Ένα ματς-φιλμ της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού

Η ανατροπή και η νίκη ήταν απλά η συμπυκνωμένη ιστορία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη μεγάλη νίκη των 'ερυθρολεύκων' που φτάνει μέχρι το Βελιγράδι.

Ο Κώστας Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-Χίμκι, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019
Ο Κώστας Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-Χίμκι, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI

Ήταν μια σπουδαία ανατροπή και ένα τελευταίο λεπτό, που συμπύκνωσε την πρόσφατη ιστορία του Ολυμπιακού, σηκώνοντας το ΣΕΦ στο πόδι. Το +9 της Χίμκι μηδενίστηκε σε λιγότερο από εξήντα δευτερόλεπτα, καθώς το τρίποντο του Πρίντεζη βρήκε στόχο, ενώ το χρονόμετρο έγραφε 57'' πριν από το τέλος. Τα σουτ του Μπράντον Πολ και του Βασίλη Σπανούλη, έκαναν το 96-96.

Και κάπου εδώ έρχονται διάφορες σκέψεις στο μυαλό:

  • 'Πού πας... ρε Καραμήτρο', του γνωστού ανεκδότου, ταιριάζει για εκείνους που αποφάσισαν να φύγουν από το ΣΕΦ, πιστεύοντας ότι όλα είχαν τελειώσει. Το ότι έχασαν μια από τις πιο επικές ανατροπές όλων των εποχών, θα τους μείνει απωθημένο και μάθημα ότι σε ένα αγώνα μπάσκετ δεν φεύγουμε ποτέ πριν το τέλος!
  • Ο Σπανούλης ευστόχησε από τη γνωστή του θέση. Δεξιά όπως βλέπουμε το γήπεδο από τις τηλεοπτικές κάμερες, στις 45 μοίρες και από τα... οκτώ μέτρα. Είναι 37 ετών. Πιστεύω ότι και στα 87 του, πάλι το ίδιο θα κάνει!
  • Ο Ρίμας Κουρτινάιτις θυμήθηκε το -9 όταν φορούσε τη φανέλα της Σ. Ένωσης (το 1986) και η ομάδα του έχανε από την Γιουγκοσλαβία, στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ, 85-76. Ο χρόνος που απέμενε ήταν σχεδόν ίδιος: 47 δευτερόλεπτα.

Για τους Ολυμπιακούς, όμως, δεν ήταν παρά η υπενθύμιση του τρόπου, με τον οποίο αυτή η ομάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Με τέτοιου είδους νίκες, με μεγάλα σουτ, με το πάθος του 'δεν χάνω σήμερα', με την υπερπροσπάθεια να καλύψει τις ολιγωρίες και τα κενά διαστήματα. Ε, εντάξει είναι προφανές ότι θα βάλει το χέρι του και ο αντίπαλος, σε όλα αυτά. Η Χίμκι έχασε τον μπούσουλα στο τέλος. Στο +9 άρχισε να κάνει επιθέσεις πέντε δευτερολέπτων λες και ήταν μπροστά... ο Ολυμπιακός, ενώ στην πίεση οι παίκτες της αντέδρασαν σαν παιδάκια που πάνε πρώτη μέρα στο σχολείο.

Νίκη μέχρι το Βελιγράδι;

Η τεράστια σε σημασία νίκη ήρθε στο παρά ένα. Ο Ολυμπιακός που είδε στο τρίτο δεκάλεπτο την Χίμκι να τον απορρυθμίζει με το τρελό παιχνίδι του Σβεντ, τα πικ εν ρολ του Έβανς και τη συνετή καθοδήγηση του Κράμερ, έμεινε όρθιος τη στιγμή που φαινόταν ότι θα έπεφτε φαρδύς πλατύς στο παρκέ πληγωμένος και ηττημένος. Δεν συνέβη. Πήρε μια μεγάλη νίκη, που του αναπτερώνει το ηθικό, που τον κρατάει ζωντανό στη διεκδίκηση μιας θέσης στην οκτάδα, η οποία κατά πώς φαίνεται θα είναι αδυσώπητη μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.

Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 6 νίκες σε 14 ματς. Με 6-8 βρίσκονται άλλες τέσσερις ομάδες (Βαλένθια, Μπασκόνια, Μπάγερν, Βιλερμπάν) σε ένα γκρουπ που απέχει μόλις μια νίκη από την είσοδο στους οκτώ. Κι αυτή η νίκη τον έστειλε με διαφορετική ψυχολογία στο Βελιγράδι, που την Παρασκευή συναντά τον Ερυθρό Αστέρα. Απέναντι στους ομόχρωμους φίλους τους, οι 'ερυθρόλευκοι' κυνηγούν ένα διπλό, που θα ισχυροποιήσει τη θέση τους, ακόμη περισσότερο στη μάχη της πρόκρισης.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το 6-8, μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετικό από το 5-9, ωστόσο στη προκειμένη περίπτωση η διαφορά είναι σημαντικότατη καθώς η είσοδος στα play-off, μπορεί να κριθεί ακόμη και πάνω στο νήμα. Αν το όριο είναι οι 18-19 νίκες, από δω και πέρα (καθώς μένουν ακόμη 20 αγωνιστικές) τα κουκιά θα μετράνε ένα προς ένα. Φυσικά παίζει ρόλο και η ψυχολογία για μια ομάδα που χτίζει από την αρχή τον χαρακτήρα της.

Μα καλά χρειάζονται κάτι τέτοιο παίκτες μπαρουτοκαπνισμένοι, όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης, η ο διεθνής Παπανικολάου; Φυσικά και το θέλουν. Το μπάσκετ είναι πάνω απ' όλα ένα mind game. Όχι μόνο για τον αντίπαλο. Οι παίκτες παίρνουν αέρα από τέτοιες μεγάλες νίκες και ανατροπές, η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει στα ύψη, οι στόχοι τους παραμένουν ανοιχτοί και όλα αυτά ισχύουν και στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Δείτε ξανά το βίντεο των τελευταίων δευτερολέπτων, πως πέφτουν πάνω στην μπάλα οι 'ερυθρόλευκοι' και πόσο ... τρομερή μοιάζει η κραυγή της νίκης από το Νίκολα Μιλουτίνοφ στο τέλος.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ξεσπάει στην αγκαλιά του Σάσα Βεζένκοφ
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ξεσπάει στην αγκαλιά του Σάσα Βεζένκοφ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κεμζούρα ψάχνει τις λύσεις

Ο Κεστούτις Κεμζούρα έχασε και ξανακέρδισε το ματς με τις δικές του αποφάσεις. Οι αλλαγές στην άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο δεν τον βοήθησαν, καθώς ο Σβεντ είχε φτάσει στο πικ της απόδοσής του, μπορούσε να σκοράρει πάνω από τα χέρια και το κεφάλι του Μιλουτίνοφ.

Η Χίμκι με το άναρχο μπάσκετ βρήκε τον τρόπο να ξαναμπεί στο παιχνίδι και όχι μόνο αυτό, να πάρει και διαφορά, λίγο πριν από το τέλος. Ο προπονητής του Ολυμπιακού που αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει καν τον Μπόλντγουιν (ίσως γι' αυτό δεν έπαιξε πολύ και ο Ρότσεστι, που είναι και το έτερον ήμισυ στα ζευγάρια τα οποία έχει επιλέξει) επέλεξε στο τέλος ένα σχήμα το οποίο δεν το είχε δοκιμάσει στα προηγούμενα ματς. Με Πολ, Παπανικολάου στην πεντάδα και τον δεύτερο μάλιστα να βοηθάει σαν δεύτερος γκαρντ στο κατέβασμα της μπάλας (έπαιξε και ένα ωραίο πικ εν ρολ με τον Μιλουτίνοφ). Στο τέλος έδινε συγχαρητήρια επισημαίνοντας πολύ σωστά τις πολύ σημαντικές βοήθειες του Κόνιαρη (δεν σημειωσε πόντο, αλλά ήταν άριστος σε όλα τα υπόλοιπα) αλλά και την ενέργεια που προσφέρει ο Παπαπανικολάου.

Πράγματι ο 29χρονος φόργουορντ δείχνει να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Σκοράρει 7.3 πόντους, έχει ακόμη 3.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1.3 κλεψίματα με ποσοστά πολύ εντυπωσιακά: 72% δίποντα, 42.4% τρίποντα και 83.3% βολές. Αλλά και σπουδαία ώθηση σε όλη την ομάδα με πίεση στον αντίπαλο και hustle plays (με συμπαραστάτη τον Τσέρι) που υποχρέωσαν τον Κεμζούρα να δηλώσει, "με τέτοιον Παπανικολάου δεν χάνει ο Ολυμπιακός".

News 24/7

24MEDIA NETWORK