ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελληνες παίκτες δίχως ομάδα

Οι ομάδες έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους κοινοτικούς παίκτες. Βγαίνοντας στην αγορά, οι προπονητές βρίσκουν τις λύσεις που χρειάζονται για τα ρόστερ τους κάνοντας παράλληλα οικονομία. Υπάρχει βλέπετε η αντίληψη ότι οι Ελληνες παίκτες είναι ακριβοί, άρα και δυσπρόσιτοι για το πορτοφόλι των ελληνικών συλλόγων

Ελληνες παίκτες δίχως ομάδα

Οι ομάδες έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους κοινοτικούς παίκτες. Βγαίνοντας στην αγορά, οι
προπονητές βρίσκουν τις λύσεις που χρειάζονται για τα ρόστερ τους κάνοντας παράλληλα οικονομία. Υπάρχει βλέπετε η αντίληψη ότι οι Ελληνες παίκτες είναι ακριβοί, άρα και δυσπρόσιτοι
για το πορτοφόλι των ελληνικών συλλόγων.

Το φετινό καλοκαίρι το φαινόμενο να μένουν καλοί Ελληνες παίκτες στο ράφι, περιμένοντας, Αύγουστο μήνα, μία καλή πρόταση, είναι πιο έντονο ποτέ. Να εξηγηθούμε στο σημείο αυτό. Παρατηρούμε απλώς το φαινόμενο και προσπαθούμε να βρούμε την αιτία του, χωρίς να παίρνουμε το μέρος των…δικών μας παιδιών, απλά για να χαϊδέψουμε αυτιά.

Χαμηλό ποσοστό

Όπως θα διαπιστώσετε και στο σχετικό λινκ από τους 73 παίκτες που έχουν ήδη αποκτήσει οι ελληνικές ομάδες, Ελληνες είναι οι 34. Ποσοστό κάτω από το 50%, για την ακρίβεια 46,5%.

Η πραγματικότητα πάντως είναι η εξής. Παίκτες έμπειροι, με αρκετά χρόνια στο…κουρμπέτι της Α1, δεν έχουν ομάδα. Δείτε για ποιους μιλάμε και θα καταλάβετε: Γιάννης Γκαγκαλούδης, Νέστορας Κόμματος, Νίκος Χατζής, Βαγγέλης Σκλάβος, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Σωτήρης Νικολαϊδης, Πρόδρομος Νικολαϊδης, Γιώργος Σιγάλας. Αν εξαιρέσει κανείς τον τελευταίο, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καλή μπασκετική ηλικία, έχουν πράγματα να δώσουν και θα αποτελούσαν, υπό άλλες συνθήκες, στόχους για τις περισσότερες ομάδες.

Φυσικά, ουδείς ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν θα βρουν το δρόμο τους. Ωστόσο, η τάση των περισσότερων ομάδων να εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τους κοινοτικούς παίκτες λόγω του περιορισμένου κόστους, κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος κάθε χρόνο αναγκάζοντας τους Ελληνες να ρίχνουν τις απαιτήσεις τους προς τα κάτω.

Ζητήσαμε τη γνώμη του Σωτήρη Νικολαϊδη, ο οποίος βλέπει την κατάσταση με χαρακτηριστική ψυχραιμία. Μας είπε τα εξής: «Πλέον, οι ομάδες αγοράζουν αυτό το οποίο θέλουν. Οι κοινοτικοί είτε είναι περισσότερο ποιοτικοί, είτε πιο φθηνοί. Το οικονομικό παίζει σίγουρα τεράστιο ρόλο στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εξής. Αν εξαιρέσουμε την Εθνική ομάδα και δύο-τρεις συλλόγους στο ελληνικό μπάσκετ υπάρχει μεγάλη…πείνα. Και αυτό παίζει το ρόλο. Γι’ αυτό και άλλωστε βλέπουμε και πολλούς Ελληνες να βγαίνουν εξωτερικό. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και αυτοί που υπερκοστολογούν τον εαυτό τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ