ΕΟΚ: Η συνέχεια μιας κωμικής κατάστασης

H EOK παραδέχθηκε τις γκάφες της, ανέβασε άλλες 4 ομάδες στη Β' Εθνική και το εθνικό αλαλούμ των κατηγοριών όλων των πρωταθλημάτων συνεχίζεται με νέα επεισόδια.

Φίλαθλοι του Ηρακλή με μάσκες και στολή για τον... κορονοϊό σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ιωνικό για την ΕΚΟ Basket League 2019-2020 στο 'Ιβανώφειο', Κυριακή 1 Μαρτίου 2020
Φίλαθλοι του Ηρακλή με μάσκες και στολή για τον... κορονοϊό σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ιωνικό για την ΕΚΟ Basket League 2019-2020 στο 'Ιβανώφειο', Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 MOTIONTEAM

Μας συγχωρείτε... λάθος, ανέκραξε η Εκτελστική Επιτροπή της ΕΟΚ και ανέβασε άλλες 4 ομάδες στη Β' Εθνική. Η κωμωδία της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, για την οποία το Contra.gr έγραψε από την Τρίτη, συνεχίζεται με νέα επεισόδια. Οι βαθμολογίες, όπως είχαμε σημειώσει, δεν διαβάστηκαν όλες σωστά, δεν υπολογίστηκαν οι λιγότεροι αγώνες που είχαν κάποιες ομάδες κι έτσι έγιναν αδικίες.

Με "διορθωτική" παρέμβασή της, η ομοσπονδία αποφάσισε να "ανεβάσει" στη Β' Εθνική Αχαγιά 82, Φανάρια Νάξου, Χανιά και Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Η κατηγορία που ήταν να διεξαχθεί με 50 ομάδες θα γίνει με... 54. Τι 30, τι 40 που έλεγε και το παλιό καλό τραγούδι.

Συνολικά, από τη φετινή Γ' Εθνική ανέβηκαν 26 ομάδες! Μόνο από τον 2ο όμιλο, ο οποίος έγινε με 13 ομάδες, ανέβηκαν τελικά οι 9 (Ζωγράφου, ΦΕΑ Νέας Φιλαδέλφειας, Ερμής Σχηματαρίου, Ένωση Ηλίου, Αργοναύτης, Χαλκίδα, Φανάρια, Χανιά και Κρόνος). Έμειναν "μπουκάλα" ΑΣ Πέρα, Χίος, Μίλωνας και Άρης Θήβας. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος, από τον 1ο και 2ο όμιλο θα υποβιβάζονταν οι 4 τελευταίοι κι ένας ακόμη, που θα προέκυπτε από το μπαράζ ανάμεσα στις ομάδες οι οποίες θα τερμάτιζαν στη 10η θέση!

Κάποιες που κέρδισαν την άνοδό τους, μπορεί και να κινδύνευαν (υπό κανονικές συνθήκες) να αγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα. Η υπερβατική λογική της Ομοσπονδίας, που δεν κάθισε βέβαια να μελετήσει επισταμένως τα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια, να φτιάξει ειδικές βαθμολογίες κλπ., ανέβασε τους πάντες. Κανένα πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι και σίγουρο ότι η Β' Εθνική θα γίνει με 54 ομάδες. Μπορεί να είναι και περισσότερες, γιατί αυτή είναι η κατηγορία στην οποία θα αγωνιστούν οι ομάδες που θα δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής στην ΕΚΟ Basket League. Το πώς και το γιατί, η ωραία μας ΕΟΚ δεν θεώρησε σκόπιμο να το εξηγήσει.

Την ίδια ώρα, με επιστολή της η Ηλιούπολη ζητάει την επανεξέταση της βαθμολογίας της Α2 γυναικών, καθώς θεωρεί ότι όπως επικυρώθηκε από την ΕΟΚ ήταν λάθος, καθώς ναι μεν υστερούσε κατά έναν βαθμό από τον Πρωτέα, ωστόσο είχε έναν αγώνα λιγότερο αλλά και δυο νίκες στα μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια. Εν προκειμένω, το αίτημα έχει περισσότερο ηθική σημασία, αφού όπως τονίζεται στην επιστολή, η επανεξέταση θα είναι "ελάχιστη αναγνώριση της προσπάθειεας των ομάδων και των αθλητών/τριών τους, με συνυπολογισμό και αγωνιστικών παραγόντων και όχι μόνο με στιγμιαία αποτύπωση της βαθμολογίας".

Η 2η θέση δεν σημαίνει τίποτε, αφού η ΕΟΚ, θέλοντας κατ' αρχάς να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο ανόδου του Ολυμπιακού από την Α2 (άσχετα αν οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση), απαγόρευσε δια ροπάλου την αντικατάσταση των ομάδων που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπορούν να παίξουν σε ανώτερη κατηγορία. Έτσι, βεβαια, μπορεί να δημιουργηθεί κι ακόμη ένα παράδοξο. Να δούμε μια εθνική κατηγορία με 9-10 ομάδες και την αμέσως επόμενη με... 50. Ήδη, η Α2 Γυναικών υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί με 43 συλλόγους.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που σε μια χρονιά έχουμε αύξηση των ομάδων που παίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Το 2012, από 79 είχαμε 88 ομάδες, το 2016 από 100 πήγαμε στις 108. Φέτος έσπασαν τα ρεκόρ: από 101 σε 136. Όλως τυχαίως, αυτές τις σεζόν είχαμε εκλογές στην ΕΟΚ!

Η ομοσπονδία ζητάει από τους συλλόγους να έχουν υποβάλλει της δηλώσεις συμμετοχής στα πρωταθλήματα μέχρι 12 Ιουνίου. Με μια σημαντική εκρεμμότητα ωστόσο να μην έχει διευκρινιστεί. Κανείς δεν γνωρίζει την προκήρυξη των εθνικών κατηγοριών. Πόσοι θα ανέβουν, πόσοι θα πέσουν, πώς θα διαμορφωθούν οι όμιλοι, πώς θα είναι τα ταξίδια του καθενός. Ακομη, ο παραμικρός σχεδιασμός εκ μέρους των σωματείων είναι απαγορευμένος από την ΕΟΚ

Τι περιμένουμε, όμως, από μια ομοσπονδία, που όπως αποδεικνύεται δεν μπορεί να διαβάσει σωστά μια βαθμολογία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK