κτγ ζάχαρη
  • 1 (κτσ) ελαιόλαδο
  • μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
  • 150γρ τυρί φέτα
  • 2 (κτσ) ελιές καλαμών ροδέλα
  • 1 (κτσ) κάπαρη

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε στο ψωμί.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον πελτέ τομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη ρίγανη, το θυμάρι και το ελαιόλαδο.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Αλείφουμε ομοιόμορφα το μίγμα πελτέ στο εσωτερικό του ψωμιού.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Μοιράζουμε τη φέτα, τις ελιές, την κάπαρη και το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Ελλάδα - Βραζιλία: Η μάχη της γεύσης βγάζει απρόβλεπτο νικητή
© 2019 DIM VERGIS

Καλή απόλαυση. Ραντεβού σε 2 ημέρες με άλλη μία γευστική πρόταση για το παιχνίδι της Ελλάδας με την Νέα Ζηλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ